malariasta

Merjax

Olemme lähdössä Gambiaan, Kotuun, 12.2. kahdeksi viikoksi (ensimmäistä kertaa). Haluaisin kuulla Gambiassa käyneiden kokemuksia malarian estolääkityksistä. Onko Lariamista tullut ikäviä sivuvaikutuksia? Jos on, niin millaisia? Onko joku syönyt Lariamia ilman sivuvaikutuksia? Oletko ollut maassa ilman estolääkitystä ja palannut terveenä?
Vuosi sitten syksyllä olimme Ghanassa ja silloin en syönyt estolääkitystä, eikä mitään ongelmia tullut. Nyt mietin kovasti, pitäisikö lääkitys ottaa, kun tartuntoja on raportoitu useita. Vaan mikä on ero syksyn ja helmikuun välillä hyttysten määrässä/liikkuvuudessa?

28

4547

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei oireita

      2 vuonna peräkkäin käyty eri ystäväperheen kanssa eikä minkäänlaisia sivuvaukutuksia tai oireita kellään ilmennyt. Ainoastaan salmonella iski yhteen ilmeisesti huonosti kypsennetyn kanan takia Lamin lodgessa. Sekin ilmeni vasta kotiuduttua.

      • menomatkalla

        reikäleivän ja join 2 litraa piimää. Bumsterit pysyivät loitolla.
        Paikanpäällä en nauttinut kuin raakaa viskiä. Mitään tauteja ei tullut. Kukaan ei tullut häiritsemään rauhallista lomaani. Kenellekään pummille en antanut kuin potkun perseelle.
        Näin ne hommat kuuluu hoitaa.


    • Minä olen aina käyttänyt Malaronea estolääkityksenä,eikä koskaan ole tullut sivuvaikutuksia.
      Ehdottomasti kannattaa ottaa estolääkitys koska saharan etelä puolisessa afrikassa malarian saa melko varmasti. Tänä vuonna Gambiassa tulleilla muutamilla on ollut pahoja malaria tapauksia...suurinmmaksi osin näistä eivät olleer käyneet lääkärin pakeilla tai jos heillä oli esto se oli semmoinen joka ei tehoa afrikassa.siksi on vuoden aika mikä tahansa Afrikkaan täytyy ottaa malarian esto.
      Ellei halua leikkiä terveydellään.
      Tjäreborg suosittelee linkalla käyntiä jos matkustajalla ei ole malarian estoa ja siitä muistutetaan.

      Turvallista matkaa! :)

    • matkalta

      Olimme joulun jälkeen viikon Kotun alueella. Malarian estolääkityksenä oli Lariam. Matkalla oli mukana lapsia, teinejä ja vanhempia. Hyttysiä emme nähneet lainkaan, sen puoleen olimme hieman yllättyneitäkin verkkoinemme. Matkan jälkeen olemme kärsineet vatsaoireista ja useitten ulostekokeitten jälkeen ei kuitenkaan mitään poikkeavaa ole löytynyt. Lääkärin kanssa juteltuani oireet saattavat johtua kuitenkin bakteerikannan muuttumisesta tai ehkäpä Lariamilla on osuutta asiaan. Se selviää, kunhan Lariamin vaikutus päättyy.
      Estolääkitys kannattaa ehdottomasti hoitaa kuntoon, sillä malaria on paikanpäällä todellinen. Oikein mukavaa matkaa!

    • tietoa

      Kyllä malariaa vastaan kannattaa aina suojautua, pelko estolääkitysten sivuoireista ei ole syy jättää estolääkitystä ottamatta. Moskiittoja liikkuu myös ns. kuivalla kaudella.

      Gambian malaria on lisäksi vaarallista P. falciparum -malariaa, johon ei pure esim. klorokiinia sisältävä Heliopar-estolääkitys lainkaan.

      Suomessa uutisoidut malariatartunnat olivat kaikki joko väärää estolääkitysta ottaneilla, lääkitystä ilman matkustaneilla tai lääkityksen liian aikaisin keskeyttäneillä matkustajilla.

      Itse olen suosinut Lariamin sijasta Malaronea, eikä mitään sivuvaikutuksia ole ollut.

      Erinomaisen perusteelliset malariatietosivut löytyvät entisen Kansanterveyslaitoksen (nykyisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) nettisivujen terveyskirjastosta:

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00031#s5

    • in my mind

      Terve

      Ehdottomasti on otettava malarian estolääkitys Länsi-Afrikkaan matkustaville. Lariam on tehokas, josta vaimoni tuli kaheliksi ja minä sain siitä unettomuutta. Vaihdoin lääkkeen Malaroneen, josta ei tullut sivuvaikutuksia. Muista lääkkeistä en menisi takuuseen. Moskiittoja on maassa kautta vuoden, ei niistä pääse eroon verkoista huolimatta. Ainoat oireet olivat paukamat jaloissa ja jatkuva kutina. Siis: suomalaisen lääkärin ohjeiden mukaan malarian esto-lääkitys pitää ottaa esim. Helsingin postitalossa olevan lääkäriaseman turvin jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkakohde on unohtumaton. Muistakaa heijastimet ja taskulamput. Toivotan teille antoisaa matkaa. Gambialaiset ihmiset ovat enimmäkseen ystävällisiä ja hienoja lomaisäntiä ja emäntiä meille pohjoismaalaisille. Palkatkaa itsellenne paikallinen opas. Silloin saatte olla bumstereilta rauhassa. Muistakaa myös 10 %:n tippi kaikessa heille. He ovat fantastisista porukkaa.

    • Gambiassa.

      En ole käyttänyt estolääkkeitä, lariamia en uskaltaisi edes ottaa, oma terveys ei sitä varmasti kestäisi ja kaverit saaneet sen verran pahoja sivuoireita, hurjia hallusinaatioita, pahoinvointia, painajaisia, sammuneet keskellä päivää yms.

      Iltaisin/öisin liikenteessä olen aina käyttänyt pitkiä housuja/hameita, hyttysmyrkky aina laukussa mukana. Majapaikat on aina myrkytetty auringonlaskun aikaan, jos ollut tarve, käytetty verkkoa sängyn päällä.

      Moskiiton pistoja Gambiassa olen saanut ehkä 3-5 kaikkien reissujen aikana. Pahin moskiittojen "pesä" oli Lamtoron klinikka, siellä nitä oli koko ajan vaikka kuinka käytti myrkkyäkin. Myös maaseudulla on tietysti enemmän moskiittoja iltaisin. Malarian olen saanut asuessani muualla Afrikassa. Viime sadekausi jatkui selvästi pidempää kuin normaalisti, paikallisillakin esiintyi malariaa enemmän.

    • ei ollut

      minulle muita oireita kuin että väsytti tavallista enemmän, siihenkin saattoi olla osasyynä kokopäiväinen safari-retki. Hyvinä puolina myös se että lääke otetaan kerran viikossa, ei ole päivittäinen riesa jos sivuvaikutuksia olisikin. Kun hankkii ajoissa estolääkityksen ei tarvitse pelätä, sentään on kysymyksessä paha sairaus kaikenikäisille kohdalle sattuessaan. Ja tottakai pitää ottaa kuuri loppuun ohjeiden mukaan.

      • -Ria-

        Minä olin viime vuonna Gambiassa ja söin silloin Lariamia... enkä varmasti syö enää ikinä, minulle se ei sopinut. Näin järkyttäviä painajaisia ja käyttäydyin muutenkin sekopäisesti vielä reissun jälkeenkin. Miehelleni Lariamista ei tullut mitään sivuvaikutuksia. Nyt olemme helmikuussa lähdössä Gambiaan uudelleen ja harkinnassa on Malarone lääkitys tai sitten ei ensinkään... Mutta kyllä minä silti suosittelen malarianesto lääkitystä kaikille:)


      • taiteilijatar
        -Ria- kirjoitti:

        Minä olin viime vuonna Gambiassa ja söin silloin Lariamia... enkä varmasti syö enää ikinä, minulle se ei sopinut. Näin järkyttäviä painajaisia ja käyttäydyin muutenkin sekopäisesti vielä reissun jälkeenkin. Miehelleni Lariamista ei tullut mitään sivuvaikutuksia. Nyt olemme helmikuussa lähdössä Gambiaan uudelleen ja harkinnassa on Malarone lääkitys tai sitten ei ensinkään... Mutta kyllä minä silti suosittelen malarianesto lääkitystä kaikille:)

        estolääkitystä.Itse olin just kuukauden Gambia-Senegal-Guinea-Bissau matkalla, oli upea reissu,mutta moskiittoja oli tosi runsaasti, vieläkin pistojälkiä,ei ne hyttyssuihkeet auta,vaikka yks hyttyspisto päähän tai sormeen ja siinä se tauti tulee,joka paikkaa ei voi suojata vaik mitä tekis.Itse otin Lariamia ja ei tullut sivuvaikutuksia vaikka netin mukaan niitä muka tulee pahoja,ei tullut tytöllenikään,mutta heti Suomessa sairastuin kuumeeseen ym ja tietysti kävi mielessä et Malariaako tämä on,ei taida olla,mutta sairastaminen on silti kovin raskasta.Vuosi sitten olin 2 viikkoa Gambiassa ilman mitään estolääkitystä eikä mitään tullut,silloin oli huomattavasti vähemmän hyttysiä,nyt niitä tuli ovista ja ikkunoista,eikä meillä ollut joka majapaikassa verkkojakaan,sydän jäi Afrikkaan ,mutta tietäen kuinka kauhea tauti Malaria on,en enää lähde sinne ilman estolääkitystä, voihan sen jättää kesken jos pahoja sivuoireita tulee ja aloittaa niin ajoisssa Suomessa että huomaa,tuleeko mitään.Minulle tuli vain lääkkeen maku suuhun ja ilmavaivoja,jotka meni ohi.Mutta jokainen päättää itse mitä tekee...Kivaa lomaa Sulle!!!


      • Turjakemukana
        -Ria- kirjoitti:

        Minä olin viime vuonna Gambiassa ja söin silloin Lariamia... enkä varmasti syö enää ikinä, minulle se ei sopinut. Näin järkyttäviä painajaisia ja käyttäydyin muutenkin sekopäisesti vielä reissun jälkeenkin. Miehelleni Lariamista ei tullut mitään sivuvaikutuksia. Nyt olemme helmikuussa lähdössä Gambiaan uudelleen ja harkinnassa on Malarone lääkitys tai sitten ei ensinkään... Mutta kyllä minä silti suosittelen malarianesto lääkitystä kaikille:)

        -Ria-:n lausuman todeksi sen itse nähneenä. Rakas vaimoni EI ollut oma hurmaava itsensä! Eli lariamin psyykkiset vaikutukset ovat yksilöllisiä!!! Ja kestävät kuurin jälkeen pitkään. Itsellä lie toleranssi troppia kohtaan hyvä kun ei tuntunut missään!


      • Wääntöä

        Parikin käyttökokemusta Lariamista ( 5 henkeä ja 6 viikkoa )ja ei niin mitään sivuvaikutuksia kenelläkään. Toki kaikki aikuiset olivat ihan täyspäisiä eivätkä heikkohermoisia ,jotka odottavat niitä side effects . Helppo lääke kun otetaan vain kerran viikossa ja vielä edullisempikin kuin Malarone. Nuo sivuvaikutus listat lääkkkeiden liitteissä ovat pitkiä, koska asetuksen mukaan ,jos yksikin ihminen raportoi jotain niin sinne listalle ne sivuvaikutukset päätyvät.Ne ovat tutkimattomia juttuja ja kaikkein koomisin on erään tunnetun päänsärkylääkkeen yksi sivuvaikutus : PÄÄNSÄRKY !Hyvää lomaa kaikille . Varmaa on ,että malarianestolääkitys kannattaa ottaa.Malaria tappaa 2 miljoonaa ihmistä vuodessa ihonväriin katsomatta.


    • suosittelen

      Tulimme Kotusta juuri. Siellä on itikoita = moskiittoja, joten ehdottomasti malarian estolääkitys. Lariamista ei ole ollut meille mitään sivuvaikutuksia. Offia kannattaa käyttää myös. Pahimmat paukamat saimme visa-automaattijonossa (ei ollut offia iholla silloin!)

    • *naana*

      5-henkisestä perheestämme minulla ainoana oli estolääkityksenä Malarone kroonisen sairauteni takia. Mies sekä lapset (12- ja 7-v) söivät Lariamia. Kenellekään ei tullut mitään sivuvaikutuksia.

      Etukäteen epäilytti kovasti tuo Lariam, mutta sen etuna on, että lääke otetaan vain kerran viikossa (lapsille helpompaa). Aloitimme Lariamin pari viikkoa ennen matkaa, jolloin sen olisi vielä ehtinyt vaihtaa Malaroneen, jos sivuvaikutuksia olisi tullut.

      Lomailimme tammikuun alussa Senegambian alueella ja viikon aikana saimme yhteensä kolme hyttysenpuremaa. Emme tosin ilta-aikaan liikkuneet juuri muualla kuin hotellin alueella ja jos olimme pidempään ulkona, laitoimme karkotetta.

      • satutko

        tuntemaan ketään Kristaa??


      • tunnetkohan

        ketään Kristaa?


    • varmaankin

      päättänyt ottaa estolääkityksen. Sain eilen tekstarin gambialaiselta ystävältäni ja mainitsi että meneillään sadepäivä. Viime kesäkin oli poikkeuksellisen runsassateinen ja paljon malariaa. Monet paikalliset olivat sairastuneet. Tämä sulle vielä siltä varalta että pohdit lääkityksen tarpeellisuutta. Mukavaa matkaa sulle ja tietysti terveenä.

      • Gambia-fani

        Malarian vaara on Afrikassa todellinen!!! Hyttysiä on liikkeellä öisin ja iltaisin ja helposti niitä pääsee hotellihuoneeseenkin. Ja kun siitä yhdestäkin pistosta saattaa saada sen malarian...Itse söin Doxitinia ja mieheni Lariamia, kummallakaan ei sivuoireita. Tuntuu että niistä sivuoireista vouhotetaan turhaan. Luulis että jokainen ottaa mieluummin riskin saada sivuoireita kuin malarian! Malarone on ainakin aikalailla sivuoireeton lääke, samoin käyttämäni Doxitin.


      • gambiassa käynyt
        Gambia-fani kirjoitti:

        Malarian vaara on Afrikassa todellinen!!! Hyttysiä on liikkeellä öisin ja iltaisin ja helposti niitä pääsee hotellihuoneeseenkin. Ja kun siitä yhdestäkin pistosta saattaa saada sen malarian...Itse söin Doxitinia ja mieheni Lariamia, kummallakaan ei sivuoireita. Tuntuu että niistä sivuoireista vouhotetaan turhaan. Luulis että jokainen ottaa mieluummin riskin saada sivuoireita kuin malarian! Malarone on ainakin aikalailla sivuoireeton lääke, samoin käyttämäni Doxitin.

        Sain viestin Gambiasta, että siellä sataa (tietysti) koko ajan. Ja että siellä on paha malariatilanne (epidemia?). Ja että sairaaloissa ei ole lääkkeitä malarian hoitoon ja ihmisiä kuolee paljon siihen juuri nyt. Sekä että siellä on ruokapula.
        Osaako kukaan valistaa, että onko Gambiassa minkäänlaista suomalaista kehitysapua, tai vielä tarkemmin:minulla on ystävä joka tarvitisisi nopeahkoa apua ongelmiinsa, mutta täältä Suomesta käsin on vaikeaa auttaa ihmistä asiassa johon ei pelkkä raha riitä!!


      • GAMBIASSA
        gambiassa käynyt kirjoitti:

        Sain viestin Gambiasta, että siellä sataa (tietysti) koko ajan. Ja että siellä on paha malariatilanne (epidemia?). Ja että sairaaloissa ei ole lääkkeitä malarian hoitoon ja ihmisiä kuolee paljon siihen juuri nyt. Sekä että siellä on ruokapula.
        Osaako kukaan valistaa, että onko Gambiassa minkäänlaista suomalaista kehitysapua, tai vielä tarkemmin:minulla on ystävä joka tarvitisisi nopeahkoa apua ongelmiinsa, mutta täältä Suomesta käsin on vaikeaa auttaa ihmistä asiassa johon ei pelkkä raha riitä!!

        Meillä on kehitystyöprojekti Gambiassa, lähden maahan 3.9.
        Jos ei mene liian pitkälle ja jos haluat, voit ottaa yhteyttä; [email protected].
        Katsotaan, voimmeko auttaa jotenkin.


    • Turtjake mukana

      Spreijatkaa oviaukko ja muut lävet ohvilla tai muulla!!! Itikoiden hinku tulla huoneisiin pienenee!!! Kokeiltu konsti.

    • inise

      Nämä gambialaiset hyttyset ovat pienenpieniä ja äänettömiä, ei niitä huomaa eivätkä ne ininällä ilmoita tulostaan. Ilman muuta otettava estolääkitys, minulle ei Larium todellakaan sopinut (migreeni) ja herkkyys, mutta sain kahta eri lääkitystä yhdessä joka ajoi saman asian. En muista nimiä mutta terv.keskuksessa täällä se resepti kirjoitettiin kun sanoin että suosiolla en edes kokeile Lariumia. Malaria on valtava vitsaus gambialaisille ja esim kaupungissa on suuri vain ja ainoastaan malariapotilaita varten tehty sairaala.

    • toisestamaailmasta

      kuin alkusyksy ja helmikuu hyttysten määrässä. Ero ei nyt aivan sama, kuin hyttysten määrässä Suomen alkusyksyssä ja helmikuussa; mutta suuntaa antava vertaus. Kyllä nyt talviaikaankin hyttysiä on, vaikka itse en tavannut ensimmäistäkään viikon matkalla viime viikolla Bakotu-hotellin alueella ja laajalti liikkuessani Gambiassa ja Senegalissa safarilla. Harrastan hyönteiskuvausta.
      Tietenkin malarialääkitys kannatta ottaa. Pidän sitä välttämättömänä. Itse käytin Doksimyciiniä. Sen saa lääkäriltä, kun sitä nimenomaan vaatii. Se on halpaa verrattuna esim. Malaroneen. Mutta ei lääkettä tietenkään kannata arvioida hinnan perusteella. Minulle ja vaimolleni ei ole ilmaantunut sivuvaikutuksia; ei esim. valoherkkyyttä.Päinvastoin; tuntuu kuin olisin parantunut Doksimyciinin käytön myötä jostain minua vaivanneesta piilevästä sairaudesta, vai onko kysymys vain loman myönteisestä vaikutuksesta; en tiedä.

      • samoin doximucin kuurilla

        Myös minä otin Doximyciniä, siinä vain ikävää että syötävä päivittäin ja 4 viikkoa vielä suomeen paluun jälkeen.Mitään oireita ei ilmennyt, antibioottiripulia pelkäsin,mutta söin maitohappobakteeria 10pv.n kuurin kun aloitin Doximyciinin.

        Lisäksi Doximycin on vahva antibiootti, joten sen tarpeetonta käyttöä usein ei tietenkään suositella. Kuten tiedämme antibioottien runsas syöminen on kehittänyt meille resistenssejä bakteerikantoja.

        Itse katson malarianestolääkityksen olevan välttämättömän.Lääkärisi osaa valita sinulle oikean lääkkeen, aloita lääkitys ajoissa niin voit vaihtaa toiseen merkkiin jos sivuvaikutuksia ilmenee.


    • Merjax

      Lämmin kiitos kaikille viestiini vastanneille! Ensimmäinen Lariam-tabletti on nyt otettu pari päivää sitten. Toistaiseksi sivuvaikutuksena (?) on ilmennyt vain suun kuivamista. Sisko aloitti samaan aikaan ja hänellä ei ole ollut mitään oireita.
      Matkakuume alkaa pikkuhiljaa nousta ja huomenna voisi alkaa jo pakkailemaan...

      • niinsiis

        Hei, kerroit alku viestissä, että olit ollut aikaisemmin Ghanassa ilman malarian estolääkitystä. Kuinka pitkän aikaa olit maassa?

        Olen lähdössä nyt syksyllä useammaksi kuukaudeksi Ghanaan, ja en haluaisi syödä ainakaan Lariamia (aikaisemman Ghanan reissun yhteydessä tuli Lariamista sivuvaikutuksia, ja yleensäkin noin vahvojen lääkkeiden käyttö useamman kuukauden ajan mietityttää). Uskallanko lähteä ilman lääkkeitä? Tai käsittääkseni samoilla estolääkkeillä myös hoidetaan mahdollista tartuntaa. Olenkin miettinyt onko mitään järkeä ottaa vain malarialääkkeitä vain "lääkkeeksi" mukaan, siis mahdollista tartunnan hoitoa varten? Viime reissulta muistan miten paikalliset Ghanassa sairastivat malariaa lähinnä samanlaisena kuin suomalaiset syysflunssiaan ja lääkäristä haettiin arkipäiväisesti lääkket Malarian hoitoon. Tietysti malaria on hieman vakavampi, kuin tavallinen flunssa ja paikallisilla on ehkä hieman parempi immuniteetti malarialle.

        Vuoden aika ja erilaiset sääolosuhteet varmasti vaikuttavat asiaan. Mutta onko kellään tietoa Ghanan (ja/tai itäisten naapureiden Togon, Beninin ja Nigerian) tilanteesta tällä hetkellä?


      • -julle666-
        niinsiis kirjoitti:

        Hei, kerroit alku viestissä, että olit ollut aikaisemmin Ghanassa ilman malarian estolääkitystä. Kuinka pitkän aikaa olit maassa?

        Olen lähdössä nyt syksyllä useammaksi kuukaudeksi Ghanaan, ja en haluaisi syödä ainakaan Lariamia (aikaisemman Ghanan reissun yhteydessä tuli Lariamista sivuvaikutuksia, ja yleensäkin noin vahvojen lääkkeiden käyttö useamman kuukauden ajan mietityttää). Uskallanko lähteä ilman lääkkeitä? Tai käsittääkseni samoilla estolääkkeillä myös hoidetaan mahdollista tartuntaa. Olenkin miettinyt onko mitään järkeä ottaa vain malarialääkkeitä vain "lääkkeeksi" mukaan, siis mahdollista tartunnan hoitoa varten? Viime reissulta muistan miten paikalliset Ghanassa sairastivat malariaa lähinnä samanlaisena kuin suomalaiset syysflunssiaan ja lääkäristä haettiin arkipäiväisesti lääkket Malarian hoitoon. Tietysti malaria on hieman vakavampi, kuin tavallinen flunssa ja paikallisilla on ehkä hieman parempi immuniteetti malarialle.

        Vuoden aika ja erilaiset sääolosuhteet varmasti vaikuttavat asiaan. Mutta onko kellään tietoa Ghanan (ja/tai itäisten naapureiden Togon, Beninin ja Nigerian) tilanteesta tällä hetkellä?

        ...noin pitkälle reissulle malarian estolääkitystä. Asuin Afrikassa noin 10v sitten useaan otteeseen 2-4kk kerralla. Kertaakaan en saanut malariaa. Muutama työtoverini sai sen, mutta koska länsimaisella ihmisella (yleensä) on rahaa mennä yksityiselle lääkärille, sen hoitaminen ei ollut ongelma. Mikäli reissussasi olet viidakossa pidempiä aikoja, harkitse malarian estolääkitystä ennen sitä. Mutta lääkkeet kannattaa hankkia Afrikasta, sieltä saa länsimaiset lääkkeet paljon halvemmalla kuin Suomesta. Se mikä näistä keskusteluista myös usein unohtuu, on että mikään nykyinen lääke ei anna 100% suojaa.


      • kuitenkin suosittelen
        -julle666- kirjoitti:

        ...noin pitkälle reissulle malarian estolääkitystä. Asuin Afrikassa noin 10v sitten useaan otteeseen 2-4kk kerralla. Kertaakaan en saanut malariaa. Muutama työtoverini sai sen, mutta koska länsimaisella ihmisella (yleensä) on rahaa mennä yksityiselle lääkärille, sen hoitaminen ei ollut ongelma. Mikäli reissussasi olet viidakossa pidempiä aikoja, harkitse malarian estolääkitystä ennen sitä. Mutta lääkkeet kannattaa hankkia Afrikasta, sieltä saa länsimaiset lääkkeet paljon halvemmalla kuin Suomesta. Se mikä näistä keskusteluista myös usein unohtuu, on että mikään nykyinen lääke ei anna 100% suojaa.

        itellä on hyvinki kokemusta siitä että esto lääkitys ei aina auta. Olin vuoden vaihtees gambias 3kk ostin lariamia täältä suomesta ja myöhemmin sitte myös sieltä paikanpäältä. Silti jo kk:n siellä oltuani sain malarian eikä o muuten mikään ihana tauti kyllä siinä jo toivo kuolevansa ku mikää ei pysyny sisällä ja oksennus ja paska lensi, pystys ei pysyny ku pyörrytti ja muutamaan otteeseen pyörryynki ei voinu kuvitella syövänsä mitää hyvä ku pysty jotain energia juomaa juomaan hörpyn sillon tällön. Mutta Täytyy sanoa että siellä maassa jos on varaa maksaa (turisteilla yleensä ny yleensä onki) niin hoitoa kyllä saa. paikallises apteekis tekivät testin (tosin eivät kertonu ensi että mulla on malaria kun moni ulkomaalainen rupee itkeen kuulemma siinä vaihees) sitte sain pistoksena pahoinvointiin lääkettä ja ensimmäisen kiniini piikin 4:stä siellä apteekis ja sit ku olin jo ehtiny oleen vapaaehtosena yhellä ns. terveysasemalla niin sieltä tuli joku mua sitte aina pistään (aiva ihania ihmisiä).
        4 päivää olin vuoteen oma ja sitte rupes olo paraneen. Kiniini pistos kirvelee aiva sikana ei ees jäykkäkouristus pistos aikanaan ollu niin kauhee. viäki on jalois ja olkapäis tunnottamat alueet muistona malariasta. joten suosittelen niitä estolääkityksiä ehkä ne ei aina estä malariaa mutta seki on vaan iso ehkä. Se tauti oli kokemus jota en halua enää ikinä kokee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      244
      2140
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1836
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      74
      1534
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      109
      1255
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1150
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1115
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1044
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      970
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe