Neuvoja

kaipailisin

Te joilla on kokemusta dementiasta, voisitteko ystävällisesti neuvoa minua. Meitä on kolme sisarusta ja vähän yli 80-kymmpinen äiti. Äidille tehty muistitestit, jotka meni suhteellisen hyvin. Kuitenkin puhuu koko ajan, että häneltä varastetaan kaikki, varastajana etenkin yksi sisaruksista miehineen. Äidin jutut on todella rasittavia, ei niitä jaksaisi kuunnella, se on aina sitä samaa. Kaikki on aina huonosti. Äidillä tällä hetkellä kokeillaan lääkitystä, ensin tuntui auttavan, mutta nyt oireet taas pahentuneet. Herää epäilys ottaako lääkkeet.

Miten kuuluisi toimia esim. tilanteessa, jossa äiti väittää sisareni varastaneen häneltä sen ja sen esineen? Voiko äiti olla vaan niin ilkeä (ei ole koskaan ollut mikään helppo ihminen, hyvin itsekeskeinen ollut aina, ei ole tukenut ja auttanut meitä lapsia oikein mitenkään) vai onko tämä puhdasta dementiaa? Vai huomionhakua vai mitä? Todella raskasta ainakin.

Pitäisikö meidän sanoa, että me lapset ollaan ihan väsyneitä ja poikki tähän jatkuvaan varastamis-teemaan ja että äiti voisi edes joskus olla tyytyväinen? Ja että meillä lapsilla on kaikilla omakin elämämme, perheemme, työmme, sairautemme ja omat ongelmamme. Ei meilläkään niin helppoa ja yksinkertaista ole.

Mitä siis kuuluisi sanoa noihin täysin keksittyihin juttuihin? Nauttiikohan äiti jotenkin, kun saa meille pahan olon aikaiseksi (ainakin tuntuu siltä)?

7

1325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhuksen omainen

      Laittakaa merkille,kuka käy äitinne luona.Joskus naapurit käyttää hyväksi-taskuun jäänyt tavaraa.Laittakaa kaikki arvokas lukittujen ovien taakse.Jos varastelupuheet jatkuu,varatkaa aika aivokuvaukseen.Siinä näkyy muutokset.Dementiaa on niin monenlaista.Valitettavasti vainoharhat ja sekavuus on useimman oire.Minustakin on ikävä kuulla toisilta omaisilta kuinka minä olen vienyt äidin tavaraa.Itse hukkaa roskiin.Huonot luonteenpiirteet vahvistuneet.Annan mennä toisesta korvasta ulos.

    • Samaa

      Äitilläni sama käyttäytyminen, vaikka välillä vaikuttaa terveeltä ja muisti toimii välillä yllättävänkin hyvin. Hänellä altzheimer. Harhaluuloja on silloin tällöin. Ulkopuolinen ei välttämättä edes huomaa sairautta. En minäkään ensin uskonut, kun asiasta kuulin(nyt olen seurannut tarkemmin).

      Jos äidillänne on se sairaus, hän ei ole ilkeä, vaan se kuuluu taudinkuvaan ja olotila vaihtelee päivittäin. Hän todella uskoo itse siihen, mitä sanoo ja luulee, että se on totta.

      Ei kannata alkaa väittelemään(hän vaan ehkä suuttuu), vaan muuttaa huomamattomasti puheenaihetta.
      Tärkeää seurata, että ottaa lääkkeet, voi mahdollisesti jättää ottamatta. Niin kävi meillä. Kertoi kyllä ottaneensa mutta lääkkeet eivät purkissa vähentyneet.

    • emma

      Hei. Olen törmännyt samoihin asioihin.Mutta itse en kyllä ole kohteena ollut.Olen lähihoitaja opiskelija ja suuntaudun vanhuksiin. Neuvoisin sinua keskustelemaan lääkärin kanssa että lääkkeet eivät toimi ihan oikein ja kertomaan näistä asioista. Olisi hyvä jos lääkkeet vaihdettaisiin ja kokeltaisiin mikä olisi äidillesi hyvä. Sitten tohon varastelu juttuun. Kannattaisko aina yrittää etsiä niitä esineitä mitä hän "mukamas" on hävittänyt. Ei olisi suotavaa mennä sanomaan suoraa dementikolle että ei sulta ole mitään viety. Hän kummiskin elää omassa maailmassa ja luulee oikeasti että häneltä on viety tavaroita.Itsestänikin tuntuisi todella pahalta jos kukaan ei uskoisi minua ja hätääntyneltä. Toivottavasti jotenkin autoin. Onnea teille sinne =)

      • tuttavalta kuultua

        Valitettavasti dementikot ja heikommat on pitkäkyntisten parhaita"saaliita".Tuttavan dementikkoäidin naapuri kävi pitkän aikaa vohkimassa tavaroita ennenkuin asia huomattiin.Siinävaiheessa niitä ei enää saatu takaisin.Röyhkimys oli vienyt syntymäpäivälahjatkin.Mitenlie tällainen estettäisiin?Valvontakamera olisi kait hyvä ratkaisu.Sosiaalista kanssakäymistä on oltava,niinkauan kuin se onnistuu.


      • Muistihäiriöisen tytär
        tuttavalta kuultua kirjoitti:

        Valitettavasti dementikot ja heikommat on pitkäkyntisten parhaita"saaliita".Tuttavan dementikkoäidin naapuri kävi pitkän aikaa vohkimassa tavaroita ennenkuin asia huomattiin.Siinävaiheessa niitä ei enää saatu takaisin.Röyhkimys oli vienyt syntymäpäivälahjatkin.Mitenlie tällainen estettäisiin?Valvontakamera olisi kait hyvä ratkaisu.Sosiaalista kanssakäymistä on oltava,niinkauan kuin se onnistuu.

        Kuuluu taudin kuvaan tuo varastelusta syyttely. Sairastunut oikeasti luulee, että joku on ne vienyt, muistihäiriöisellä kun on taipumus sekoittaa ja siirrellä tavaroita paikasta toiseen jota ei sitten hetken kuluttua muista mihin ne on laittanut. Äitini 82 v, sairaus ollut vuoden verran sen laatuinen, että syönyt lääkkeitä siihen. Lääkkeitten ottamiseen kannattaa kiinnittää todella huomiota,he eivät oikeasti muista ovatko ottaneet vai eivät ja koska niiden säännöllinen ottaminen on tosi tärkeää ja myös se että, pitää ottaa ruokailun yhteydessä tai jälkeen, ei siis tyhjään vatsaan....Tästä muistihäiriöisen päivistä olisi hyvä kirjoittaa joku kirja näin omaishoitajan silmin nähtynä, koska kahta samanlaista päivää ei ole, tässä on naurussa ja itkussa pitelemistä, sitä ei tiedä mitä se on, ennenkuin se tulee näin lähelle.Jaksamista teille kaikille jotka olette samassa asemassa.


    • *amelia*

      Hei, olen sairastunut fronto temperaali dementiaan
      olen 51v nainen, tähän sairauteen ei ole muuta lääkettä, kuin ulkoilu ja hyvä kunto.
      anoppini sairastaa alzhaimerin tautia, ja siihen
      on lääkkeensä. Olen huomannut, että alzhaimerin potilaat eivät tunne sairauden tunnetta, ja saattavat olla hyvinkin hankalia omaisilleen.
      Minä tiedän oman sairauteni, eikä onneksi ole harhoja, vain muisti pätkii, ja aiheuttaa
      esim. eksymistä.

    • *amelie*

      Laitoin sähköpostini, jos joku haluaa esim.
      keskustella lisää s-postilla. Olisin kyllä myös kiitollinen jos saisin vertaistukea samaa sairautta
      potevalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4643
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      31
      1459
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe