neonvalot

Tuning-Aalto

niin siis nämä auton alta katuun valoa näyttävät neonvaloputket ovat kyseessä. eli yksinkertaisesti sanottuna jolloin kaikki varmaan sen tajuavat "ne valot mitkä autojen alla näkyy 2fast2furious-elokuvassa" :)

kyselin nimittäin tutuilta ja sieltä sain jostain vastauksen että kyseisenlaiset valot saisivat olla päällä ainoastaan pysähtyneessä autossa, ei siis ajon aikana. mietin että mikä laki mahtaa tälläisen kieltää ja menin sellaista etsimään suomen lakisäädöksistä, joka siis löytyy myös internetistä (ja osoite on siis www.finlex.fi jos kiinnostaa) ja yllätyksekseni en löytänyt mitään sitä kieltävää säädöstä, joskin jotain löysin:

Tieliikennelaki 3.4.1981/267

38 §

Valojen virheellisen käytön kielto

Ajoneuvon valoja ei saa käyttää niin, että muiden ajoneuvojen kuljettajat voivat häikäistyä.

Ajoneuvossa ei saa käyttää laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat eteenpäin punaista valoa eikä, jollei siitä ole erikseen toisin määrätty, laitteita, jotka näyttävät tai heijastavat taaksepäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa. Poliisiautossa ja poliisin virkatehtävässä olevassa autossa sekä poliisin moottoripyörässä, jota käytetään hälytysajoneuvona, saa kuitenkin käyttää edellä ajavan ajoneuvon pysäyttämiseksi eteenpäin punaista vilkkuvaa valoa näyttävää laitetta samanaikaisesti vilkkuvan sinisen hälytysvalon kanssa. (27.11.1987/873)

tämän lisäksi löysin myös asetuksen joka kieltää hälytysvalaisimien käytön autoissa jotka eivät sellaisia ole, mutta tällä kenties tarkoitetaan lähinnä katolla olevia vilkkuja jne.

nämä saattaisivat ehkä vaikuttaa asiaan, mutta eivätpä mielestäni ainakaan kiellä kyseisiä lisävarusteita. joten päätinpä kysyä täältäkin, että tietäisikö joku tarkemmin asiasta.

laista huolimatta on tietenkin itsestäänselvää että poliisit eivät todennäköisesti erityisemmin mistään tälläisestä pidä, mutta mistäpä pitäisivätkään.

eli kaipaisin kommentteja,tietoa ja/tai linkkejä paikkoihin mistä löytyisi tälläistä asiaa. kuulin jostain rekisterihallintokeskuksen (tjsp) forumista mistä tälläistä olisi voinut kysyä mutta sitä en onnistunut mistään löytämään. jospa täältä joku tietäisi miten sinne pääsee?

10

3597

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Artsi

      Itselläni on sellainen tieto että kyseiset pohjavalot ovat suomessa ns. katukäytössä kiellettyjä, koska niitä myyvien liikkeiden sivuilla on siitä huomautus. Liitteessäsi on päivämääränä "Tieliikennelaki 3.4.1981/267 "
      ja jos tuo 1981 tosiaan tarkoittaa vuotta, luulenpa että siihen on myöhemmin tullut lisäys koskien kyseisiä pohjavaloja. Vuonna 81 kylmäkatodiputkea tuskin edes oltiin keksitty...tai sitten oltiin, mutta ei ketään sellaista ainakaan autoonsa vielä siihen aikaan osannut tunkea.

      • faktaa

        Moi
        Kaverilla on sellaiset vihreät neonit auton alla ja sille ainakin katsastus mies vain huomautti, että niitä ei saa pitää yleisessä liikenteessä päällä, koska laki kieltää kaikki sellaiset erikoisvalot/ ylitehokkaat valot, mutta näyttelyssä ja radalla niitä saa käyttää ihan vapaasti.


      • T.A.
        faktaa kirjoitti:

        Moi
        Kaverilla on sellaiset vihreät neonit auton alla ja sille ainakin katsastus mies vain huomautti, että niitä ei saa pitää yleisessä liikenteessä päällä, koska laki kieltää kaikki sellaiset erikoisvalot/ ylitehokkaat valot, mutta näyttelyssä ja radalla niitä saa käyttää ihan vapaasti.

        kiitos tiedosta, pitää pitää mielessä.


      • T.A.

        mikäli olisit tarkemmin lukenut viestini, jota tuskin teit, olisit saattanut ehkä jopa huomata ettei lähteenä toiminut lakikirja vaan www.finlex.fi josta ainakaan itse en löytänyt ainuttakaan uudempaa versiota tieliikennelaista. jos satut löytämään niin ilmoita toki.


    • Kansalle

      Laissa sanotaan myös jotakuinkin mitä valoja autossa pitää olla ja mitä niiden lisäksi saa olla. Noissa vapaaehtoisissa valoissa ei puolella sanallakaan mainita mistään neonputkista mitään.

    • hyvä

      pointti. Heh, voisihan sitä kokeilla ja sanoa poliisille, että näyttää kyseisen pykälän, missä valot on kielletty.
      Tosin valoista pitäisi varmasti löytyä e-merkintä, jota niissä ei varmaan ole.
      Tuskin niillä neoneilla kolareita kukaan saa aikaan. No, ei voi ku itkeä tätä säälittävää poliisivaltiota.

      • Arto

        poliisivaltio?... Kyllä olisi kivaa, jos liikenteessä pyörisi TEINIpoikien vapaasti rakenneltuja autoja.... Hohhoijaa. Kasva aikuiseksi.


      • T.A.
        Arto kirjoitti:

        poliisivaltio?... Kyllä olisi kivaa, jos liikenteessä pyörisi TEINIpoikien vapaasti rakenneltuja autoja.... Hohhoijaa. Kasva aikuiseksi.

        niin siis kyllä rajoitukset tietenkin pitää olla olemassa, mutta eikö mitään vapautuksia sitten ole annettava? kiinnostavaa sinänsä

        ps. suomi ON poliisivaltio.


    • IntoTuunari

      Mites sellaisia vanteisiin kiinnitettäviä valoja? Ne on vissiin tieliikennelaissa kiellettyjä? Ainakin katselin motonetissä jonkin sortin vanteeseen kiinnitettävää led-vanneta ja siinä luki paketissa mustaa valkoisella että, "(ei tieliikennekäyttöön)" meinaako toi sitt että, ne on kielletty vai että ne ei kestä ajossa ja voi irrota/hajota, josta koituisi harmia muille tienkäyttäjille?

    • KaikkiSuomessaKielle

      Laittomia ovat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      161
      2617
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      218
      1736
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      183
      1649
    4. 79
      1311
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1065
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      976
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      51
      961
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      870
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      853
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      818
    Aihe