Allerginen floristi?

tuleva floristiko?

Mietin alan vaihtoa ja päällimmäisenä olisi puutarha-alan koulutus ja siitä sitten eteenpäin floristiksi. Olen kuitenkin allerginen siitepölylle (kaikki ne tavalliset leppä, koivu ym...). Kukille en ole huomannut olevani allerginen, mutta todella voimakkaat tuoksut ärsyttävät (ketäpä ei?). Mutta esim. kukkien lehdistä/varsista tulevat nesteet ei ole aiheuttaneet allergiaa.
Onkohan mitään tsäännssejä floristiksi alkaa vai saako tuollaiset haaveet unohtaa astman pelossa?
Entä millaset on floristien palkat?
Kyselen nyt täällä kun täällä varmaan on floristeja tai ainakin muistan nähneeni... :)

6

1298

  Vastaukset

  • Kyllä floristeista varmasti allergikkojakin löytyy, monet ovat herkistyneet vasta työn myötä eri kukille. Joulun aika varsinkin on paha, on jos jonkinmoista tuoksua ja kukkakaupat on usein pieniä tiloja, joissa ei niin helposti tuuletella. Toinen on pääsiäisen seutu narsisseineen, sen nesteet on aika voimakkaita. Varsinaisesti kukkakaupassa ei siitepölyt mahdottomasti pölise, leikkokukat on usein niin jalostettuja, ettei ne siitepölyjä tai tuoksujakaan tuota. Poikkeuksiakin tietty on. Mutta niitä itselle allergisoivia kasveja oppii välttämään ja käsineitä ja muita suojaimia voi tarvittaessa käyttää. Ja floristin työtä on monenlaista, joten jos ala todella on intohimona, niin silloin sitä tekee pienistä haitoista huolimatta.
   Enemmän siitepölyallergiasta on haittaa on ihan perus puutarhurin työssä. Työ kun on useinmiten ulkotyötä tai sitten ollaan kasvihuoneessa, jossa käsiteltävät kukkamäärät on ihan toista kuin kukkakaupassa. Tai kurkku ja tomaattiviljelmät, joissa molemmissa on omat pölynsä ja tuoksunsa.
   Floristiksi voit toki opiskella käymättä puutarhakoulua, vaikka tokihan puutarhurin opinnoista aina hyötyä on.
   Puutarha-alan palkkaus ei ole parhaimmasta
   päästä, perusduunarin tuntipalkka keikkuu jossain 8-10 € tienoilla eikäpä taida floristitkaan kovin paljon suurempia summia saada. Ja kun kyseessä on useinmiten yksityinen työnantaja, voi palkka olla mitä vaan ja samoin työajat ja -olot. Ja vielä sekin että vakituista työpaikkaa voi olla vaikea saada, ainaskin täällä ei ruuhka-suomessa.

   • Miten floristiksi voi opiskella ilman puutarhakoulua? Oppisopimuksellako? Olen joka paikasta etsinyt tietoa, mutta en vissiin tarpeeksi hyvin, kun olen ymmärtänyt, että floristiksi voi opiskella sen jälkeen, kun on puutarhuriksi valmistunut.
    Miten floristin ja floristimestarin hommat eroaa toisistaan vai eroaako mitenkään? Itse haluaisin tietenkin mahdollisimman pitkälle kouluttautua. Onko silloin parempi palkkakin...?
    Vähän itseäkin mietityttää nuo työnäkymät, että millaisiin pätkähommiin sitä sitten joutuisi... Muttakun haluaisin ammatin, jossa voi käyttää luovuuttaan ja tykkään hoitaa kukkia. Nytkin on kämppä niitä pullollaan.
    Loppujen lopuksi se on kai ihan itsestä kiinni, koska eikö floristeilla ole paljon erilaisia työhommia...? Voi vaikka perustaa oman yrityksen.


   • tuleva floristi? kirjoitti:

    Miten floristiksi voi opiskella ilman puutarhakoulua? Oppisopimuksellako? Olen joka paikasta etsinyt tietoa, mutta en vissiin tarpeeksi hyvin, kun olen ymmärtänyt, että floristiksi voi opiskella sen jälkeen, kun on puutarhuriksi valmistunut.
    Miten floristin ja floristimestarin hommat eroaa toisistaan vai eroaako mitenkään? Itse haluaisin tietenkin mahdollisimman pitkälle kouluttautua. Onko silloin parempi palkkakin...?
    Vähän itseäkin mietityttää nuo työnäkymät, että millaisiin pätkähommiin sitä sitten joutuisi... Muttakun haluaisin ammatin, jossa voi käyttää luovuuttaan ja tykkään hoitaa kukkia. Nytkin on kämppä niitä pullollaan.
    Loppujen lopuksi se on kai ihan itsestä kiinni, koska eikö floristeilla ole paljon erilaisia työhommia...? Voi vaikka perustaa oman yrityksen.

    Niin, oppisopimus on yksi mahdollisuus opiskella kukkakauppa-alaa ja hyvä oikeestaan tosi hyvä vaihtoehto, koska heti pääsee kokeileen onko ala itselle sopiva vai ei. Tosin opiskelutyönantajan löytämisessä on oma prosessinsa.
    Mutta pitäisi olla myös floristin ammattitutkintoon valmentavia kursseja, jolloin puutarhakoulun käyminen ei ole pakollista. Nykyäänhän koulutus on melko vapaata, oma osaaminen huomioidaan ja kurssit räätälöiden oppilaan tarpeiden mukaan. Ja sitten vaan osallistutaan näyttökokeisiin, joiden perusteella ammattininimikkeen saa. Muistaakseni ainakin Forssassa taitaa olla työvoimakoulutksena juuri näitä valmennuskursseja ja Jämsän puutarhakoulussa on järjestetty kukkakauppa-alan koulutusta, johin ei aiempaa kokemusta juurikaan vaadita. Voin olla ihan hakoteilläkin.. osaisinpa neuvoa paremmin..
    Mutta työvoimatoimiston koulutusosastolla osanneevat neuvoa paremmin, kysele sieltä.

    Se, että on korkeasti koulutettu ei välttämättä palkkaa paranna, paitsi ehkä joissain taulukoissa, työnantaja sen päättää mitä haluaa ammattitaidostasi maksaa. Ilman floristin tutkintoakin osaa kukkakauppatöitä tehdä, loppujen lopuksi ne perussidontatyöt mitä suomalaisissa kukkakaupoissa tehdään ovat aina aika samanmoisia, kimppuja ja hautavihkoja ja ne kyllä näppärä ihminen oppii ilman pitkiä koulutuksiakin. Valitettavan harvassa on ne kukkakaupat joissa taiteellisia ja suuritöisiä kimppuja myydään, tai ostetaan. Ja muutenhan työ on asiakaspalvelua, kasvien hoitoa ja siivousta. Vähiten sitä kasvien hoitoa. Riippuu paljon millaisessa puodissa on töissä. Isommissa kaupoissa asiakas ei välttämättä edes floristia näe, se kun saattaa aina olla jossain takahuoneessa värkkäämässä hautavihkoja tai onnittelukimppuja. Tai kylmässä kellarissa kuten eräs floristi ystäväni...
    Jos omaa puotia haaveilee, niin silloin eniten hyötyä on yrittäjäkoulutuksesta ja omasta luovuudesta että saa kaupan kannattamaan. Yksi vaihtoehto vois olla myös ryhtyä jatkajaksi jonkun eläkkeelle siirtyvän kukkakauppiaan yritykseen. Näissä tapauksissa kauppias on usein halukas neuvomaan ja auttamaan alkuun uuden yrittäjän. Toki silloin pitää olla jo jotain kokemusta alasta, ihan taidottomana ei kannata yrittäjäksi ryhtyä.


  • Itse olen nyt kaupassa työskennellyt kolmatta vuotta ja allergia kollegoihin on uran aikana jo tullut törmättyä, toinen joutui lopettamaan nämä hommat koska eri kukkien nesteet aiheuttivat käsiin pahoja allergioita mutta astmaatikko kollega ystäväni on edelleen alalla ja vuosien saatossa hän on tuoksuihin tottunut. Pahimmat reagtiot on aiheuttanut jouluna joulutähti ja tuoksuvat liljat! riippuen kukkakaupasta, meidän kaupassa on suuret kylmiöt missä leikko kukkia säilytetään joten tuoksut eivät leviä kylmiön ansiosta. jos tosiaan allergiasi ovat vain puitten siitepölyt en näkisi alaa sinulle ongelmaksi. Itse olen opiskellut ensin puutarhuriksi Varsinais-suomen maaseutuoppilaitoksessa Tuorlassa ja sen jälkeen kukka myyjäksi ja erkoistunut floristiksi. puutarhurin tutkinto ei ole pakollinen mutta helpottaa hirmuisesti nopeatempoista floristin koulutusta kun pohjalla on jo tietoa. luokallani oli monenlaista väkeä 16-60 vuotiaaksi, kokin ammatista, kultaseppään jotka aloittivat aivan tyhjästä! heillä oli suuri oppimis määrä kun pohjalla ei ollut muuta alaan liityvää kokemusta, opiskeltavan oli kuitenkin yli 800 kasvia latinalaisineen nimineen! turun seudulla floristeja tarvitaan ja täällä mieluummin otetaan töihin floristi nimikkeen omaava koska kaupassa täytyy osata erikois sidontaa, morsiuskimput, seppeleet ynm.. olen työpaikassani ainut floristiksi opiskellut ja teen kaupassamme kaikki nämä erikoityöt! palkka taulokku löytyy Pam.fi sivuilta, floristi on kakkos myyjä joten nyt kun minulla tulee kolme vuotta alalla täyteen palkkani on 10,28 viidennellä vuodella jo 10,98 plus pyhistä tuplat mitä on paljon, nytkin pääsiäisestä 3 pyhää tuplana, iltalisät (monta kertaa jäädään töihin klo 18 jälkeen) ja lauantalisät.

   • Voi opiskella Tuorlassa, jossa on kaksi ryhmää 1. ne joilla ei ole koulutusta tai kokemusta pohjalla ja 2. kokemusta löytyy. Lisäksi voi opiskella Ahlmannin ammattiopistossa, joka on yksityinen ja siten maksaakin n. 1000 euron luokkaa.

    Ja kyllä yleensä ainakin modernit kukkakaupat hakevat vain ja ainoastaan floristin koulutuksen käyneitä töihin. Kuka vaan ei pysty tekemään vaativien asiakkaiden haluamia morsiuskimppuja ja muita sidontatöitä. On oltava lisäksi hyvä värisilmä ja kädentaito, sillä on vaikeaa sitoa jos on aivan tumpelo sormistaan, toki sitäkin oppii sitten ajan myötä..

    En tiedä onko se puutarhurin tutkinto välttämätön alalle, helpottaahan se, mutta jos on värisilmää ja näppärä niin siitä vain kokeilemaan sisään johonkin puutarha-alan oppilaitokseen floristilinjalle suoraan! Ja voihan sitä käydä sitten kukkasidontakurssilla ennen sitä katsomassa miltä se tuntuu, esim. kukkakinkerit.fi järjestää sidonta kursseja perusteista lähtien ja siellä on kuulemma floristimestarit opena.

    Floristimestari on alan korkein tutkinto, jonka jälkeen voi esim. opettaa jossakin ammattikoulussa.


  • Oikeastaan leikkokukat ovat turhuutta jotka vain allergisoivat saajansa. Jotkut asettelevat hääkukat pöydälle haisemaan asuin huoneisiin mikä on ihan järjetöntä. Yöllä viimeistään kukkien nuuhkijan henki salpautuu. Kukat on jätettävä ulos niin hajut leviävät tuulien mukana ja kukista voi nauttia turvallisesti ikkunan takaa sisätiloista.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

   Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
   Maailman menoa
   125
   4436
  2. Ovatko ihmiset unohtaneet että edustatte omaa työpaikkaanne myös omalla vapaa-ajallanne?

   Hävytöntä käytöstä, törttöilyä ja yksityisiä asioita julkaistaan someen. Sietäisi hävetä. Ettekö ymmärrä että tekonne vaikuttaa työpaikkanne imagoon j
   Maailman menoa
   126
   3847
  3. Stefan on onnellisempi kuin koskaan!

   Keväällä Martina Aitolehdestä, 37, eronnut Stefan Therman, 34, on elänyt jo kuukausia parisuhteessa ex-missi Sofia Belórfin, 30, kanssa. – Olen todel
   Kotimaiset julkkisjuorut
   173
   1097