leivinuuni ei vedä

satusan

Voi turkanen sentään... Olisi uusi vanha ihana maalaistalo, jota sormet syyhyää päästä kunnostamaan,mutta....

Ei saada lämpöä tupaan, kun leivinuuni ei vedä. On poltettu sanomalehteä ja tuohenpaloja alhaalla tuhkaluukuissa ja on yritetty vaikka mitä. Uunissa on alhaalla kolme tuhkaluukkua ja ylhäällä kaksi, peltejä on kolme. Kaksi pelleistä on päällekäin ja yksi vieressä. Olisiko kellään ideoita mitä kannattaisi kokeilla? Nuohooja on jo käynyt joten siitä ei ole kiinni.

20

12391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku

      Jos on ollut pitkään kylmänä voisi kokeilla lämminilmapuhaltimella saada hormin vetämään.
      Laitetaan vaikka vuorokaudeksi auton sisätilalämmitin uuniin puhaltamaan, pellit pidetään auki.
      Rohkeammat tekee saman nestekaasupolttimolla, vie aikaa ehkä 15 minuuttia.
      Kyllä se vetää kun vaan alkuun pääsee, muuten se olisi purettu pois.

    • Tulisijamuurari

      Ensin pitää selvittää hormin kunto,jos nuohooja on tehnyt se,niin ok,mutta mahdollista on, että naakka on tukkinut hormin pesällään,eli tarkoitan,että pitkään kylmillään ollut hormi/sijan savureitti tällaisessa tapauksessa pitää tutkia koko matkalta.Vaikka katolta ensin niin pitkälle kuin mahdollista,ettei esteitä oo.Sitten alapäästä aletaan miättiin leivinuunin reittiä ulos;onko se holvin päältä, vaiko alapään kautta.Savupellit on varminta avata kaikki.Onko yhteydessä muita tulisijoja? Vanhat maalaistalojen muurit joissa on"sydänmuuri" helloineen takkoineenn/leivinuuneineen, voi kestää jonkin aikaa reitin löytymiseen.Mikään ei tietysti sulje pois(ellet tiedä ed.käyttäjältä)rikkoutumisen mahdollisuutta.Ota tulisijamuurari paikalle tutkimaan!

      • vaan

        olis se sama homma, joka oli yhdellä täällä samasta asiasta kyselijällä, eli kaatunut välitunkka hormissa. Ne hormin välitiilethän on vanhossa hormeissa pystyyn muurattuja ja vanhemmiten laastin heiketessä herkkiä kallistumaan ja tukkimaan hormin.


    • Jocu

      Vanhan kotitaloni leipäuunin hormi toimii samalla lieden huuvan 'poistilmahormina'. Vaihto savu/ilma hoidellaan pelleillä naruvirityksen avulla.

      • Yks emäntä

        Eli joku ikkuna hiukan raolleen ja sen jälkeen tuhkaluukusta muutama sanomalehdenaukeama rullataan ja poltetaan sen kautta. Pellit on auki tietty, mutta uuninluukku kiinni. Sit jos on mahdollista yrittää laittaa tuhkaluukun kiinni samaan aikaan kun uunin luukun auki. Matalapaineella syttyy hiukan huonommin.


    • Kuivaa uuniin

      Pitkään kylmillään olleeseen uuniin ei kannata laittaa muuta alkuun kuin täysin kuivaa paperia.Sanomalehdet on hyviä tähän tarkoitukseen.Voithan aluksi kokeilla peltejä jollain savulähteellä ja avaamalla vuoroin molemmat nuohousluukut alhaalta samalla laittaen jonkun savulähteen luukun eteen ja katsot meneekö savu hormiin.Lämmittimen käyttö hormin kuivaukseen on varmaan oikea toimenpide.Lämmitettyäsi kokeile vetoa uudelleen. Olen joskus joutunut itsekin polttamaan useamman lehden nuohousluukussa ennenkuin on vetoa tullut.Peltien toiminta on hyvä selvittää,koska uunista ei saa täyttä hyötyä,ellei tunne peltien käyttöperiaatetta.Jos siinä on nk.kesäpelti yläpäästä suoraan hormiin sen voisi nähdä yläpuolen nuohousluukusta,joka on piipun puolella.Tämä hormi on nimeenomaan tarkoitettu uunin sytytyksessä käytettäväksi ja kesällä käytettäväksi jolloin ei uunin kuori lämpiä.Vanhat hormit on usein ongelmallisia,onnea yrityksille.

    • Kokeile

      Tulisijan käyttö

      Kun tulisijaa aletaan käyttää, tarkistetaan aina ensin onko sinne edellisiltä kerroilta jäänyt tuhkaa liian paljon. Jos tuhkalaatikko on lähes täynnä, tuhka ottaa arinaan kiinni tai esimerkiksi takan pohjalle on jäänyt liikaa palamattomia hiiliä, nämä poistetaan. Puun tuhka on emäksinen aine (kalkin tapainen), joka sopii erittäin hyvin maanparannus- ja lannoitusaineeksi esimerkiksi nauriille, sipulille jne.

      Avataan pellit.

      Asetetaan tulisijan pohjalle, arinalle, sytykkeitä (paperia, tuohta tms) ja ladotaan niiden päälle polttopuut. Puiden määrä riippuu paitsi tulisijan tyypistä myös sen yksilöllisistä ominaisuuksista. Joissakin tulisijoissa (esim. uunit) kaikki palamiseen tarvittavat polttopuut asetetaan pesään kerralla. Täytön korkeus ei saa ylittää 25-30 cm:iä. Toisissa (esim. jatkuvalämmitteisissä kiukaissa) taas asetetaan vain pieni määrä sytykkeitä ja vasta niiden alettua palaa kunnolla voidaan tehdä varsinaine polttoainetäytös.
      Sytykkeet sytytetään ja tulisijan mahdolliset suuluukut suljetaan. Luukkujen ilmanottoaukot pidetään yleensä tässä vaiheessa täysin auki. Eri tulisijojen välillä on kuitenkin yksilöllisiä eroja, joita vallitseva säätila voi vielä korostaa.
      Jos epäillään, tiedetään tai huomataan, että tulisija ei vedä, ei pesää pidä heti sytyttää. Tällöin avataan tulisijan tai piipun lähinnä liitoshormia oleva nuohousluukku, ja asetetaan sinne esim. pari sanomalehden sivua. Tulipesän luukku ja nuohousluukku pidetään auki ja paperit sytytetään. Kun piippu alkaa vetää (sen näkee savusta ja liekeistä), suljetaan nuohousluukku ja pesä sytytetään. Tulipesän suuluukku suljetaan ja ilmanottoaukot avataan täysin. Pitkään kylmillään olleen tulisijan kanssa em. tempun voi joutua toistamaan muutaman kerran. Tulisijan vedon voi helposti tarkistaa ennen sytyttämistä pitämällä palavaa tulitikkua suljetun suuluukun ilmanottoaukkojen edessä. Tulitikun liekeistä voi päätellä, vetääkö tulisija vai ei.
      Koska puulämmitteisen tulisijan veto muodostuu piipun imusta eikä tulipesän ylipaineesta, palamisen säätö on pyrittävä aina ensisijaisesti hoitamaan suu- ja tuhkaluukkujen ilmanottoaukkojen avulla eikä peltiä pienentämällä. Pellin pienentämiseen, osittaiseen sulkemiseen, turvaudutaan vain silloin, kun veto on aivan liian suuri, eikä suu- ja tuhkaluukkujen tiiveys ole riittävä oikean säädön aikaansaamiseksi.
      Palamisen nopeutta voidaan säädellä myös polttopuun koolla. Puusa nimittäin palaa pinta eikä tilavuus, ts. esimerkiksi 10 kpl 500 g:n puun pilkkeitä palaa nopeammin ja tuottaa siis hetkessä suuremman kuumuuden kuin 2 kpl 2,5 kg:n halkoa, vaikka niiden energiasisältö on sama. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulisijoissa, joissa tarvitaan nopeahkoja lämpötilan muutoksia (esim. liedet) käytetään pienempiä polttopuita kuin pitkässä, tasaisessa poltossa (esim. uunit).
      Tulisijan käytön loputtua odotetaan, kunnes hiillos on tummunut. Tällöin ilmanottoaukot ja pellit suljetaan. Varsinkin makuutiloissa olevat tulisijat on lämmitettävä siten, että pellit voidaan sulkea muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

      • Arto

        lukekaa hieman varauksella tämä juttu. Siinä on paljon asiaakin mutta seassa asiantuntevasti kirjoitettu myös huuhaata.


    • nuohooja itse

      mikäli siellä on käynyt nuohooja, niin hänen olisi pitänyt selvittää miksi ei vedä. ammattimies kyllä osaa tutkia asian. naakanpesää ei voi olla jos on nuohottu, koska nuohouksessa myös puhdistetaan savuhormi.

      • satusan

        Nuohooja oli käynyt syksyllä ja kaikki oli kunnossa. Tiesimme ettei uunia kukaan lämmitänyt nuohoojan käynnin jälkeen joten olimme varmoja ettei vika ollut siinä. Soitin kuitenkin uudelleen nuohoojalle, kun tulosta ei tullut kaikista yrityksistä huolimatta. Nuohooja löysi yli 20 cm kerroksen jäätä pellin päältä! Kun Yritimme lämmittää väkisin tuloksena oli vaan jään lisääntyminen ja lämmittäjällä musta naama.

        Nyt kuitenkin jää on pois (nuohoojan toimesta) ja taas uuni vetää hyvin ja lämmintä piisaa!!


      • nuohooja itse
        satusan kirjoitti:

        Nuohooja oli käynyt syksyllä ja kaikki oli kunnossa. Tiesimme ettei uunia kukaan lämmitänyt nuohoojan käynnin jälkeen joten olimme varmoja ettei vika ollut siinä. Soitin kuitenkin uudelleen nuohoojalle, kun tulosta ei tullut kaikista yrityksistä huolimatta. Nuohooja löysi yli 20 cm kerroksen jäätä pellin päältä! Kun Yritimme lämmittää väkisin tuloksena oli vaan jään lisääntyminen ja lämmittäjällä musta naama.

        Nyt kuitenkin jää on pois (nuohoojan toimesta) ja taas uuni vetää hyvin ja lämmintä piisaa!!

        ollaan me nuohoojat vaan kovia jätkiä.vai mitä ?


    • Savustaja85

      Katso ettei ole huippari päällä.

      • Eiosununnatuaskaa

        Ei ollut.

        Tässä on hyvä esimerkkiketju ongelmasta ja ratkaisumalleista. Joista ei yksikään osunut oikeaan. Taaskaan. Tämä lähinnä vinkiksi heille joilla ongelma on ja haluavat siitä oikeasti päästä eroon.


    • Muurari46

      Eiköhän "Savustaja85" hormin kunto ole selvinnyt tässä jo lähes 13 vuoden aikana..

      • ei_kiesus

        Pakkohan noin viisaan kuin tuo "Savustaja85" on päästä tuo sanomaan. Eihän noinkin viisaat voi mitenkään käsittää ettei ihanissa vanhoissa maalaistaloissa ole mitään huippuimureita!


    • Anonyymi

      Taistelin saman ongelman kimpussa ja kokeilin lopulta kuumailmapuhallinta jolla puhalsin kuumaa ilmaa alimmaisiin tuhkanpoistoreikiin n. tunnin verran. Sitten alkoi vetämään. Jonkun aikaa lämmityksen aikana piti antaa vielä apuilmaa puhaltimella.

    • Anonyymi

      Meillä on vanhassa leivinuunissa pellit lisäksi luukun syvennyksessä. Niitä ei heti hoksattu.

    • Anonyymi

      Savukaasuimuri piipun päähän. T. Muurari

    • Anonyymi

      Palsta aktivoituu helpomminkin...

    • Anonyymi

      Jäätä pellin päällä?
      Silloinhan pelti on ollut kiinni ja
      Sytyttäjä on yrittänyt saada tulta pesään.
      Ompa ollut hieno ja hyvä nuohooja ensimmäisellä kerralla.
      Oikein rahaa on pyytänyt?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11111
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3103
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      215
      2962
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2167
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1928
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1746
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1739
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      52
      1672
    9. 85
      1648
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1627
    Aihe