Laukan istutus

Malinn

Tahtoisin istuttaa puutarhaani noita ihania laukka-palleroisia (ukonlaukka, jättilaukka..). Niitä ilmeisesti istutetaan normaalien sipulikasvien tapaan syksyisin maahan. Onko kenelläkään tietoa voisiko tuota istuttaa oikein varhain keväällä? Mitäköhän kävisi? Maa taitaa pehmetä jo aika aikaisin..joten sormet syyhyävät päästä istuttamaan noita. Kyllähän noita tavallisia ruokasipuleitakin istutetaan joskus keväällä?

5

2746

Vastaukset

 • En nyt ole varma miten pitkän juurtumisajan laukat tarvii, mutta jos sulla on kellari tms viileä paikka, voisit nyt laittaa ne sipulit multaan johonkin ruukkuun, kenties ehtivät vielä juurtua, ja sitten siirtäisit ne penkkiin.. siten saattaisivat kukkia vielä tänä vuonna. Ehkä.

  Muuten ne toki voi keväälläkin istuttaa, mutta kukkinevat vasta sitten ensi vuonna.

  • Laukat on niin sitten maan perusteellisen komeita, kannattaa istuttaa joka tapauksessa vaikka ensi syksynä.
   Niillä on pitkät varret, vaatimattomat lehdet, eli kannattaa istuttaa jotain samaanaikaan kukkivaa sekaan, tai vaikka jotain monivuotista pehkoa, jos ei ennestään ole.
   Punaliilojen ukkolaukkojen kanssa ovat kauniita vaikka valkoiset ja/tai vaaleankeltaiset tulppaanit. Tulppaaneissa on mieletön määrä värivaihtoehtoja, kaksivärisiä liilahtavia ja vaikka mitä mahdollisuuksia omien värimieltymysten mukaan.
   Myöhään kukkivat tulppaanit osuvat samaan aikaan joittenkin
   laukkojen kanssa, aikaiset lajikkeet eivät.
   Laukat ovat komeita isona ryhmänä.


 • Sipulikasvit talvehtivat sipuliin kerätyn vararavinnon turvin, juuristo elpyy maan lämmettyä riittävästi. Jos istutat keväällä, kasvuunlähtö on hitaampaa ja todennäköisesti kasvit kukkivat normaalia myöhemmin eivätkä ehtisi varastoida energiaa seuraavaa kasvukautta varten. Niistä olisi vain yhden kesän ilo.

  Esikasvatuksella voi yrittää huijata. Istuta sipulit taimimultaan syvälle taimiruukkuihin ja pidä mahdollisimman viileässä, valoisassa paikassa. Valitse kohtuullisen kokoisia purkkeja, ettei juuripaakkua tarvitse särkeä ulos istutettaessa. Pieniä sipuleita voi istuttaa samaan purkkiin useamman, isoja vain yksi.
  Kastele niukasti, etteivät mätäne. Lisää kastelua lehtien noustua ja lannoita kohtuudella. Istuta penkkiin hallojen mentyä ja toivo parasta.

 • Kun kukinnosta tulee siemeniä niin tuleeko niistä myös seuraavana kesänä uusia , vai putooko ne maahan vaan ja ei mitään tapahdu. Sipuleista kun olen nämä istuttanut

 • Turvenuijalle vastaus:
  Laukan siemenet itävät, mutta kestää vuosia, ennen kuin ne kukkivat. Taimet näyttävät eka vuonna heiniltä, seuraavana hiukan paksummilta heiniltä jne. Sipuli kehittyy hitaasti, mutta jahka sen löytää, kannattaa nostaa syksyllä ylös ja istuttaa uudelleen. Näin tehden olen saanut uusia yksilöitä, jotka kukkivat joka kesä. Taisi mennä viis vuotta Asta Öhön...

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  131
  3968
 2. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  95
  3757
 3. Coronavirus-hysteria

  Mihinkähän mittakaavoihin tuo hysteria pääsee? Luuletteko, että kohta vaikkapa bussilastillinen tyhjenee jonkun yskäistyä seuraavassa etapissa? Entä m
  Maailman menoa
  87
  2359
 4. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  30
  1064
 5. Tampereella tapetaan.

  Keski-ikäinen mies löytyi murhattuna Tampereella – verta vuotava tekijä karkuteillä, poliisi varoittaa vaarallisuudesta
  Tampere
  35
  505