chilintaimet

mites ois?

laitoin kaksi viikkoa sitten chilin siemeniä Mustaan Multaan ja alle viikossa itivät!olen aiemminkin kasvattanut myös paprikaa, silloin taisi olla miedompaa multaa ja jostain luin ettei Musta Multa olisi kovin hyvä chilille,että sisältää liikaa ravinteita?
No voikos chilit antaa kasvaa yhdessä ruukussa, niinkuin nipussa? vai pitääkö harventaa eri ruukkuihin? Ennen olen jaksanut harventaa mutta nyt ei ole tilaa. taimia näkyisi olevan jotain kolmisenkymmentä.Nykyinen ruukku on 15cm halkaisijaltaan, eli sen joutuu varmaan vaihtamaan isompaan? vai? taimet ovat nyt 4cm korkeita eikä muita lehtiä ole kuin sirkkalehdet.Onko kokemuksia ei harventamattomista chileistä? miten kasvaneet? tekeekö hedelmiä myös näin??

3

1734

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vain yksi taimi ruukkuun, ja ruukkukin pitää olla tilava, jos aiot taimen siinä kasvattaa. Laitoin viime keväänä taimet aikaisin, ja istutin ne sitten kasvihuoneeseen puolen metrin välein, hyvin lannoitettuun maahan.Mutta silti eivät ehtineet muuta kuin kukkia ennen syksyä. Ja kyllä hoidettiin, mutta kun kesä oli sateinen, niin lämpö ei riittänyt. Minä totesin konstikkaaksi, vaikka en varmaan ole eilisen teeren poika näissä kokeilu asioissa.

    • http://www.saunalahti.fi/~thietavu/
      katso tämä, siellä kotikasvattajalle ohjeita ihan kuvan kanssa. Just laitoin mun siskolle ohjeet, kun sai muutaman taimen lahjaksi.

      Chili on kiva kasvi:

      ......Kun taimet ovat vielä kasvaneet lisää, ne pitäisi istuttaa omiin purkkeihin. Tässä vaiheessa purkeiksi käy oikein hyvin vaikka katkaistut maitotölkit. Liian isoihin purkkeihin chilejä ei kannata istuttaa. Ne vain houkuttelevat tuholaisia. Purkin pohjalle kannattaa myös laittaa pieni kerros kevytsoraa, koska se ehkäisee juurilahon syntymistä.
      Chileille käyviä multasekoituksia on monia, mutta on niitäkin mitä ei missään nimessä pidä käyttää. Hiekkapitoinen kukkamulta tuntuu toimivan käytännössä hyvin. Pääsääntönä voisi sanoa että kunhan multa ei ole liian ravinteikasta. Esimerkiksi mustamulta on liian vahvaa ja tästä syystä tappaa chilit.
      Kun kasvi on n. 10-15 cm korkea, sen voi istuttaa lopulliseen ruukkuunsa. Ruukun koko on verrannollinen lajiin ja lajikkeeseen – pienimmät lajit viihtyvät n.15 cm:n ruukuissa, kaikkein suurimmat taas jopa 35cm:n ruukuissa. Yleisesti n. 25 cm riittää kuitenkin useimmille chileille.
      Kun kasvi on kasvanut tarpeeksi isoksi, sen voi antaa kukkia. Jos keinovaloa ei ole käytössä, kukkiminen kannattaa ajoittaa kevääseen tai alkukesään. Moni eteläisempi lajike kuitenkin kukkii vaikka keskellä talvea, jos vain valoa on tarpeeksi. Jotkut lajikkeet kukkivat luonnostaan hyvin myöhään, ja jotkut harvinaisemmat ihan milloin sattuu. Vaikka paprikat ovat itsepölyttäviä, kukkia kannattaa pölyttää, jotta satoa tulisi enemmän. Muita hyviä keinoja satoisuuden lisäämiseksi on muutamien kukkien nyppiminen ja raakojen chilien poimiminen.
      Muutaman päivän päästä kukkien pölytyksestä kasvissa alkaa näkymään pieniä chilin alkuja. Chilien kypsymisajoissa on suuria eroja. Tällä on merkitystä lähinnä ulkokasvatuksessa; Suomen kesä ei tahdo riittää kaikkien lajikkeiden kypsymiseen, joten kannattaa varautua kasvatuskauden pidentämiseen tuomalla kasveja sisälle.
      Oikea poimimishetki riippuu täysin omasta mausta. Vihreänä chilit ovat miedoimmillaan, kypsänä tulisimmillaan. Chilit kuitenkin tulevat maukkaammiksi kypsyessään.
      Suomen kesä ei ole oikein omiaan chilin kasvatukseen. Se on lyhyt eikä aina edes kovin lämmin. Sen sijaan kasvihuone on erittäin hyvä ratkaisu chilin kasvatukseen. Esim. eteläisemmät lajit kasvavat sielläkin nirsoilematta. Omakohtaisten kokemusteni perusteella chilit eivät kuitenkaan oikein tahdo kasvaa kasvihuoneessakaan, jos ne istutetaan suoraan maahan. Turvesäkit tai kukkapurkit toimivat paremmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1485
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1301
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1275
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1204
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      12
      1097
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1087
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1073
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe