kertoisitteko

mitä eroa

on paimensukuisella lapinkoiralla ja lapinkoiralla?

8

780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tai sitten ei

      Yleensä paimensukuinen on rakenteeltaan pidempi runkoinen ja häntä on kiinnittynyt "alas" eli häntä ei ole tiiviisti kippuralla selän päällä. Paimensukuiset eivät täytä "virallisenlinjan" lapinkoiran kaikkia rotumääritelmän vaatimuksia, eivätkä useinkaan menesty näyttelyissä, poikkeuksia niissäkin on ihan valioarvoisiin saakkka.
      http://www.paimensukuinen.fi/
      http://www.lappalaiskoirat.fi/

      • -H-

        Paimensukuiset suomenlapinkoirat kuuluvat siis suomenlapinkoira-rotuun, eli ne on kaikki rekisteröity asiaankuuluvasti suomenlapinkoiriksi. Niinpä jos haluaa ottaa suomenlapinkoiran, voi valita "virallisen linjan" koiran tai paimensukuisen. Koiranottajan kannalta eroja on hieman ulkonäössä, mutta lähinnä koirankasvattajien painotuksissa: "virallisen linjan" kasvattajat korostavat valinnoissaan enemmän näyttelymenestystä ja ulkonäköä kuin paimensukuisen linjan kasvattajat. Tästä johtuukin tuo edellisen kirjoittajan kommentti, että paimensukuiset eivät useinkaan menesty näyttelyissä. Monellakaan kasvattajalla ensisijainen tavoite ei ole erittäin suuri näyttelymenestys. Pitää kuitenkin huomata se, että monet paimensukuis-kasvattajatkin haluavat koiralleen vähintään "hyvä"-arvion näyttelystä, mikä tarkoittaa että ne vastaavat suomenlapinkoiran rotumääritelmää hyvin.

        Ulkonäölliset erot ovat suurinpiirtein nuo kuin ed.kirjoittaja toteaa. Paimensukuiset ovat yleisesti ottaen hieman pidempirunkoisia (joidenkin mukaan "ravaajarakenteisia"), ja jotkut paimensukuiset eivät ole yhtä "pörheitä" kuin virallisen linjan koirat (johtuen siitä, että näyttelyissä arvostetaan yleensä erittäin tuuheaa turkkia -> virallisen linjan näyttelymenestyjillä on erittäin runsas turkki).

        Paimensukuisen kannan kantakoirat ovat hieman eri yksilöitä kuin muilla suomenlapinkoirilla. Itse en tiedä, ovatko ne poropaimennustyössä käytettyjä silloin aikanaan kun linjat ovat eriytyneet. Nykyisellään omasta mielestäni suurimmat erot löytyvät juuri kasvattajien painotuksista ja nykyisistä jalostusvalinnoista.

        Jotkut "vanhemman polven" kasvattajat ovat melko tiukkoja näissä linja-asioissa, kun käsittääkseni linjojen eriytymisvaiheessa on ollut kiistoja eri kasvattajien välillä. Nykyään ainakin nuoremman polven lapinkoiraharrastajat toimivat hyvässä yhteistyössä linjasta riippumatta (tästä minulla on omaa kokemusta).


    • Heh heh

      Paimensukuinen lapinkoira on erään lapinkoira-harrastajaporukan nimitys niille oman sukuisille koirilleen. Se ero.

    • koiruudet

      Itselläni on ollut lapinkoiria yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Kaksi ensimmäistä olivat sitä virallista linjaa, mutta sitten tutustuin paimensukuisiin lapinkoiriin ja rakastuin. Jotakin niissä on erilaista, jotakin sellaista jota on vaikea pukea sanoiksi. Tällä hetkellä kotonani on kolme lapinkoiraa, joista yksi on kodinvaihtajana otettu vanharouva, virallisen linjan koira, ja kaksi paimensukuista. Ensimmäiseksi tulee mieleen tuo ulkonäköero, joka on ihan selvästi näkyvä. Paimensukuiset ovat selvästi pidempirunkoisia (suorakulmion mallisia) ja tosiaan kantavat häntäänsä alempana. "Virallisen linjan" koirat ovat enemmän pystykorvamaisia, yhtä pitkiä kuin korkeita (neliön mallisia) ja kantavat häntää kippuralla selän päällä. Se on sitten makuasia kumpi on kauniimpi tai oikeampi tyyppi. Niin ihana kun tuo meidän vanharouva onkin, niin olen itse nykyään kääntynyt paimensukuisen suuntaan. Jotenkin vaan ei tunnu sopivan paimenkoiralle (sehän lapinkoira kuitenkin pohjimmiltaan on) tuo metsästyspystykorvan malli. Mitä tuohon näyttelyissä pärjäämiseen tulee, niin hyvin tuntuvat myös rotumääritelmien vastaiset koirat pärjäävän. Varsinkin monet ulkolaiset tuomarit pitävät kovasti ns. alkuperäisen näköisistä koirista. Paimensukuisia harrastavat ovat yleensä hyvinkin tarkkoja kenen tuomarin eteen kasvattejaan tahtovat vietävän ja sillä tuntuu olevan tavaton merkitys.

      Paimennusvietissä olen omilla koirillani huomannut myös selvän eron ja kyllä nuo paimensukuiset sen homman paremmin taitavat. Toki koirat ovat yksilöitä, mutta saman olen todennut monilla muillakin tuttavapiirin koirilla... paimensukuiset ovat isona massana vielä lähempänä alkuperäistä käyttötarkoitustaan. Toisille tuo vietti on positiivinen ja toisille negatiivinen juttu... itselleni ehdottomasti positiivinen.

      Myös luonteessa, tempperamentissa ja koulutettavuudessa olen huomannut eroja eri "tyyppien" välillä, mutta eivät ne vallan suuria ole. Puhutaanhan monissa roduissa näyttelylinjan ja käyttölinjan koirista, joilla voi olla isojakin eroja... ehkä tässä ollaan menossa samaan suuntaan. Kun noita tarpeeksi katselee niin alkaa huomata niitä pieniä eroja, jotka erottuvat myös koko massassa. Samasta rodusta kuitenkin on kyse ja onneksi, vielä ainakin tässä vaiheessa, erot ovat pieniä. Kannattaa tutustua molempien tyyppien edustajiin, katsoa huomaako koirissa eroja ja kumpaan tykästyy enemmän.

    • Lapin-pappi

      Käyttölinjaisten terveydestä huolehditaan paljon paremmin kuin näyttelylinjaisten.

      • Lapin-pappi

        Käyttölinjaisten oikeuden päästä jatkamaan sukuaan ratkaisee luonne ja terveys, näyttelylinjaisten ulkomuoto.


      • -H-
        Lapin-pappi kirjoitti:

        Käyttölinjaisten oikeuden päästä jatkamaan sukuaan ratkaisee luonne ja terveys, näyttelylinjaisten ulkomuoto.

        Täsmentäisin itse sen verran, että suomenlapinkoirilla ei kyllä yleisesti puhuta "käyttö- ja näyttelylinjoista".

        Tämä johtuu lähinnä siitä, että nykyään paimensukuisetkaan eivät usein ole porotyössä tai muuten "käyttökoiria", vaan lähinnä perhe- ja harrastelukoiria. Se on ihan totta, että niillä näyttelyulkomuoto ei niinkään ratkaise suvunjatkamisessa. Tämä ei kuitenkaan tee niistä vielä kovin "käyttölinjaisia", ainakaan samassa mielessä kuin monilla muilla roduilla (esim. jotkin noutajat, saksanpaimenkoirat yms., joiden käyttölinjaisia ei juuri kannata ottaa pääasialliseksi seurakoiraksi jonka kanssa vain vähän harrastellaan). Lisäksi sen ns. näyttelylinjan eli ei-paimensukuisten suomenlapinkoirien joukossa on paljon hyvin toimivia terveitä harrastuskoiria yms., joten näyttelykäyttö ei tosiaan lapinkoirilla onneksi poissulje terveyttä ja hyvää luonnetta.


    • kyselijälle

      Kumpikin ovat saman virallisen rodun edustajia, suomenlapinkoiria.
      Paimensukuinen on epävirallinen termi kuvaamaan tietyn sukuisia koiria, joilla EI ole takanaan kuin tietyt kantakoirat.


      "paimensukuinen" on ns tavallista/ virallisen linjaista _todennäköisemmin_ huonommin näyttelyssä pärjäävä. Jos ostaja tahtoo näyttelykoiraa, useammin pslk-kasvattajat ohjaavat ostamaan muualta. Jos tahtoo todennäköisesti näyttelyssä pärjäävää pentua, kannattaa katsoa muualta kuin paimensukuisista. Usein paimensukuisten ostajista kuulee, näiden olevan epätietoisia olevan olemassakaan mitään muita näyttelyitä kuin paimensukuisten oma epävirallinen, ja joskus luulevat, ettei heillä olisi edes mitään asiaa viralliseen näyttelyyn. Tämä on tietysti epätosi luulo. Paimensukuinen on ihan kunnon virallinen lapinkoira, suomenlapinkoira, jos on rekisteröity pentu aikanaan normaalisti Suomen Kennelliittoon. Kuten useimmiten varmasti normaalisti on.


      Paimensukuisen linjan kasvattajat tahtovat pitäytyä tietystä kantakoirista polveutuvissa koirissa, eivätkä sillä tapaa ulkomuotojalosta, kuin monet muut tapanaan. Siinä on omat negat ja posit asiansa. Populaatio on pieni sitäkautta, ja siitä seuraa yhtä sun toista.

      Muissa ns tavallisissa, virallisen linjaisiksi /tavallisiksi/ näyttelysukuisiksi monta kertaa yleisessä kielenkäytössä nimetyissä lapinkoirissa on myös paimensukuisia takana. Niihin on myös sekoitettu sellaisia alku-/kantakoiria, joita paimensukuisen lapinkoiran seuran kasvattajat eivät syystä tai toisesta hyväksy. Seuran kasvattajat eivät tahdo antaa omia uroksiaan, tai annettavan kasvattejaan, jalostukseen muille kuin oman populan nartuille. Samoin eivät tahdo omia kasvatteja käytettävän muiden kuin oman populan urosten kanssa, eivätkä itse käytä omille nartuille kuin oman populan uroksia.

      Muut kuin paimensukuisen lapinkoiran seuran kasvattajat käyttävät omien makujensa mukaan vapaasti jalostukseen uroksia mistä tahansa lapinkoiranlinjoista, mistä mielivät.

      Paimensukuisilla lapinkoirilla ulkomuoto on todella monenkirjavaa, joskin se on yleisestikin lapinkoiralla. Kuitenkin pslk-koirilla yleensä voi monta kertaa nähdä pidempää ruumiinmallia, vähemmän - paljonkin vähemmän - karvaa kuin muilla lapinkoirilla, ja yleisesti ottaen koiria voitaisiin luonnehtia vähemmän 'näyttävän' tyylisiksi näyttelykoiran tyyppiin ihastuneen makuun ja silmään.

      Paimensukuisista käytetään usein lyhennystä pslk kun ns tavallisesta lyhennystä slk. Slku on suomenlapinkoirauros, slkn on suomenlapinkoiranarttu. Pslkn on paimensukuinen lapinkoiranarttu, pslku on paimensukuinen lapinkoirauros.

      Asiasta lisätietoa paimensukuisten kasvattajien ja harrastajien kannalta kerrottuna löytää paimensukuisen lapinkoiran seuran googlaamalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3239
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2956
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2268
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1529
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe