linnun suolistus

aloittelija

Kyselisin tässä aloittelevana metsästäjänä että miten lintu on helpoin suolistaa? Jotkut käyttää koukkua ja toiset "sormet perseeseen" menetelmää. Eikös sieltä pitäs kumminkin poistaa samalla keuhkot ynnä muut vai riittääkö pelkkä "paskasuolen" ja vatsalaukun poisto? Mitä osia sitten kannattaa linnusta hyödyntää ja miten valmistaa? Kannattaako esim. Kyyhkysestä ottaa muuta kun rintapalat irti? -kiitos etukäteen

10

15804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mjr82

      on varmaan helpoin kun revit käsin tai avaat puukolla aivan persereiän yläpuolelta auki ja koura sinne kaulaan asti ja nykäiset kerralla kaikki pois.kyllähän niistä kannattaa kaikki liha hyödyntää mitä irti saa.vaikka ei jossain kyyhkyn siivissä lihaa ole paljon muuta kuin hampaankolon täytteeksi.itse en ainakaan viitsi minkään linnun siipiä ruveta nylkemään sen nokareen takia.valmistushan on henk.koht.asia keittääkö,paistaako vai pistääkö uuniin.voi kait ne sydämen ja maksanki syödä jos siltä tuntuu,mutta jos sulla koira on niin anna ne sille,mutta ei mitään muuta saa sille syöttää...

    • Pystykorva

      Mettolta ym maalinnuilta pieni viilot peräaukon yläpuolelle ja suolet pois.
      Riippumaan viileässä 1-2 vrk. Linnusta parhaimmat ovat sydän, piira ja tietysti muutkin osat (keuhkoja en paistele). Siivisttä toisesta nivelestä poikki eli en käytä viimeisintä osaa (siivissäkin on syömistä ja se maku...).
      Ja niitä paisto-ohjeita onkin sitten useita joten siihen en kajoa, mutta maalintu on erittäin herkullista!!!

      • luontopessimisti

        Mahtaako sitä lintua kannattaa lainkaan ruuaksi laittaa.Eikä niitä sitten ehkä ampuakkaan tarvi.Mitä tautejakin siinäkin paskasuolessa pesiikään.Ja suolistaminen haisee varmaan aika kamalalta.En tiiä,kun en metsästä.Pystyisinköhän syömään riistaa pitämättä nenästä kiinni.Onkohan haulien pureskelu terveellistäkään.Vai piekkarilla niitä taidetaankin ampua.Jotenkin vaan tuntuu turhalta koko teitin hommat.


      • joopo
        luontopessimisti kirjoitti:

        Mahtaako sitä lintua kannattaa lainkaan ruuaksi laittaa.Eikä niitä sitten ehkä ampuakkaan tarvi.Mitä tautejakin siinäkin paskasuolessa pesiikään.Ja suolistaminen haisee varmaan aika kamalalta.En tiiä,kun en metsästä.Pystyisinköhän syömään riistaa pitämättä nenästä kiinni.Onkohan haulien pureskelu terveellistäkään.Vai piekkarilla niitä taidetaankin ampua.Jotenkin vaan tuntuu turhalta koko teitin hommat.

        linnunsuolistaminen mitään, mutta meneppäs haistelemaan hirven sisälmyksiä :)
        ja eipä kai siinä riistan paskasuolessa pesi sen enempää tauteja kuin tuotantoeläimelläkään. samalla tavalla pitää niistäkin suolet poistaa ennen paloittelua.


      • Vihtori
        luontopessimisti kirjoitti:

        Mahtaako sitä lintua kannattaa lainkaan ruuaksi laittaa.Eikä niitä sitten ehkä ampuakkaan tarvi.Mitä tautejakin siinäkin paskasuolessa pesiikään.Ja suolistaminen haisee varmaan aika kamalalta.En tiiä,kun en metsästä.Pystyisinköhän syömään riistaa pitämättä nenästä kiinni.Onkohan haulien pureskelu terveellistäkään.Vai piekkarilla niitä taidetaankin ampua.Jotenkin vaan tuntuu turhalta koko teitin hommat.

        suolista kinnostunut?


    • Pasi

      Mikäli lintu on säilynyt melko ehjänä niin en olen avannut ne vasta riiputtamisen jälkeen. Toiset poistaa mielellään suolet jo enne sitä. Jotta et puukolla riko suolia ja muita sisäelimiä tee näin:
      - laita lintu selälleen
      - ota peukalolla ja etusormella rintalastan alareunasta kiinni ja tee poikittainen viilto pallean kohdalle, sen jälkeen voit puukolla leikata nahkaa keskeltä peräsuoleen asti.
      - poista suolet yhdellä kertaa
      - katkaise pää jolloin myös ruoktorvi irtoaa poistettaessa muut sisäelimet.
      - puhko pallea ja poista maksa
      - säästä maksa, mahd. sydän ja kupu
      - halkaise kupu pituussunnassa jotta saat kaikki kivet ja hiekanjyvvät pois.
      - keuhkot ovat yleensä aika tiukasti kiinni selkärangassa, mutta nekin lähetävät sopivasti kun painaa molemmilla peukaloilla alas ja eteen selkärankaa pitkin.

      Kyhkystä en ole tehnyt mutta jos ajattelet broileria, siinä voi syödä kaikki mikä on pehmeät, joten kyllä minä näkisin hieman enemmän vaivaa se kyyhyn kanssa kuin sen että ottaisin vain rintapalat talteen.

    • eräjorma

      huomenta suomi vuonna 2013

    • ebcubeh

      Itse ne kovin tarkkaan suolista lintua tai siis suolistan mutta en poista kaikkea..suolet pois ja keuhkot koiralle, loput jätän, siellä ne paistissa kypsyy ja muhii ja antaa makua.

      Lintu on helppo avata sen verran että suolet saa pois vaikka pelkin sormin joskin puukko hyvä apua ja pitäähän puukko metsästäjällä olla.

    • näin saa nahan kans

      Vesilintun nyppinen on hankalaa ja nylkeminen taas puolittaa makunautinnon.
      Tähän pulmaan seuraava toimintatapa. Älä avaa sorsaa heti lainkaan , vaan kotona iso kattila tulille ja vettä kiehumaan. Kun vesi kiehahtanut, niin kasta sorsa kuumaan veteen kaulaa myöten. Anna sen olla vedessä minuutin verran ja sen jälkeen lähtee "karvat" aika helposti. kun lintu nypitty, niin sitten avataan ja suolistetaan.
      Toinen tapa on suolistaa ja laittaa pakkaseen karvoineen ja kun sulattaa, niin sitten lähtee höyhenet hyvin puolisulasta linnusta.

    • luukkupöksyinen

      Konstit on monet, muistan poikasena jolloin sain isä-ukon mukana olla sorsajahdissa, ikää minulla oli 7-8 vuotta, lintuja kynittiin ja nuotion hiilloksen päällä poltettiin loput höyhenet.

      Syksyisin syötiinkin usein viikonloppuisin riistaruokaa, vesilintuja, teeriä ja jäniksiä..juhlalta tuntui aina viikonloput. Silloin elettiin -60 luvun loppupuolta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      41
      1743
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      164
      1637
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      1378
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      238
      1316
    5. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      200
      1214
    6. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      128
      1145
    7. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      332
      1127
    8. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      78
      1076
    9. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      227
      1057
    10. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      314
      1057
    Aihe