helmuth van assendelft

taidekauppias

olisiko sinulla tarinaa tästä legendaarisesta taidekauppiasta. helmunth van assendelft liikkui ympäri suomea taidekaupoilla

6

2649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elvi maarni

      kauppasi ainakin Elvi Maarnin maalauksia

    • tähän

      olisko hollantilainen

    • jöröjukka

      Sen verran voin sanoa että hän oli minun kummisetäni ja kävi useasti Kajaanissa, olin kovin nuori enkä ymmärtäny tämän hienon miehen työtä ennekuin oli liian myöhäistä.

    • Anonyymi

      Herra Assendelft kävi 'joka vuosi' meillä. Hänellä ole paksu käärö [noin ø 30-40 cm] kainalossa öljyvärimaalauksia. Taidekauppiaan vierailu oli hyvin mieluisa tapahtuma perheessämme. Istuimme olohuoneessa kahvipöydän ympärillä ja herra Assendelft avasi käärönsä muutaman metrin päässä. Hän nosti maalauksen toisensa perään avatusta pinostaan esiin. Hän kertoi taiteilijasta samalla kun vanhempani ja me 3 lasta tarkastelimme 'asiantuntevasti' maalauksia. Usein isäni osti yhden teoksen, joka toimitettiin kehystettäväksi. Sitten taulu saapui postitse, tai isäni haki sen 'jostakin' autollaan, kun sattui liikkumaan Helsingissä. - Todellinen herrasmies oli tämä herra Helmuth van Assendelft, Suomen tunnetuin taidekauppias. Hänestä jäi hyvä muisto (olen nyt 70 v.).

    • Anonyymi

      Muistan arvokkaan, hienostuneen herran, joka tuli kotiimme, pieneen maaseutukauppalaan myymään taidetta. Tunnelma oli harras, kun hän otti laukustaan yksi kerrallaan rullatun kankaan, josta paljastui öljyvärimaalaus,, Nelimarkkaa tietysti, Maarnia, monien muidenkin kotimaisten taiteilijoiden töitä. Katselimme maalauksia ihastellen, minä ja vanhemmat. Joku sitten valittiin, useimmiten Nelimarkan työ. Herra Assendelft häipyi yhtä mystisesti kuin oli ilmestynytkin, tullakseen taas uudelleen jonain päivänä. Miten hän matkansa taittoi, mihin majoittui, siitä minulla ei ole käsitystä. Mutta outoa, salaperäistä karismaa hänessä oli. Jotenkin mieleeni assosioituu Muumilaaksossa vieraileva taikuri.

    • Anonyymi

      Helmuth van Assendelft oli pienikokoinen, pukinpartainem, fyysiseltä olemukseltaan kuiva, mutta varmaankin vahva, sillä taulukäärön on täytynyt olla painava. Minulla on kaksi hänen myymäänsä taulua, tekijät eivät ole suuria nimiä. Toisen valitsi äitini koska teoksessa oleva pikkupoika toi mieleen minut nuorempana, toiden valitsi isäni seuraavana esittelyvuotena sillä perusteella että taulun laituri- ja venehuoneaihe toi mieleen saariston jossa hän oli tehnyt sairaskäyntejä toimiessaan Loviisassa eläinlääkärinä 1950-luvulla.
      Esittely- ja ostotapatumat sijoittatuivat 1960-luvulle, jonne muutimme 1959 kun isä sai sieltä viran kaupungineläinlääkärinä. Assendelftiä oli suositellut meille ja meitä Assendelftille isäni virkaveli, piirielänlääkäri vaimoineen. Pariskunta oli lapseton joten heillä oli ollut varaa hankkia joukko arvokkaampia tauluja, olisiko joukossa ollut ainakin yksi nelimarkka, ehkä gösta diehl. Muistikuvani ovat jo vähän himmentyneet. Yhdessä taulussa oli joukko maalaisia joko vanhan ajan maakauppapuodissa tai apteekissa, ehkä halonen.
      Aseendelftillä oli ystävällinen mutta pistävä katse, jonka hän aina piti poispäin käännettynä pitäessään maalauskangasta näytillä. Hän ikäänkuin poistui, oli mahdollisimman neutraali, jotta hänen persoonansa ei olisi taideteoksen ja sitä katsovien asiakkaiden välissä sotkemassa vaikutelmaa. Tämä maneeri ja olemus oli hyvin vahva ja samalla siinä oli jotain koomista, niin että osasin aikuisena parodioida sitä kotona oman perheeni keskuudessa. En pilkatakseni kunnianarvoista herraa, vaan luodakseni mielikuvan tilanteesta jossa taulut oli valittu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      1835
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1479
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1255
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1180
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      969
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      942
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      895
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      101
      826
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      684
    Aihe