Harkitsetko oikista? Lue tämä ensin

OTMmä

Olen kaksi vuotta sitten valmistunut OTM:äksi Helsingin yliopistosta suoraan kortistoon. Hakenut jokaista lakimiestehtäviin liittyvää työpaikkaa: turhaan. Työnantaja on saanut hakemuksia lähes 100 kappaletta yhtä työtehtävää kohtaan.

Viime vuonna oikiksesta valmistui poikkeuksen paljon OTM:iä. Siis käsittämättömän paljon lakimiehiä. Se vaikuttaa lakimiesammattiin vielä pitkällä aikavälillä.

Lakimiesprofessio kärsii inflaatiosta. Lakimiehiä valmistuu tällä hetkellä aivan liikaa. Useimmat meistä eivät ole oman alan hommissa.

Pääsykokeen jälkeinen kilpailu jatkuu työelämässä kovempana.

Oikis ei takaa sinulle varmaa työpaikkaa. Päinvastoin tilanne tulee olemaan toisenlainen. Valtiolta poistetaan tuottavuusohjelman nimissä lukuisia työpaikkoja (julkishallinto työllistää noin puolet tällä hetkellä). Opiskelijamäärät kasvavat. Helsingin yliopistoon otetaan nykyisin viisi hakijaa enemmän avoimen yliopiston kautta, Joensuun yliopisto haluaa tutkinto-oikeuden jne.

Jos voisin uudelleen valita, olisin kouluttaunut DI:ksi tai lääkäriksi. Näillä aloilla työpaikoista saatika harjoittelupaikoista ei tarvitse tapella.

Työnantajat tietävät oikiksen tilanteen. Tuntipalkka on alhaisempi kuin rekkakuskilla työmäärään verrattuna.

Tervetuloa oikikseen! Valitettavasti tulette pettymään myöhemmin :(

14

13040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OTM

      Tuttavia on tässä viimeisen vuoden aikana valmistunut HY Oikeustieteellisestä kymmenisen kappaletta, noin puolella oli duuni kun paperit sai käteen, toinen puolisko sai duunia alle kuukaudessa valmistumisen jälkeen. Yhtään alalla olevista tutuista ei ole työttömänä eikä myöskään ollut vaikeuksia saada työtä.

      Ne jotka eivät työtä saa ovat useimmiten niitä, jotka opiskeluajan kuluttivat joko vain opiskeluun tai bilettämiseen. Opiskelijana hankittu työkokemus kun on valmistumisen jälkeen erittäin, erittäin tärkeää.

    • ainoa ala!
      • että lakitiet. valmistuneista

        olis valmistumisen jälkeen vain noin 4 % työttömänä. Hyvä prosentti verrattuna valtaosaan yliopistosta valmistuneista - huitelee varmaan 10 prosenttia toi työttömyys suurimmalla osalla aloista nykyään!

        t. 2006 valmistunut KM, FM

        ps. kannattaa katsoa tuo video


      • 92409289024
        että lakitiet. valmistuneista kirjoitti:

        olis valmistumisen jälkeen vain noin 4 % työttömänä. Hyvä prosentti verrattuna valtaosaan yliopistosta valmistuneista - huitelee varmaan 10 prosenttia toi työttömyys suurimmalla osalla aloista nykyään!

        t. 2006 valmistunut KM, FM

        ps. kannattaa katsoa tuo video

        Mikähän tutkinto mahtaa olla KM? :D

        Varmaan kannattaa edes opetella oma nimike, ennenkuin alkaa perättömiä juttuja kirjoittelemaan. Tosi uskottavaa...


      • jeejee
        92409289024 kirjoitti:

        Mikähän tutkinto mahtaa olla KM? :D

        Varmaan kannattaa edes opetella oma nimike, ennenkuin alkaa perättömiä juttuja kirjoittelemaan. Tosi uskottavaa...

        KM on lyhenne kasvatustieteiden maisterista.


      • ovat hukassa!
        92409289024 kirjoitti:

        Mikähän tutkinto mahtaa olla KM? :D

        Varmaan kannattaa edes opetella oma nimike, ennenkuin alkaa perättömiä juttuja kirjoittelemaan. Tosi uskottavaa...

        Taisit sekoittaa lyhenteet KM ja KTM toisiinsa ;)

        Olisi syytä katsoa tuo mtv3:n uutispätkä...oikeustieteen kandeja muuten työttömänä noin 400. Suht iso määrä, tosin pieni just siihen nähden, että KM:ä työttömänä noin 700, KTM:ä yli 1000, DI:tä yli 1000, FM:ä työttömänä 3000, inssejä 3000 työttömänä jne. jne.

        Mikäs tuossa oli perätöntä tietoa?


    • Diplomi-insinöörejä on yli

      1000 työttömänä, tosin inssejä (opisto / AMK) peräti 3000!

    • aloilla nyt

      huono tilanne. Tilastollisesti kuitenkin esim. oikkareilla hyvä tilanne, eka työllistyminen vaikeaa, mutta pitkäaikaisesti työttömyys alhaalla ja suurin osa on oman alan hommissa.

      Itse olen valmistumassa vuoden sisään ja kaikki tuttuni, jotka valmistuivat tuossa ryysiksessä, ovat työllistyneet ihan ok.

      Veikkaan, että jos työnsaanti on todella vaikeaa, vikaa on siinä, että ei ole tehnyt töitä opiskeluaikana, ei ole verkostoitunut, ei ole CV:ssä mitään muuta mielenkiintoista kuin opinnot, ei osaa hakemuksia tai haastatteluja.

      Olen aivan tavis oikkari, keskimääräiset arvosanat jne. Olen saanut omat opiskeluaikaiset työpaikkani lähinnä suhteilla, siis tutut ovat vinkanneet pian avoimeksi tulevasta paikasta ja myös kertoneet työpaikan rekryssä minusta - sitä kautta olen saanut työni jo ennen julkista hakua. Ja näistä töistä on myös kyselty jatkoa ja ohjattu loppuopintojani siltä kannalta, että työllistyisin heille. Suurin osa työputkieni aikana palkattuista nuorista lakimiehistä on ollut firmalle ennestään tuttuja oikkariajoilta.

      Tälle alalle kannattaa tulla, mutta tuntipalkasta alkuperäinen on oikeassa. Ne tahot, jotka maksavat, usein edellyttävät älytöntä tuntimäärää. Ei kannata siis taivasta odottaa.

      Jos tälle alalle aikoo, suosittelisin kuitenkin olemaan aktiivinen opiskelijajärjestössä, tutustumaan mahdollisimman moneen aktiiviseen opiskelijaan opiskelujen aikana ja olemaan aktiivinen myös muissa asioissa kuin tenteissä ja arvosanoissa - verkostoitumisesta on etua opintojen suorittamisessa, työnsaannissa ja ihan viihtymisessä myös. Lisäksi vaihtopaikkaa ja kielitaitoa kannattaa miettiä vakavasti omien mielenkiinnonkohteiden kannalta ja ehdottomasti kannattaa panostaa alan töiden etsimiseen jo opiskeluaikana. Hyvä ulosanti ja siisti pukeutuminen, tietty itsevarmuus auttavat varmasti kaikilla kaupallisilla aloilla, niin meilläkin.

      • vaikeinta

        Valmistuin OTK:ksi vuonna 2006 ja olin työttömänä valmistumisen jälkeen lähes vuoden. Paikkoja oli valmistumisen aikoihin avoinna vain muutamia ja nekin pääasiassa jotain tuomioistuinten virkoja, eli mahdottomia vastavalmistuneelle. Turhan ja turhauttavan työnhaun jälkeen menin työharjoitteluun työvoimatoimiston kautta ja puolen vuoden harjoittelun jälkeen sain ensimmäisen työpaikan, jota hain. Työtilanne oli hieman kohentunut ja toisaalta työnhaku oli olennaisesti helpompaa kun tiesi tarkemmin, millaisia paikkoja kannatti hakea. Nyt pari vuotta myöhemmin ja auskultoinnin jälkeen olen juuri niin hyvissä asemissa, kuin ikäiseni juristi voi näissä töissä olla.

        Oikeustieteellinen koulutus ei tarjoa varmaa työllistymistä. Sitä tarjoaa loppujen lopuksi hyvin harva akateeminen ala. Oikeustieteilijöiden työllistyminen taitaa olla sellaista akateemisten keskitasoa. Toivoa työllistymisestä ja potentiaalisia työnantaja on kuitenkin ihan toisella tavalla kuin monen muun alan papereilla - tämän opin työvoimatoimiston kursseilla. Omien kokemusteni mukaan vaikeinta on ensimmäisen työpaikan saaminen, sitten alkaa helpottaa. Hain loppusyksystä uutta työpaikkaa ja työtilanne näytti ainakin vielä silloin varsin valoisalta. Kolmas hakemus ja toinen haastattelu toivat mieluisan työpaikan.

        Edellinen kirjoittaja on oikeassa siinä, mitä toteaa opiskeluaikaisesta työkokemuksesta ja verkostoitumisesta. Näiden avulla saadaan se ensimmäinen paikka valmistumisen jälkeen. Omat vaikeuteni olivat suoraan seurausta siitä, että alan kokemusta ei valmistuessa ollut. Työnantajalle on iso riski palkata lakimies vailla työkokemusta. Lisäksi vasta työkokemuksen (tai työharjoittelukokemuksen) kautta alkaa hahmottua omat vahvuudet sekä käsitys siitä, millaisia työpaikkoja omassa tilanteessa on mahdollista saada.


    • vauhtia työllistymiseen

      Miten työnantaja valitsee sadasta hakijasta haastateltavat? Hakemusasiakirjojen, työhakemuksen ja CV:n perusteella.

      Pääsääntöisesti hyvä CV on moninkertaisesti tärkeämpi kuin esimerkiksi opintomenestys ja arvosanat!

      Opiskeluaikainen oman alan työkokemus on ensiarvoisen tärkeää. Etenkin Helsingissä, jossa työpaikkoja on tarjolla. Monet työnantajat arvostavat myös kv-kokemusta (opiskelijavaihto) ja opiskelijajärjestöaktiivisuuutta.

      Mielestäni kannattaa jo opiskeluaikana välillä miettiä, millaiseksi oma CV on muodostumassa. Joskus homma menee omalla painollaan, mutta kannattaa huomata että esimerkiksi oman alan töitä kannattaa ehdottomasti tehdä vaikkei rahaa tarvitsisikaan.

      Ja lisättäköön vielä, että omassa tuttavapiirissäni kukaan ei ole ollut valmistumisen jälkeen työttömänä yli kolmea kuukautta. Ei edes kesän maisterisumassa valmistuneet. Syytä paniikkiin ei ole.

      Vain harva ja todellakin siis muutama työllistynyt "virallisesti" auki olleisiin työpaikkoihin. Muut ovat löytännet työnsä suhteilla, päätyneet opiskeluaikaiselle työnantajalle, lähettäneet avoimia hakemuksia ja niin edelleen. Ei sitä työpaikkaa tuoda hopealautasella - edes lakimiehelle.

      • viimeistä edellinen

        Arvosanoilla on tosiaan hyvin vähän vaikutusta työnhaussa. Vain tuomioistuimissa on ylipäätään katsottu tutkintotodistusta, eivätkä omat arvosanani ole työn saamista estäneet. Arvosanani nimittäin ovat aineopintojen pakollisissa kursseissa varsin heikot.

        Ehkä aivan huippuarvosanoilla voi olla jotakin merkitystä työnhaussa, ainakin nuoremmilla lakimiehillä?


      • en flicka

        Eiköhän ahkeralle ja hyvälle työntekijälle aina töitä riitä. Luulen, että viestiketjun aloittaja ei nyt niitä kaikkein aktiivisimpia tyyppejä ole. Itse olen aina saanut työn sieltä mistä olen halunnutkin - kiitos yritteliään luonteeni ja taitavan suuvärkkini.

        Faktumet är, että ei ne työt ovelle koputtelemaan tule. Pers ylös ja esiintymistaidot kehiin, niin eiköhän ala työtä pukkaamaan! Lycka till!


      • se menee
        en flicka kirjoitti:

        Eiköhän ahkeralle ja hyvälle työntekijälle aina töitä riitä. Luulen, että viestiketjun aloittaja ei nyt niitä kaikkein aktiivisimpia tyyppejä ole. Itse olen aina saanut työn sieltä mistä olen halunnutkin - kiitos yritteliään luonteeni ja taitavan suuvärkkini.

        Faktumet är, että ei ne työt ovelle koputtelemaan tule. Pers ylös ja esiintymistaidot kehiin, niin eiköhän ala työtä pukkaamaan! Lycka till!

        Kaikella kunnioituksella aloitusviestin kirjoittajaa kohtaan, näinhän se menee.

        Aktiivinen työnhakija varustettuna hyvällä CV:llä ei varmasti kauaa kortistossa liehu. Ja muistetaan ne avoimet hakemukset, kaikki paikat ei todellakaan tule julkiseen hakuun.

        Jonkin verran rekrytoinnin parissa olleena voin kertoa, että avoimia hakemuksia tulee yleensä niin paljon, että tarvetta paikkojen ilmoittamiselle ei ole. Tietysti julkisella sektorilla paikkoja on pakko laittaa julkiseen hakuun. Joskus yksityisetkin tekee sitä - saadakseen hakijakuntaan "uutta verta" ja näkyvyyttä.

        Ja sen myös sanon, että joillakin on luvattoman huonoja hakemuksia ja CV:tä, enkä nyt tarkoita pelkästään sisällöllisiä seikkoja. Asiallinen, lyhyt, virheetön hakemus toimii usein hyvin, ja persoonallinen revittely kääntyy helposti hakijaa vastaan. Jotain persoonallista on hyvä toki olla, mutta ei liikaa. Mainospuhe, erikoinen asettelu tai lyyrinen omaelämäkerta -> silppuriin.


    • Nuolipercs

      Perseen nuolia pärjää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe