Tärkeää tietoa flunssaiselle

asiallinen_tuntija

20 kysymystä flunssasta ja antibioottien käytöstä sen hoidossa

Auttaako antibioottikuuri tavalliseen flunssaan?
Ei. Tavallisen flunssan aiheuttaa jokin monestakymmenestä Suomessa leviävästä flunssaviruksesta. Antibiootit ovat bakteerilääkkeitä, jotka eivät auta tavalliseen flunssaan.

Mitä tällainen flunssa on? Mitä on liikkeellä?
No se on ihan tavallista flunssaa. Kaikenlaista on liikkeellä - ympäri vuoden. Flunssan tarkkaa aiheuttajaa on yleensä lähes mahdoton nimetä.

Milloin antibioottikuuria sitten tarvitaan?
Antibiootti on paikallaan, jos potilaalla todetaan jokin bakteerin aiheuttama flunssakomplikaatio. Näitä ovat mm: välikorvantulehdus, poskiontelotulehdus, keuhkokuume, voimakasoireinen tulehdusarvoa nostattava keuhkoputkentulehdus.

Milloin flunssapotilaan pitää mennä lääkäriin?
99% umpiturhista päivystyskäynneistä johtuu flunssasta. Jos olo ei ole yhtäkkiä huonontunut huolestuttavalla tavalla, älä mene ainakaan päivystykseen. Jos vointi on hyvä eikä kuumetta ole, ei ole mitään syytä mennä lääkäriin. Yskä ja nuha hyvävointisella potilaalla ilman kuumetta eivät ketään tapa. Jos vielä 7-20 päivän flunssasairastelun jälkeen poskia särkee, ääni on tukkoinen, räkä ei liiku ja hampaitakin särkee, varaa tavallinen vastaanottoaika. Poskiontelontulehdus ei ole päivystysasia, ellei kuume nouse, kaulalle tai kasvoille ilmesty turvotusta, henkeä ahdista tai otsaa särje voimakkaasti.

Korvaan sattuu, mitä teen?
Ota kipulääkettä ja varaa tavallinen vastaanottoaika seuraavana arkipäivänä. Antibiootin aloittaminen mahdolliseen korvatulehdukseen ei ole päivän päälle, eikä antibiootti auta kipuun.

Millaisia oireita tavalliseen flunssaan kuuluu?
Voimakas tukkoisuus, reipas yskä, paikkojen särkeminen, päänsärky, lämpöily tai kuume, voimakas väsymys, hetkellinen korvakipu joka ohittuu itsestään.

"Kyllä tämä nyt on jotain erityistä, kun ei minulle koskaan tule flunssaa ja nyt tuli yhtäkkiä lämpöä ja nenä on tukossa?"
Kukaan ei ole immuuni kaikille flunssille. Sinulla on ollut vain hyvä tuuri kun et ole pitkään aikaan sairastanut flunssaa.

"Minun flunssani menevät aina keuhkoihin."
No niin menee kaikilla muillakin - flunssavirukset harvoin aiheuttavat oireita vain pään alueella, kyllä ne virukset sinne keuhkoihinkin menevät. Virukset siis - antibioottia vaativat bakteeritkomplikaatiot pitää erikseen todeta, sinun teoriasi omista flunssistasi ei riitä antibioottihoidon aloittamisen syyksi.

"Tätä nuhaa/yskää on kestänyt jo 4 päivää, kyllä mä nyt jo haluan antibiootin!"
Aina haluta saa. Lääkärin kuitenkin tulisi kirjoittaa antibiootti VAIN, jos hän havaitsee selviä viitteitä flunssan bakteerikomplikaatiosta.

Mikä ero on flunssalla ja influenssalla?
Influenssa on erityisen influenssaviruksen aiheuttama kova tauti, johon on olemassa erityinen influenssaviruslääke (ei, se ei ole antibiootti vaan VIRUSlääke). Influenssa on korkeakuumeinen tauti, joka vetää todella väsyneeksi; kaikki paikat särkevät ja kuiva ahdistava yskä vaivaa. Riski bakteerikomplikaatioille on tavallista flunssaa korkeampi. Influenssa saapuu Suomeen joka kevättalvi epidemiana.

Pitääkö alilämmöstä huolestua?
Ei, ellei vointi ole todella kehno - alilämpö on harvinainen mutta mahdollinen sepsiksen eli verenmyrkytyksen oire. Yskivällä mutta muuten hyvävointisella potilaalla ei alilämmöstä kannata kauheasti innostua.

Mikä on angiina?
Ainakin typerä termi. Angina on latinaa ja tarkoittaa kipua. Yleensä angiinasta puhuttaessa tarkoitetaan streptokokkibakteerin aiheuttamaa voimakasoireista nielutulehdusta. Sen oireita ovat kova kurkkukipu ja kuume, ei niinkään yskä nuha. Se ei vastaa oireiltaan tavallista flunssaa, vaan on ihan eri tauti. Streptokokkiangiina pitää hoitaa antibiootilla, koska streptokokki on bakteeri. Antibiootti tulee kuitenkin siihenkin kirjoittaa vain, jos bakteeri oikeasti nielussa todetaan pikatestillä tai nieluviljelyllä. Tämä siksi, että vastaavaoireista tautia voi aiheuttaa myös moni virus, esim. Epstein-Barr -virus tai adenovirus.

Millä erotetaan poskiontelontulehdus tavallisesta flunssasta?
Ensinnäkin: flunssaan kuuluu tukkoisuus ja limaneritys. Flunssan alussa on joka tapauksessa onteloissa viruksen aiheuttamaa turvotusta, bakteeripeite eli se oikea poskinontelontulehdus kehittyy vasta myöhemmin jos on kehittyäkseen. Vasta, jos oireet kestävät yli 7-10 vuorokautta, ja röntgenkuvassa tai ultraäänitutkimuksessa todetaan voimakas turvotus onteloissa, on syytä kirjoittaa antibiootti. Tutkimuksissa on todettu, että varmassakin bakteerin aiheuttamassa poskinontelontulehduksessa antibioottien teho on kehno. Nopein ja paras on hoito on poskiontelohuuhtelu (eli punktio) mutta aika monen mielestä kyseinen toimenpide on aivan karmea kokemus.

Mikä on keuhkoputkentulehdus?
No ainakin se tauti, jota epäillään todella usein turhaan ja johon kirjoitetaan suurin osa täysin turhista antibioottikuureista. Kaikki flunssavirukset heikentävät keuhkoputkien toimintaa, ja elimistö käynnistää yskän jotta lima poistuisi hyvin kunnes keuhkot ovat flunssasta toipuneet. Tämä on ihan normaalia flunssan kulkua. Se, jos yskä jatkuu vielä flunssan 5. päivänä voinnin ollessa muuten hyvä, EI tarkoita keuhkoputkentulehdusta. Tämänhetkinen keuhkoputkentulehduksen Käypä hoito -suositus toteaa, että ellei tulehdusarvo eli CRP ole noussut vähintään 50:n, ei antibioottia pitäisi kirjoittaa. Jos CRP on normaali tai lähes normaali, ei mitään viitettä bakteerin aiheuttamasta taudista ole vaan syypää on virus.
Milloin muuten terveen aikuisen yskä on pitkittynyttä?
Vasta kestettyään 6-8 viikkoa. Kaikki lyhemmät yskät ovat yleensä ihan vaan virusflunssan jälkitilaa. Älä viitsi mennä päivystykseen narisemaan pitkittyneestä yskästä, jos on lauantai ja flunssa alkoi saman viikon tiistaina.

No entäs keuhkokuume?
Virusflunssan pelätyin komplikaatio, jossa bakteeri aiheuttaa keuhkotulehduksen. Viruksetki voivat keuhkokuumetta aiheuttaa, mutta todellinen bakteerikeuhkokuume tulee muistaa aina, jos flunssapotilaan vointi on huono ja tulehdusarvo korkea. Bakteerikeuhkokuumepotilas on yleensä ottaen aina selkeästi huonovointinen. CRP on ainakin 50, usein yli 100. Keuhkokuume pitää hoitaa antibiootilla, yleensä hoidon aloitusta edeltävästi kuvataan keuhkot.

Entä, jos on jokin krooninen keuhkosairaus, immuunipuutos, syöpä tai on vanhus?
Jos kuuluu johonkin erityisryhmään, edellä esitetyt perusperiaatteet eivät päde ja on syytä hakeutua lääkäriin tavallista herkemmin.

Entäs flunssaiset lapset?
Jos lapsen vointi on hyvä kuumeesta ja muista oireista huolimatta, ei ole kiirettä lääkäriin. Jos vointi huononee selvästi millään tavalla - päivystykseen. Niin helppoa se on.

4

5736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • The Rat

      > Mikä on keuhkoputkentulehdus?
      > No ainakin se tauti, jota epäillään todella usein turhaan ja
      > johon kirjoitetaan suurin osa täysin turhista antibioottikuureista. Kaikki
      > flunssavirukset heikentävät keuhkoputkien toimintaa, ja elimistö
      > käynnistää yskän jotta lima poistuisi hyvin kunnes keuhkot ovat
      > flunssasta toipuneet. Tämä on ihan normaalia flunssan kulkua. Se,
      > jos yskä jatkuu vielä flunssan 5. päivänä voinnin ollessa muuten
      > hyvä, EI tarkoita keuhkoputkentulehdusta. Tämänhetkinen keuhkoputkentulehduksen
      > Käypä hoito -suositus toteaa, että ellei tulehdusarvo eli CRP
      > ole noussut vähintään 50:n, ei antibioottia pitäisi kirjoittaa.
      > Jos CRP on normaali tai lähes normaali, ei mitään viitettä
      > bakteerin aiheuttamasta taudista ole vaan syypää on virus.

      Itse kävin kesällä terveyskeskuspäivystyksessä, kun oli viidettä päivää yskää, korkeahkoa kuumetta (~38,5) ja aivan vetämättömissä olo. Diagnoosi tulehdusarvojen oton (muistaakseni 58) jälkeen: keuhkoputkentulehdus ja antibioottikuuri.

      Viikkoa myöhemmin lääkärille aika. Valitettavasti kuski vei väärälle ovelle, ja piti kiivetä portaat. Meinasivat voimat loppua.

      Diagnoosi: keuhkokuume. Tulehdusarvot pikamittauksella yli asteikon. :)

      Liekö tuo kehittynyt keuhkokuumeeksi, vai ollut alkuvaiheissa sitä. Käsittäkseni useimmat "keuhkoputkentulehdukset" kuitenkin ovat virusperäisiä, eli antibioteilla on lähinnä lumevaikutus (ja sitten ne normaalit huonot puolet, joita ei ihminen itse havaitse).

      Sanoisin siis, että jos lääkärissä käynnin jälkeen olo ei ala muutamassa päivässä/viikossa parantua, niin uudestaan vaan. Tai no, itsellä kyllä olo heikkeni tasaiseen tahtiin...

      Oli muuten hyvät antibiotit keuhkokuumeeseen. Kolmessa päivässä kuume pois, viikon päästä olin jo pystyssä ja parin-kolmen kuukauden kuluttua melkein entiselläni. :)

      • asiallinen__tuntija

        Kuvasit erinomaisesti antibioottien oikeanlaista, järkevää käyttöä: kun niitä tarvitaan on olo semmoinen että potilaskin sen nahoissaan tuntee ja tajuaa.

        Ei kaikki bakteeria mikä yskittää...


    • puffader

      Just niin - ihan hyviä neuvoja ja asiaa muutenkin mutta Suomessa yleisesti työnantaja vaatii lääkärintodistuksen poissaolosta - ainakin yli komelta päivältä.

      Kovassa flunssassa en kehota ketään menemään töihin - tartuttamaan toisia tai ottamaan jälkitautia.

      Olen tämän karvaasti kokenut - flunssa pitkittyi ja seurauksena oli pitkä noin kuusi viikkoa kestävä tulehdussairaus ja useita antibiootti kuureja.

      Työtoverini yski työpaikalla viikon ja oli sitten teho-osastolla ja kolme kuukautta sairaslomalla.

      Eli hoitakaa itsenne kuntoon - älkääkä uskoko ihan kaikkea mitä satuillaan.

    • werqwreqwer

      nosto, hyvää assiaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1939
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1867
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1855
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1306
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1291
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe