Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Terassin/pation perustus routivalle maalle?

Aapole

Tarkoituksena on alkukesästä tehdä terassi (oikeammin nimi kaiketi patio, koska koko rakennelma on maanpinnan yläpuolella parikymmentä senttiä - eikä kattoa, aitaa tms. tule)

Terassi rakennetaan tiiviin savimaan päälle, joka tällähetkellä nurmikkona. Routii, vaikka eteläsuomen talvet ovatkin mitä ovat. Yhdestä reunasta terassi tulee olemaan kiinni nykyisessä, talon päädyn katetussa terassissa joka seisoo paaluilla, kuten talokin.

Mutta mikä perustustapa takaisi pitkäikäisen ja vähällä natinalla olevan terassin? Onko helppoa ja toimivaa tapaa?

1. Laattoja, esim. 600x600mm riittävän tiuhaan ja terassi makaa näiden päällä. Halpa ja helppo tapa. Mutta joskus kun olen näitä nähnyt, niin parin vuoden päästä viimeistään lonksuu ja heijaa astuessa, koska jokin kohta ylempänä kuin toinen.

2. Pitkät teräsjalat (esim. 750mm), eli sellaiset kuin aidoissakin juntataan maahan ja näitä riittävän tiuhaan. Halpa ja helppo tapa, vaikuttaakin aika sopivalta, mutta onko toimiva?

3. Metrin monttu, soraa, valetaan antura, johon betonitolppa, raudoitus, tolppakenkä, täytetään loppukuoppa unohtamatta styroksia. Kallis ja aikaavievä tapa. Kuoppien kaivaminen tuntuu selässä jo nyt, mutta onko liioittelua? Tarvitaanko moista perustusta matalalle terassille?

Tämän jälkeen kangas, sora jne. ja sitten rakentamaan itse terassia.

Olisivatko nuo maahan juntattavat teräsjalat riittävän toimiva vai onko jotain muuta, helpompaa tapaa tehdä moinen natinaton terassi/patio?

8

14094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaihtoehto..

      kakkosen 50x100 lankut runkoon ja tarpeeksi tiheään n. 60cm jaolla, laudoiksi 28x100. Hapon kestävää kulmarautaa peliin lisäksi.

    • tarinointia

      Jos sulla on noita betonilaattoja niin poraa keskelle tuollainen pilarikengän kokoinen reikä. Kaiva 40cm kuoppa, jonka pohjalle styroksi, kuraa hieman, tämä kyseinen laatta, jossa kenkä kiinni ja vielä lopuksi hieman kuraa päälle. Näitä terassin kulmiin ja vaikka välille metrin välein. Päälle painakyllästetty 4x4, johon normaalilla K600 jaolla painekyllästetty 50x100 tai 50x125 koolaus ja pinnaksi 28 tai 32mm lauta.

      Itselläni kyseisellä tavalla tehty terassi, koska piti aikoinaan päästä eroon laatoista. Tosin minä pistin niitä muistaakseni kaksi tai kolme kuopaan päällekkäin, mutta tällä ei ole painumisen kannalta merkitystä vaan laatan koolla. Omani on kestänyt jo 22vuotta savimaassa, joten tuskin tulee ongelmia

      • Rakentaja-

        600mm jaolla tehty koolaus ei mielestäni ole riittävä. 450-500 jako niin ei notku ikinä. Vähän enemmän menee rahaa, mutta lopputulos parempi.


      • ............,,,,,,,,,,........
        Rakentaja- kirjoitti:

        600mm jaolla tehty koolaus ei mielestäni ole riittävä. 450-500 jako niin ei notku ikinä. Vähän enemmän menee rahaa, mutta lopputulos parempi.

        K600 on 550mm väli. Jotenkin luulisi rakentajan tämän tietävän ja jos pintaan tulee 28 tai 32mm lauta niin ei saatana takuulla notku vaikka pistät terassisi täyteen tonnin säkkejä. Mutta tämänkin tiesit, kerran rakentaja olet.


    • Rauno Kangas
      • Aapole

        Ruuviperustus olisi tietenkin hyvä ja helpohko tehdä - ongelmaksi tulee hinta. Yksittäisen maaruuvin hinta on helpolla likemmäs satasen. Tästä syystä jää suunnitelmien ulkopuolelle moinen, vaikka varmasti yksi sopivimmista tavoista muuten olisikin.


      • ruuviperustus
        Aapole kirjoitti:

        Ruuviperustus olisi tietenkin hyvä ja helpohko tehdä - ongelmaksi tulee hinta. Yksittäisen maaruuvin hinta on helpolla likemmäs satasen. Tästä syystä jää suunnitelmien ulkopuolelle moinen, vaikka varmasti yksi sopivimmista tavoista muuten olisikin.

        Olen tehnyt 5 pienempää rakennelmaa ja "kylkiäistä" ruuviperustuksille. Ovat nyt olleet useita vuosia ja paikallaan näyttävät pysyvän. Nopeaa ja helppoa, mutta kalliinpuoleista. Ruuvitkin ovat kehittyneet, aiemmin avonaiset putkiruuvit saattoivat johtaa vettä maan alle ja niin edistää routimista. Nyt kehotetaan täyttämään putket betonilla ettei syötä vettä sinne alas.
        Sama syy muuten miksi sähköpylväiden juurelle ei enää kerätä kiviä, kivet edistivät routimista.


      • Jouni Koo

        Tein viikonloppuna terassin rungon ruuvipaaluille. Koko hommaan meni aikaa alle 2tuntia (7 ruuvia). Olisi mennyt nopeamminkin, mutta yhden paalun kanssa jouduttiin hieman kikkailemaan. Ruuvit tulivat maksamaan juoksukiinnikkeiden kanssa n.500e.

        Tiedustelin molemmista yrityksistä www.ortkivi.fi ja www.paalupiste.com , toinen tarjosi 0,9m mittaista ruuvia ja toinen 1,15m mittaista ruuvia. Jostain kumman syystä Paalupisteen 1,15m mittainen ruuvi oli edullisempi(62e) kuin Ortkiven 0,9m mitta(65e), niin päädyin niihin.

        Vinkkejä otetaan vastaan missä puusepän pajalla kannattaisi PK-seudulla teetättää terassikaiteet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2238
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1934
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      77
      1658
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1502
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1321
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe