Tv ohjelma idean / formaatin myyminen

T87

Terve!

Mulla on huippuhyvä tv ohjelma idea, josta voisi kehittää formaatin jota voi myös myydä eteenpäin ulkomaille. Olen täysin varma, että ohjelma menestyisi.

Kiinnostaisi kokeilla myydä tämä idea jollekkin tv tuotantoyhtiölle.

Mitä voin tehdä varmistaakseni, että jos kerron, ideaa ei varasteta? En voi palkata lakimiestä avuksi.

Täytyy ruveta kyselemään tv tuotanto yhtiöiltä, että kiinnostaako keskustella asiasta.

Mielipiteitä?

17

3503

Vastaukset

 • ..Mitä voin tehdä varmistaakseni, että jos kerron, ideaa ei varasteta?...

  Pelkällä idealla ei ole tekijänoikeussuojaa. Joten kun kerrot sen jollekin tuotantoyhtiölle, niin se firma voi sitä käyttää maksamatta mitään korvauksia

  ....Mikäli formaatti mielletään vain ideaksi, se ei saa tekijänoikeussuojaa. Idean ympärille voidaan, ja useasti rakennetaankin, tietty toteutusmuoto. Tämä toteutusmuoto voi saada tekijänoikeussuojaa, mikäli se on riittävän omaperäinen. Tekijänoikeussuojan olemassaolo ratkaistaan viime kädessä tuomioistuimessa....

 • lauantai-illan kiima.
  ei kiitos lisää samaa.

 • Tekijänoikeus ei suojaa ideoita. Patentti suojaa, mutta keksinnön on oltava tekninen. Salassapitosopimus on käyttökelpoinen silloin kun tarjoaa ideoita jatkojalostukseen.

  • Uskotko tosissasi, että jokin tuotantoyhtiö allekirjoittaa ensin jonkin salassapitosopimuksen, jos kadunmies tulee esittelemään sinne ideaansa.
   Älä unta näe.


 • Tässä yksi lisää. Idean varastamista on todella vaikea estää. Tavaramerkit ja mallisuojaukset eivät käy. Hyvin paljon on tapauksia, että henkilö menee esim. esittämään kunnan elinkeinoasiamiehelle loistavan idean kunnan elvyttämiseksi. Vastaus on, että ei se nyt käy. Vuoden päästä asiamehen kumminkaima on sitä toteuttamassa.
  Minun neuvoni on, että paperille luonnos, formaattisuunnitelma, kaikki oleellinen. Siihen päiväys allekirjoitus ja todistajat. Tai filmille, tikulle tai mille lie, mutta idea ja päiväys ja toteamus että tämä on minun keksintöni ja ideani.
  Idean varastamista tämäkään ei estä, mutta on mahdollisuus korvauksiin siinä vaiheessa kun tapellaan kumpi keksi ensin.
  Ainahan pari kolmekin toisistaan täysin riippumatonta henkilöä saattaa keksiä saman jutun yhtä aikaa...

  • Oon aatellut, että ensin kuvaan videon, missä ensin näkyy tekstitv:ssä ja sanomalehdissä päivämäärä, jonka jälkeen kerron perusteellisesti ideasta.

   Kun järjestyy tapaaminen jonkun televisio tuotantoyhtiön kanssa, pyydän ensin kirjoittamaan sopimuksen, että mikäli he eivät osta ja käytä ideaa, he joutuvat kirjoittamaan laillisen salassapitosopimuksen. Jos he eivät suostu allekirjoittamaan tuota, en kerro ideaa.

   Äänitän ja mahdollisesti myös kuvaan keskustelun.

   Tuota, jos onnistun saamaan sopimuksen (idea on kyllä huippuhyvä), mites verotus? Mulla ei ole vielä paljon kokemusta verokortista (opiskelija), kykeeneekö muuttamaan tulorajan kuukaudessa nopeahkosti, en tahdo maksaa tuota 27 % veroa tulorajan ylittävistä tuloista. Tällä hetkellä en ole töissä, etsin sitten tämän jälkeen.


 • Formaatilla EI todellisuudessa ole minkäänlaista tekijänoikeussuojaa !

  Valmiilla tv -ohjelmalla toki sitten on tekijänoikeussuoja.

  Tässä vaiheessa moni varmasti ihmettelee, miksi tv -yhtiöt sitten maksavat formaateista toisilleen, vaikka mitään juridista pakkoa siihen ei ole.

  Kyseessä on alan oma käytäntö. Ei siis perustu mihinkään lakiin eikä asetukseen, vaan siihen, että alalla on yhteisesti sovittu, että formaateista maksetaan.

  Joku yksittäinen tv -yhtiö siis hyvin voisi ottaa toisen yhtiön kehittämän formaatin ilmaiseksi käyttöönsä, eikä tuo toinen yhtiö juridisin keinoin voisi asialle yhtään mitään.

  Mutta vaikka formaatin kehittäjällä ei tuossa tilanteessa juridista suojaa olekaan, niin se voisi jatkossa joko kieltäytyä myymästä mitään yhtiölle joka kieltäytyy maksamasta formaatista tai sitten esim. vaatisi tuolta yhtiöltä vaikkapa 10-kertaista hintaa tuotteistaan verrattuna muihin asiakkaisiin.

  Lisäksi, koska eri tv -yhtiöiden omistus on keskittynyt harvoihin käsiin, niin voi olla, että alan yhteisiä pelisääntöjä vastoin toimiva yhtiö saisi huomata, että joutuu paitsi tuon formaatin kehittäjän itsensä, myös monien muiden sellaisten tv -yhtiöiden, joiden kanssa tuolla yhdellä on jonkinlainen yhteistyösopimus ja/tai yhteisiä omistajia, boikottilistalle.

  Eli juridisessa mielessä formaatin voi ihan vapaasti "varastaa" ilman minkäänlaisia juridisia seuraamuksia, mutta vaikka tuosta ei juridisia seurauksia tule ollenkaan, niin muut seuraukset (=muiden tv -yhtiöiden boikotin kohteeksi joutuminen) on ilmeisesti niin vakava pelote, ettei yksikään itsensä vakavasti ottava tv -yhtiö uskalla rikkoa pelisääntöjä toisen (ison) tv -yhtiön vahingoksi.

  Sensijaam, koska itse et ilmeisesti ole minkään (varsinkaan ison ja/tunnetun) tv -yhtiön omistaja, niin valitettavasti tuossa tilanteessa omalle formaatille voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada kattavaa suojaa, sillä yksi yksityishenkilö tuskin pystyy laittamaan tv -yhtiötä minkäänlaiseen uskottavaan boikottiin.

  Eli käytännössä sellainen yhtiö, jonka omistaja aikoo lopettaa toiminnan tv / elokuva -alalla, voisi hyvinkin viimeisenä toimintavuotenaan pummia muiden formaatit vapaasti käyttöönsä, sillä jos yritys aikoo lopettaa alalla, niin silloin tuksin muiden boikotin kohteeksi joutuminen pahemmin pelottaa.

  Toki tässäkin, esim. Suomessa, jos noilla alan isoilla on hyvät suhteet esim. Digitaan, niin sitä kautta voisivat toki yrittää esim. saada Digitan katkaisemaan tuollaisen yhtiön lähetykset, jos joku ei kunnioittaisi alan pelisääntöjä.

  Näin siis joillakim aloilla on omat "de facto" -pelisääntönsä, joita käytännössä joutuu noudattamaan, vaikka niillä ei mitään lain suojaa olekaan.

  • Tuo salassapitosopimus ainakin estää käyttämästä.

   Mutta yrittänyttä ei laiteta. ;-)


  • T87 kirjoitti:

   Tuo salassapitosopimus ainakin estää käyttämästä.

   Mutta yrittänyttä ei laiteta. ;-)

   Eli onko kellään tietoa paljonko noista ohjelma- ideoista on maksettu / voi saada palkkiota???


  • Rahaa ideasta! kirjoitti:

   Eli onko kellään tietoa paljonko noista ohjelma- ideoista on maksettu / voi saada palkkiota???

   No tämä asia kiinnostaa minuakin.
   Minullakin olisi antaa ohjelmaidea.
   Mutta paljonko niista maksetaan, ideoista?


 • Kannattaa tarjota käsikirjouitus, ei ohjelmaideaa, käsikirjoitus on taiteellinen teos, jolla on täysi tekijänsuoja.

  • Ne perekeeet varastivat mun idean...nyt se pyörii televisiossa..ja onko mulla pwnniäkään .eii ole


 • Moi.

  minulla on oma televisio ohjelman kuvaus firma olen täysin kiinnostunut. Firma toimii periaatteella että kuvaamme sen ja annamme sille tekiänoikeydet sen jälkeennalamme myydä sitä eteen päin.

  Olen avoimin mielin kiinnostunut

 • Olutta meillä ja maailmalla tutustutaan kaikkiin .

 • Olutta meillä ja muualla kuka voittaa

 • Kuka voittaa me vai maailma?

 • Olut suomi vastaan maailma kuka on kuka.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  83
  3354
 2. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  85
  2934
 3. Mä välitän susta

  edelleen paljon, sitä ei mikään koskaan muuta, enkä halua sulle mitään pahaa. Toivon että olet onnellinen. Itse tyydyn osaani ja yritän pärjätä näillä
  Ikävä
  59
  794
 4. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  17
  674
 5. Tiedät nainen itekin

  jos me ruvettas niin haluaisin; että oltais vain toisia varten. Sinusta en kyllä ole yhtään varma. :(
  Ikävä
  34
  586