Ravintolassa tilaaminen

apua tarvitseva

Hei,

Miten etiketin mukaan tilataan ravintolassa eli tilataanko alku- ja pääruoka samaan aikaan vaiko pääruoka vasta kun on syöty alkuruoka? entä sitten jälkiruoka?

12

8559

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tilaus

      Ei ole varsinaisia sääntöjä. Menun saamisen yhteydessä voi tilata alkujuoman. Tarjoilijaa ja keittiötä helpottavat jos tilaat alku- ja pääruoan yhtaikaa. Joissakin ravintoloissa on jälkiruokalista erikseen, joten se tilataan ruoan päätteeksi.

      • Apua tarvitseva

        Kiitos paljon vastauksestasi.


    • todellakin

      tilataan yleensä vasta kun muut ruoat on syöty, sillä ennen aterian alkua ei voi olla ihan varma, jaksaako edes lopuksi syödä jälkiruokaa - ja ennen kaikkea mikä jälkiruokatyyppi loppujen lopuksi "täyteen vatsaan" maistuu ja mahtuu...

      Mutta EI ole etikettivirhe tilata jälkiruoka heti muidenkin ruokien yhteydessä, jos on aivan varma että jaksaa syödä ja mitä haluaa syödä jälkiruoaksi.

    • ­parempi

      Yleensä tilataan alku- ja pääruoka samaan aikaan ja jälkiruoka aterian jälkeen. Itse olen kuitenkin havainnut taktisesti paremmaksi tavaksi tilata kaikki erikseen. Siis ensin alkuruoka jonka jälkeen pääruoka jne. Tämä siksi että turhan usein, tilattuani yhtäaikaa molemmat, olen törmännyt eri ravintoloissa siihen (etenkin silloin kun ravnitola on täynnä) että tarjoilija kantaa pääruokaa pöytään jo ennenkuin seurueeni on ehtinyt alkuruokaa syödä loppuun.Toinen vaihtoehto on että pääruoka tuodaan jäähtyneenä pöytään. Kiireisessä paikassa kokki nähtävästi tekee tilauksen saatuaan alku- ja pääruuat samanaikaisesti. Tai alkuruoka on jo valmiina annoksina tarjoilijan vietäväksi ja kokki aloittaa välittömästi pääruoan valmistuksen tietämättä että seurue syö ensin alkuruoan. Ainoastaan silloin jos tilaan pääruoaksi jotain hitaasti valmistuvaa, tilaan alku- ja pääruoan samanaikaisesti.
      Mielestäni juuri ravintoloilla olisi paljon opittavaa etiketistä, eli milloin asiakkaalle on sopivaa tarjoilla pääruoka ja milloin jäliruoka pääruoan jälkeen...näihinkin on omat sääntönsä olemassa. Turhan monessa, "paremmassakin" ravintolassa tehdään näitä virheitä.

      • Ei näissä asioissa ole "etikettiä" olemassa - eikä tarvitakaan. Selvä järki sen sanoo.

        Koko nykyinen ateriajärjestys ei ole mikään erityisen vanha asia - runsaan sadan vuoden historia takanaan. Eivätkä kaikki kulttuurit edes tunne tällaista järjestystä.

        Lisäksi tilaus riippuu siitä, minkälaisen aterian aikoo nauttia: kuinka monta ruokalajia esimerkiksi. Japanissa ja muuallakin Aasiassa on paikkoja, missä ruokaa ei edes voi valita - ravintoloitsija tuo pöytään kaiken sen, mitä sillä hetkellä on tarjolla.

        Mutta Euroopassa kolmen ruokalajin ateria tilataan siten, että yhdellä kertaa tilataan alkuruoka ja pääruoka. Näin annetaan kokille aikaa valmistaa varsinainen lämmin pääruoka syöjän askarrellessa alkuruoan kimpussa. Alkuruoka on jo monasti valtaosin valmis - melko harvoinhan se on lämmin ruokalaji - ja tulee näin ollen nopeasti pöytään ja asiakas pääsee alkamaan eikä vilkuile kelloaan.

        Aterian tulisi olla kokonaisuus ja ruokailijan pitäisi jo tilatessaan miettiä, miten eri ruokalajit nivoutuvat maultaan yhteen. Siksi näppärä ja asiantunteva ruokailija tilaa ne yhdessä - varsinkin silloin kun varsinaisia ruokalajeja on enemmän kuin kaksi ja jälkkärit erikseen.

        Jälkiruoka tilataan alku- ja pääruoan jälkeen, koska - kuten tuossa edellä sanottiin - syöjän tulee päättää itse, miten kylläinen on ja millainen jälkiruoka kulloinkin maistuu tai maistuuko lainkaan, kuinka kiire on jne. Monasti kaloripitoinen jälkiruoka korvataan kupilla espressoa.

        Koskaan ei ravintola saa tehdä sitä virhettä, että ruokia tuodaan seurueelle eri tahtiin. Jos näin joudutaan jostain syystä tekemään, tulee siihen pyytää pöytäseurueen lupa ja syy saa olla vain itse ruoassa eikä koskaan ravintolassa.

        Samoin alkuruoan tyhjät lautaset kerätään pois yhtä aikaa eikä pääruokaa tuoda milloinkaan ennenkuin lautaset on kerätty pois. Pääruoka tulee pitää aina sellaisena kuin sen tulee olla lämmöltään yms. siihen asti kunnes se tarjoillaan. Ja koko seurueelle yhtä aikaa.

        Jos joku seurueesta ei ota alkuruokaa jostain syystä, syntyy tietysti kiusallinen tilanne: muut syövät ja yksi koettaa viihdyttää itseään, mutta siitä saa silloin syyttää itseään.

        Jälkiruokatilaukset otetaan vastaan vasta kun pääruoan lautaset ja aterimet on korjattu pois ja pöytä muutenkin siistitty. Alku- ja pääruoan jälkeen pöytä järjestellään ja kunnostetaan aina uudelleen ennen jälkiruokaa. Parhaissa ravintoloissa, jos pöydässä on ollut kukkakoristeita, ne kerätään ateriaa varten pois ja tuodaan takaisin mahdollisesti vasta nyt. Silloin kukkasten tuoksu ei häritse ateriointihetkeä ja ruokakin tuoksuu ja maistuu halutulta.

        Oma järjestyksensä on silloin kun syödään viiden-kuuden ruokalajin ateriaa ja tarjotaan väliruokia yms. siirtymäpaloja.

        Kaiken tämän määrää järki - ei etiketti. Siksi siitä ei kuuluisi niin kovasti välittää, jos järkeä vain löytyy. Osaava ravintola ja salihenkilökunnan ja keittiön yhteistyö määrittelee aterian juohevan kulun - syöjä tilaa ja syö halulla ja maksaa laskun.

        Pieni vinkki: jos pääruokalistalta ei löydy mitään houkuttelevaa, en ota mitään sieltä. Syön sen sijaan kaksi alkuruokaa - sillä puolella ovat monasti ne ravintolan parhaat annokset.


      • Toisinaan täällä

        näkee pääruuan ajoituksesta.
        Jos on aikaa odottaa taas pääruokaa, sen voi tilata alkuruuan jälkeen. Minä ja seurueeni tilaamme aina alkuruuan ja pääruuan yhtä aikaa.


      • älä-jännitä
        Toisinaan täällä kirjoitti:

        näkee pääruuan ajoituksesta.
        Jos on aikaa odottaa taas pääruokaa, sen voi tilata alkuruuan jälkeen. Minä ja seurueeni tilaamme aina alkuruuan ja pääruuan yhtä aikaa.

        en koskaan ole ymmärtänyt miksi persaukiset haluuaa tulla esm.ravintolan tarjoilija duunarille esiintymaan -naurettavaa-.minulla on ainaskin rahaa tilata miten vaan.heittää huumorii mukaan,en usko.et esm. jagge nicolson jännittää mitenpäin pitää tilaa tai mitä läppää heittää.hankkikaa eka rahaa,niin ei takuulla jännitä tilanteet, realy..


      • voit...
        älä-jännitä kirjoitti:

        en koskaan ole ymmärtänyt miksi persaukiset haluuaa tulla esm.ravintolan tarjoilija duunarille esiintymaan -naurettavaa-.minulla on ainaskin rahaa tilata miten vaan.heittää huumorii mukaan,en usko.et esm. jagge nicolson jännittää mitenpäin pitää tilaa tai mitä läppää heittää.hankkikaa eka rahaa,niin ei takuulla jännitä tilanteet, realy..

        kirjoittaa noin surkeasti?


      • Toisinaan täällä
        voit... kirjoitti:

        kirjoittaa noin surkeasti?

        ylin koulutustaso!


    • Oolofi

      Sen voi hakea suoraan noutopöydästä pääruokaa odotellessa.

      • !

        WHUUUUUUT :D
        emmä kestä,
        ilmeisesti sanan 'ravintola' voi ymmärtää melkoisen monella tavalla.
        itsehän tarjoilen melkoisen tasokkaassa ravintolassa ja useimmiten alku- ja pääruokien oikea ajoittaminen tuottaa tarjoilijalle hyvinkin jännittäviä hetkiä, ne kun pitää pyytää keittiöstä siinä vaiheessa kun uskoo että alut on kohta syöty. siinähän on otettava huomioon myös keittiön kiire (muut tilatut annokset), kaikki muut pöydät ja olla varma siitä että alkujen syöjät ovat loppumetreillä. pöytäkin pitää kattaa siinä välissä uudestaan ja aika joka alkujen ja päitten välille jää ei saa olla liian pitkä eikä liian lyhyt. ja annokset tulee suoraan hellalta lautaselle eikä ne seiso keittiön luukulla minuuttia pidempään.
        ymmärrättehän myös rakkaat ravintolassa käyvät ihmiset että se mitä tarjoilija on salissa (toivottavasti hillitty, rauhallinen ja hymyileväinen), ei vastaa todellisuutta varsinkaan kiireessä. keittiössä suljettujen ovien takana huudetaan ja itketään ja paiskotaan tavaroita ja sillä sekunnilla kun astuu saliin niin kaikki on taas hyvin.
        kaikenkaikkiaan ehkä vähän ohi asian mutta ÄLKÄÄ VITTUILKO SILLE TYYPILLE JOKA KANTAA TEILLE RUOAT JA JUOMAT.


    • Fiksumpi Tyttö

      Tietäisit vaan että ole mitään järjestystä edes miten tilata :D
      Voi syödä vaikka jälkkärin eka :DDDDD

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      167
      2784
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      201
      2047
    3. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      50
      1792
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      71
      1766
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1648
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      9
      1501
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      81
      1214
    8. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      81
      1070
    9. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      95
      1029
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      196
      1000
    Aihe