Gastroskopia

pelottaa!!

Pistin tämän nyt tänne keliakia-osioon, koska teistä varmaan suurin osa kokenut gastroskopian.

Saatan joutua kyseiseen toimenpiteeseen tässä keväällä ja pelottaa jo nyt aivan kamalasti!

Olen nähnyt tv:stä, miten se suoritetaan. Kohde on joka kerralla ollut nukutettuna tosin ja ilmeisesti Suomessa ei mielellään aikuista nukuteta gastroskopian yhteydessä.

Olen hyvin varma, että saan jonkinmoisen paniikin sitten, kun se letku pitäisi niellä tai viimeistään, kun letku kulkee ruokatorvessa.

Miten nopeasti toimenpide voidaan keskeyttää, jos iskee aivan ylitsepääsemätön ahdistus?

Onko nielupuudutuksesta mitään apua? Tuntuu, että se vain hankaloittaa nielemistä... Miten se on teillä auttanut?

Entä esilääkitys/rauhoittavat mitkä lie? Miten niiden vaikutus näkyy, helpottaako paljonkin pelkoa, paniikkia ja/tai ahdistusta?

Kaikki kommentit gastroskopiaan liittyen tervetulleita, luen mielelläni. Älkää kaihtako kertomasta ikäviäkään kokemuksia, olen kyllä niistäkin kuullut ja lukenut paljon. Onneksi myös hyvistä!

9

1907

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • mahdotonta ei

   Minulle on toimenpide tehty kahdesti, lapsena molemmat ja silloin ei nukutettu. Sain jotain rauhoittavaa mutta en itse huomannut olossani sillä mitään vaikutusta, tosin enhän voi tietää millainen olisin tilanteessa ollut ilman niitä! Ihan hyvin multa onnistui se molemmilla kerroilla enkä kokenut sitä mitenkään kamalana vaikka lapsi olenkin. Mutta eri ihmiset kokevat asiat eri tavoin, jotkut panikoivat ja kokevat pienet asiat ihan hirveinä, itse en sellainen ole muutenkaan. Siskoni mielestä taas gastroskopia on hirvein asia mitä hän on koskaan eläissään joutunut kokemaan. Eli jos kokee helposti pelkoa ja paniikkia niin varmaan se toimenpide on kamala, ja jos etukäteen ajattelee sen olevan kamala niin sitä se aivan varmasti on. Kun sanot että olet varma että saat paniikin, niin ihan varmasti niin tuleekin käymään.

   Mulle se ei ollut mikään kamala, enkä tiennyt etukäteen muuta kuin että nyt pitää niellä joku letku. Ja toimenpide oli sitä että nielin jonkun letkun.

  • Keliaaakikko
   • ärsyttäää

    vellihousut voisivat olla hiljaa. aivan yksinkertainen toimenpide!

    samankaltaiset vellihousut ja lasten äidit, isät kylvävät lääkäri-, hammaslääkäri, lento- yms. yleisiä pelkotiloja joita sitten jeesustellaan. ärsyttää moiset urpot!


   • Sivustaseuraaja
    ärsyttäää kirjoitti:

    vellihousut voisivat olla hiljaa. aivan yksinkertainen toimenpide!

    samankaltaiset vellihousut ja lasten äidit, isät kylvävät lääkäri-, hammaslääkäri, lento- yms. yleisiä pelkotiloja joita sitten jeesustellaan. ärsyttää moiset urpot!

    Huvittaa sinun kaltaiset valittajat :)

    Eiköhän jokainen koe tuon gastroskopian omalla tavallaan - toisista se on äärimmäisen epämukavaa ja toisista ihan normaali toimenpide ja lopuilla jotain siltä väliltä.


  • lyhytkestoinen tutkimus

   Olen ollut 3 krt, mielestäni se ei ole kovinkaan kamala-vaikkei niin miellyttäväkään.
   Tutkimuksen suorittavat ammattitaitoiset lääkärit hoitaja-osaavat hommansa. Koko homma kestää vartin verran (selostuksineen). Kannattaa vaan heti nielaista kunnolla, siitä se sitten lähtee lähes itsestään.
   nimim. menisin vieläkin

  • Uusi keliaakikk

   Olen noin kaksikymmentä vuotta työskennellyt sairaalassa . Näinä vuosina minulle on tullut periaatteesa selväksi gastroskopia, kunnes siihen itsekin jouduin. Ihan muista syistä tehty skopia ja siinä otetut biobsiat(näytteet suolen seinämästä)paljastivat keliakiankin. Siksi näitäkin sivuja täällä lueskelen. Mitä tulee skopiaan, itsellei se suoritettin aloittamalla kumarassa istumalla, mistä kallistuin kyljelleni. Kerran tutkimuksen aikana tuli oksennusrefleksi, jonka sain kuitenkin haltuun aika hyvin. Toimenpide ei satu. Tottakai jos potilas jännittää kurkunpäätä tai oksennusrefleksi on hyvin voimakas saattaa ongelmia olla tiedossa. Turha sitä on jännittää, vähemmällä vaivalla selviää ilman nukutusta, se on aika mittava operaatio(nukutus).Yrittää vain rentouttaa itsesnsä ja hengitellä rauhallisesti.Onhan tutkimus ensikerralla "kokemus", mutta parempi sekin kuin vanhaan tyliin pötsi auki ja katsotaan mitä siellä on.

   • gastopotilas

    Me ihmisethän olemme kokemusmaailmamme kanssa erilaisia..joillekin jotkut asiat ovat helppoja ja toisista aivan kauheita. Täten emme gastroskopiastakaan voi syvällä rintaäänellä sanoa toisillemme, että otat vaan rauhallisesti. Toisilla ne mielen reaktiot ovat voimakkaitakin jännityksineen ja paniikkioireinneen.
    Ja tuohon mittavaan operaatioon eli nukutukseen. Olet kyllä väärässä, ei "humautus" eli sedaatio ole mikään mittava operaatio, laitetaan suoneen vähän nukuttavaa ainetta ja puretaan se toimenpiteen jälkeen. Itse ajasta se ei vie kuin muutaman minuutin. Sitä voi potilas toivoa etukäteen jos tietää itsensä kovin hermostuneeksi tässä asiassa. Potilas pääsee heti letkujen poisottamisen jälkeen jaloilleen, odottelee saattajan kanssa istuen odotushuoneessa noin vajaan tunnin ja jos vointi on hyvä, menee kotiin niinkuin muutkin. Yhteensä minulla koko touhu vei 15 minuuttia eli saman kuin muillakin.


  • keliaakkikko vm-08

   Minulle tehtiin gastroskopia keliakian diagnosoimiseksi ja eipä se kauhean mukavaa ollut. Mutta kyllä siitä selviää! Se ei tehnyt yhtään kipeää, ainoastaan tuli voimakas oksentamisrefleksi. Tietysti kuolaa valui suusta ja nielusta paljon ja olo oli hieman epämukava. Lääkärini oli todella rauhallinen ja selitti kokoajan mitä oli tekemässä ja mihin kohtaan g-kanavaa edettiin.

   Joudun taas piakkoin uuteen g-skopiaan ja en todellakaan odota sitä innolla. Mutta tiedän, että siitä selviää ja se ei kestä kuin max. 10-15min.

  • sinny

   Hei!Ei todellakaan tarvitse pelätä gastroskopiaa.Minulle tehtiin se helmikuussa -09.Pelkäsin myös etukäteen kun olin onneton kaikkia kauhutarinoita lukenut.Nielu puudutettiin ja alun pientä kakomista lukuunottamatta lepäilin siinä kaikessa rauhassa kun lääkäri tutki vatsaa.Koepalojakin otettiin ,eivät tuntuneet yhtään.Vatsa osoittautui terveeksi ja toimitus oli ohi n.5minuutissa.Sanoisin,että esim.hampaan poisto on huomattavasti ikävämpää.Näin siis minulla,me ihmisethän koemme tietysti asiat erilailla,mutta ennakkoon ei kamalasti tarvitse pelätä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

   Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
   Maailman menoa
   180
   1345
  2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

   Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
   Maailman menoa
   311
   1050
  3. Jokohan se viimein myöntäisi

   Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
   Ikävä
   144
   1004
  4. RIP Lauri Paavola

   Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
   Maailman menoa
   23
   987
  5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

   Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
   Ikävä
   96
   882
  6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

   Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   226
   848
  7. Tiedätkö näen

   sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
   Ikävä
   59
   835
  8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

   Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
   Maailman menoa
   84
   808
  9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

   Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
   Ikävä
   51
   768
  10. Ehdin aamulla

   ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
   Ikävä
   122
   752
  Aihe