miksi kaupalliset softat ovat huonompia.

tässä muutama pohtimani pointti miks maksulliset/kaupalliset softat ovat huonompia kuin avoimet. Sharewarea tähän ei kannata mainoksineen edes sekoittaa.

1. Koodaajat tekevät omissa nimissään parempaa koodia kuin palkasta. Ainakin omassa tapauksessani tekisin omissa nimissäni julkaistavasta koodista parempaa kuin esimerkiksi tekisin jonkun palkollisena. Uskoisin myös että tämä pätee moneen muuhunkin henkilön.

2. Markkinavoimat ja ahneus pakottavat firmat julkaisemaan rahastuksen nimissä tuotteensa keskeneräisinä esimerkiksi joulumyynteihin, koska luotetaan myöhempiin päivityksiin.

3. Suljettu kehitysmalli sallii paremmin huonolaatuisen softan kunhan vain käyttöliittymä tuntuu toimivan hyvin. Suljettu kehitysmalli myöskin tekee innovaatiosta erillistä, eikä ole mahdollista sulauttaa hyviä ratkaisuja toisiinsa toisin kuin avoimissa.

4. Kaupallisten ohjelmien päivittäminen käy asiakkaille kalliiksi, kun päivitetään esimerkiksi windowsXP:stä vistaan, koska osa ohjelmista joudutaan päivittämään ja asiakkaat joutuvat ostamaan uudet ohjelmat, jota tuskin suostuvat helpolla tekemään.

5. Erillaiset suljetut lisenssit. Jokainen joka tietää esim. windowssien lisenssit ovat varmaan samaa mieltä.

15

447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä.

      Eipä mulla ole noihin esittämiisi kohtiin mitään lisäämistä, täyttä asiaa siis puhut.

    • "tässä muutama pohtimani pointti miks maksulliset/kaupalliset softat ovat huonompia kuin avoimet."

      Koodin avoimuus ei estä kaupallisuutta.

      "1. Koodaajat tekevät omissa nimissään parempaa koodia kuin palkasta."

      Riippuu motivaatiosta. Jos tekee jotain omaa hengentyötä ja on korkea motivaatio, laatu on korkea. Palkkatyö sitten motivoi siihen, että saadaan varmasti toteutettua ne asiat joiden tekeminen ei itseä kiinnosta mutta mitä softan käyttäjä voi haluta.

      "2. Markkinavoimat ja ahneus pakottavat firmat julkaisemaan rahastuksen nimissä tuotteensa keskeneräisinä esimerkiksi joulumyynteihin, koska luotetaan myöhempiin päivityksiin."

      Pätee vain joihinkin sovelluksiin. Isompi ongelma on se, että on usein parempi bisnes tehdää paskaa softaa kuin hyvää.

      "3. Suljettu kehitysmalli sallii paremmin huonolaatuisen softan kunhan vain käyttöliittymä tuntuu toimivan hyvin. Suljettu kehitysmalli myöskin tekee innovaatiosta erillistä, eikä ole mahdollista sulauttaa hyviä ratkaisuja toisiinsa toisin kuin avoimissa."

      Tämä pitää paikkansa.

      "4. Kaupallisten ohjelmien päivittäminen käy asiakkaille kalliiksi, kun päivitetään esimerkiksi windowsXP:stä vistaan, koska osa ohjelmista joudutaan päivittämään ja asiakkaat joutuvat ostamaan uudet ohjelmat, jota tuskin suostuvat helpolla tekemään."

      Pätee millä tahansa maksullisella käyttöjärjestelmällä, sillä ei ole merkitystä onko se käyttöjärjestelmä avointa koodia vai ei. Avoimen koodin ohjelmien päivitys sitten on muuten halpaa ja se pitää paikkansa.

      "5. Erillaiset suljetut lisenssit. Jokainen joka tietää esim. windowssien lisenssit ovat varmaan samaa mieltä."

      Lisenssejä on erilaisia. Koodin avoimuudella ei ole tämän kanssa mitään tekemistä.

      • " "3. Suljettu kehitysmalli sallii paremmin huonolaatuisen softan kunhan vain käyttöliittymä tuntuu toimivan hyvin. Suljettu kehitysmalli myöskin tekee innovaatiosta erillistä, eikä ole mahdollista sulauttaa hyviä ratkaisuja toisiinsa toisin kuin avoimissa."

        Tämä pitää paikkansa. "

        Ei pidä paikkansa. Kyllä innovaatioita voidaan hyödyntää vaikka koodi ei olisikaan avointa.


      • että ajattelin pääasiassa microsoftin tekemiä tuotteita tätä kirjoittaessani.


    • pointteja

      Määräävin tekijä lienee kuitenkin periaatteellinen ero tuotantoprosessissa.

      Kaupallinen softa syntyy ns. kardinaalimallilla missä "keskuskomitean" määritysten mukaan tehdään tietyn tehtävän hoitava kokonaisuus. Suunnitelmaa pyritään noudattamaan viimeiseen asti vaikka toteutuksen aikana selviää vakaviakin puutteita. Jokainen ohjelmistokehityksessä mukana ollut tietää kuinka pielessä alkuperäiset määritykset järjestelmällisesti ovat.

      Avoimet softat taas tehdään ns basaarimallilla joka toimii kuin evoluutio eli hyväksytään vain se mikä toimii ja armotta listitään toimimaton osuus vaikka se olisi näyttänyt kuinka hyvältä ideointivaiheessa. Tulokset ovat kokemuksen mukaan merkittävästi parempia.

    • Kun katsoo maailmaa, niin ei ole havaintoa, että yleisesti muut kuin kaupalliset ohjelmat olisivat parempia minun kannaltani. Eli ehkä asiakas on unohtunut noilta "parempien" ohjelmien väsääjiltä, koska niitä eivät muutkaan asiakkaan niin paljoa käytä?

      Firefox nyt ehkä puoltaisi väitteitäsi, mutta onko sekään kaikilta osiltaan parempi kuin esim. Opera? Operalla vaan on vastassa sekä "ilmainen" kaupallinen MSIE, että ilmainen Firefox. Itse käytän Firefoxia ja olen ihan tyytyväinen siihen. Siksi en ole ostamassa Operaa, vaikka se olisi ehkä parempi.

      Niin että ehkä luettelosi olikin yksipuolinen. Siitä unohtuivat ne haittapuolet, esim. se, että "evoluutio"-malissa voidaan tuhlata suunnattomasti resursseja, kun kehityshaaroista 99% johtaa "sukuppuuttoon", mutta nekin haarat vievät saman verran kehityspanosta koodiriviä kohti kuin toimivatkin haarat. Eikä ole kettään etukäteen sanomassa, ettei tuo kannata. Tai vaikka olisikin, niin ei silti uskota jne. Toinen seikka on sitten viimeistely asiakkaan näkökulmasta, tuotteistaminen. Koodarille se ei ole haastavaa, eikä taida olla ketään muutakaan, ketä se kiinnostaisi? Kaupallisessa tuottteessa nimenomaan viimeistely asiakkaan näkökulmasta on ymmärretty tärkeäksi.

      Kilpailevien tuotteiden käyttäjämäärät kuvastavat myös niiden käytettävyyttä, jos vaikka muitakin tekijöitä on olemassa. Esim. hinta voi olla esteenä parhaimpien kaupallisten tuotteiden laajemmalle käytölle jne.

      • "Kun katsoo maailmaa, niin ei ole havaintoa, että yleisesti muut kuin kaupalliset ohjelmat olisivat parempia minun kannaltani. Eli ehkä asiakas on unohtunut noilta "parempien" ohjelmien väsääjiltä, koska niitä eivät muutkaan asiakkaan niin paljoa käytä?"

        Mikä nyt on taas olevinaan kaupallinen ja mitä ei.. Tuo nyt sekoittaa avoimen koodin epäkaupallisuuteen. Joitakin aikoja sitten luin, että yrityksistä 80% käyttää avoimen koodin ohjelmistoja. Itse väittäisin kyllä tämän olevan 100% koska kaikissa yleisissä käyttöjärjestelmissä käytetään avointa koodia.

        "Firefox nyt ehkä puoltaisi väitteitäsi, mutta onko sekään kaikilta osiltaan parempi kuin esim. Opera?"

        Aika samantasoisia ovat. Opera on viimeisimmissä testeissä hieman nopeampi kuin Firefox mutta Firefoxilla on laajempi ekosysteemi kaikkia lisäosia ja se on valmiina useimmissa käyttöjärjestelmissä. Opera taas on valmiina monissa muissa laitteissa. Makuasia kumpaa käyttää.

        "Niin että ehkä luettelosi olikin yksipuolinen. Siitä unohtuivat ne haittapuolet, esim. se, että "evoluutio"-malissa voidaan tuhlata suunnattomasti resursseja, kun kehityshaaroista 99% johtaa "sukuppuuttoon", mutta nekin haarat vievät saman verran kehityspanosta koodiriviä kohti kuin toimivatkin haarat."

        Mistä revit tämän 99% ?

        "Kilpailevien tuotteiden käyttäjämäärät kuvastavat myös niiden käytettävyyttä, jos vaikka muitakin tekijöitä on olemassa."

        Ei kyllä aina. Windows XP:tä ja Vistaa käytetään paljon vaikka ovat tavattoman epäkäytettäviä.

        "Esim. hinta voi olla esteenä parhaimpien kaupallisten tuotteiden laajemmalle käytölle jne."

        Kaupallisuuden ja ei-kaupallisuuden raja voi olla häilyvä. Missään nimessä koodin avoimuus ei kerro laadusta ja olisi naurettavaa väittää, että suljettu koodi on laadukkainta kun tunnetusti on läjäpäin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja mitkä ovat markkinoiden parhaita.


      • "Kun katsoo maailmaa, niin ei ole havaintoa, että yleisesti muut kuin kaupalliset ohjelmat olisivat parempia minun kannaltani. Eli ehkä asiakas on unohtunut noilta "parempien" ohjelmien väsääjiltä, koska niitä eivät muutkaan asiakkaan niin paljoa käytä? "

        Tässä vaikuttanee enemmänkin tunnettuus ja se että käytetään samaa mitä naapurillakin on, kuin softan laatu.

        "Firefox nyt ehkä puoltaisi väitteitäsi, mutta onko sekään kaikilta osiltaan parempi kuin esim. Opera? Operalla vaan on vastassa sekä "ilmainen" kaupallinen MSIE, että ilmainen Firefox. Itse käytän Firefoxia ja olen ihan tyytyväinen siihen. Siksi en ole ostamassa Operaa, vaikka se olisi ehkä parempi."

        opera taitanee olla kyllä hyvä esimerkki hyvästä kaupallisesta softasta ja lisätään viellä suljetun koodin kaupallisesta mallista, kun tuota vointakin voi kaupallistaa. Se sitten kumpi on parempi firefox vai opera en osaa sanoa. Voi jäädä jo mielipide kysymykseksi


        "Niin että ehkä luettelosi olikin yksipuolinen. Siitä unohtuivat ne haittapuolet, esim. se, että "evoluutio"-malissa voidaan tuhlata suunnattomasti resursseja, kun kehityshaaroista 99% johtaa "sukuppuuttoon", mutta nekin haarat vievät saman verran kehityspanosta koodiriviä kohti kuin toimivatkin haarat. Eikä ole kettään etukäteen sanomassa, ettei tuo kannata. Tai vaikka olisikin, niin ei silti uskota jne. Toinen seikka on sitten viimeistely asiakkaan näkökulmasta, tuotteistaminen. Koodarille se ei ole haastavaa, eikä taida olla ketään muutakaan, ketä se kiinnostaisi? Kaupallisessa tuottteessa nimenomaan viimeistely asiakkaan näkökulmasta on ymmärretty tärkeäksi."

        sehän on juuri evoluution hyvä puoli että karsii jyvät akanoista, ja nythän kyse on lopputuotteen toimivuudesta, eikä niinkään työpanoksesta.

        Eli esimerkiksi DRM:n kaltaiset rajoittavat tekijät tai vastaavat asiakkaita kiusaavat kaupalliset kontrollimekanismit on sitä että asiakas koetaan tärkeäksi? kopiosuojaukset ovat normaalikäyttäjille aiheuttaneet ongelmia kautta aikain. Esimerkiksi commorode 64:sen kanssa säätäneet tietävät miten hankalaa oli saada kasettilla tullutta peliä toimimaan kasettiasemassa pelkästään sen takia, että signaalitasot oli säädetty alhaisiksi kopioinnin estämiseksi, ja tavalliset käyttäjät latasivat, ruuvasitvat äänipäitä ja taas latasivat alusta sitten taas ruuvattiin hiukan lisää. Tunnin säätämisen ja lataamisen jälkeen pääsi pelaamaan :D Toi on sitä asiakkaiden huomioon ottamista :D


        "Kilpailevien tuotteiden käyttäjämäärät kuvastavat myös niiden käytettävyyttä, jos vaikka muitakin tekijöitä on olemassa. Esim. hinta voi olla esteenä parhaimpien kaupallisten tuotteiden laajemmalle käytölle jne. "

        Käyttäjämäärä ja käytettävyys ovat eri asioita, eikä niitä voi verrata. Kyse on oikeastaan samasta asiasta kuin vertaisi sitä, että lämpimällä säällä myydään enemmän jäätelöä kuin kylmällä säällä ja jäätelön myyntimäärät korreloivat hukkumiskuolemien kanssa ja päätellään siitä että jäätelön lisääntynyt myynti aiheuttaisia lisää hukkumiskuolemia.. vaikka kyse on säästä.

        Jos tuo käytettävyys argumentti pitäisi paikkansa, niin uusimmat linuxit olisivat windowssia käytetympiä.


      • M-Kar kirjoitti:

        "Kun katsoo maailmaa, niin ei ole havaintoa, että yleisesti muut kuin kaupalliset ohjelmat olisivat parempia minun kannaltani. Eli ehkä asiakas on unohtunut noilta "parempien" ohjelmien väsääjiltä, koska niitä eivät muutkaan asiakkaan niin paljoa käytä?"

        Mikä nyt on taas olevinaan kaupallinen ja mitä ei.. Tuo nyt sekoittaa avoimen koodin epäkaupallisuuteen. Joitakin aikoja sitten luin, että yrityksistä 80% käyttää avoimen koodin ohjelmistoja. Itse väittäisin kyllä tämän olevan 100% koska kaikissa yleisissä käyttöjärjestelmissä käytetään avointa koodia.

        "Firefox nyt ehkä puoltaisi väitteitäsi, mutta onko sekään kaikilta osiltaan parempi kuin esim. Opera?"

        Aika samantasoisia ovat. Opera on viimeisimmissä testeissä hieman nopeampi kuin Firefox mutta Firefoxilla on laajempi ekosysteemi kaikkia lisäosia ja se on valmiina useimmissa käyttöjärjestelmissä. Opera taas on valmiina monissa muissa laitteissa. Makuasia kumpaa käyttää.

        "Niin että ehkä luettelosi olikin yksipuolinen. Siitä unohtuivat ne haittapuolet, esim. se, että "evoluutio"-malissa voidaan tuhlata suunnattomasti resursseja, kun kehityshaaroista 99% johtaa "sukuppuuttoon", mutta nekin haarat vievät saman verran kehityspanosta koodiriviä kohti kuin toimivatkin haarat."

        Mistä revit tämän 99% ?

        "Kilpailevien tuotteiden käyttäjämäärät kuvastavat myös niiden käytettävyyttä, jos vaikka muitakin tekijöitä on olemassa."

        Ei kyllä aina. Windows XP:tä ja Vistaa käytetään paljon vaikka ovat tavattoman epäkäytettäviä.

        "Esim. hinta voi olla esteenä parhaimpien kaupallisten tuotteiden laajemmalle käytölle jne."

        Kaupallisuuden ja ei-kaupallisuuden raja voi olla häilyvä. Missään nimessä koodin avoimuus ei kerro laadusta ja olisi naurettavaa väittää, että suljettu koodi on laadukkainta kun tunnetusti on läjäpäin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja mitkä ovat markkinoiden parhaita.

        "Tuo nyt sekoittaa avoimen koodin epäkaupallisuuteen."

        no joo, kyllä oikeastaan eron ymmärrän. Olisi vain pitänyt miettiä tarkemmin mitä kirjoittaa.

        "Mistä revit tämän 99% ? "

        sieltä "ruskeastareijästä" tuokin taisi maailmaan tupsahtaa täysin mutuna :D

        "Kaupallisuuden ja ei-kaupallisuuden raja voi olla häilyvä. Missään nimessä koodin avoimuus ei kerro laadusta ja olisi naurettavaa väittää, että suljettu koodi on laadukkainta kun tunnetusti on läjäpäin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja mitkä ovat markkinoiden parhaita. "

        samaa mieltä oikeastaan.. tuossa ekassa viestissä koitin just keskittyä siihen, että suljettu ei välttämättä ole sitä parasta koodia.


      • mikael79 kirjoitti:

        "Tuo nyt sekoittaa avoimen koodin epäkaupallisuuteen."

        no joo, kyllä oikeastaan eron ymmärrän. Olisi vain pitänyt miettiä tarkemmin mitä kirjoittaa.

        "Mistä revit tämän 99% ? "

        sieltä "ruskeastareijästä" tuokin taisi maailmaan tupsahtaa täysin mutuna :D

        "Kaupallisuuden ja ei-kaupallisuuden raja voi olla häilyvä. Missään nimessä koodin avoimuus ei kerro laadusta ja olisi naurettavaa väittää, että suljettu koodi on laadukkainta kun tunnetusti on läjäpäin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja mitkä ovat markkinoiden parhaita. "

        samaa mieltä oikeastaan.. tuossa ekassa viestissä koitin just keskittyä siihen, että suljettu ei välttämättä ole sitä parasta koodia.

        mikael79:[sieltä "ruskeastareijästä" tuokin taisi maailmaan tupsahtaa täysin mutuna :D ]
        Mietipä asennettasi, joka ei ehkä ole kovin poikkeva keskimääräisestä linuxin "myyjän" asenteesta asiakasta kohtaan.
        Vertaa sitten omaa asennettasi oikeisiin Microsoft-myyjiin. Huomaatko eroa? Miten paljon tämän asenneeron uskon selittävän tuota tosiasiaa, ettei linux-pohjainen käyttöjärjestelmä kelpaa ilmaiseksikaan asiakkaille, vaikka se on parempi kuin joku kaupallinen kilpailija?


      • M-Kar kirjoitti:

        "Kun katsoo maailmaa, niin ei ole havaintoa, että yleisesti muut kuin kaupalliset ohjelmat olisivat parempia minun kannaltani. Eli ehkä asiakas on unohtunut noilta "parempien" ohjelmien väsääjiltä, koska niitä eivät muutkaan asiakkaan niin paljoa käytä?"

        Mikä nyt on taas olevinaan kaupallinen ja mitä ei.. Tuo nyt sekoittaa avoimen koodin epäkaupallisuuteen. Joitakin aikoja sitten luin, että yrityksistä 80% käyttää avoimen koodin ohjelmistoja. Itse väittäisin kyllä tämän olevan 100% koska kaikissa yleisissä käyttöjärjestelmissä käytetään avointa koodia.

        "Firefox nyt ehkä puoltaisi väitteitäsi, mutta onko sekään kaikilta osiltaan parempi kuin esim. Opera?"

        Aika samantasoisia ovat. Opera on viimeisimmissä testeissä hieman nopeampi kuin Firefox mutta Firefoxilla on laajempi ekosysteemi kaikkia lisäosia ja se on valmiina useimmissa käyttöjärjestelmissä. Opera taas on valmiina monissa muissa laitteissa. Makuasia kumpaa käyttää.

        "Niin että ehkä luettelosi olikin yksipuolinen. Siitä unohtuivat ne haittapuolet, esim. se, että "evoluutio"-malissa voidaan tuhlata suunnattomasti resursseja, kun kehityshaaroista 99% johtaa "sukuppuuttoon", mutta nekin haarat vievät saman verran kehityspanosta koodiriviä kohti kuin toimivatkin haarat."

        Mistä revit tämän 99% ?

        "Kilpailevien tuotteiden käyttäjämäärät kuvastavat myös niiden käytettävyyttä, jos vaikka muitakin tekijöitä on olemassa."

        Ei kyllä aina. Windows XP:tä ja Vistaa käytetään paljon vaikka ovat tavattoman epäkäytettäviä.

        "Esim. hinta voi olla esteenä parhaimpien kaupallisten tuotteiden laajemmalle käytölle jne."

        Kaupallisuuden ja ei-kaupallisuuden raja voi olla häilyvä. Missään nimessä koodin avoimuus ei kerro laadusta ja olisi naurettavaa väittää, että suljettu koodi on laadukkainta kun tunnetusti on läjäpäin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja mitkä ovat markkinoiden parhaita.

        M-Kar:[Mistä revit tämän 99% ? ]
        Tuo nyt on aika yleistä tietoutta evoluutiosta.


      • tuttumies kirjoitti:

        mikael79:[sieltä "ruskeastareijästä" tuokin taisi maailmaan tupsahtaa täysin mutuna :D ]
        Mietipä asennettasi, joka ei ehkä ole kovin poikkeva keskimääräisestä linuxin "myyjän" asenteesta asiakasta kohtaan.
        Vertaa sitten omaa asennettasi oikeisiin Microsoft-myyjiin. Huomaatko eroa? Miten paljon tämän asenneeron uskon selittävän tuota tosiasiaa, ettei linux-pohjainen käyttöjärjestelmä kelpaa ilmaiseksikaan asiakkaille, vaikka se on parempi kuin joku kaupallinen kilpailija?

        "Miten paljon tämän asenneeron uskon selittävän tuota tosiasiaa, ettei linux-pohjainen käyttöjärjestelmä kelpaa ilmaiseksikaan asiakkaille, vaikka se on parempi kuin joku kaupallinen kilpailija?"

        Ai. Mitenkäs sitten selität ne kymmenet miljoonat käyttäjät? Suomessakin varmaan 10% kuluttajista käyttää Linux-pohjaista Ubuntua. Suurin osa ei ole maksanut penniäkään.


      • Penguin
        M-Kar kirjoitti:

        "Miten paljon tämän asenneeron uskon selittävän tuota tosiasiaa, ettei linux-pohjainen käyttöjärjestelmä kelpaa ilmaiseksikaan asiakkaille, vaikka se on parempi kuin joku kaupallinen kilpailija?"

        Ai. Mitenkäs sitten selität ne kymmenet miljoonat käyttäjät? Suomessakin varmaan 10% kuluttajista käyttää Linux-pohjaista Ubuntua. Suurin osa ei ole maksanut penniäkään.

        "Suomessakin varmaan 10% kuluttajista käyttää Linux-pohjaista Ubuntua."

        Täällä on heitelty paljon noita Suomen kaksinumeroisia käyttölukuja, onko lähteitä?


      • Penguin kirjoitti:

        "Suomessakin varmaan 10% kuluttajista käyttää Linux-pohjaista Ubuntua."

        Täällä on heitelty paljon noita Suomen kaksinumeroisia käyttölukuja, onko lähteitä?

        "Täällä on heitelty paljon noita Suomen kaksinumeroisia käyttölukuja, onko lähteitä?"

        Joulukuussa näin statistiikkaa jossa suomalaisen, sisältöneutraalin sivuston kävijöillä oli 15% käyttäjistä Linux-pohjaisilla liikenteessä. Sellainen fiilis, että olisi ollut yläkanttiin, joskin tällä menolla ei kestä kauaa kun Ubuntu on yleistynyt viimeisen parin vuoden aikana kovalla tahdilla.

        10% voisi täsmää kun katson mesestä ihmisiä ja muistelen mitä käyttöjärjestelmiä näillä on käytössä. Osasta en kyllä tiedä mitä nykyisin käyttävät.


      • tuttumies kirjoitti:

        mikael79:[sieltä "ruskeastareijästä" tuokin taisi maailmaan tupsahtaa täysin mutuna :D ]
        Mietipä asennettasi, joka ei ehkä ole kovin poikkeva keskimääräisestä linuxin "myyjän" asenteesta asiakasta kohtaan.
        Vertaa sitten omaa asennettasi oikeisiin Microsoft-myyjiin. Huomaatko eroa? Miten paljon tämän asenneeron uskon selittävän tuota tosiasiaa, ettei linux-pohjainen käyttöjärjestelmä kelpaa ilmaiseksikaan asiakkaille, vaikka se on parempi kuin joku kaupallinen kilpailija?

        Kyse ei ole asenteesta linuxia kohtaan vaan enemmänkin siitä, että tosiasioita vääristellään jostain tempastuilla "tiedoilla."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2810
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1808
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      249
      1117
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      882
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      760
    Aihe