Neuvoja vastaustekniikkaan?

Hukkka

Kysymykseni päätyi tänne valintakoepalstan sijaan, koska pyydän apua nimenomaan teiltä, jotka jo opiskelette yliopistolla.

Aion hakea toista kertaa Tampereen yliopistoon lukemaan sosiaalipsykologiaa, ja kyselisin nyt ensimmäisenä neuvoja pääsykokeiden esseevastausten vastaustekniikkaan.

Joku on kertonut käyttävänsä tenttivastauksissaan tekniikkaa: "1. jakso käsittelee yleistä asiaa ko. tenttikirjasta, 2. jakso vastaa esitettyyn kysymykseen ja 3. jakso tuo esiin omia mielipiteitä kirjassa esitetyistä asioista".
Minusta kuitenkin tuntuu, ettei tenttivastaustekniikkaa voi suorilta soveltaa pääsykoevastauksiin... tai eniten mietityttää juuri se, kaivataanko pääsykoevastauksiin omaa pohdintaa, vai ainoastaan kirjoihin perustuvaa faktaa? Omassa pohdinnassahan on vaarana, että ajautuu pahasti metsään, mikä sitten laskee pisteitä, vaikka kirjan sisällön osaaminen näkyisikin vastauksissa.

Toiseksi:
Koska sosiaalipsykologian pääsykoe oli ainakin v. 2008 erittäin "pitkä", ja 4h tuntui tyrmäävän lyhyeltä ajalta kysymysmäärään nähden, toivoisin vielä ajankäyttöön vinkkejä, mikäli sellaisia on.

Erittäin suuri kiitos vastauksista! Uskon että mistä tahansa asiallisesta neuvosta on apua.

ps. tiedän, että valmennuskurssilla oppisi juuri nämä asiat, mutta katselin sos.psykan valmennuskursseja ja kaikki potentiaaliset kurssit olivat Helsingissä, joten se vaihtoehto ei, harmi kyllä, onnistu kohdallani.

8

1016

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tampereen_yliopistossa_opis...

      Valmennuskurssille mars. Junalippu ja Hesaan, kiitos.

      • Hukkka

        Arvasin, että heti tulee tällainen vastaus. Kun valmennuskurssi ei oikein onnistu edelleenkään. Avoimen yliopiston hommat, työt ja kurssien älyttömät hinnat ei nyt sovi.

        Asiallisia vastauksia, kiitos.


    • Yhteiskuntatieteiden yo

      Itse vastaan aika samantyylisesti kuin "joku". Eli aluksi yleistä asiaa (johdanto). Tämän pituus on yleensä n.1/2 sivua. Harvoin pitempi. Sitten itse vastaus. Sen pituus sitten vaihteleekin aika paljon välillä 1/2-2 sivua. Lopuksi yritän värkätä jonkunlaista yhteenvetoa asiasta.

      Johdantoon en ikinä laita omia näkemyksiä. Vasta itse vastauksessa ja yhteenvedossa voin esittää jotain omaakin. Ikinä ei kannata laittaa mitään jyrkkää kannanottoa ja väitettä. Näkemykset kannattaa laittaa kysymysmuotoon. Eli kysyt vain jotain, mutta et vastaa.

      Tenttinumerot ovat olleet välillä 3-5. Ne ovat menneet täysin sen mukaisesti, kuin hyvin olen lukenut. Pääsykokeissa sain 2 pinnaa vähemmän, kuin paras. Luin kirjan jotain 5-6 kertaa ja kirjoitin yli 200 sivua tekstiä siitä. Nykyisin luen tenttiin aina vain kerran, mutta kirjoitan vieläkin n.5-10 sivua tärkeimpiä asioita ylös.

      • Yhteiskuntatieteiden yo

        heti kun luet kysymykset, niin kirjoita kaikki avaavat sanat ylös tyyliin; 1800-luku, patriarkaalinen, työväenliike, jne.. Ihan kaikki ylös. Vaikka 30 sanaa. Sitten aloitat helpoimmasta kysymyksestä.

        Muutaman minuutin mietit miten nämä avaavat sanat sopisivat johdantoon, mikä yhteenvetoon, jne. Sitten kirjoitat. Muut ei ole sen parempia.


      • valintakokeessa

        ole tilaa edes kirjoittaa puolen sivun johdantoja, odotetaanko sellaistakin?

        Useimmat kysymykset kun ainakin viime vuonna vaativat muutaman rivin vastausta, lukuun ottamatta sitä yhtä esseetehtävää. Siihen kirjoitin vain tekstistä tekemäni havainnot niin hyvin kuin kykenin. Apua, nyt alkoi paniikki uudelleen, luulin jopa osanneeni vastaustyylin suht hyvin, jäin ensimmäiselle varasijalle.


      • tuloksiin
        valintakokeessa kirjoitti:

        ole tilaa edes kirjoittaa puolen sivun johdantoja, odotetaanko sellaistakin?

        Useimmat kysymykset kun ainakin viime vuonna vaativat muutaman rivin vastausta, lukuun ottamatta sitä yhtä esseetehtävää. Siihen kirjoitin vain tekstistä tekemäni havainnot niin hyvin kuin kykenin. Apua, nyt alkoi paniikki uudelleen, luulin jopa osanneeni vastaustyylin suht hyvin, jäin ensimmäiselle varasijalle.

        oli näemmä myös vain sellaiset 6 pistettä eroa, se kirpaisikin.


    • oyh

      ...niin, siis ei pääsykokeessa ole tarkoituskaan että aika riittäisi vastaamiseen(tai voi se jollekulle riittää)- tarkoitus on katsoa kuinka hakija suoriutuu painetilassa, rajallisessa ajassa tehtävästä, ts. "kuinka pitkälle hän tuossa ajassa pääsee". Nykyään on alettu suosia aineistokokeita monessa yliopistossa, koska ne kertovat hakijan kognitiivisista valmiuksista em. suhteessa eivätkä mittaa sitä onko jotakin kirjaa päntännyt vuoden ulkoa.

    • Hukkka

      Suuret kiitokset! Asiallisista vastauksistanne on minulle paljon hyötyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      85
      2137
    2. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      43
      1720
    3. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      68
      1474
    4. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      74
      1228
    5. Mitä hellittelynimiä

      Sinulla on kaivatustasi?
      Ikävä
      77
      1161
    6. Pitsaa selliiä

      Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon
      Kuhmo
      26
      1154
    7. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      48
      1143
    8. Mitä meille oikein

      Tapahtuu vai tapahtuuko mitään?
      Ikävä
      59
      1051
    9. Olet vain kiltimpi

      Ja rauhallisempi ja rakastavampi. Se vetoaa
      Ikävä
      37
      933
    10. Nyt tiedän

      Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai
      Sysmä
      37
      922
    Aihe