Gastroskopia

pelottaa!!

Pistin tämän nyt tänne keliakia-osioon, koska teistä varmaan suurin osa kokenut gastroskopian.

Saatan joutua kyseiseen toimenpiteeseen tässä keväällä ja pelottaa jo nyt aivan kamalasti!

Olen nähnyt tv:stä, miten se suoritetaan. Kohde on joka kerralla ollut nukutettuna tosin ja ilmeisesti Suomessa ei mielellään aikuista nukuteta gastroskopian yhteydessä.

Olen hyvin varma, että saan jonkinmoisen paniikin sitten, kun se letku pitäisi niellä tai viimeistään, kun letku kulkee ruokatorvessa.

Miten nopeasti toimenpide voidaan keskeyttää, jos iskee aivan ylitsepääsemätön ahdistus?

Onko nielupuudutuksesta mitään apua? Tuntuu, että se vain hankaloittaa nielemistä... Miten se on teillä auttanut?

Entä esilääkitys/rauhoittavat mitkä lie? Miten niiden vaikutus näkyy, helpottaako paljonkin pelkoa, paniikkia ja/tai ahdistusta?

Kaikki kommentit gastroskopiaan liittyen tervetulleita, luen mielelläni. Älkää kaihtako kertomasta ikäviäkään kokemuksia, olen kyllä niistäkin kuullut ja lukenut paljon. Onneksi myös hyvistä!

9

1902

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mahdotonta ei

      Minulle on toimenpide tehty kahdesti, lapsena molemmat ja silloin ei nukutettu. Sain jotain rauhoittavaa mutta en itse huomannut olossani sillä mitään vaikutusta, tosin enhän voi tietää millainen olisin tilanteessa ollut ilman niitä! Ihan hyvin multa onnistui se molemmilla kerroilla enkä kokenut sitä mitenkään kamalana vaikka lapsi olenkin. Mutta eri ihmiset kokevat asiat eri tavoin, jotkut panikoivat ja kokevat pienet asiat ihan hirveinä, itse en sellainen ole muutenkaan. Siskoni mielestä taas gastroskopia on hirvein asia mitä hän on koskaan eläissään joutunut kokemaan. Eli jos kokee helposti pelkoa ja paniikkia niin varmaan se toimenpide on kamala, ja jos etukäteen ajattelee sen olevan kamala niin sitä se aivan varmasti on. Kun sanot että olet varma että saat paniikin, niin ihan varmasti niin tuleekin käymään.

      Mulle se ei ollut mikään kamala, enkä tiennyt etukäteen muuta kuin että nyt pitää niellä joku letku. Ja toimenpide oli sitä että nielin jonkun letkun.

    • Keliaaakikko
      • ärsyttäää

        vellihousut voisivat olla hiljaa. aivan yksinkertainen toimenpide!

        samankaltaiset vellihousut ja lasten äidit, isät kylvävät lääkäri-, hammaslääkäri, lento- yms. yleisiä pelkotiloja joita sitten jeesustellaan. ärsyttää moiset urpot!


      • Sivustaseuraaja
        ärsyttäää kirjoitti:

        vellihousut voisivat olla hiljaa. aivan yksinkertainen toimenpide!

        samankaltaiset vellihousut ja lasten äidit, isät kylvävät lääkäri-, hammaslääkäri, lento- yms. yleisiä pelkotiloja joita sitten jeesustellaan. ärsyttää moiset urpot!

        Huvittaa sinun kaltaiset valittajat :)

        Eiköhän jokainen koe tuon gastroskopian omalla tavallaan - toisista se on äärimmäisen epämukavaa ja toisista ihan normaali toimenpide ja lopuilla jotain siltä väliltä.


    • lyhytkestoinen tutkimus

      Olen ollut 3 krt, mielestäni se ei ole kovinkaan kamala-vaikkei niin miellyttäväkään.
      Tutkimuksen suorittavat ammattitaitoiset lääkärit hoitaja-osaavat hommansa. Koko homma kestää vartin verran (selostuksineen). Kannattaa vaan heti nielaista kunnolla, siitä se sitten lähtee lähes itsestään.
      nimim. menisin vieläkin

    • Uusi keliaakikk

      Olen noin kaksikymmentä vuotta työskennellyt sairaalassa . Näinä vuosina minulle on tullut periaatteesa selväksi gastroskopia, kunnes siihen itsekin jouduin. Ihan muista syistä tehty skopia ja siinä otetut biobsiat(näytteet suolen seinämästä)paljastivat keliakiankin. Siksi näitäkin sivuja täällä lueskelen. Mitä tulee skopiaan, itsellei se suoritettin aloittamalla kumarassa istumalla, mistä kallistuin kyljelleni. Kerran tutkimuksen aikana tuli oksennusrefleksi, jonka sain kuitenkin haltuun aika hyvin. Toimenpide ei satu. Tottakai jos potilas jännittää kurkunpäätä tai oksennusrefleksi on hyvin voimakas saattaa ongelmia olla tiedossa. Turha sitä on jännittää, vähemmällä vaivalla selviää ilman nukutusta, se on aika mittava operaatio(nukutus).Yrittää vain rentouttaa itsesnsä ja hengitellä rauhallisesti.Onhan tutkimus ensikerralla "kokemus", mutta parempi sekin kuin vanhaan tyliin pötsi auki ja katsotaan mitä siellä on.

      • gastopotilas

        Me ihmisethän olemme kokemusmaailmamme kanssa erilaisia..joillekin jotkut asiat ovat helppoja ja toisista aivan kauheita. Täten emme gastroskopiastakaan voi syvällä rintaäänellä sanoa toisillemme, että otat vaan rauhallisesti. Toisilla ne mielen reaktiot ovat voimakkaitakin jännityksineen ja paniikkioireinneen.
        Ja tuohon mittavaan operaatioon eli nukutukseen. Olet kyllä väärässä, ei "humautus" eli sedaatio ole mikään mittava operaatio, laitetaan suoneen vähän nukuttavaa ainetta ja puretaan se toimenpiteen jälkeen. Itse ajasta se ei vie kuin muutaman minuutin. Sitä voi potilas toivoa etukäteen jos tietää itsensä kovin hermostuneeksi tässä asiassa. Potilas pääsee heti letkujen poisottamisen jälkeen jaloilleen, odottelee saattajan kanssa istuen odotushuoneessa noin vajaan tunnin ja jos vointi on hyvä, menee kotiin niinkuin muutkin. Yhteensä minulla koko touhu vei 15 minuuttia eli saman kuin muillakin.


    • keliaakkikko vm-08

      Minulle tehtiin gastroskopia keliakian diagnosoimiseksi ja eipä se kauhean mukavaa ollut. Mutta kyllä siitä selviää! Se ei tehnyt yhtään kipeää, ainoastaan tuli voimakas oksentamisrefleksi. Tietysti kuolaa valui suusta ja nielusta paljon ja olo oli hieman epämukava. Lääkärini oli todella rauhallinen ja selitti kokoajan mitä oli tekemässä ja mihin kohtaan g-kanavaa edettiin.

      Joudun taas piakkoin uuteen g-skopiaan ja en todellakaan odota sitä innolla. Mutta tiedän, että siitä selviää ja se ei kestä kuin max. 10-15min.

    • sinny

      Hei!Ei todellakaan tarvitse pelätä gastroskopiaa.Minulle tehtiin se helmikuussa -09.Pelkäsin myös etukäteen kun olin onneton kaikkia kauhutarinoita lukenut.Nielu puudutettiin ja alun pientä kakomista lukuunottamatta lepäilin siinä kaikessa rauhassa kun lääkäri tutki vatsaa.Koepalojakin otettiin ,eivät tuntuneet yhtään.Vatsa osoittautui terveeksi ja toimitus oli ohi n.5minuutissa.Sanoisin,että esim.hampaan poisto on huomattavasti ikävämpää.Näin siis minulla,me ihmisethän koemme tietysti asiat erilailla,mutta ennakkoon ei kamalasti tarvitse pelätä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1789
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe