Sähkön hinta - vain taivas kattona

K. Tuovinen

Milloinkahan sähkön hinnan seurantaan kehitettäisiin samanlainen netissä saatavilla oleva hintaseurantajärjestelmä, kun on esimerkiksi tietokonetuotteiden kohdalla (MBnet hintaseuranta). Vertailua tehtäisiin paitsi sähkön hankintahinnan myös siirtohintojen suhteen. Siinä olisi projekti, josta olisi kuluttajille tänä päivänä todellista käyttöä. Nappia painamalla näkisit, kuka myy sähköä halvimpaan ja kuka kalliimpaan hintaan - todellinen hintakilpailukin olisi turvattu. Meillä on ollut sähköpörssit jo kohta kymmenen vuoden ajan, mutta kuluttajalta puuttuu edelleenkin mahdollisuus hintaseurantaan. Kotitalouksien sähkön hinnan kilpailuttamisesta on muodikkaasti puhuttu jo vuosia, mutta yksittäisen kotitalouden on lähestulkoon mahdotonta seurata reaaliaikaisesti eri sähköyhtiöiden hinnoittelua sähkön hankintahinnan ja sen siirtohintojen suhteen.

Sähkön hintaan vaikuttavat neljä tekijää: sähkön siirtomaksut (37%), sähkön hankinta (31%), verotus (sähkövero 8% alv 18%) ja sähkön myynti (6%) (Energiamarkkinavirasto, 2003). Samanaikaisesti kun kuluttajien määrä on kasvanut, sähkön hinta on laskenut 1930-luvulta lähtien aina vuoteen 1993 saakka, jolloin arvonlisävero lisättiin hintoihin. Tämän jälkeen sähkön hintakehitys oli muutaman vuoden nouseva, koska ennakoitiin tulevaa sähkön kilpailuttamista. Sähkön myyntihinta - ei siis sähkön siirtohinta - on ollut kilpailun piirissä jo vuodesta 1998 lähtien. Lisääntynyt kilpailu piti huolen kolmen ensimmäisen vuoden ajan siitä, että kotitalouksissa käytettävän sähkön hintakehitys oli laskeva. Sähkön reaalihinta lähti kuitenkin uudelleen nousuun kesällä 2001. Vuonna 2002 sähkön hinta nousi keskimäärin yli seitsemän prosenttia ja kuluvan vuoden aikana tahti on vain kiihtynyt, kun siirtomaksujen yhteydessä perittävä sähkövero nousi 5-6%:a - tämän vuoden sähkön hinnan nousu tulee ylittämään viime vuoden luvut. Sähkön hinnan nousuun on vaikuttanut ainakin kaksi peräkkäistä kuivaa kesää ja sähkön siirtohinnan nousu. Kun muistetaan, että sähkön siirtomaksut ovat suurin hintaan vaikuttava tekijä, sähköyhtiöillä on suuri kiusaus nostaa sähkön siirtomaksujaan erilaisin kikkailuin, vaikka sähkön hankintakulut laskisivatkin. Energiayhtiöistä ainakin Helsingin Energia on vuodenvaihteessa laskemassa siirtohintojaan - miten lie muualla? Vaikka sähkön siirtohinta kuluttajalle laskeekin Helsingissä, kuluttajan sähköstä maksama hinta kuitenkin nousee! Energian hinnan laskiessa yleissiirron perusmaksun korotus nostaa kokonaishintaa. Eipä siis ole ihme, että kuluttajan on nykyisellään vaikea vertailla sähkön hintoja. On myös hyvä muistella muutama vuosi taaksepäin, kun Energiamarkkinavirasto puuttui erään paikallisen sähköyhtiön sähkön siirtomaksujen ylihinnoitteluun - sähköyhtiön katsottiin saaneen noin 20 miljoonan markan kohtuuttoman hyödyn vuosina 1998 ja 1999.

Sähkön hinnassa on kysymys myös siitä, paljonko kuluttajat ovat valmiita maksamaan teollisuuden sähkölaskusta. Kotitaloudet kun maksavat sähköstään huomattavasti enemmän kuin teollisuus - kilpailukyvyn nimissä. Kun kotitalousasiakkaan sähkön hinnan muodostumista verrataan esimerkiksi keskisuureen teollisuusasiakkaaseen, huomataan melkoinen ero hinnan muodostuksessa. Liekö siihen vaikuttanut se, että teollisuus pääsi kilpailuttamaan käyttämänsä sähkön hintaa paria vuotta ennen kotitalouksia. Kun kotitalousasiakkaalla sähkön hankinnan osuus - siis osuus, mitä voidaan kilpailuttaa - on kokonaiskakusta noin 31%:a, vastaava luku teollisuudessa on peräti 47%:a. Näin teollisuus saa kilpailuttamisen myötä selkeästi suuremman edun. Etu korostuu lisää teollisuuden suurempien yksittäisten ostovolyymien muodossa - yksittäinen kotitalous ei tähän pääse. Moni kerrostaloasukas ei edes tiedä, että hänkin voisi kilpailuttaa kuluttamansa sähkön hintaa ja yksittäistä kotitaloutta parempaan tarjoukseen on mahdollista päästä, jos esimerkiksi koko kerrostalo tilaa sähkönsä yhdestä paikasta. Teollisuudessa ovat myös sähkön siirtomaksut ja sähkön myynnistä aiheutuneet erät pienempiä kotitalouksiin verrattuna - teollisuutta rasittaa vain 26%:n sähkönsiirtomaksu (kotitaloudet 37%) ja sähkön myynnistä aiheutuneet kustannukset ovat teollisuudelle vain noin prosentin luokkaa (kotitaloudet 6%).

Pohjoismaille on yhteistä, että meidän sähköntuotannosta suurin osa tuotetaan edelleen vesivoimalla, mikä on altis esimerkiksi vuosittaiselle vaihtelulle johtuen nyt vaikka niistä kuivista kesistä. Tämä on osaltaan lisännyt nousupainetta kuluttajalle päätyvän sähkön hinnoitteluun, kun on haluttu turvata teollisuuden energiantarve. Tulevaisuudessa, kun ydinvoiman osuus sähköntuotannossa edelleen kasvaa ja vuosittainen tuotannonvaihtelu vähenee, voitaisiin kuvitella kotitalouksien ja teollisuuden sähkönhinnoittelun eroa voitavan nykyisestään kaventaa.

7

2717

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • B Virtanen

      Törmäsin sattumalta erään kyläyhdistyksen kotisivuihin, joilla seurataan säännöllisesti kuukauden välein sähkön hinnan kehitystä. Aika mainio ja hyödyllinen palvelu. Sähkön siirtohintoja ei näköjään ole otettu huomioon. Toisaalta siirtohintaan yksittäisen kuluttajan on mahdoton vaikuttaa, joten sinänsä perusteltua.

      • Jorma

        B Virtanen, voisitko vielä rustata sen kyläyhdistyksen sivut kaiken kansan nähtäville?


      • Keke
        Jorma kirjoitti:

        B Virtanen, voisitko vielä rustata sen kyläyhdistyksen sivut kaiken kansan nähtäville?

        Olisko B Virtanen kenties voinut tarkoittaa www.launonen.net saittia. Ne kerää listaa eri yhtiöiden hinnoista. Siellä on myös juttua www.vaihtovirta.fi laskurista jossa pystyt tekemään jopa uuden sopimuksen. Itse sain aika mehukkaan tarjouksen ja päätin antaa piu paut entiselle ryöstöyhtiölle...aika vaikee varmaan arvata mikä :)


    • Näin on

      Silloin kun mentiin EU:n silloin hyväksyttiin tämä klopalisaatioajattelu jossa muut kuin tuotantokustannukset määräävät hinnat.Nyt on turha ruikuttaa kun sähköyhtiötkin on myyty ulkomaalaisomistukseen ja ollaan vielä 80% alle lämpimien maiden hintatasosta.Kannattaisi aikanaan ajatella niin ei tarvitsisi katua jälkeenpäin.Vielä kun eduskuntakin on ylipalkattua ja tavallista tyhmempää niin ei ole odotettavissa minkäänlaista ohjaksien ottamista sieltä taholta.Muuten on joillekin sähkö vielä halpaa,nimittäin eräiden sähköyhtiöiden henkilökunnalle.

    • Puhut höpöjä

      Ei kait se tarkoita jos toinen ostaa halvemmalla niin se maksaisi toisen sähköstä.Se ajatteluhan on ihan sairasta.Jos joku ostaa enemmän niin lienee oikein että saa paljousalennuksen.Onko sitten teollisuus tukemassa kotitalouksien sähköliittymän perusmaksua kun se on teollisuudella huomattavasti suurempi.

    • Yritetty on

      Joo sähkö on nykyisellään kallista ja sen mahdollinen(?) kilpailuttaminen tuottaa vain joidenkin centin osien säästön /kwh.
      Ostin aikoinaan sähköä Espoon sähköltä ja sain asiakastiedotteesta tietää että he myyvät sähköä yö-tariffilla koko viikonlopun, perjantai illasta maanantaiaamuun. Siis siihen halvempaan mittariin. (Muut varmaan ymmärsikin, selvitys lähinnä mahdollisille tämän jutun lukeville EMV:n
      virkamiehille) No niin soittamaan ja tilaamaan sähkösopimusta. Homma alkoikoin toimia. Myyjä halusi myydä halvemmalla ja minä ostaa halvemmalla, mutta mutta Kulutuspaikka ei ollutkaan espoonnsähkön verkkoalueella ja verkonhaltija, (silloin Elnova joka oli em.siirtomaksujen ylihinnoittelun takia takia tutkittu ja hutkittu yhtiö, nykyisin verkkoyhtiö on Fortum), päättää mihin mittariin milloinkin käytetty sähkö mitataan, siis myös yö-tariffin ajan jolloin se on voimassa.
      Näin siis olimme tilanteessa jossa myyjä myisi halvemmalla, ostaja ostaisi halvemmalla, mutta verkonhaltija monopoli päättää, että on parempi että maksetaan pikkaisen yläkanttiin ja ajetaan kalliimmalla mittarilla. Käsittääkseni monopoli ei itse hyödy suorasti tästä mitään vaan energia tilitetään myyjälle täysimääräisenä kalliimman mukaan. Tariffointi myyjän määräämillä ajoilla ei kuulemma ole teknisesti mahdollista (Elnova/Fortum), tarjoutuessani hoitamaan muutoksen ilmaiseksi, ei se tietysti käynyt laatuun.
      Teimpä asiasta toimenpidepyynnön EMV:lle josta n. vuoden ja useiden yhteydenottojen jälkeen sain osaaottavan ja sympaattisen lausunnon.
      "Ettekö te nyt vielä voisi yrittää jos joku toinen sähköyhtiö suostuisi myymään teille sähköä normaalihinnalla"
      Ou Kraist!"#¤%&/()=?`, pani polvet notkahtaan moisen asiantuntemuksen edessä.
      Vuoden pähkäilyjen jälkeen ei niille avautunut mistä puhutaan, sillä nehän on siellä valvomassa sähköteollisuuden etuja ja eihän sinne silloin ole hyvä ketään hyvin fiksua palkata, alkaa muuten pian kyselemään ja jää hyvät palkintomatkat ja lahjat saamatta.
      Palasin tänä talvena asiaan ja pyysin sähköyhtiötä muuttamaan tariffimittariin em. myyjän tariffinmukaiset kytkentäajat ja sain seuraavaa tietoa. "Ei sitä voida teknisesti toteuttaa" johon minä, "Olen alan miäs ja osaan ohjelmoida tariffimittarin jos teiltä ei omasta takaa taitoa löydy". Josta tietysti seurasi "Kyllä meillä taitoa on muttei sitä voida tehdä" minä: "ja miksei voi"? Fortum:"no jos yhdelle niin sitten pitäis kaikille tehdä niin".
      Niinpä niin. Jos sähkömarkkinat todella aukeaisivat kilpailulle olisi Fortumin kaltaiset poliitikkojen lepokeitaat syvällä ns kusessa sillä eihän moinen tehoton ylimielinen ja jopa itsensäkin ammattitaidottomaksi tunnustanut organisaatio pärjäisi toimivassa kilpailutilanteessa.
      Juupa juu, nyttemmin valtio suunnittelee ko. yrityksen myyntiä. Tämähän tapahtuu tietysti ulkomaiselle sijoitus kkonsortiolle jolloin viimeinenkin ns. sosiaalinen häpy katoaa tästä bisneksestä. Tämä yhdistettynä toimimattomiin markkinoihin aiheuttaa tulevaisuudessa sen ettei kohta ole varaa ostaa sähköä muilla kuin kansanedustajilla jotka voivat korjata tiliään vähän suuremmaksi jos sähkölasku niin vaatii. Ai niin ja saahan varmaan hallintoneuvoston jäsenet karibianmatkojen lisäksi myös edullisempaa sähköä.

    • Sinäpä sen sanoit

      En tiedä mistä ton keksit, mutta vastaavantyyppinen on jo olemassa (www.vaihtovirta.fi) saitilla voi kattoo oisko säästöö vai eikö oisko.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      145
      8450
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      46
      2358
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      26
      2192
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      95
      1748
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      181
      1707
    6. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      37
      1700
    7. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      108
      1133
    8. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      18
      1052
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      1019
    10. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      53
      1005
    Aihe