MATKUSTUSOHJEITA

justers

Matkustustiedotteet, 4.2.2009
Latvia: matkustustiedote

Latvia: Luottokorttien väärinkäyttö yleistä, edustusto suosittelee käteisen käyttöä maksuvälineenä yökerhoissa. Vältettävä yksin päihtyneenä liikkumista.

Suomen suurlähetystö
Riika

Latvia on turvallinen matkailumaa, mutta varovaisuutta tulee silti noudattaa. Luottokorttien väärinkäyttö ja ylilaskutus on Riian keskustan yökerhoissa yleistä. Edustusto suosittelee välttämään luottokorttien käyttöä maksuvälineenä yökerhoissa. Öiseen aikaan on syytä välttää syrjäisiä kaupunki- ja puistoalueita sekä yksin päihtyneenä liikkumista.

Matkailijalla tulee olla mukanaan kuvallinen henkilökortti tai passi, myös alaikäisellä lapsella. Matkailijan tulee kiinnittää huomiota, että hänellä on voimassa oleva matkavakuutus.
Rikollisuus

Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja luottokorttien väärinkäyttö pääkaupungin yökerhoissa ja huiputukset "tyttöbaareissa” ovat valitettavan yleisiä. Ylilaskutusta edeltää yleensä se, että samaan pöytään on liittynyt paikallisia naisia, joille tuoduista juomista laskutetaan huomattavia summia turisteilta. Joskus naiset houkuttelevat turisteja mukaansa yökerhoihin kadulta. Jos asiakas kieltäytyy maksamasta ylisuurta laskua, häntä saatetaan uhata väkivallalla. Luottokortilla maksettaessa kortti saatetaan tyhjentää luottorajaan asti. Yökerhossa ei pidä jättää käsilaukkua tai pikkutakkia tuolin selustalle. Tilattuja juomia ei kannata jättää valvomatta. Tuntemattomien kanssa jatkoille lähdöstä seuraa usein lompakon katoaminen. Öiseen aikaan yksin ja päihtyneenä liikkuminen on jokseenkin vaarallista.

Useiden suurlähetystöjen kiinnitettyä huomiota turistien Latviassa kohtaamiin ongelmiin on Riian poliisilaitos antanut 24.10.2008 matkustusohjeet ulkomaalaisille turisteille. Ohjeissa kiinnitetään huomiota siihen, että turistit syyllistyvät usein Latvian lainsäädännössä rikoksiksi määriteltyihin tekoihin. Riikaan matkaavien on syytä huomioida, että poliisi muistuttaa muun muassa avoimen alkoholipullon hallussapidon, humaltuneena esiintymisen, yleisen häiriön aiheuttamisen sekä kiroilun julkisella paikalla olevan Latviassa peruste pidättämiselle. Poliisi tulkitsee kyseisiä sääntöjä hyvin tiukasti ja suurlähetystön tietoon on tullut tapauksia, joissa suomalaisia tai muita ulkomaisia turisteja on pidätetty tai sakotettu edellä mainituista syistä. Suurlähetystö suosittaa, että Latviaan matkaavat huomioivat poliisin ohjeet ja noudattavat niitä tarkasti.

Koska autovarkaudet ovat tavallisia, auton vakuuttamiseen on syytä kiinnittää huomiota ja autot olisi hyvä varustaa ajonestolaitteella, hälyttimellä ja rattilukolla. Auto on syytä pysäköidä vartioidulle pysäköintipaikalle. Arvotavaroita, passeja, luottokortteja ja rekisteriotetta ei tule jättää autoon – eikä muutakaan kiinnostavaa näkyvälle paikalle.

Taksit syyllistyvät joskus ylilaskutukseen. Tavallisimmin ylilaskutuksen kohteiksi joutuvat juopuneet asiakkaat.

Riian keskustassa toimivat taskuvarkaat tuottavat myös usein harmia matkailijalle.

Rikostapauksista tulee aina tehdä ilmoitus lähimmällä poliisiasemalla ja ilmoituksesta tulee pyytää itselle kopio.

Turistien avuksi Latviassa on avattu ympärivuorokautinen TOURIST HOTLINE palvelunumero ( 371) 22033000. Numero on löydettävissä suurimpien hotellien vastaanotosta. Latvian poliisin verkkosivuilla on matkailijalle sopivaa tietoa www.vp.gov.lv.
Liikenne

Liikennekulttuuri Latviassa ei ole yhtä kurinalaista kuin Suomessa. Siksi autoilijoiden ja jalankulkijoiden on syytä olla varovaisia liikenteessä. Liikenneonnettomuuksien määrä on suuri.

Promilleraja liikenteessä on 0,5 promillea mutta alle kaksi vuotta ajokortin omaavilla 0,3 promillea.

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Latviassa. Liikennevahingosta on aina välittömästi ilmoitettava paikalliselle poliisille, jonka saapumista tulee odottaa onnettomuuspaikalla. Autoa ei saa siirtää vahinkopaikalta ennen poliisin tuloa.

Omalla autolla matkustavan on muistettava pitää auton alkuperäinen rekisteriote mukana. Autojen perusvarusteena on oltava ensiapulaukku ja vaahtosammutin. Muulla kuin omalla autolla matkustavalla täytyy olla auton omistajan tai yrityksen antama valtakirja rekisteröidystä autosta. Vuokra-autojen kasko-vakuutusten korvaussummat ovat matalammat Suomeen verrattuna.

Takseja on hyvin saatavilla. Taksia otettaessa kannattaa yrittää sopia matkan hinta tai ainakin varmistua, että matkamittari on päällä.
Terveydenhoito

Juomavesi täyttää eurooppalaiset standardit, mutta vanhojen putkistojen takia sitä ei suositella juotavaksi keittämättä.

Koko Baltia on punkkivaara-aluetta. Luonnossa liikkuvan kannattaa pitää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Suositeltavaa on ottaa punkki- ja hepatiitti A -rokote. A-hepatiitti-tartuntojen määrä on vuonna 2008 ollut erittäin suuri.

Lisätietoa rokotuksista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Äkillisesti sairastunut Suomessa asuva henkilö saa sairaanhoitoa Latvian yleisen sairaanhoidon piiriin kuuluvista sairaaloista ja terveyskeskuksista. Hoitohenkilökunta puhuu useimmiten vain latviaa ja venäjää. Oikeus hoitoon osoitetaan voimassa olevalla matkavakuutuksella tai KELAn myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa jokainen Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluva henkilö, joka suunnittelee lomamatkaa, opiskelua, työkomennusta tai työnhakua EU- tai ETA-alueella. Korvausjärjestelmä ei kata sellaista sairaanhoitoa, joka ei kuulu kyseisen maan yleisen korvausjärjestelmän piiriin eikä pohjoismaiden ulkopuolelta Suomeen tapahtuvaa sairaankuljetusta.

Yksityisiä lääkäriasemia ja lääkäreitä, joilta saa englanninkielistä palvelua ovat muun muassa:

Lääketieteen seura ARS
Skolas iela 5, LV-1010 RIGA
371 6720 1006, päivystyspuhelin 24 tuntia/vrk (371) 6720 1003

Medical Centre of Diplomatic Service
Elisabetes iela 57, LV-1050 RIGA
371 6722 9942

Äkillisessä sairastapauksessa kannattaa myös kysyä päivystävien lääkärien yhteystietoja esimerkiksi oman hotellin ja muun majoituspaikan henkilökunnalta.
Hyvä tietää

Lue Latvian poliisin laatima tiedote matkailijoille.

EU-maan kansalainen ei tarvitse viisumia matkaillessaan Latviassa. Maahantulo edellyttää voimassa olevaa passia tai 1.3.1999 jälkeen hankittua henkilökorttia.

Suurlähetystö haluaa muistuttaa matkailijoita siitä, että vastuu omasta turvallisuudesta on matkailijalla itsellään. Hätätilanteissa ensisijainen vastuu auttamisesta on paikallisviranomaisilla. Suurlähetystö palvelee matkailijoita konsulipalvelulain mukaisesti.

Alkoholin nauttiminen kadulla tai puistossa omasta pullosta ei ole sallittua ja siitä sakotetaan. Myös virtsaaminen julkisella paikalla on kiellettyä ja siitä rangaistaan.

Latvia on liikuntaesteiselle haasteellinen matkakohde.

Latviassa ei suhtauduta suopeasti seksuaalivähemmistöihin.

Yleiset hätänumerot Latviassa

* yleinen hätänumero lanka- ja matkapuhelimella 112 ( palokunta, poliisi ja ambulanssi )
* palokunta (371) 01
* poliisi (371) 02
* ambulanssi (371) 03

Latvian Turistitoimisto Riiassa
Smilsu iela 4, Latvia. LV-1050
puh. 371 67224664
sähköposti: [email protected]

Latvian suurlähetystö Helsingissä
Armfeltintie 10, 00150 Helsinki, 358 (0)9 476 47 244
sähköposti: [email protected]

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.
Päivystys

Suomen suurlähetystön päivystäjän (Riika, Latvia) tavoittaa viikonloppuisin virka-ajan ulkopuolella konsuliasioissa numerosta 371 2633 2271, jonka numeron saa myös lähetystön puhelinvastaajasta 371 6707 8800). Arkipäivisin virka-ajan ulkopuolella voi soittaa Suomen ulkoasiainministeriön päivystysnumeroon 358 9 160 55 551.

Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Riika

Suurlähetystön verkkosivut

Latvian suurlähetystö Helsingissä

Käytännön vinkkejä matkalle (PDF)

1

709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veetyylillä

      Jos turistia ylilaskutetaan yökerhossa tai jopa tyttöbaarissa? Eiks se kuulu asiaan, kunnon röpöreissu, rahat ja kunnia mennyt, häntä koipien välis takas tullaa haavoja nuolemaa ja oma kotielämä taas tuntuu nii ihanalta.
      Vähä vaihtelua harmaaseen arkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      28366
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      204
      18217
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      357
      9531
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6395
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4233
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3813
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      36
      2244
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1497
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1245
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1197
    Aihe