Egyptin matka

Harmaa-pantteri

Tein 2.-16.2.2009 Egyptin matkan, johon sisältyi ensiksi viikon risteily Niilillä ja sen jälkeen viikko Punaisen meren rannalla Hurghadassa, josta käsin teimme kahden päivän matkan Kairoon. Matkan järjestäjä oli Aurinkomatkat, ja matkanjohtaja-oppaamme oli Veli Kilpinen, 52-vuotias historian maisteri, joka 10 vuotta sitten ”hurahti” Egyptiin niin, että jätti työnsä historian lehtorina ja ryhtyi matkaoppaaksi, jossa tehtävässä hän on saavuttanut legendaarisen maineen ja mm. tullut 2007 matkailutoimittajien valitsemaksi vuoden matkailuhenkilöksi.

Lento oli Hurghadaan, josta meidät 36 hengen Niilin risteilylle suuntaava porukka välittömästi kuljetettiin bussilla 250 km:n päähän Luxoriin (muinaiseen faraoiden pääkaupunkiin Thebaan). Luxorissa majoituimme Niilin rannalla sijaitsevaan viiden tähden Sonesta St. George-hotelliin.

Seuraavana päivänä tutustuimme Luxorin ja Karnakin temppelialueisiin ja muihin Luxorin nähtävyyksiin, ja illalla siirryimme Nile Odysseia-laivalle, jolla alkoi matkamme kohti runsaan 300 km:n päässä sijaitsevaa Assuania. Nelivuorokautisen laivamatkamme aikana pysähtelimme lukuisia kertoja tutustuen moniin historiallisiin ja muihin nähtävyyksiin mm. Edfussa ja Kom Ombossa.
Laivalla oli lisäksemme ainakin brittejä, saksalaisia ja egyptiläisiä, mutta suomalaisryhmä taisi olla suurin.

Assuanissakin meillä oli monipuolista ohjelmaa mm. felukki-risteilyineen ja kameliratsastuksineen.
Assuanista meidät kuljetettiin bussilla takaisin Luxoriin, jossa majoituimme samaan Sonesta St. George-hotelliin kahdeksi yöksi. Välipäivänä tutkimme Kuningasten laakson muinaisten faraoiden hautakammioineen. Luxorista sitten siirryimme taas bussilla tuon 250 km:n ja neljä tuntia kestäneen matkan Hurghadaan, jossa minä ja ystävättäreni majoituimme Punaisen meren rannalla puistomaisessa ympäristössä sijaitsevaan viiden tähden Hilton-hotelliin.

Olen tehnyt eri puolille maailmaa kymmeniä kiertomatkoja, joissa on ollut monia todella mielenkiintoisia, joiden joukossa tämä Egyptin matkamme on kärkijoukossa. Historian harrastajalle – jollainen olen – Egypti on ehkä antoisin kohde maailmassa. Missäpä muualla olisi yhtä paljon vuosituhanten takaista nähtävää.

Kolmekymmentä vuotta sitten palvelin 16 kuukautta YK:n rauhanturvajoukoissa Siinailla, ja sieltä käsin kävin kai lähes kymmenen kertaa Kairossa, pari kertaa pyramideilla ja Egyptin museossa mm. tutkimassa Tutankhamonin haudasta löydetyt aarteet, kerran myös Ylä-Egyptissä (Luxorissa ja Assuanilla). Jo silloin tutkin tarkkaan noiden kaikkien paikkojen historialliset ja muut nähtävyydet, ja 14 vuotta sitten olin Välimeren risteilyllä, jolta käsin jälleen kävimme Kairossa, pyramideilla ja museoissa, mutta mielenkiintoni Egyptin muinaiseen historiaan ja nykyisyyteen oli edelleen tuore.

Oli matkallamme toki paljon muutakin antia kuin historia. Niilin risteilyllä oli paljon monipuolista ohjelmaa. Ohjelmaa meillä oli myös Hurghadassa, mm. meriretki katselemaan snorklaten Punaisen meren rikkauksia koralleineen ja kaloineen, joita Punaisessa meressä on lajeja enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kairon matkan teimme vasta Hurghadasta käsin, ja kun se vei kaksi päivää, ei meille jäänyt paljonkaan ”löhöaikaa”. Varsin ruskeaksi kuitenkin paahduimme, minä ja rakas matkakumppanini eli ystävättäreni, joka oli nyt ensimmäistä kertaa Egyptissä, ja haltioihinsa maa hänetkin sai.

Sää oli koko matkamme ajan aurinkoinen, päivälämpötilat 24/ 30 C. Ruoat laivalla kuten hotelleissakin aivan erinomaiset. Minä ja ystävättäreni emme edes sairastuneet vatsatautiin, jonka eräät matkakumppanimme saivat, sillä huolehdimme hyvin käsihygieniasta, jonka laiminlyönti on yleisin vatsasairauksien syy turistille niin Egyptissä kuin muuallakin Afrikassa, Intiassa ja muuallakin Aasiassa.


Olen tehnyt näille palstoille melko perusteelliset matkakertomukset kiertomatkoiltani ainakin Kreikasta, Intiasta, Thaimaasta, Kiinasta, Ranskan Normandiasta ja Provencesta, Etelä-Amerikasta (Argentiina, Paraguay ja Brasilia) ja Venäjältä Volgan risteilyltä, mutta nyt en sellaista tee, kun eräät ovat jo ennen minua tehneet Niilin risteilyltä (aikaisemmalta tietysti) lukuisten valokuvien kera niin hyvät, etten pystyisi parempaan, tuskin samaankaan. Laitan vain linkkejä niihin; kannattaa lukea:

http://plaza.fi/matkalaukku/ulkomaat/afrikka/egypti/faaraoiden-jaljilla-niilin-risteily

Niilin risteilymme antia siis lisäsi merkittävästi loistava oppaamme Veli Kilpinen, joka tunnetaan laajalti Egyptissäkin nimellä ”mister Veli”. Hyviä oppaita on toki ollut monilla aikaisemmillakin kiertomatkoillani – ei niille aloittelijoita oppaiksi laiteta – niin taidanpa minäkin nyt olla sitä mieltä, että Veli on ”primus inter pares”, kuten on todettu niissä perusteluissa, joilla hänet vuoden 2007 matkailuhenkilöksi on valittu.

Tässä vielä enemmän tietoa Niilin risteilystä ja Velistäkin, ja erikseen vielä katkelma linkkikertomuksesta:

http://www.mondo.fi/country_destination/83/view_story/191

>> Mutta palataan takaisin M/S Odysseuksen kannelle. Siellä tervetuliaismaljaa kohottaa parhaillaan mies, joka on syy siihen, miksi olemme juuri tällä risteilyllä: Mr. Veli, matkaopas, jota fanitetaan.

Päällepäin Kilpinen näyttää tyypilliseltä seuramatkaoppaalta: hänellä on yrityksen väreihin sävytetty kauluspaita ja beiget housut, päässä firman logoa muistuttava oranssi, virkattu pipo. Kainalossaan hänellä on Aurinkomatkojen kansio ja kaulassa Egyptin tunnetuin symboli, elämän avain.
Siihen tavanomaisuus loppuukin. ”Olen ollut muidenkin toimistojen matkoilla, mutta Veli on ihan omaa luokkaansa”, toista kertaa Niilin risteilylle osallistuva Pauli Rantanen suitsuttaa.
Hurmioituneimmat ovat osallistuneet Kilpisen vetämälle risteilylle jo yksitoista kertaa, siis kahdesti vuodessa. Fanikirjeitä matkaopas saa kolmisenkymmentä kuukaudessa. Niissä häntä kutsutaan Veli-kullaksi, aarteeksi ja timantiksi, jota ei tarvitse hioa. Avioliittotarjouksiakin on tullut.

Menneenä talvena Matkailutoimittajien Kilta valitsi Kilpisen vuoden 2007 matkailuhenkilöksi. Mikä entisessä tamperelaisopettajassa ihmisiä villitsee?

Irrotetaan ankkurit. Elämän virta. Kulunut sanonta sopii tuskin minnekään paremmin kuin Niilille. Sen huomasi jo lentokoneessa, kun alapuolella näkyi loputtomiin Saharan keltaista hiekkaa. Auringon polttaman maiseman poikki luikerteli päättäväisesti jättiläismäinen, sinivihreä käärme.

7

4389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikaisemmin

      törmännyt tälläiseen itsensä mainostamiseen.
      Oliskohan muut asiat taustalla, kuin matkasta kertominen.
      (Joku kyllä tuossa jo ilmaisikin mistä ilmeisesti on kysymys, vaikkakin aika brutaalisti asian ilmaisikin.)

      Kertomuksesta 6 1/2.
      Itsekehuista ja muista asiattomuuksista 10.

      • ottaako koville

        Ottaako noin koville kun et itse ole toteuttanut tuollaista, reissata maailmalla, nauttia elämästä. Äläkä vastaa ettei tee mielikään, koska silloin et lukisi näitä sivuja.

        Aloittajalle 10

        Minä 2 Jk Ras Malab 1977/1978


      • Harmaa-pantteri
        ottaako koville kirjoitti:

        Ottaako noin koville kun et itse ole toteuttanut tuollaista, reissata maailmalla, nauttia elämästä. Äläkä vastaa ettei tee mielikään, koska silloin et lukisi näitä sivuja.

        Aloittajalle 10

        Minä 2 Jk Ras Malab 1977/1978

        Vai vaittereita sinäkin! Olemme kai olleet yhtä aikaa Siinailla, kun minä tulin sinne tammikuussa 1978 ja kotiuduin kesäkuussa 1979. Palvelin Abu Rudeisissa sijainneessa paltjoonamme esikunnassa komentotoimiston toimistoupseerina, joka samalla oli rotaatioupseeri, eli henkilöstön vaihtoon kuuluvat työt olivat vastuullani, ja aina oli Suomesta saapuvia ensimmäisenä vastaanottamassa jo lentokoneeseen Sharm El Sheikin kentällä nousten, ja kotiutuvia viimeisenä koneeseen asti saattelemassa.

        Monet kerrat tietysti kävin myös kakkosessa Ras Malabissa. Oliko majuri Tuomainen vielä aikanasi komppanian päällikkönä ja Merivirta vääpelinä?

        Kirjoitin "muistelmani" vuosituhannen vaihteessa, ja laitoin niiden YK-palveluksiani (Kypros 1966, Siinai 1978-79 ja Golan 1981-82) koskevan osuuden näillekin palstoille, mutta niistä näkyy poistuneen Kyprosta ja Siinaita koskeneet osuudet. Tästä aukeaa kuitenkin eräitä muistojani noilta ajoilta:

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=500000000000002&conference=664&posting=22000000015496195


    • kiinostunut

      Harmi sinun linkit eivät jostain syystä auennut!
      Kertoisitko lisää Hurgaadasta?

      • Harmaa-pantteri

        ...jonka annoin jo toissapäivänä, mutta poistin äsken, kun huomasin tuolta eräältä muulta palstalta perässäni tulleen kehityksessään nimimerkkinsä kuvaaman eläimen tasolle jääneen vakiotörkyilijän ulostaneen sen päälle sitä tavanomaista tuotostaan, joka tietysti poistui samalla.

        Tässä se seiltykseni:


        Selitystä
        Kirjoittanut: Harmaa-pantteri 20.2.2009 klo 13.27


        Lomakuvieni linkit eivät aukea siksi, että poistin ne kuvat profiililtani, kun niistä tuli niin paljon törkyistä herjaa tuolla kepun palstalla, jonne myös matkakertomukseni linkitin.

        Olimme Hurghadassa vain neljä päivää, kun sieltä käsin teimme myös kaksipäiväisen Kairon retken, jonka matkoihin, 500 km suuntaansa, upposi yhteensä 12 tuntia. En siis oikeastaan osaa kertoa Hurghadasta enempää kuin näkyy siitä matkakertomukseni Hurghadaa koskevasta linkistä, jonka vielä tässä toistan:

        http://plaza.fi/matkalaukku/ulkomaat/afrikka/egypti/hurghada/hurghada-kalastajakylasta-matkalaisten-unelmakohteeksi


    • keskuuteemme

      Ollos suuresti tervehditty parahin JKK ja tervetuloa takaisin. KePulit on jo kateellisina odotellee päästäkseen ruikkimaan päällesi, mutta älä välitä. Kateellisia kakkiaisia ne vaan on.


      Itse kävin Egyptissa samoilla paikoilla 1987 kesällä. 2 päivää Kairossa 3 (2) päivää Hurghadassa, josta sieltä käsin teimme 1 päivän reissun Luxoriin. Sieltä Hurghadasta sitten lentäen Kairoon vielä päiväksi ja sitten kotiin.

      Matka maksoi tuolloin noin 7500 smk eli 1000 mk päivä ja rapiat päälle.

      Hieno reissu sekin oli, mutta turhan kiire aikataulu.

    • abcedefg

      Persoonallisuushäiriöinen äitini meni naimisiin itseään 20 vuotta nuoremman, itseni ikäisen matkailuyrittäjän Veli Kilpisen kanssa lokakuussa 2016. Sitä ennen elokuussa hän oli laatinut testamentin jossa jättää minut perinnöttömäksi ja testamenttaa kaiken omaisuutensa yli 200 000€ Veli Kilpiselle. Hän oli jo eläessään "lainannut" Kilpiselle 70 000 €. Äitini kuoli juhannuksena 2017.

      Kerroin Kilpiselle kaikki vakavat lapsuuteni traumat ja äitini keinot tuhota psyykkisen ja fyysisen terveyteni, jotta hän saisi ne tietää. Olen saanut kärsiä niistä koko ikäni. En lähtenyt tappelemaan lakiosuudestani Kilpisen kanssa, koska en ole koskaan ollut rahan perään. Ahnetta minusta ei saa tekemälläkään. Äitini manipuloi minua nimenomaan aina rahalla ja teki sitä siis nytkin, kuolemansa jälkeenkin, kostaakseen ties mitä.

      Tästä johtuen annoin Kilpisen pitää rahat sillä ehdolla, että hän suostuu tekemään hyväntekeväisyyslahjoituksen kärsivien eläinten hyväksi. Sen hän lupasikin, mutta lahjoitusta ei vain koskaan ole kuulunut. Veli Kilpinen kykeni äitini rahoilla kattamaan kaikki velkansa ja hän on nyt vapaa mies. Mutta pieneen lahjoitukseen eläinten hyväksi hänellä ei näytä olevan varaa.

      Koska hänen etiikkansa ja moraalinsa on kärsivien eläinten kohdalla täten täysi nolla, koska hän on tällä tavalla osoittautunut lupauksensa pettäväksi helppoheikiksi, niin en voi suositella hänen matkojaankaan. Pyydän, älkää tukeko Veli Kilpisen matkoja, älkääkä osallistuko niille. Hän ei ole sitä ansainnut.

      Varoitan myös kaikkia yksinäisiä varakkaita eläkerouvia tästä miehestä! Hän on lukemani mukaan saanut ihastuttavana matkanjohtajana paljon ihailijapostia ja avioliittotarjouksia todennäköisesti juuri heiltä. Joten pitäkää tiukasti kukkaroistanne kiinni! Tilaisuus mitä ilmeisimmin tekee Veli Kilpisestä todella helposti lupauksensa pettävän varkaan.

      Aionkin ottaa tämän perintöasian uudelleen esiin lakimiehen kanssa tammikuussa. Kilpinen ei ole lakiosuuttani perinnöstä todellakaan ansainnut!

    Ketjusta on poistettu 16 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      8009
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4552
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2210
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2109
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1795
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1699
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe