Fuksi & esseen tuoton vaikeus

hyvää esseetä etsimässä

Hei! Opiskelen ensimmäistä vuotta yhteiskuntatieteellistä ainetta ja itselleni tuottaa vaikeutta saada aikaan hyvä essee. Voisitteko suositella jotain kirjallisuutta tai kertoa omista kokemuksistanne, joista olette oppineet millainen on hyvä essee?

Itse kun lähden esseetäni kirjoittamaan tulee kyllä mielenkiintoisia aiheita joista voisi lähteä kirjoittamaan, mutta kun pyrin tarkentamaan kysymystä ja estämään sen laajentumista liikaa kohtaan ongelmia. Ensimmäinen ongelma on se, että en löydä tarpeeksi relevanttia aineistoa ja en tiedä miten yhdistelisin hedelmällisesti aineistoa. Toiseksi kun pohdin näkökulmaa ja luen aineistoa tuntuu kuin aihetta oltaisiin jo tutkittu niin paljon, ettei omalla tutkimuksella ole paljoa annettavaa vaan jää sellainen tunne, että se on pelkästään kirja referaattia. Samalla tulee tunne, että tämä esseeaiheeni onkin aivan turha, joka laskee motivaatiota esseetä kohtaan. Siis kannattaisiko unohtaa kvalitatiivinen aineisto ja panostaa kvantitatiiviseen aineistoon, jossa on kovaa dataa ja helppo todentaa ja saada aikaan hyvää tutkimusta? Kolmanneksi millaista kieltä käytätte ja onko tiettyjä perinteitä, joiden mukaan saa hyvän gradun aikaiseksi? Itse tiedän eräitä graduja, joissa on saatu hyvä arvosana käyttämällä ns. kapulakieltä ja annettu näin vaikutelma, että tietää asioita, kun osaa käyttää sanoja vaikeasti.

Kiitos etukäteen!

3

1034

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ala vaan

      suoltamaan tekstiä. Ei ne esseet ole mitään elämää suurempia juttuja, joidsen pitäisi kohahduttaa tiedeyhteisöä. Ne ovat pelkkiä harjoitustöitä, eli joutavanpäiväistä liibalaabaa, jota ei lue muu kuin kurssin opettaja. Ihan turhaa tuommoinen perfetkionismi. Tuota menoa et valmistu ikinä!

    • vanhempi valtsikalainen

      Hieman vanhemapna opiskelijana täytyy sanoa että tuolla tavoin saat itsellesi burn outin parissa vuodessa. Fuksivuotena nyt ylipäätään muutenkin vasta tutustutaan yliopisto-opiskeluun. Substanssipuolesta ei kannata olla vielä kauhean huolissaan. Kvantiin ja kvaliin ehtii tutustua vaikka sitten aineopinnoissa.

    • fm-englanti

      K: "Ensimmäinen ongelma on se, että en löydä tarpeeksi relevanttia aineistoa ja en tiedä miten yhdistelisin hedelmällisesti aineistoa."

      V: Kenties tiedonhauntaidoissasi on vielä parantamisen varaa, yliopiston kirjastossa osataan auttaa tämän suhteen. Toinen seikka on sitten aiheen rajaaminen - jos rajaus ei ole selkeä, aineiston haun kanssa tulee ongelmia.

      Aineiston "luova" ja osaava yhdistely on kyllä tärkeää. Muistan miten taannoin eräs proffa antoi positiivista palautetta niinkin yksinkertaisesta perusasiasta kuin siitä, että olin osannut yhdistää parin eri klassikkokirjoittajan ajatukset toisiinsa - tai verrata niitä ajatuksia hieman. Tämä oli syventävien opintojen eräällä kurssilla, joten kaipa tätä sitten oppi perus- ja aineopintojen kuluessa. Sinulla on siis vielä hyvin aikaa!

      K: "Toiseksi kun pohdin näkökulmaa ja luen aineistoa tuntuu kuin aihetta oltaisiin jo tutkittu niin paljon, ettei omalla tutkimuksella ole paljoa annettavaa vaan jää sellainen tunne, että se on pelkästään kirja referaattia."

      V: Tätähän harjoitusesseet monesti juuri ovatkin. Ja oikeastaanhan esseet eivät ole tutkimusraportteja.

      Eräs tärkeä asia yliopisto-opintojen aikana on muodostaa käsitys oman oppiaineen kannalta keskeisestä aineistosta. Ei perusopintojen aikana vielä tarvitse mitään uutta tuottaa.

      Toisaalta juuri yhteiskuntatieteissä ja humanistisissa tieteissä uuden tiedon tuottaminen on hieman erilaista kuin luonnontieteissä. Jo uudenlainen kysymyksenasettelu tai jonkin asian tarkastelu jotenkin - ihan pikkiriikkisenkin - uudella tavalla riittää - ja tämäkin siis oikeastaan vasta hyvissä eximian ja laudaturin graduissa. Suurin osa graduistakin on vanhan kertaamista - nekin ovat kuitenkin lopulta vain harjoitustöitä.

      K: "Kolmanneksi millaista kieltä käytätte ja onko tiettyjä perinteitä, joiden mukaan saa hyvän gradun aikaiseksi? Itse tiedän eräitä graduja, joissa on saatu hyvä arvosana käyttämällä ns. kapulakieltä ja annettu näin vaikutelma, että tietää asioita, kun osaa käyttää sanoja vaikeasti."

      Kapulakieli ja tieteellisten käsitteiden käyttö ovat eri asioita. KELA ja verottaja ynnä muut virastot käyttävät kapulakieltä. Tieteellisessä kielenkäytössä käsitteiden määrittely ja tarkka käyttö on erittäin keskeistä - se pitää hallita ja kyllä käsitteiden tarkka määrittely, rajaus ja hallinta on yksi hyvän gradun merkki. Eikä "käsitekikkailulla" gradun tarkastajaa onnistu hämäämään.

      Esseestä vielä lyhyesti. Essee on itsessään yhtenäinen kokonaisuus. Siinä on pääväittämä/kysymyksenasettelu, jota essee käsittelee.

      Siinä on rakenteellisesti johdanto-osio, käsittelyosio ja päätäntä. Essee etenee loogisesti.

      Jokaisen esseen kappaleenkin pitäisi periaatteessa sisältää sama rakenne: kussakin kappalleessa on aina teema- tai johtolause, käsittelyosio ja päätäntä, joka liittää kappaleen A seuraavaan kappaleeseen B.

      Onnea akateemiselle urallesi - on hienoa, että kyselet!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      117
      5935
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      145
      3863
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3285
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      468
      2719
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      268
      1730
    6. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1403
    7. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      87
      1396
    8. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      15
      1346
    9. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      156
      1272
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      77
      1268
    Aihe