Aihe

Bipo ja alkoholismi

Nimetön

Itse sairastan bipoa (diagnosoitu -05) ja alkoholismia (diagnosoitu -02). Kun ryyppyputki iskee, tuntuu, että kaikki menee totaalisen sekaisin. Muisti pätkii pahasti, kortti vinkuu ja jälkikäteen saa katsoa peloissaan verkkopankista, mitä taas on tultu tehtyä ja ostettua.

Bipon takia lääkitys on aika vahva (Zyprexa, Lamictal, Sertralin, Promazin, Tenox, Diapam tarvittaessa ja Antabus, kun kuivilla).

Onko muilla arvon bipoilla samanlaisia kokemuksia, eli että alkoholi ei kertakaikkiaan sovi ko. sairauden kanssa ? Mielelläni kuulisin kokemuksista ja mahdollisista vinkeistä. Lähinnä kiinnostaa tietenkin se, miten pysyä erossa viinasta; mitä tehdä kun juomahimo iskee ?

21

3806

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • poiju

   Kaksisuuntaisuus on yksi NELJÄSTÄ alkoholismin aiheuttajista eli ei varsinaisesti ainoa syy. Bipolaarille paras vaihtoehto on nollalinja alkoholissa. Tasaavia lääkkeitä kannattaa käyttää.

   Jos tykkäät liikunnasta niin saman euforisen tunteen kuin alkoholin nousuhumala saat siitäkin ja kohottaa vielä yleiskuntoakin ja parantaa näin muuta terveyttä. Hyvät ihmissuhteet lisäävät myös kiinnostusta elämään kuin myös harrastukset, työnteko ym.

   Alkoholille vaihtoehtoja siis on. Rahaa säästyy ja terveyskin, kun jätät alkoholin. Jätä ihmiset (ystävät), jotka vievät terveyttäsi ja etsi sellaisia (uusia ystäviä), jotka ylläpitävät sitä.

   • bipolin

    Olen samaa mieltä siitä, että bipolaarille varminta on pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.
    Itse käytän pari kertaa kuussa kohtuullisesti alkoholia, eikä siitä tunnu olevan mitään haittaa. Ennen diagnoosia ja lääkitystä olin tuurijuoppo eli yritin hoitaa bipolaarisuutta runsaalla alkoholin käytöllä. Hypomania yleensä katkesikin ryyppyputkeen ja kääntyi lieväksi tai keskivaikeaksi masennukseksi. Alkoholi ei siis ole lääke bipoon eikä muuhunkaan, vaan nautintoaine, jota terveet voivat käyttää kohtuudella ja bipot hyvin varovaisesti tai ei ollenkaan.


   • monisuuntainen
    bipolin kirjoitti:

    Olen samaa mieltä siitä, että bipolaarille varminta on pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.
    Itse käytän pari kertaa kuussa kohtuullisesti alkoholia, eikä siitä tunnu olevan mitään haittaa. Ennen diagnoosia ja lääkitystä olin tuurijuoppo eli yritin hoitaa bipolaarisuutta runsaalla alkoholin käytöllä. Hypomania yleensä katkesikin ryyppyputkeen ja kääntyi lieväksi tai keskivaikeaksi masennukseksi. Alkoholi ei siis ole lääke bipoon eikä muuhunkaan, vaan nautintoaine, jota terveet voivat käyttää kohtuudella ja bipot hyvin varovaisesti tai ei ollenkaan.

    >Olen samaa mieltä siitä, että bipolaarille varminta on pidättäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.<

    Tuo käsitys on vallalla hoitotahonkin puolella. Jopa siinä määrin että edes vähäistä alkon käyttöä ei suvaita.
    Minut pakotettiin a-klinikalle tarkoituksena lähettää minut pitkäaikasempaan hoitoon. A-klinikan henkilökunta ei löytänyt alkoholin käytössäni edes suurkuluttajan piirteitä.

    Totta kuitenkin on että kun heittää mania päälle, niin saattaa kulua viinaakin. Mutta ei minulta viinan takia mene mania päälle. Olen ottanut aikoinani useita kertoja ilman seuraamuksia.

    Itse pitäydyn alkoholista lähinnä sen takia että hoitotaho suhtautuu siihen äärikielteisesti. JOs joisin parina päivänä pari olutta niin taas lähtisi syteemit käyntiin.

    Alkoholi sopii kohtuukäytöllä myös lääkkeeksi. KOhtuukäytöllä tarkoitan korkeintaan tuopillista päivässä.

    Moni tietämättään bipo lääkitsee itseään viinalla.

    Hieman harmittaa että papereissani minut on määritelty alkoholistiksi. Tosin sain eläkkeen kolmessa viikossa kun hakemus laitettiin sisään. Taisi olla lääkärin kuvaukset tautini tilasta melkoista potaskaa.


   • Anonyymi

    Liikunnasta ei todellakaan saa samaa kuin alkoholista. Liikun paljon enkä saa siitä koskaan mitään euforiaa. Tosin en alkostakaan saa kovin kuin joskus kunnon euforian, parasta olisi kannabis, jos sitä voisi turvallisesti jostain hankkia.


  • sebu

   Mulle alkoholismi diagnosoitiin -06 alkuvuodesta ja oltuani vuoden raittiina puhkesi mania, joten diagnoosi bipo todettiin saman vuoden lopulla.
   Mutta totesin saman, ettei todellakaan alkoholi ja bipo sovi yhteen..On pysyttävä päihteistä erossa, että voi jokseenkin viettää normaalia tasapainosta elämää. Käyn hoidattamassa alkoholismia vertaistukiryhmässä, se on mulle ainut hoitopaikka siihen sairauteen.
   Voimia sairauksien kanssa..

  • BiboAlko

   Mulla on alkoholismi diagnosoitu 1997 työpaikan hoitoonohjauksen yhteydessä (myllyhoito) ja kaksisuuntainen 2007.
   Sain myllyhoidosta 'eväät' (vertaistuki) alkoholismin jatkohoidolle, joita en kuitenkaan noudattanut.
   Laiminlyönnit johtivat reilun vuoden kestäneen 'kuivan' jakson jälkeen siihen, että työsuhteeni ja avioliittoni päättyi retkahduksen
   seurauksena.

   Sairastuin sitten 1999 vakavaan masennukseen (silloinen diagnoosi), jota hoidettiin masennuslääkkeillä ja bentsoilla.
   Toivuin masennuksesta sairaalajakson jälkeen, mutta päihderiippuvuuteeni tuli mukaan myös lääkkeet. Holtittomuuteni
   lisääntyi, ja elämänarvot rappeutuivat melko nopeasti. Mielialojen vaihtelut lisääntyivät. Maanisia jaksoja seurasi aina
   ryyppyputki, ja putken päätteeksi jonkinaikaa kestävä masennusjakso.

   Vuonna 2003, lähes kaiken muun paitsi jonkinlaisen fyysisen terveyden menettänenä, palasin takaisin vertaistuen apuun.
   Sain raittiutta reilut kaksi vuotta, mutta, jokin ei kuitenkaan täsmännyt. Hoidettu alkoholismi - hoitamaton psyyke.
   Join koko terveyteni kahdessa vuodessa sairaalan 'letkuihin'. Uuden diagnoosini (2007), Kaksisuuntainen mielialahäiriö,
   lääkitys aloitettiin. Kaikki bentsot pois, ja tasaava lääkitys tilalle.

   Tätä kirjoittaessani olen nyt saanut liki 2 vuotta raittiutta. Siis ei tippaakaan. Kuulostaa aika raa'alta ja on monesti jo ajatuksenakin kauhistuttava, ja miltei mahdottomalta tuntuva ratkaisu. Mutta eipä ole muuta vaihtoehtoa, sillä sanonta:
   'Yksi on liikaa ja tuhat on liian vähän' pitää todellakin paikkansa.

   Alkoholismihan on sairaus, johon ei mun tietääkseni ole minkäänlaista toimivaa lääkitystä. Loppullisen ja varman diagnoosin
   teet itse, myöntämällä sairauden todellisen luonteen. Kaksisuuntaiseen mielialaanhan liittyy myös usein runsasta alkoholin
   käyttöä, mutta sitä ei pidä sekoittaa alkoholismiin. Kyse on kuitenkin kahdesta eri sairaudesta. Mua on auttanut paljon se,
   että olen tutustunut kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairautena, ja sitä kautta oppinut tunnistamaan jonkin verran
   'riskitekijöitä', jotka saattaisivat altistaa johonkin ei toivottuun tilanteeseen. En ole myöskään sulkenut pois sitä mahdolli-
   suutta, jonka vertaistuki (no sanotaan nyt sitten että AA) tarjoaa. Mutta pitää muistaa se, että nuppi täytyy olla kunnossa,
   ja suht'koht maniavapaa, ennekuin lähtee törmäilemään mihin sattuu.

  • katti

   Itselläni diaknosoitiin bipo ja alkoholiongelma -08, kun ryyppyputken jälkeen meni pää senverran sekaisin että piti psykiatrisen kautta mennä katkolle.Olin erittäin ahkerasti lääkinnyt itseäni ennen diagnoosia viinalla ja senhän tietää että kuuppa oli tosi sekaisin. Tällä hetkellä syön mielalan tasaajia ja käyn säännöllisesti aa:ssa, sillä tavalla olen viettänyt selväjärkisesti nollatoleranssilla reilu puoli vuotta.

  • Miikku

   Sama tarina. Itse lääkitsin pitkään mielialanvaihteluita alkoholilla. Jokin kuitenkin tuntui olevan pielessä. Alkoholin käyttöongelman olin tavalla tai toisella tunnistanut jo varmaankin 10v ennen bipo-diagnoosia. Viinaa kului, mutta useimmiten se ei tuottanut mitään rentouttavaa nautintoa, ennemminkin harkitsematonta käyttäytymistä, hillitöntä hilpeyttä, ärtyneisyyttä tai masennusta, joskus vaihdellen illan aikana.
   Tiesin sisimmissäni että viina ei minulle sovi, mutta syytä en oikein keksinyt, kun mitään erityisen pahaa ei ollut koskaan tapahtunut. Toki rahankäyttö oli välillä holtitonta, ihmissuhteet tuli ja meni, ym. Läheiseni olivat kyllä huomautelleet että aina en ole ihan oma itseni, mutta kukapa semmoisia kuuntelee, edes rakkaimpien taholta ja usein riidan yhteydessä sanottuna.
   Hieman ihmeellisesti erään hypomaanisen (ja juomis-) jakson aikana tai jälkipuolella syyllisyys kasvoi ylitsepääsemättömäksi ja alkoi nyppiä sen verran että hakeuduin itse hoitoon. Tavoitteena oli vihdoin ottaa selvää mikä mättää. Kaksisuuntainen mielialahäiriöhän se löytyi, loppuviimein jopa helpotuksekseni. Alkoholin lopetin heti täysin (v.2010) ja menneen elämän sotkut saivat tavallaan selityksen. Ymmärsin alkoholin kirot heti ja lopullisesti, toivon mukaan. Tänä päivänä tasaava lääkitys nimensä mukaisesti tasaa elämääni, vaikka tunnistaisinkin ja voisin ehkä hallita niitä, niin tuohon "ehkä" kokeiluun en rupea.

  • terve terve

   Mulle ei tullu pahempia ongelmia alkoholista. Tulihan sitä ryypättyä ja sekoiltua hyvään tahtiin, mutta sellaista se nyt on muillakin. Terve kaverini potki ikkunoita sisään ja varasti baareista viinapulloja. Ihan älyvapaata oli se meno meillä molemmilla, mutta alkoholi tekee joistakin hieman yliaktiivisia :) Kaverini lopetti alkoholin juonnin kokonaan ja mina juon harvakseltaan.

   Mä kyllä epäilen diagnoosiani, koska mulla ei ole ollut kunnon vauhti maniaa.
   Tuollainen ryyppäyssekoilu kun menee ihan sen viinan piikkiin mun tapauksessa.

  • toimiiko aivot

   Ai kauhia tota sun lääkitystä! Sulla taitaa olla aika paha bipo, kun on tasaajaa ja antipsykoottia plus muita!

  • Merikortti

   87-91% kaksisuuntaisista "pipopäistä" kärsii tiettävästi enemmän tai vähemmän alkoholi-/päihdeongelmista. Omalla kohdallani kysymys tuntuu olevan tiedostamattomasta, pakonomaisesta tarpeesta juoda olutta, jolla saan maanisilla jaksoilla ylikierrokset alas ja masennusjaksoilla alikierrokset ylös. Eli, elimistö huutaa apua silloin kun peruslääkitys ei riitä.

   • Merikortti

    Olen enemmän kuin vakuuttunut että kaksoisdiagnoosi, Bipo ja alkoholiongelmat, vaativat yhdenaikaista hoitoa, esimeriksi psykiatrilla ja päihdeklinikalla. Ongelmia tulisi hoitaa sekä yhdessä että erikseen, siten että kumpikin "hoitolaitos" ovat tietoisia toinen toistensa diagnooseista ja hoitomuodoista.
    Tilanne on omallakohdallani kärjistynyt mm. siihejn, että kun psyk.polilla avoimesti kerroin alkoholiongelmastani, koko hoitovastuu siirrettiin päihdeklinikalle. Bipoon en näin ollen saanut minkäänlaista hoitoa, vaikka sairaudet kulkevat käsikädessä.


  • Brit Girl

   Nuorempana alkoholin ja muiden päihteiden suurkulutus kuului kyllä aika oleellisena osana hypomanisiin kausiini, hain myös lohtua pullosta joinain syvimpinä depressiokausinakin. Lääkärini olisi sitä mieltä että olin 19-vuotiaana alkoholisti ja että maksani vaurioituu pysyvästi muutaman vuoden sisään ellen lopeta alkoholin ja varsinkin (huumeeksi luokiteltavien) lääkkeiden käyttöä. Muutos tuli kuitenkin vasta jossain 25 ikävuoden tienoilla henkisen kasvun ja erään traumaattisen kokemuksen jälkeen. Sen jälkeen olin täysin absolutisti melkein 4 vuoden ajan, kunnes taas eräänä vähän vauhdikkaampana kautena sorruin taas alkoholiin ja lääkkeisiin, mutta sitä kesti vain muutaman kuukauden ja sen jälkeen olen pysynyt alkoholin ja muidenkin päihteiden kohtuukäyttäjänä, olipa mieliala sitten mikä tahansa.

  • Vesijuoppous -ryyps

   Jospa saunakaljat.

   Kirjoitampa tähän lyhyesti, että itelleni ei kummasti maistunut alkoholi mielialan vaihteluni aikoihin. Sen sijaan veden ryyppääminen 3-5 litraa päivässä pullonsuusta oli mulle siten sairasta, että ruuansulatus ja suolatasapaino elimistössä kärsi. Mua sitten huimasi ja vatsa oli sekaisin -ilman alkoholijuomien sokeria ja ohramallasta.

   Mulla oli muuten syklotymia ja skitsofrenia, mutta arvelempa suunnilleen samanmoista janoisuutta olleen mullakin kuin maanisilla.

  • Skinbarber

   Mikähän mahtaa olla syy että ihminen juo mania vaiheessa eikä niinkään masennuksessa. Näin olen kuullut.

  • Mielisairaspotilas

   ei armoa juopoille. moi moi.

  • Koostaja

   Naisen ei sovi käyttää alkoholia edes mielisairasbipona, olla addikti mihinkään tai kehenkään, mutta sopii olla älykäs hyvä veronmaksaja työssäkäyvä hyväpalkkainen lapsirakas , uskollunen ja kaikkienrakastama luja mutta lempeä kurvikas jakkupukuun pukeutuva laiha töröhuuli ilman botoxia hyvästä suvusta ja mieluiten ainoa perijä. Jotakuinkin näillä ominaisuuksilla biponainen ei olisi kenenkään hampaankolossa vaan saisi elää omaa elämäänsä

   • Bipoonpop

    Mä olen 43 ja lopetin alkoholin käytön 5 vuotta sitten. 8.12.17 diagnoosi biposta ja alkoholia en näe parannuskeinoa. Elämän muutos: pitkä saikku, aikaa olla perheen kanssa, uudelleen koulutus, duunipaikan vaihto, liikunta ja ystävien seura, ketipinor unen ja mielen tasaajana tuntuu olevan bueno tähän hetkeen. Tsemppiä kaikille bipoille 🙂


  • Dorissisko

   Minä juon vieläkin ja mitään muuta lääkitystä ei ole.Lamictal ei sopinut,Ketipinor vain nukkumiseen.
   Työn takia en voi lääkitä enempää,kuinka helposti 2-tyypin bibon takia pääsisi eläkkeelle?

  • smtäv

   Apua, rakastuin bibo tyyppiin ja joka on vielä alkoholisti. Ihan ok tyyppi ja ihana selvinpäin, mutta auta armias, kun ryyppyputki tulee päälle, ei mitään tajua ja tolkkua mistään. Nyt kävin hakeen loputkin kamani pois ja tullut tällä ryyppyputkella pari viestiä, rakastan sua, tapan itteni....taasko?kysyn.. Harmi lapseni ja lapsenlapseni on ihastunut tyyppiin, niinkuin m inäkin, mutta en voi häntä auttaa enkä pelastaa, tappakoot ihtensä, ennenkuin minä teen sen, siis tapan ihteni tai ainakin sairastutan itseni, yrittäessäni pelastaa häntä..

  • Anonyymi

   Surullista,kun olen seurustellut mieheni kanssa jo vuosia. Alkoholisti / bipo ja juu ei päällepäin uskoisi juopoksi. Pukeutuu siististi,on puhdas jne. Mutta kalja kalja kalja ja joskus hieman viinaakin. Ei humalassa pahapäinen,mutta hänellä on siis bipo eli mielialat miten sattuu,kun ei lääkettä ota,kun ei koe tarvitsevansa. Kiltti on kun mikä. Rahan tuhlaus ym on ongelma,jonka vuoksi emme tule koskaan asumaan yhdessä. Muutenkin niin rasittavaa henkisesti tuo kaikki,että jaksan nähdä vain pari kertaa viikossa,vaikka asumme lähekkäin.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   197
   15262
  2. Taksinkuljettaja Niina Syrjäläinen (Ristiinasta)

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33ec61ee-a6fb-4422-8ecc-982c68a91196 Viimeinen havainto eilen tiistailta n.17:48. Kadonnut kotoaan tilataksin kans
   Kadonneet ihmiset
   141
   13100
  3. Notta ny se on tuloos! Sinimustat rekisteröityy puolueeksi.

   Vanhat hyvät ajat palaavat. Joukko ultra-isänmaallisia ovat perustamassa uutta puoluetta. Työnimenä on nyt Sinimustat. Nyt tulee vihervasemmistolaisel
   Maailman menoa
   610
   8791
  4. Huomio ! Huomio !

   HUOMIO HUOMIO HUOMIO Niina Syrjäläinen ja Taksi auto rek SNS-438 on kadoksissa. Nina ja hänen taksiautonsa katosivat Ristiinassa: ”Huoli on suuri” –
   Mikkeli
   129
   5770
  5. Ikea palkkaa pakolaisia hienoa!

   Huonekalujätti Ikea aikoo tarjota Suomessa työpestin noin 70 pakolaiselle kolmen seuraavan vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan. – Pakolaiset o
   Maailman menoa
   319
   5368