Pullistunut silmä???

toukonelonen

Timanttikirjoahveneni on viikon ollut haluttoman oloisena nurkassa, söi sen mitä eteen tuli, mutta ei syöksähdellyt ruoan perässä ja nyt toinen silmä on pullistunut hurjasti. Muuten kalassa ei näy mitään erikoista (evät, suomut, kidukset ok, muuten ei ole pullistunut).

Minulla on 150l akvaario, jossa on kaksi timanttikirjoahventa ja yksi täplämonninen. Toiset kalat ovat virkeitä ja syövät. Ostimme akvaarion tuttavaltani ja se on ollut meillä vajaat 2kk (olen siis aloittelija). Tuttavallani akvaario oli ollut vuosia, kalatkin ovat vähintään 3v vanhoja.

Vaihdan noin kolmasosan vettä viikottain ja vaihdon yhteydessä laitan veteen EasyLife-vedenparannusainetta. Suuremmissa vedenvaihdossa olen käyttänyt AquaSafea (alussa kun vettä lisättiin enemmän joka vaihdossa). Toiselle puolelle akvaariota on kivien pinnalle tullut ruskeaa levää, toisen puolen monni putsaa. Vesi on kirkasta. Vedenvaihdon jälkeen olemme pitäneet varsinaisen suodattimen lisäksi päällä pienempää suodatinta, joka akvaariossa oli ennen kuin vettä oli tarpeeksi tuolle isommalle. Arvot ovat olleet alusta lähtien ok, nitraatti sallitun rajoissa (max.40 ml/L), nitriitti 0. Happamuutta voisi olla ehkä hieman vähemmän. Arvoja mitattiin alussa päivän pari välein ja nyt pari päivää vedenvaihdon jälkeen.

Selasin entisiä viestejä ja kalatuberkuloosi ei tuntuisi oikealta, ovathan kalat jo vuosia vanhoja. Muutto on tietysti stressi itsessään ja meillä akvaarion edestä kuljetaan, vaikka onkin nurkassa. Olen yrittänyt miettiä mikä voisi olla pielessä. Ruokaa on ehkä annettu alussa hieman liikaa, kun innokkaat kalanhoitajat olivat asialla. Ei sitäkään kuitenkaan hurjia määriä, sen olen valvonut.

Mitä voisin tehdä? Ovatko sakset ainoa ratkaisu? Onni-parka ei todellakaan ole nyt hyvässä kuosissa. Huolettaa myös toistaiseksi terveiden yksilöiden puolesta.

3

976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toukonelonen

      Varsinainen suodatin on siis Fluval 3Plus (tuli akvaarion mukana) ja toinen on Hydor 1 (uusi). Valaisimena on 1 kpl loisteputkia, veden lämpötila n.23-24 astetta. Loisteputki on päällä 12 h/vrk. Lämmitinkin on olemassa, mutta tuttavani (akvaarion ex-omistaja) sanoi, ettei hän käyttänyt sitä.

      Liuskoja olen käyttänyt vesiarvojen mittaamiseen, tässä vielä tarkemmat tiedot:
      nitraatti 20-40 ppm
      nitriitti 0
      kokonaiskovuus 75 ppm
      Karbonaattikovuus 80 ppm
      ph 6,8

      Vedenvaihto on tehty niin, että veden annetaan seistä ämpäreissä pari vuorokautta. Sitten imuroidaan pohjalle kertynyttä tavaraa, pestään suodatin, poistetaan irtonaiset/huonot kasvinosat ja laitetaan uusi vesi.

      Ruokaa annetaan 12h välein, hyppysellinen (max. puoli teelusikallista) hiutaleita, monnille 1 tabletti imukalojen ruokaa).

      Veden vaihtomäärästä... kävin miettimään, että pikemminkin vaihtomäärä on ollut neljäsosa eikä tuo kolmasosa. Sitä täytyy varmaan lisätä.

      • toukonelonen

        ...ahven ei näytä hyvälle. Näyttää siltä, että sillä on peräsuoli pullistunut ulos. Hyökkäilee jotenkin stressaantuneen oloisena akvaariossa olevan kasvin kimppuun. Huoh!

        Ajattelin, että on helppo tapa aloittaa ostamalla akvaario tuttavalta, jolla on ollut jo monta akvaariota elämänsä aikana. Eikä heillä ole tässä akvaariossa ollut mitään ongelmia (=tauteja tms.). Kalatkin ovat eläneet vuosikausia. Tenttasin tarkat ohjeet siitä kuinka hän on akvaariota hoitanut ja yritin tehdä täsmälleen samoin. En tiedä mikä saattoi mennä sitten näin pieleen, että kalat kituvat meillä oltuaan. Ensimmäinen kuukausikin näytti vielä menevän hyvin.

        Harmittaa itseä kalojen takia. Lapset parkuvat ja kyselevät pääsevätkö kalatkin taivaaseen, uhhuh. Suoraan sanottuna koko akvaariotouhu tuntuu tällä hetkellä ihan hullun hommalta.


    • toukonelonen

      Jatkan synkkää yksinpuheluani...

      Olin jo melkein luovuttanut, mutta ajattelin eilen illalla kokeilla vielä lämpötilan nostoa yön yli 29 asteeseen (jossain viestissä täällä oli siitä maininta). Ahvenen silmä pullottaa edelleen, mutta on ollut paljon aktiivisempi, yritti jopa ruoan perään. Laitoin vielä sakset toistaiseksi takaisin naulaan...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe