Kaapelikoot

Tötsi

Amatöörinä on kiva lueskella ja ihmetellä. Mutta selvitetäänpä nyt oikein perusteellisesti nämä kaapelikoot.
Kun on keskuksessa 10 A etusulake siinä käytetään min. 1,5 mm2 johdinpaksuutta. Kun sulake on 16 A, käytetään min. 2,5 mm2 johdinta. Jossain kannanotossa tuli ehdoton tuomio, että johdinta ei saa missään kohtaa jatkaa pienemmällä johtimella.
Miksi nyt joku on pielessä. Tuolla toisaalla sanottiin, että esim. sähköhellaan on keskuksessa 3x16 A sulakeryhmä. Siitä on kaapeloitu hellan tuloliittimiin 5x2,5 mm2 syöttökaapeli. Siitä eteenpäin johtimet ovatkin vain 0,75 mm2. Voiko siis jatkaa ohuemmalla vai ei? Vai onko totta, että Suomessa on noin 1,5 miljoonaa laitonta sähköhellaa. Mistä löytyy asetus tai lainpykälät tähän yksinkertaiseen asiaan?

12

1065

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ranet taas yön hämyssä töissä

      Ei oikein asennetuissa helloissa 0,75mm2 liitosjohtoja ole. Eli turha huoli, että niitä virityksiä olisi 1,5 miljoonaa.

      • ihan oikea sähkäri

        onhan toi monesti helloja kytkiessä pistänyt silmään.. ja valmistajahan saa lootansa sisällä käyttää mitä johtoa sattuu lystäämään, oma takuu-kassahan siinä kärsii, jos johdot napsuu itekseen poikki..

        ja jos kyse olis liitosjohdosta, niin jos se on siihin valmistajan toimesta pistetty ja vaihtaminen katkasee takuun, niin minkäs teet? tietysti jos asiakas on vittuillu jo muutenkin, niin sit on pistettävä masiina ajokieltoon ihan jo huumorimielessäkin ;)

        ite tossa törmäsin pari kuukautta takaperin mankeliin, jolle suunnitelmassa oli 5x16mm2 syöttö ja laitteessa itessään 5x1mm2 liitosjohto.. näyttää aika hassulta, kun hervottoman kokoselta turvakytkimeltä matka jatkuu valmistajan tarjoamalla narulla.. johdonsuojat tietysti vaihdettiin sopivammiksi, mutta oishan se suunnittelijakin voinu vähän kattoa mitä piirtelee =D


    • löytyy omat

      standardinsa, eivätkä ne kuulu suoranaisesti sähkölaitteistoon, esim ei hiustenkuivajakaan tarvitse sisäänsä 2,5mm2 kaapeleita jos kytket sen 16A pesukoneen pistorasiaan...
      Hellan sisällähän ei sen yhden 0,75 johtimen perässä ole sitä koko hellan kuormaa, vaan siitä lähtee useampi ohuempi johdin uunille levyille jne ja johtimien on laskettu silloin kestävän se kuorma mikä niille kohdistuu.

      Ja kyllä johdinkokoja saa pienentää Keskuksen sisällä on sallittu pykälällä pienentäminen, myös ryhmäjohtoja saa pienentää tietyin tiukoin ehdoin, missä ei ole järkeä, paitsi ehkä maakaapelien kanssa pelatessa ja työmaasähköjä saa pienentää jopa kahdellapykälällä, tietyin ehdoin niitäkin.

    • taevas...

      Kuten jo muutkin totesivat, niin eihän nyt laitteiden sisällä olevilla johdoilla ole mitään tekemistä sähköasennuksissa käytettyjen johtojen kanssa. Pitäisi se tyhmemmänkin älytä.

    • Yksnäkymätönvoima

      Se on katsokaas pojat niin että keskuksessa oleva 10A sulake on tarkoitetttu suojaamaan sitä 1,5 neliön seinän sisään tai listaan kiinteästi asennettua sähköjohtoa ei suinkaan sitä pistorasiaan liitettyä kulutuskalusteen sisäistä johdinta. Sama kun käytetään 2,5 neliön kiinteästi asennetua 16A sulakkeella suojattua johdinta. Sähköliesi vaikka onkin ruuveilla kiinni kiinteässä säköverkossa katsotaan "irralliseksi " kulutuskojeeksi koska siinä on tehokkaat katkaisimet, jotka selkeästi irrottavat sen kiinteästä sähköverkosta.

    • KaapeleitaOnMeilläkin

      Sähköhellan kuori on metallia. Hellan valmistaja voi itse määrittää johdinten paksuudet metallisen suojakuoren sisällä. Hellan ulkopuolella taas kaapelien tuloreitit ovat satunnaisia ja voi olla esim vasten puuseinää tai upotettuna seinän sisään.

      • ihmettelenpä.vain

        Mitä se metallikuori asiaan vaikuttaa. Ei ole minun läppärin powerissa mitään metallikuorta. Eikä ole 1,5 mm2 piuhojakaan.


      • 7y5hu6

        Ja höpönhöpö


      • kihiii
        ihmettelenpä.vain kirjoitti:

        Mitä se metallikuori asiaan vaikuttaa. Ei ole minun läppärin powerissa mitään metallikuorta. Eikä ole 1,5 mm2 piuhojakaan.

        Onko sinun läppärisi sama asia kuin hella ? Ovatko tehot samat sekä virran induktoituminen (hellan-) metallikuoreen verrannolisia sinun läppärissäsi ja hellassa ? Saavatko maallikot päsmätä piällysmiehinä asioissa joista eivät tiedä yhtään mitään ? Onko vaarallisesta asennuksesta vastuussa sähköalan ammattilainen vaiko maallikko ?


      • näin.on.jälleen.kerran

        Sähkölaitteissa käytettävien johtimien paksuudet määritellään ihan eri standardeissa kuin kiinteitöasnnuksissa käytettävät kaapelit.
        Sillä ei ole paskankaan väliä mistä materiaalista laitteen kuori on valmistettu taikka onko sen nimi hella tai mikä tahansa ja mikä sen teho on.


      • lo8ki7ju6hy5t
        näin.on.jälleen.kerran kirjoitti:

        Sähkölaitteissa käytettävien johtimien paksuudet määritellään ihan eri standardeissa kuin kiinteitöasnnuksissa käytettävät kaapelit.
        Sillä ei ole paskankaan väliä mistä materiaalista laitteen kuori on valmistettu taikka onko sen nimi hella tai mikä tahansa ja mikä sen teho on.

        Just näin, aika moni ei ymmärrä että laitestandardit on erikseen eikä kuustonninen noita koske.

        Toinen juttu sitten vielä että aika moni kankeasti luulee että poikkipinta/sulakekoko menisi aina samallalailla, mutta näinhän ei ole vaan tähänhän vaikuttaa asennustapa/korjauskertoimet.


    • mitä_seuraavaksi

      Siinäpä oli tämän 10 vuotta vanhan ketjun ensimmäinen asiallinen viesti!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe