Neuvoja vastaustekniikkaan?

Hukkka

Kysymykseni päätyi tänne valintakoepalstan sijaan, koska pyydän apua nimenomaan teiltä, jotka jo opiskelette yliopistolla.

Aion hakea toista kertaa Tampereen yliopistoon lukemaan sosiaalipsykologiaa, ja kyselisin nyt ensimmäisenä neuvoja pääsykokeiden esseevastausten vastaustekniikkaan.

Joku on kertonut käyttävänsä tenttivastauksissaan tekniikkaa: "1. jakso käsittelee yleistä asiaa ko. tenttikirjasta, 2. jakso vastaa esitettyyn kysymykseen ja 3. jakso tuo esiin omia mielipiteitä kirjassa esitetyistä asioista".
Minusta kuitenkin tuntuu, ettei tenttivastaustekniikkaa voi suorilta soveltaa pääsykoevastauksiin... tai eniten mietityttää juuri se, kaivataanko pääsykoevastauksiin omaa pohdintaa, vai ainoastaan kirjoihin perustuvaa faktaa? Omassa pohdinnassahan on vaarana, että ajautuu pahasti metsään, mikä sitten laskee pisteitä, vaikka kirjan sisällön osaaminen näkyisikin vastauksissa.

Toiseksi:
Koska sosiaalipsykologian pääsykoe oli ainakin v. 2008 erittäin "pitkä", ja 4h tuntui tyrmäävän lyhyeltä ajalta kysymysmäärään nähden, toivoisin vielä ajankäyttöön vinkkejä, mikäli sellaisia on.

Erittäin suuri kiitos vastauksista! Uskon että mistä tahansa asiallisesta neuvosta on apua.

ps. tiedän, että valmennuskurssilla oppisi juuri nämä asiat, mutta katselin sos.psykan valmennuskursseja ja kaikki potentiaaliset kurssit olivat Helsingissä, joten se vaihtoehto ei, harmi kyllä, onnistu kohdallani.

8

983

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tampereen_yliopistossa_opis...

      Valmennuskurssille mars. Junalippu ja Hesaan, kiitos.

      • Hukkka

        Arvasin, että heti tulee tällainen vastaus. Kun valmennuskurssi ei oikein onnistu edelleenkään. Avoimen yliopiston hommat, työt ja kurssien älyttömät hinnat ei nyt sovi.

        Asiallisia vastauksia, kiitos.


    • Yhteiskuntatieteiden yo

      Itse vastaan aika samantyylisesti kuin "joku". Eli aluksi yleistä asiaa (johdanto). Tämän pituus on yleensä n.1/2 sivua. Harvoin pitempi. Sitten itse vastaus. Sen pituus sitten vaihteleekin aika paljon välillä 1/2-2 sivua. Lopuksi yritän värkätä jonkunlaista yhteenvetoa asiasta.

      Johdantoon en ikinä laita omia näkemyksiä. Vasta itse vastauksessa ja yhteenvedossa voin esittää jotain omaakin. Ikinä ei kannata laittaa mitään jyrkkää kannanottoa ja väitettä. Näkemykset kannattaa laittaa kysymysmuotoon. Eli kysyt vain jotain, mutta et vastaa.

      Tenttinumerot ovat olleet välillä 3-5. Ne ovat menneet täysin sen mukaisesti, kuin hyvin olen lukenut. Pääsykokeissa sain 2 pinnaa vähemmän, kuin paras. Luin kirjan jotain 5-6 kertaa ja kirjoitin yli 200 sivua tekstiä siitä. Nykyisin luen tenttiin aina vain kerran, mutta kirjoitan vieläkin n.5-10 sivua tärkeimpiä asioita ylös.

      • Yhteiskuntatieteiden yo

        heti kun luet kysymykset, niin kirjoita kaikki avaavat sanat ylös tyyliin; 1800-luku, patriarkaalinen, työväenliike, jne.. Ihan kaikki ylös. Vaikka 30 sanaa. Sitten aloitat helpoimmasta kysymyksestä.

        Muutaman minuutin mietit miten nämä avaavat sanat sopisivat johdantoon, mikä yhteenvetoon, jne. Sitten kirjoitat. Muut ei ole sen parempia.


      • valintakokeessa

        ole tilaa edes kirjoittaa puolen sivun johdantoja, odotetaanko sellaistakin?

        Useimmat kysymykset kun ainakin viime vuonna vaativat muutaman rivin vastausta, lukuun ottamatta sitä yhtä esseetehtävää. Siihen kirjoitin vain tekstistä tekemäni havainnot niin hyvin kuin kykenin. Apua, nyt alkoi paniikki uudelleen, luulin jopa osanneeni vastaustyylin suht hyvin, jäin ensimmäiselle varasijalle.


      • tuloksiin
        valintakokeessa kirjoitti:

        ole tilaa edes kirjoittaa puolen sivun johdantoja, odotetaanko sellaistakin?

        Useimmat kysymykset kun ainakin viime vuonna vaativat muutaman rivin vastausta, lukuun ottamatta sitä yhtä esseetehtävää. Siihen kirjoitin vain tekstistä tekemäni havainnot niin hyvin kuin kykenin. Apua, nyt alkoi paniikki uudelleen, luulin jopa osanneeni vastaustyylin suht hyvin, jäin ensimmäiselle varasijalle.

        oli näemmä myös vain sellaiset 6 pistettä eroa, se kirpaisikin.


    • oyh

      ...niin, siis ei pääsykokeessa ole tarkoituskaan että aika riittäisi vastaamiseen(tai voi se jollekulle riittää)- tarkoitus on katsoa kuinka hakija suoriutuu painetilassa, rajallisessa ajassa tehtävästä, ts. "kuinka pitkälle hän tuossa ajassa pääsee". Nykyään on alettu suosia aineistokokeita monessa yliopistossa, koska ne kertovat hakijan kognitiivisista valmiuksista em. suhteessa eivätkä mittaa sitä onko jotakin kirjaa päntännyt vuoden ulkoa.

    • Hukkka

      Suuret kiitokset! Asiallisista vastauksistanne on minulle paljon hyötyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1820
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1203
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe