Allerginen floristi?

tuleva floristiko?

Mietin alan vaihtoa ja päällimmäisenä olisi puutarha-alan koulutus ja siitä sitten eteenpäin floristiksi. Olen kuitenkin allerginen siitepölylle (kaikki ne tavalliset leppä, koivu ym...). Kukille en ole huomannut olevani allerginen, mutta todella voimakkaat tuoksut ärsyttävät (ketäpä ei?). Mutta esim. kukkien lehdistä/varsista tulevat nesteet ei ole aiheuttaneet allergiaa.
Onkohan mitään tsäännssejä floristiksi alkaa vai saako tuollaiset haaveet unohtaa astman pelossa?
Entä millaset on floristien palkat?
Kyselen nyt täällä kun täällä varmaan on floristeja tai ainakin muistan nähneeni... :)

6

2504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puutarhaaja

      Kyllä floristeista varmasti allergikkojakin löytyy, monet ovat herkistyneet vasta työn myötä eri kukille. Joulun aika varsinkin on paha, on jos jonkinmoista tuoksua ja kukkakaupat on usein pieniä tiloja, joissa ei niin helposti tuuletella. Toinen on pääsiäisen seutu narsisseineen, sen nesteet on aika voimakkaita. Varsinaisesti kukkakaupassa ei siitepölyt mahdottomasti pölise, leikkokukat on usein niin jalostettuja, ettei ne siitepölyjä tai tuoksujakaan tuota. Poikkeuksiakin tietty on. Mutta niitä itselle allergisoivia kasveja oppii välttämään ja käsineitä ja muita suojaimia voi tarvittaessa käyttää. Ja floristin työtä on monenlaista, joten jos ala todella on intohimona, niin silloin sitä tekee pienistä haitoista huolimatta.
      Enemmän siitepölyallergiasta on haittaa on ihan perus puutarhurin työssä. Työ kun on useinmiten ulkotyötä tai sitten ollaan kasvihuoneessa, jossa käsiteltävät kukkamäärät on ihan toista kuin kukkakaupassa. Tai kurkku ja tomaattiviljelmät, joissa molemmissa on omat pölynsä ja tuoksunsa.
      Floristiksi voit toki opiskella käymättä puutarhakoulua, vaikka tokihan puutarhurin opinnoista aina hyötyä on.
      Puutarha-alan palkkaus ei ole parhaimmasta
      päästä, perusduunarin tuntipalkka keikkuu jossain 8-10 € tienoilla eikäpä taida floristitkaan kovin paljon suurempia summia saada. Ja kun kyseessä on useinmiten yksityinen työnantaja, voi palkka olla mitä vaan ja samoin työajat ja -olot. Ja vielä sekin että vakituista työpaikkaa voi olla vaikea saada, ainaskin täällä ei ruuhka-suomessa.

      • tuleva floristi?

        Miten floristiksi voi opiskella ilman puutarhakoulua? Oppisopimuksellako? Olen joka paikasta etsinyt tietoa, mutta en vissiin tarpeeksi hyvin, kun olen ymmärtänyt, että floristiksi voi opiskella sen jälkeen, kun on puutarhuriksi valmistunut.
        Miten floristin ja floristimestarin hommat eroaa toisistaan vai eroaako mitenkään? Itse haluaisin tietenkin mahdollisimman pitkälle kouluttautua. Onko silloin parempi palkkakin...?
        Vähän itseäkin mietityttää nuo työnäkymät, että millaisiin pätkähommiin sitä sitten joutuisi... Muttakun haluaisin ammatin, jossa voi käyttää luovuuttaan ja tykkään hoitaa kukkia. Nytkin on kämppä niitä pullollaan.
        Loppujen lopuksi se on kai ihan itsestä kiinni, koska eikö floristeilla ole paljon erilaisia työhommia...? Voi vaikka perustaa oman yrityksen.


      • puutarhaaja
        tuleva floristi? kirjoitti:

        Miten floristiksi voi opiskella ilman puutarhakoulua? Oppisopimuksellako? Olen joka paikasta etsinyt tietoa, mutta en vissiin tarpeeksi hyvin, kun olen ymmärtänyt, että floristiksi voi opiskella sen jälkeen, kun on puutarhuriksi valmistunut.
        Miten floristin ja floristimestarin hommat eroaa toisistaan vai eroaako mitenkään? Itse haluaisin tietenkin mahdollisimman pitkälle kouluttautua. Onko silloin parempi palkkakin...?
        Vähän itseäkin mietityttää nuo työnäkymät, että millaisiin pätkähommiin sitä sitten joutuisi... Muttakun haluaisin ammatin, jossa voi käyttää luovuuttaan ja tykkään hoitaa kukkia. Nytkin on kämppä niitä pullollaan.
        Loppujen lopuksi se on kai ihan itsestä kiinni, koska eikö floristeilla ole paljon erilaisia työhommia...? Voi vaikka perustaa oman yrityksen.

        Niin, oppisopimus on yksi mahdollisuus opiskella kukkakauppa-alaa ja hyvä oikeestaan tosi hyvä vaihtoehto, koska heti pääsee kokeileen onko ala itselle sopiva vai ei. Tosin opiskelutyönantajan löytämisessä on oma prosessinsa.
        Mutta pitäisi olla myös floristin ammattitutkintoon valmentavia kursseja, jolloin puutarhakoulun käyminen ei ole pakollista. Nykyäänhän koulutus on melko vapaata, oma osaaminen huomioidaan ja kurssit räätälöiden oppilaan tarpeiden mukaan. Ja sitten vaan osallistutaan näyttökokeisiin, joiden perusteella ammattininimikkeen saa. Muistaakseni ainakin Forssassa taitaa olla työvoimakoulutksena juuri näitä valmennuskursseja ja Jämsän puutarhakoulussa on järjestetty kukkakauppa-alan koulutusta, johin ei aiempaa kokemusta juurikaan vaadita. Voin olla ihan hakoteilläkin.. osaisinpa neuvoa paremmin..
        Mutta työvoimatoimiston koulutusosastolla osanneevat neuvoa paremmin, kysele sieltä.

        Se, että on korkeasti koulutettu ei välttämättä palkkaa paranna, paitsi ehkä joissain taulukoissa, työnantaja sen päättää mitä haluaa ammattitaidostasi maksaa. Ilman floristin tutkintoakin osaa kukkakauppatöitä tehdä, loppujen lopuksi ne perussidontatyöt mitä suomalaisissa kukkakaupoissa tehdään ovat aina aika samanmoisia, kimppuja ja hautavihkoja ja ne kyllä näppärä ihminen oppii ilman pitkiä koulutuksiakin. Valitettavan harvassa on ne kukkakaupat joissa taiteellisia ja suuritöisiä kimppuja myydään, tai ostetaan. Ja muutenhan työ on asiakaspalvelua, kasvien hoitoa ja siivousta. Vähiten sitä kasvien hoitoa. Riippuu paljon millaisessa puodissa on töissä. Isommissa kaupoissa asiakas ei välttämättä edes floristia näe, se kun saattaa aina olla jossain takahuoneessa värkkäämässä hautavihkoja tai onnittelukimppuja. Tai kylmässä kellarissa kuten eräs floristi ystäväni...
        Jos omaa puotia haaveilee, niin silloin eniten hyötyä on yrittäjäkoulutuksesta ja omasta luovuudesta että saa kaupan kannattamaan. Yksi vaihtoehto vois olla myös ryhtyä jatkajaksi jonkun eläkkeelle siirtyvän kukkakauppiaan yritykseen. Näissä tapauksissa kauppias on usein halukas neuvomaan ja auttamaan alkuun uuden yrittäjän. Toki silloin pitää olla jo jotain kokemusta alasta, ihan taidottomana ei kannata yrittäjäksi ryhtyä.


    • floristi

      Itse olen nyt kaupassa työskennellyt kolmatta vuotta ja allergia kollegoihin on uran aikana jo tullut törmättyä, toinen joutui lopettamaan nämä hommat koska eri kukkien nesteet aiheuttivat käsiin pahoja allergioita mutta astmaatikko kollega ystäväni on edelleen alalla ja vuosien saatossa hän on tuoksuihin tottunut. Pahimmat reagtiot on aiheuttanut jouluna joulutähti ja tuoksuvat liljat! riippuen kukkakaupasta, meidän kaupassa on suuret kylmiöt missä leikko kukkia säilytetään joten tuoksut eivät leviä kylmiön ansiosta. jos tosiaan allergiasi ovat vain puitten siitepölyt en näkisi alaa sinulle ongelmaksi. Itse olen opiskellut ensin puutarhuriksi Varsinais-suomen maaseutuoppilaitoksessa Tuorlassa ja sen jälkeen kukka myyjäksi ja erkoistunut floristiksi. puutarhurin tutkinto ei ole pakollinen mutta helpottaa hirmuisesti nopeatempoista floristin koulutusta kun pohjalla on jo tietoa. luokallani oli monenlaista väkeä 16-60 vuotiaaksi, kokin ammatista, kultaseppään jotka aloittivat aivan tyhjästä! heillä oli suuri oppimis määrä kun pohjalla ei ollut muuta alaan liityvää kokemusta, opiskeltavan oli kuitenkin yli 800 kasvia latinalaisineen nimineen! turun seudulla floristeja tarvitaan ja täällä mieluummin otetaan töihin floristi nimikkeen omaava koska kaupassa täytyy osata erikois sidontaa, morsiuskimput, seppeleet ynm.. olen työpaikassani ainut floristiksi opiskellut ja teen kaupassamme kaikki nämä erikoityöt! palkka taulokku löytyy Pam.fi sivuilta, floristi on kakkos myyjä joten nyt kun minulla tulee kolme vuotta alalla täyteen palkkani on 10,28 viidennellä vuodella jo 10,98 plus pyhistä tuplat mitä on paljon, nytkin pääsiäisestä 3 pyhää tuplana, iltalisät (monta kertaa jäädään töihin klo 18 jälkeen) ja lauantalisät.

      • floristiikka

        Voi opiskella Tuorlassa, jossa on kaksi ryhmää 1. ne joilla ei ole koulutusta tai kokemusta pohjalla ja 2. kokemusta löytyy. Lisäksi voi opiskella Ahlmannin ammattiopistossa, joka on yksityinen ja siten maksaakin n. 1000 euron luokkaa.

        Ja kyllä yleensä ainakin modernit kukkakaupat hakevat vain ja ainoastaan floristin koulutuksen käyneitä töihin. Kuka vaan ei pysty tekemään vaativien asiakkaiden haluamia morsiuskimppuja ja muita sidontatöitä. On oltava lisäksi hyvä värisilmä ja kädentaito, sillä on vaikeaa sitoa jos on aivan tumpelo sormistaan, toki sitäkin oppii sitten ajan myötä..

        En tiedä onko se puutarhurin tutkinto välttämätön alalle, helpottaahan se, mutta jos on värisilmää ja näppärä niin siitä vain kokeilemaan sisään johonkin puutarha-alan oppilaitokseen floristilinjalle suoraan! Ja voihan sitä käydä sitten kukkasidontakurssilla ennen sitä katsomassa miltä se tuntuu, esim. kukkakinkerit.fi järjestää sidonta kursseja perusteista lähtien ja siellä on kuulemma floristimestarit opena.

        Floristimestari on alan korkein tutkinto, jonka jälkeen voi esim. opettaa jossakin ammattikoulussa.


    • Anonyymi

      Oikeastaan leikkokukat ovat turhuutta jotka vain allergisoivat saajansa. Jotkut asettelevat hääkukat pöydälle haisemaan asuin huoneisiin mikä on ihan järjetöntä. Yöllä viimeistään kukkien nuuhkijan henki salpautuu. Kukat on jätettävä ulos niin hajut leviävät tuulien mukana ja kukista voi nauttia turvallisesti ikkunan takaa sisätiloista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe