Psykologia vs. sosiaalityö

heiiiidi

Hello!

Ehkä ihan väärä paikka tiedustella tällaista asiaa, mutta ehkä joku laittaa perusteltuja näkemyksiään tänne :)

Opiskelen ensimmäistä vuotta sosiaalityötä pääaineena ja sivuaineena psykologiaa. No, sosiaalityö ei nappaa, ei sitten yhtään ja tentit hädin tuskin menevät läpi. Jotenkin välillä tuntuu älyttömältä, että sosiaalitantan pitää opiskella 5 vuotta kaikenmaailman teorioita hyvin arkisen työn vuoksi. Psykologiasta sen sijaan saamani arvosanat ovat 4-5 luokkaa eli aiheet kiinnostavat ilmeisesti enemmän. Ajattelin kuitenkin, että sosiaalityöntekijöillä on "enemmän" töitä ja työ on ehkä rennonpaa sekä antaa enemmän mahdollisuuksia kuin psykologin työ, mutta olenko ollut väärässä?

Lukiossa ajattelin, että mieluummin olen rento, leppoisa koulukuraattori, jolla on vähemmän vastuuta kuin tarkkoja laskelmia ja teorioita soveltavalla koulupsykologilla. Ja palkassakaan ei ole hirveästi eroa. Siksi valitsin "helpomman" sosiaalityön. Ehkä tämä käsitys olisi aika murtaa ja valita haasteellisempi psykologin työ vai?

Haluaisin psykologian/sosiaalityön opiskelijoilta ja valmistuneilta perustellut mielipiteet, miksi valitsi oman alan ja mitkä ovat hyvät/huonot puolet verrattuna toiseen?

6

3204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kahdesta pahasta huono valita

      olen valmistunut toiseen noista töistä. psykol. on parempi palkka, yleisin taitaa olla noin 3 te nykyään on myös yli 4 te palkkoja. sossuilla palkkaus on kai selvästi heikompi(?)

      psykol työt vaativat paljon pitkää pinnaa: pitää jaksaa kuunnellaa samankaltaisista ongelmista kuukausista ja vuosista toiseen, sitä kaikki ei jaksa. monet on töissä paikoissa joissa on pakkotahtista hommaa, esim poliklinikoilla. sama ongelma on kyllä sossuillakin. Tutkimusmenmetelmät eivät ole mitää brilajntteja juttuja, päinvastoin muin mitä ihmiset luulee.

      Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä että psykol tutkinto antaa paremmat edut kuin sostt homma. Sossut ovat jossain työpisteissa pelkkiä pajatsoja, jotka jakaa kaavamaisesti rahaa köyhillle. On toki muitakin työpaikkoja heillä.

      Kannataa miettiä pikemminkin sitä millaisten potilaiden tai ihmisten kanssa haluaa olla. Suosittelen työkokeilua esim mielisairaalassa vaikka (opiskelun ohessa tai muuten) siivoojan töissä että todella näkee sen mitä elämä niissä paikoissa käytännössä on, ennenkuin tekee valinnan.

      • dontunderstand

        Siis pitääkö sosiaalityöntekijäksi opiskella 5 vuotta yliopistossa? mun käsitys on että siellä sossutoimistossa on vaan jotai merkonomeja sun muita jakamassa rahaa. niinno onhan tietenki erikseen nämä johtajat sossupuolella jote kai ne on niitä hyvin kouluttautuneita ja ne ossaa sitte päättää paljo annetaa rahaa minneki


      • gregoryn
        dontunderstand kirjoitti:

        Siis pitääkö sosiaalityöntekijäksi opiskella 5 vuotta yliopistossa? mun käsitys on että siellä sossutoimistossa on vaan jotai merkonomeja sun muita jakamassa rahaa. niinno onhan tietenki erikseen nämä johtajat sossupuolella jote kai ne on niitä hyvin kouluttautuneita ja ne ossaa sitte päättää paljo annetaa rahaa minneki

        Toivottavasti tämä ihan oikeasti on provo. Sosiaalityöhän ei nimittäin oikeasti ole muuta kuin rahan jakamista, eikä todellakaan ammatillinen interventio.


      • sossupaholainen
        dontunderstand kirjoitti:

        Siis pitääkö sosiaalityöntekijäksi opiskella 5 vuotta yliopistossa? mun käsitys on että siellä sossutoimistossa on vaan jotai merkonomeja sun muita jakamassa rahaa. niinno onhan tietenki erikseen nämä johtajat sossupuolella jote kai ne on niitä hyvin kouluttautuneita ja ne ossaa sitte päättää paljo annetaa rahaa minneki

        Etuuskäsittelijät ovat merkonomeja, sosiaalityöntekijöillä on ylempi korkeakoulututkinto. Itse toimin lastensuojelussa ja tässä työssä pitäisi välillä olla niin juristi, psykologi (psykiatri)ja sosiaalityöntekijä samanaikaisesti. Rahaa en pahemmin jakele. Mutta mielenkiintoista tämä on, en vaihtaisi muuhun työhön.


    • fjfaörei

      Jos sosiaalityön opiskelu ei oikeasti nappaa niin eiköhän ole ihan oman ja yleisenkin edun vuoksi hyvä vaihtaa alaa?

      En oikein tiedä mistä olet saanut sellaisen käsityksen, että koulukuraattorina oleminen "on rentoa ja leppoisaa". Käsittääkseni nykypäivänä työ on aika kaukana rennosta, sillä kuraattorilla on useimmiten useampi kuin yksi koulu työkenttänään. Yleensäkin ajatus siitä, että sosiaalityöntekijänä toimiminen olisi jotenkin "rento duuni" on hiukan outo. Ehkä kulunut esimerkki on lastensuojelun sosiaalityö, jossa työntekijät ovat ylikuorimittuneita. Jostain kuulin, että sosiaalityöntekijöiden kohdalla ensimmäiset sairauslomat liittyen työuupumukseen pidetään noin 2-3 vuotta valmistumisen jälkeen...että niin rento duuni kyseessä!

      Sosiaalityö aikuispuolella ei myöskään ole "pajatsona toimimista", vaan toimeentulotukipäätöksiä tekee pääasiassa etuuskäsittelijät ja sosiaaliohjaajat (näin on ainakin suuremmissa kaupungeissa). Sosiaalityöntekijöiden toimenkuva on sitten hiukan erilainen.

      Ehkä sinulle on jo selvinnyt, että sosiaalityöntekijät ja psykologit tekevät jo lähtökohtaisesti kovin erilaista työtä. Kannattanee suuntautua sinne, mikä ihan oikeasti kiinnostaa...

    • elmoh

      Hei! Täytyy vähän mainostaa näitä psykologin hommia, kun tuli puheeksi :). Olen melko tuore psykologi ja tällä hetkellä työskentelen koulupsykologina, työhön kuuluu sekä oppimisvaikeustutkimuksia että keskustelukäyntejä.

      Omasta puolestani voin suositella alaa. Koulutuksella voi tehdä monenlaista. Näissä perinteisemmissä psykologin tehtävissä palkkaus voisi olla parempi, mutta siinäkin on päästy eteenpäin (itsellä jää kyllä vielä alle 3000 vastavalmistuneena). Testimenetelmien tilastollisesta tulkinnasta sai ihan kelpo perusteet opintojen aikana, joten laskelmia ei joudu päivittäin itse miettimään ja samoin teoriapohja alkaa kokemuksen karttuessa pikkuhiljaa yhä enemmän toimia tämän käytännön työn pohjana esim. keskusteluiden aikana ideoita antamassa..Toki tietojaan ja taitojaan olisi tärkeä ehtiä päivittää mahd. usein. Tähän mennessä joka työtehtävässä on päässyt käyttämään omaa luovaa otetta hypoteesien miettimisessä, tehtävien teettämisessä, tulosten tulkitsemisessa ja kirjoitustöissä. Yhteistyötä tehdään monella taholla, myös esim. koulukuraattorin kanssa konsultoidaan puolin ja toisin.

      Työmäärä riippuu varmasti paljon työtehtävistä ja työnantajasta, mutta itse olen nyt ehtinyt käyttämään kunnolla aikaa myös kirjoitushommiin ja valmistelevaan työhön. Kalenteria on saanut täyttää yllättävänkin itsenäisesti ja työpäivät rakentaa omalla tavallaan. Psykologien työtilannekin tuntuu olevan tällä hetkellä hyvä, esim. täällä Etelä-Suomessa vähän yliopistokaupunkien ulkopuolella sijaisten tarve oli suuri monessa paikassa valmistumiseni aikoihin. Eli ihan tyytyväinen olen alanvalintaani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe