luonnevikaiset rotat

blackgoth

Ostin tuossa syksyllä eläinkaupasta kaksi poikarottaa, myöhemmin yhden pojan lisää. Aluksi ajattelin niitten vain vierastavan uutta ympäristöä joten en huolestunut, rotat on todella arkoja,aivan paniikissa/tärisee jos edes lähestyy, raapivat jos yrittää ottaa pois esim.häkinsiivousta varten. Purevat joskus,mutta eivät lujaa. On ostettu iso juoksupyörä ja kaikkea,eivät tee muuta kun makaavat. Kaikennäköisiä eläimiä on ollut että kyllä osaan käsitellä rauhallisesti ym....osaisiko joku kertoa onko ne luonnevikaisia, onko samanlaisia kokemuksia?

18

1689

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mineca

      Yleensähän on suositeltavampaa hankkia rotta kasvattajalta kuin eläinkaupasta, koska eläinkaupoissa on just se juttu, että siellä rotat jää vaille virikkeitä, ei totu ihmiseen ja saattaa kaikenlaista ikävää esiintyä :( Muuta kokemusta ei itelläni niistä ole kuin se, että olen nähnyt eläinkaupan rottia, ja paha mieli siitä tuli: kyyhöttävät vain passiivisina paikallaan, virikkeenä ehkä yksi järsitty kangastunneli pienessä häkissä eikä mitään muuta.... niitä käy todella sääliksi.

      Ehkä varovasti vois koettaa totuttaa rottia kosketuksiin (tosin uskoisin että sitä on jo yritettykin aika paljon).. tarjoilla makupaloja kädestä, yrittää antaa erilaisia virikkeitä, vaikka jotain rypistetystä paperista tai pahvista tehtyjä, rapisevia leluja, joissa on jotain namia sisällä, jos sais ne innostumaan jostain... Mutta huonoltahan tuo tilanne kuulostaa. En osaa luonneviasta sanoa mitään varmaa, mutta se on paljon mahdollista. Nyt on kuitenkin mennyt jo niin kauan aikaa, että rottien olisi kuulunut tottua sekä omistajaan että uuteen elinympäristöönsä kauan aikaa sitten.

      Jatkossa kasvattajalta tai yksityiseltä omistajalta rotat, jooko? :/

      • ollut..

        Itselläni on rotia sekä eläinkaupasta että kasvattajalta. Se riippu pitkälti kaupasta, mitenpaljon käsittelyä että viikkeitä rotille on laitettu, ja minkä ikäisenä ne tulevat sinulle. Hyviä kokemuksia kummasakin.


      • ....
        ollut.. kirjoitti:

        Itselläni on rotia sekä eläinkaupasta että kasvattajalta. Se riippu pitkälti kaupasta, mitenpaljon käsittelyä että viikkeitä rotille on laitettu, ja minkä ikäisenä ne tulevat sinulle. Hyviä kokemuksia kummasakin.

        ostin myös n 2,5 vuotta sitten 2 tyttörottaa eläinkaupasta. eivät kumpikaan koskaan tottuneet kosketuksiin, haistamassa saattoivat käydä ja sitten näykkäisivät heti jos yritin käteen ottaa. kumpikin myös todella säikkyjä, pienikin äkkiliike tai rasahdus sai ne juoksemaan pesään karkuun. en ole ikinä katunut mitään muuta yhtä paljon kuin sitä etten ottanut rottia yksityiseltä. :/ toinen rotista on nyt jo kuollut, eikä toinenkaan enää ihan parhaassa vedossa ole.. kummastakin olen tykännyt kovasti, mutta harmittaa etteivät ne koskaan minuun oppineet luottamaan. enpähän ainakaan ikinä enää tee virhettä että ottaisin mitään eläintä eläinkaupasta!


    • _horna_

      Olen ostanut eläinkaupoista useita rottia. Tällä hetkellä on kaksi typyä ja kaksi poikaa.
      Mielestäni se on hyvin pitkälle itsestä kiinni, millaiset rotat ostaa. Kyllä niitä varmaan eläinkaupassa saa luvan kanssa pidellä, ja hieman tehdä tuttavuutta. Ja eläinkaupasta kannattanee kysellä mistä rotat on, kuinka kesyjä jne. Paras tapa on tietty todeta itse. Jos vaikuttavat turhan aroilta niin ei kannata ostaa.
      Pojista toinen juoksi syliini heti häkin avattuani! :) Toisen kanssa kesti about kuukausi yhtä hyvään tuttavuuteen. Samoin typyistä toinen kiipesi olalle hetken haistelun jälkeen!
      Olen onnistunut ostamaan ainoastaan yhden ns. luonnevikaisen tapauksen. Ja se rotta ihan oikeasti puri niin että veri lensi! Että en pientä näykkimistä tai maistelua nimittäisi edes puremiseksi. Toisella tämänhetkisistä pojista on tapana hieman näykkiä ja maistella, kun taas toinen typyistä kiskoo vaatteista. :D Ja ihan terveitä ovat päästään ja hyväluontoisia.
      Mulla muuten nuo poikarotat ovat aika laiskoja myös. Virikkeistä huolimatta mikään ei jaksa kiinnostaa. Virkistyvät kun otan heidät sänkyyn/sohvalle kanssani, tai päästän lattialle juoksentelemaan.
      Tytöt eivät uudessa kotonaan tykänneet tulla häkistä pois, joten nostin häkin sängyn päälle (mulla on iso sänky:)) ja avasin luukut. Välillä otin viereeni makupaloja, kuten rypäleitä ja vesimelonia. Ei mennyt montaakaan kertaa kun tytöt juoksivat villeinä ympäri sänkyä ja minua. :)

      • sulokki

        eläinkaupan rotista, aikanaan ostin 2 poikarottaa iältään 3kk..arkoja olivat kuin mitkä, ajan kanssa tottuivat olemaan sylissä, mutta pelkäsivät ja sätkyilivät aina joka asiaa ihan elämänsä loppuun asti, elikkä elivät 2v. Syöpiin kuolivat 4 päivän välein eläinlääkärissä.

        makailivat mieluusti vain riippumatoissaan ja söivät, laiskojahan poikarotat tuppaavat olemaan muutenkin tyttörottiin verrattuna, jotka touhuavat enemmän ja kiipeilevät ketterämmin.

        Nämä eläinkaupasta ostetut pojat pysyivät loppuun asti niin arkoina, että eivät uskaltaneet vapaana ollessaan liikkua ja tutkia ympäristöä, vaan menivät ainan heti takaisin häkkiin?! jos nyt edes tulivat ulos häkistä katsomaan?! = (

        pari vahinko puremista sattui, mutta ei purreet noin yleensä.

        Onneksi rotat ovat häviämässä eläinkaupoista myynnistä! viisainta todellakin on ostaa kasvattajalta, jos haluaa rottia! ehdottomasti kasvattajalta! mutta ei rottien pentutehtaista tai tukkureilta!

        Voisi ehkä kokeilla kasvattajalta otettuja sosiaalisia rottia kavereiksi eläinkaupasta ostetuille, josko keskenään muuttuisivat, mutta en ole henkilökohtaisesti sitä kokeillut?


      • blackgoth

        siihen vaan ajattelin vastata että ostaessani rotat en tiennyt niistä paljoakaan ja ajattelin tuon olevan normaalia käytöstä? Poikaystäväni valitsi kaksi ensimmäistä minun näkemättäni,ja viimeisen "pelastin" eläinkaupasta jossa se oli yksin häkissä kun tuli niin kova surku..(veljet oli kuulemma myyty jo) käväisin kyseisessä eläinkaupassa kyselemässä rottien alkuperää,totesivat vain vihaisina että täällä ei TODELLAKAAN myydä ruotsista tulleita rottia..hohhoijjaa...


    • rottala

      Mulla on 2 eläinkaupasta ostettuu tyttö-rottaa.
      Ne ei milloinkaan, edes ekana päivänä ollu arkoja. Haisteli koko ajan pinnojen välistä ja katteli mitä teen. Päästin eläinkaupan ohjeistuksen mukaan rotat jaloittelemaan kolmantena päivänä. Mieli teki tulla ulos mutta vähän pelottikin. Annoin siemenseos-kulhosta niille aina luukulta jyvän ja ne kuljetti niitä aina uudestaan ja uudestaan pesäkoppiin. Pikkuhiljaa ne alko tulla sieltä häkistä ulos ja nykyään hyppää sieltä heti ku avaan luukun. Tosi mukavia ja seurallisia on :D Kannattaa jutella niille rauhallisella äänellä päivittäin ja antaa haistella sormia. Ehkä ne alkaa kiinnostua susta ja alkaa tulla häkistä ulos. Ja juoksupyöräähän rotat ei tarvii, mutta voi se siellä häkissä olla kun nyt oot semmosen hommannu. Mutta koita ihmeessä sitä makupala-taktiikkaa, mulla se ainaki toimi.

    • MichikoXX

      Tuollaista ei ole tapahtunut, että rotat olisivat olleet liian arkoja. Eräs rotta, joka oli ollut huonolla hoidolla, oli aluksi aggressiivinen ja yritti purra. Eipä siinä muuta kuin nahkahanskat kädessä piti ottaa se pois terraariosta siivouksen ajaksi. Parissa viikossa se kesyyntyi sellaiseksi, että nukkui vieressäni (olin silloin lapsi). Miten rottasi käyttäytyvät häkin ulkopuolella?

      Eläinkaupasta hankittujen rottien kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia. Sen sijaan noiden adoptioeläinten kanssa on ollut muitakin ongelmia kuin aggressiivisuus, esim. nuha (häkki ollut liian vetoisassa paikassa), tosi huonokuntoinen turkki (mitä ihmettä niille oli syötetty?).

    • Kesyrotta fani!

      OI voi! Kuulostaa aika pahalta. Noh silloin kun rottani tulivat meille niin olin kolme päivää samassa huoneessa niiden kanssa, mutta kyllä mä vessassa ja syömässä kävin :D. Sinuna yrittäisin jos vain on mahdollista niin ottaa ne varovasti syliin ja mennä vaikka sohvalle katsomaan telkkaria HILJASELLE ja silitellä silittelisin niitä varovasti, ja antaisin herkkuja. Silloin ne tottuu ääniin ja sinuun. Ja juu jos eläinkaupasta ostaa nii saattaa tulla joku ongelma jos ne on siel kauankin ollu. Itse ostin rottani yhdeltä naiselta joka oli muuttamassa ulkomaille. Hän oli ostanut rotat faunatar liikkeestä mutta mitään ongelmia ei ilmennyt.

      • sama tyyppi

        Niin ja tossa HILJASEN jälkeen lukee silitella ja silittelisin nii tarkotin vaa silittelisin :DD


    • Media rotta Fani

      Milloin rotan vesi pitää vaihtaa




      Vastatkaa

      • Sedä

        ROTTIEN vesi pitää vaihtaa päivittäin.


    • helinakeiju12

      Meillä on kaks rottatyttöä. Toinen niistä tärisee välillä ihan kauheesti kun yrittää ottaa sitä pois. Se tapahtuu häkissä. tiiättekö mitä se ois? Se ei kyl aivastele tai pure. Muuten vaikuttaa aik terveeltä .ai nii, yks juttu viel. Se nukkuu ihan kauheen paljon. mut sit kun se on pirtee nii sit se kyl juoksee hullun lain. Han kimme rotat kasvattajilta. 'Toivottavasti saan vastauksen! ;)


      voiko joku käydä kattoo mun otisivun joka on. doris.shinybook.fi

      siinä on se mun kesyrotta. mut se toinen on sellanen josta kerroin.

    • Sedä

      Yleensä rotat (etenkin toki nuoret naaraat) on just tollaisia, nukkuu ja makailee aika paljon mut hereillä on tosi villejä :) Pelkästä tärisemisestä on vaikee sanoo kun ei tiedä tarkemmin, mut olisiko kiimaa? (Juoksee tavallista enemmän kättä karkuun, pärisyttelee korvia, toinen rotta astuu sitä jne)

    • helinakeiju12

      Ehkä. Nimittäin kaikki täsmää. Kiitti kun sain vastauksen! ;)

    • hillalakka

      Meijän rotat pelkää jouksupyörää. Mitä pitäis tehdä? Juoksupyörä maksoi n.50€
      Kyl ne siihen uskaltaa koskea mutta jos ne koittaa panna sinne niis ne yrittää päästä pois.

      • Sedä

        Laita sinne sisään vaikka jotain herkkuja ja anna rottien tutustua siihen rauhassa :) Ne vierastaa luonnostaan kaikkia uusia esineitä vähän aikaa. Kaikki rotat ei kyllä ikinä juoksupyörästä innostu, jotkut toki tykkää.


    • hillalakka

      kiitos vinkistä. Se toimi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5369
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3457
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1582
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      195
      1503
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      25
      1013
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      789
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    Aihe