chilintaimet

mites ois?

laitoin kaksi viikkoa sitten chilin siemeniä Mustaan Multaan ja alle viikossa itivät!olen aiemminkin kasvattanut myös paprikaa, silloin taisi olla miedompaa multaa ja jostain luin ettei Musta Multa olisi kovin hyvä chilille,että sisältää liikaa ravinteita?
No voikos chilit antaa kasvaa yhdessä ruukussa, niinkuin nipussa? vai pitääkö harventaa eri ruukkuihin? Ennen olen jaksanut harventaa mutta nyt ei ole tilaa. taimia näkyisi olevan jotain kolmisenkymmentä.Nykyinen ruukku on 15cm halkaisijaltaan, eli sen joutuu varmaan vaihtamaan isompaan? vai? taimet ovat nyt 4cm korkeita eikä muita lehtiä ole kuin sirkkalehdet.Onko kokemuksia ei harventamattomista chileistä? miten kasvaneet? tekeekö hedelmiä myös näin??

3

1763

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Vain yksi taimi ruukkuun, ja ruukkukin pitää olla tilava, jos aiot taimen siinä kasvattaa. Laitoin viime keväänä taimet aikaisin, ja istutin ne sitten kasvihuoneeseen puolen metrin välein, hyvin lannoitettuun maahan.Mutta silti eivät ehtineet muuta kuin kukkia ennen syksyä. Ja kyllä hoidettiin, mutta kun kesä oli sateinen, niin lämpö ei riittänyt. Minä totesin konstikkaaksi, vaikka en varmaan ole eilisen teeren poika näissä kokeilu asioissa.

  • http://www.saunalahti.fi/~thietavu/
   katso tämä, siellä kotikasvattajalle ohjeita ihan kuvan kanssa. Just laitoin mun siskolle ohjeet, kun sai muutaman taimen lahjaksi.

   Chili on kiva kasvi:

   ......Kun taimet ovat vielä kasvaneet lisää, ne pitäisi istuttaa omiin purkkeihin. Tässä vaiheessa purkeiksi käy oikein hyvin vaikka katkaistut maitotölkit. Liian isoihin purkkeihin chilejä ei kannata istuttaa. Ne vain houkuttelevat tuholaisia. Purkin pohjalle kannattaa myös laittaa pieni kerros kevytsoraa, koska se ehkäisee juurilahon syntymistä.
   Chileille käyviä multasekoituksia on monia, mutta on niitäkin mitä ei missään nimessä pidä käyttää. Hiekkapitoinen kukkamulta tuntuu toimivan käytännössä hyvin. Pääsääntönä voisi sanoa että kunhan multa ei ole liian ravinteikasta. Esimerkiksi mustamulta on liian vahvaa ja tästä syystä tappaa chilit.
   Kun kasvi on n. 10-15 cm korkea, sen voi istuttaa lopulliseen ruukkuunsa. Ruukun koko on verrannollinen lajiin ja lajikkeeseen – pienimmät lajit viihtyvät n.15 cm:n ruukuissa, kaikkein suurimmat taas jopa 35cm:n ruukuissa. Yleisesti n. 25 cm riittää kuitenkin useimmille chileille.
   Kun kasvi on kasvanut tarpeeksi isoksi, sen voi antaa kukkia. Jos keinovaloa ei ole käytössä, kukkiminen kannattaa ajoittaa kevääseen tai alkukesään. Moni eteläisempi lajike kuitenkin kukkii vaikka keskellä talvea, jos vain valoa on tarpeeksi. Jotkut lajikkeet kukkivat luonnostaan hyvin myöhään, ja jotkut harvinaisemmat ihan milloin sattuu. Vaikka paprikat ovat itsepölyttäviä, kukkia kannattaa pölyttää, jotta satoa tulisi enemmän. Muita hyviä keinoja satoisuuden lisäämiseksi on muutamien kukkien nyppiminen ja raakojen chilien poimiminen.
   Muutaman päivän päästä kukkien pölytyksestä kasvissa alkaa näkymään pieniä chilin alkuja. Chilien kypsymisajoissa on suuria eroja. Tällä on merkitystä lähinnä ulkokasvatuksessa; Suomen kesä ei tahdo riittää kaikkien lajikkeiden kypsymiseen, joten kannattaa varautua kasvatuskauden pidentämiseen tuomalla kasveja sisälle.
   Oikea poimimishetki riippuu täysin omasta mausta. Vihreänä chilit ovat miedoimmillaan, kypsänä tulisimmillaan. Chilit kuitenkin tulevat maukkaammiksi kypsyessään.
   Suomen kesä ei ole oikein omiaan chilin kasvatukseen. Se on lyhyt eikä aina edes kovin lämmin. Sen sijaan kasvihuone on erittäin hyvä ratkaisu chilin kasvatukseen. Esim. eteläisemmät lajit kasvavat sielläkin nirsoilematta. Omakohtaisten kokemusteni perusteella chilit eivät kuitenkaan oikein tahdo kasvaa kasvihuoneessakaan, jos ne istutetaan suoraan maahan. Turvesäkit tai kukkapurkit toimivat paremmin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   183
   4020
  2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   200
   1980
  3. 132
   1604
  4. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   66
   1273
  5. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

   Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
   Ikävä
   58
   969
  6. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   74
   961
  7. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   54
   922
  8. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   158
   907
  9. Tule mukaan

   Sanoisin sinulle jos uskaltaisin. Kertoisin miten kaipuu täyttää minut päivisin ja öisin huudollaan. Se huuto kaikuu sis
   Ikävä
   39
   884
  10. Mies, tunnistatko minut tästä

   🙋 Nainen, järkevä, mukava ja kiltti?
   Ikävä
   75
   875
  Aihe