Ravintolassa tilaaminen

apua tarvitseva

Hei,

Miten etiketin mukaan tilataan ravintolassa eli tilataanko alku- ja pääruoka samaan aikaan vaiko pääruoka vasta kun on syöty alkuruoka? entä sitten jälkiruoka?

12

8659

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tilaus

      Ei ole varsinaisia sääntöjä. Menun saamisen yhteydessä voi tilata alkujuoman. Tarjoilijaa ja keittiötä helpottavat jos tilaat alku- ja pääruoan yhtaikaa. Joissakin ravintoloissa on jälkiruokalista erikseen, joten se tilataan ruoan päätteeksi.

      • Apua tarvitseva

        Kiitos paljon vastauksestasi.


    • todellakin

      tilataan yleensä vasta kun muut ruoat on syöty, sillä ennen aterian alkua ei voi olla ihan varma, jaksaako edes lopuksi syödä jälkiruokaa - ja ennen kaikkea mikä jälkiruokatyyppi loppujen lopuksi "täyteen vatsaan" maistuu ja mahtuu...

      Mutta EI ole etikettivirhe tilata jälkiruoka heti muidenkin ruokien yhteydessä, jos on aivan varma että jaksaa syödä ja mitä haluaa syödä jälkiruoaksi.

    • ­parempi

      Yleensä tilataan alku- ja pääruoka samaan aikaan ja jälkiruoka aterian jälkeen. Itse olen kuitenkin havainnut taktisesti paremmaksi tavaksi tilata kaikki erikseen. Siis ensin alkuruoka jonka jälkeen pääruoka jne. Tämä siksi että turhan usein, tilattuani yhtäaikaa molemmat, olen törmännyt eri ravintoloissa siihen (etenkin silloin kun ravnitola on täynnä) että tarjoilija kantaa pääruokaa pöytään jo ennenkuin seurueeni on ehtinyt alkuruokaa syödä loppuun.Toinen vaihtoehto on että pääruoka tuodaan jäähtyneenä pöytään. Kiireisessä paikassa kokki nähtävästi tekee tilauksen saatuaan alku- ja pääruuat samanaikaisesti. Tai alkuruoka on jo valmiina annoksina tarjoilijan vietäväksi ja kokki aloittaa välittömästi pääruoan valmistuksen tietämättä että seurue syö ensin alkuruoan. Ainoastaan silloin jos tilaan pääruoaksi jotain hitaasti valmistuvaa, tilaan alku- ja pääruoan samanaikaisesti.
      Mielestäni juuri ravintoloilla olisi paljon opittavaa etiketistä, eli milloin asiakkaalle on sopivaa tarjoilla pääruoka ja milloin jäliruoka pääruoan jälkeen...näihinkin on omat sääntönsä olemassa. Turhan monessa, "paremmassakin" ravintolassa tehdään näitä virheitä.

      • Ei näissä asioissa ole "etikettiä" olemassa - eikä tarvitakaan. Selvä järki sen sanoo.

        Koko nykyinen ateriajärjestys ei ole mikään erityisen vanha asia - runsaan sadan vuoden historia takanaan. Eivätkä kaikki kulttuurit edes tunne tällaista järjestystä.

        Lisäksi tilaus riippuu siitä, minkälaisen aterian aikoo nauttia: kuinka monta ruokalajia esimerkiksi. Japanissa ja muuallakin Aasiassa on paikkoja, missä ruokaa ei edes voi valita - ravintoloitsija tuo pöytään kaiken sen, mitä sillä hetkellä on tarjolla.

        Mutta Euroopassa kolmen ruokalajin ateria tilataan siten, että yhdellä kertaa tilataan alkuruoka ja pääruoka. Näin annetaan kokille aikaa valmistaa varsinainen lämmin pääruoka syöjän askarrellessa alkuruoan kimpussa. Alkuruoka on jo monasti valtaosin valmis - melko harvoinhan se on lämmin ruokalaji - ja tulee näin ollen nopeasti pöytään ja asiakas pääsee alkamaan eikä vilkuile kelloaan.

        Aterian tulisi olla kokonaisuus ja ruokailijan pitäisi jo tilatessaan miettiä, miten eri ruokalajit nivoutuvat maultaan yhteen. Siksi näppärä ja asiantunteva ruokailija tilaa ne yhdessä - varsinkin silloin kun varsinaisia ruokalajeja on enemmän kuin kaksi ja jälkkärit erikseen.

        Jälkiruoka tilataan alku- ja pääruoan jälkeen, koska - kuten tuossa edellä sanottiin - syöjän tulee päättää itse, miten kylläinen on ja millainen jälkiruoka kulloinkin maistuu tai maistuuko lainkaan, kuinka kiire on jne. Monasti kaloripitoinen jälkiruoka korvataan kupilla espressoa.

        Koskaan ei ravintola saa tehdä sitä virhettä, että ruokia tuodaan seurueelle eri tahtiin. Jos näin joudutaan jostain syystä tekemään, tulee siihen pyytää pöytäseurueen lupa ja syy saa olla vain itse ruoassa eikä koskaan ravintolassa.

        Samoin alkuruoan tyhjät lautaset kerätään pois yhtä aikaa eikä pääruokaa tuoda milloinkaan ennenkuin lautaset on kerätty pois. Pääruoka tulee pitää aina sellaisena kuin sen tulee olla lämmöltään yms. siihen asti kunnes se tarjoillaan. Ja koko seurueelle yhtä aikaa.

        Jos joku seurueesta ei ota alkuruokaa jostain syystä, syntyy tietysti kiusallinen tilanne: muut syövät ja yksi koettaa viihdyttää itseään, mutta siitä saa silloin syyttää itseään.

        Jälkiruokatilaukset otetaan vastaan vasta kun pääruoan lautaset ja aterimet on korjattu pois ja pöytä muutenkin siistitty. Alku- ja pääruoan jälkeen pöytä järjestellään ja kunnostetaan aina uudelleen ennen jälkiruokaa. Parhaissa ravintoloissa, jos pöydässä on ollut kukkakoristeita, ne kerätään ateriaa varten pois ja tuodaan takaisin mahdollisesti vasta nyt. Silloin kukkasten tuoksu ei häritse ateriointihetkeä ja ruokakin tuoksuu ja maistuu halutulta.

        Oma järjestyksensä on silloin kun syödään viiden-kuuden ruokalajin ateriaa ja tarjotaan väliruokia yms. siirtymäpaloja.

        Kaiken tämän määrää järki - ei etiketti. Siksi siitä ei kuuluisi niin kovasti välittää, jos järkeä vain löytyy. Osaava ravintola ja salihenkilökunnan ja keittiön yhteistyö määrittelee aterian juohevan kulun - syöjä tilaa ja syö halulla ja maksaa laskun.

        Pieni vinkki: jos pääruokalistalta ei löydy mitään houkuttelevaa, en ota mitään sieltä. Syön sen sijaan kaksi alkuruokaa - sillä puolella ovat monasti ne ravintolan parhaat annokset.


      • Toisinaan täällä

        näkee pääruuan ajoituksesta.
        Jos on aikaa odottaa taas pääruokaa, sen voi tilata alkuruuan jälkeen. Minä ja seurueeni tilaamme aina alkuruuan ja pääruuan yhtä aikaa.


      • älä-jännitä
        Toisinaan täällä kirjoitti:

        näkee pääruuan ajoituksesta.
        Jos on aikaa odottaa taas pääruokaa, sen voi tilata alkuruuan jälkeen. Minä ja seurueeni tilaamme aina alkuruuan ja pääruuan yhtä aikaa.

        en koskaan ole ymmärtänyt miksi persaukiset haluuaa tulla esm.ravintolan tarjoilija duunarille esiintymaan -naurettavaa-.minulla on ainaskin rahaa tilata miten vaan.heittää huumorii mukaan,en usko.et esm. jagge nicolson jännittää mitenpäin pitää tilaa tai mitä läppää heittää.hankkikaa eka rahaa,niin ei takuulla jännitä tilanteet, realy..


      • voit...
        älä-jännitä kirjoitti:

        en koskaan ole ymmärtänyt miksi persaukiset haluuaa tulla esm.ravintolan tarjoilija duunarille esiintymaan -naurettavaa-.minulla on ainaskin rahaa tilata miten vaan.heittää huumorii mukaan,en usko.et esm. jagge nicolson jännittää mitenpäin pitää tilaa tai mitä läppää heittää.hankkikaa eka rahaa,niin ei takuulla jännitä tilanteet, realy..

        kirjoittaa noin surkeasti?


      • Toisinaan täällä
        voit... kirjoitti:

        kirjoittaa noin surkeasti?

        ylin koulutustaso!


    • Oolofi

      Sen voi hakea suoraan noutopöydästä pääruokaa odotellessa.

      • !

        WHUUUUUUT :D
        emmä kestä,
        ilmeisesti sanan 'ravintola' voi ymmärtää melkoisen monella tavalla.
        itsehän tarjoilen melkoisen tasokkaassa ravintolassa ja useimmiten alku- ja pääruokien oikea ajoittaminen tuottaa tarjoilijalle hyvinkin jännittäviä hetkiä, ne kun pitää pyytää keittiöstä siinä vaiheessa kun uskoo että alut on kohta syöty. siinähän on otettava huomioon myös keittiön kiire (muut tilatut annokset), kaikki muut pöydät ja olla varma siitä että alkujen syöjät ovat loppumetreillä. pöytäkin pitää kattaa siinä välissä uudestaan ja aika joka alkujen ja päitten välille jää ei saa olla liian pitkä eikä liian lyhyt. ja annokset tulee suoraan hellalta lautaselle eikä ne seiso keittiön luukulla minuuttia pidempään.
        ymmärrättehän myös rakkaat ravintolassa käyvät ihmiset että se mitä tarjoilija on salissa (toivottavasti hillitty, rauhallinen ja hymyileväinen), ei vastaa todellisuutta varsinkaan kiireessä. keittiössä suljettujen ovien takana huudetaan ja itketään ja paiskotaan tavaroita ja sillä sekunnilla kun astuu saliin niin kaikki on taas hyvin.
        kaikenkaikkiaan ehkä vähän ohi asian mutta ÄLKÄÄ VITTUILKO SILLE TYYPILLE JOKA KANTAA TEILLE RUOAT JA JUOMAT.


    • Fiksumpi Tyttö

      Tietäisit vaan että ole mitään järjestystä edes miten tilata :D
      Voi syödä vaikka jälkkärin eka :DDDDD

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kysymys muille miehille

      Onko teille varattu nainen ongelma? Mikään muu naisessa ei töki kun se että hän on varattu. Kamppailen houkutuksen kanss
      Ikävä
      140
      7861
    2. Kaipaisin nyt kosketusta

      jota ei koskaan ole ollut. Saisinpa tuntea kätesi niskallani ja silittelemässä päätäni. Sulaisin varmasti siihen.
      Ikävä
      30
      3087
    3. Imaami kysyy, miksi pojat uivat ilman valvontaa

      Kalajoen särkät ovat usean kilometrin pituiset. Siellä on kylttejä, joissa varoitetaan rannan vaaroista. Siellä ei ole
      Maailman menoa
      363
      2088
    4. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      284
      1704
    5. Kerrostaloihin ilmalämpöpumput

      Ulkomailla näkee paljon ilmalämpöpumppuja kerrostalojen ulkoseinissä. Mikä estää taloyhtiötä hankkimasta niitä asuntoih
      Sinkut
      146
      1519
    6. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      21
      1281
    7. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1219
    8. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      137
      1132
    9. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      15
      1108
    10. Persaukinen puolankalainen kävi kerjäämässä paitaa

      Ja lippistä. Nauratti suuresti kun katsoin. Kukahan mahtanee olla? Voipi katsoa täältä jutun. https://www.youtube.com
      Puolanka
      19
      1076
    Aihe