Ok-talon ostaminen

Vielä mietityttää

Ollaan vaimon kanssa mietitty, että jos sitä ostaisi omakotitalon itselle...
Onko kellään jäänyt mitään info listaa koneelle, missä olis asiat mitä kannattaa tarkistaa talosta ennen ostoa?
Perustietoa on mitä nyt pankin sivuilta luin ja itse mietin, mutta käytännön ja iän tuomaa mielipidettä ja kokeneiden vastauksia, olisin valmis lukemaan lisää...
Näitä asioita on mitä pitää tarkistaa on varmasti, niin paljon ettei niitä kaikkia ehtisi joka talosta aina tarkistaa, mutta ne parhaimmat neuvot olisi kultaa.

10

4314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pera

      Jos he ovat ammatiltaan tms. käytännönläheisiä, voi luottaa että talon asiat ovat kunnossa. Jos tuntuvat olevan ns. taivaanrannanmaalareita, on tilanne toinen.

    • kannattaa11

      Ei kannata saa olla kellaria, rintamiestalot ovat ok, kunhan ei ole myöhemmin käytetty muovia tai cyprokkia. Kuntotarkartoitus on hyvä olla mutta tekijästä kannattaa ottaa selvää kun niitäkin voi ostaa rahalla. Tonttia kannattaa olla ainakin 800 neliötä.

    • hirsitaloja

      kun mielesi tekee niin pane toimeksi, osta hirsitalo, saa olla vanhakin, sillä niissä' asuu mukavasti, hirsitalo hengittää rakosistaan, ei pullotaloja, ennen osattiin rakentaa, 50 luku oli kulta-aikaa, 60-luku ehkä sitten 70-luku tulikin jo grynderit ja aliurakoitsijat jotka hutkivat ja kiireesti kyhäsivät pahaa jälkeä,,
      ja mitä siitä jos jonkinlaista tulee eteen myöhemmin, elämä on arvaamatonta, anna elämän ohjata ja tunteen mukaan mennä ja kun se oikea talo on kohdalla, käy kiinni, siitä tulee sinulle pitkäksi aikaa hyvä mieli, ja onnellisuutta on asua hirsitalossa, sanon itse 30v asunut, maalla, puutteita kenties, mutta se tunne...

    • omaetu

      "Näitä asioita on mitä pitää tarkistaa on varmasti, niin paljon ettei niitä kaikkia ehtisi joka talosta aina tarkistaa, mutta ne parhaimmat neuvot olisi kultaa."

      Minun neuvoni on, että karsikaa ensin pintapuolisesti ne talot, jotka ei tule kuitenkaan teille kysymykseen, ei kannata tuhlata niihin voimia. Ja paras neuvo on, että niistä, jotka ovat sijainnin, hinnan yms. tekijöiden osalta teille nappivalintoja niin, että voisitte tehdä tarjouksen, pitää tarkistaa kaikki. Aikaa pitää olla sen verran, että tarkistukset ehtii tehdä, jätätte vaikka emännän keittiöremonttimurheet ja tapetinvärit myöhempään ajankohtaan. Jutun juju on siinä, että jos talosta löytyy vika, jonka ostaja olisi voinut taloa tarkastaessaan havaita, niin siihen ei voi myöhemmin piilovikana vedota. Teidän ei tarvitse epäillä myyjän sanomaa (paitsi jos myyjä väittää kaiken olevan tiptop ja talossa haisee home, niin fiksu epäilee toki silloin), eikä teidän tarvitse tehdä tarkistuksia, jotka edellyttävät teknisiä toimenpiteitä. Mutta ostaja ei myöskään voi vedota virheeseen, josta hänen voidaan olettaa olleen tietoinen.

    • LKV

      Lue huolellisesti esim. maakaari ja kauppalaki, jos ostat yksityiseltä (vaikka kaupan välittäisikin kiinteistönvälittäjä)! Jos oma tiedon omaksuminen on rajallista, käytä ammattilaista apuna (kiinteistönvälittäjä tai kiinteistökauppaan perehtynyt juristi).
      Tärkeintä on, että tiedät tarkasti, mitä olet ostamassa. Välittäjän myyntiesitteeseen saat luottaa, mutta käytännössä täysin aukotonta ja kaikenkattavaa myyntiesitettä on mahdoton luoda, siitä tulisi aika paksu kirja!
      Selvitä rakennusajalle ominaiset rakennustavat, niiden riskit ja rakenteiden elinkaari. Se, mikä 1970-luvulla on ollut täysin hyväksytty käytäntö, voi nykyään olla riskirakenne ja jopa kielletty. Pääsääntö on, että sinun täytyy tutustua riittävän laajasti kaikkiin niihin paikkoihin, joihin on esteetön pääsy. Käytännössä tämä tarkoittaa, että talon ja kiinteistön kaikki paikat pitää tutkia, vesikattoa, rossipohjaa, kellaria, yläpohjaa, rajapyykkejä, jne. myöten. Jos itseäsi epäilyttää, tunnistatko kaikista paikoista "heikot kohdat", käytä taas asiantuntijaa.
      Monet "säästävät" katselmusvaiheessa asiantuntijoiden perimän palkkion ottamalla itse haasteen kaikista asioista selvittämiseen ja pettyvät myöhemmin, kun eivät hallinneetkaan hommaa. KKO:n ratkaisuihin pääsee myös tutustumaan oikeus.fi-sivustolla (oikeuskäytäntö - Korkeimman Oikeuden ennakkopäätökset - hakusana esim. "kiinteistön kauppa").

    • Alkup.Kysyjä

      Kiitoksia vastauksista, ne täydentävät listaani asioista mitä selvittää...
      Lisää vastauksia saa laittaa, jos jotain kehkeytyy vielä mieleen.

    • fuulaa

      nim :kokemusta älä missään tapauksessa luota välittäjään äläkä heidän juristi palveluun sillä sellaista ei käytännössä ole. älä kiirehdi ostamisessa,käytä kavereita joilla on tietoa, tai ammattilaisia,(kokemusta!).ovat sellaisia kauppoja jossa kaikki haluavat rahaa mahd. nopeasti ja paljon...vastuuta kaupan jälkeen ei ole!!!!! ei myyjällä rakentajalla vakuutusyht välittäjällä.. eikä ketään kiinnosta asiasi kaupan jälkeen !!! ja tämä on tosi!

      • Veijo Pee

        "älä kiirehdi ostamisessa,käytä kavereita joilla on tietoa"

        BUAHHAHHAHHAA!!!! Käytä kavereita, joilla on tietoa. Kavereilla rintakarvat röyhistyy ja pituuttakin tulee 5 senttiä lisää, kun kysyt, että tulisiks vähän kaveriksi, oon menossa ostaan omakotitaloo enkä niist paljoo ymmärrä :D
        Jos oikeasti haluaa tehdä HYVÄN kaupan, kannattaa palkata oma ASIANTUNTIJA. Ei mikään appiukko eikä serkku vaan siis ihan oikea asuntokauppaan ja kiinteistöihin perehtynyt asiantuntija. Maksaahan se varmaan pari tonnia enemmän ku serkkupoika, mutta jos haluaa muutakin ku pelkkää henkistä tukea niin se kannattaa maksaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      125
      9854
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      51
      2881
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2675
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2069
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1826
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1557
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1515
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1498
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1346
    Aihe