Kouluarvostelu, minkä takia?

Epäilijä

Minkä takia koulunkäynti pyörii kokeiden ympärillä? Minkä takia yleensäkin tärkeintä koulussa on arvostelu ja oppilaiden paremmuusjärjestely? Eikö koulussa ole tarkoitus opiskella? Pitäisi vain jotenkin huolehtia, että se tehtäisiin hyvin ja ihmiset todella oppisivat. Arvostelu ja ehdot/luokallejäänti on todella hyvä järjestelmä tähän, mutta koulu pyörii mielestäni aivan liiaksi kokeiden ympärillä. Jotkut oppilaat stressaavat näihin kokeisiin ja järkyttyvät jolleivat ole luokan/ryhmän paras. Tämä ei ole hyvä järjestelmä. Mielummin hyväksytty/hylätty arvostelu. Mielipiteitä, kiitos!

9

772

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rix

      Mä oon ihan samaa mieltä. Aina haetaan paremmuus järjestyksii ja vertaillaan. Sitäpaitsi suurin osa siit paskast mitä koulussa meille syötetään on niin turhaa.
      Mun mielestä on sairasta et joku yks opettaja saa arvostella et miten hyvä meitsi on vaikkapa äikässä... Se tois tiettyy tasa-arvoo tsydeemiin jos peruskoulusta, lukiosta ja amiksestaki tulis vaan joku "suoritettu" -pahvi.

    • JiiPee

      Jos olisi vain hylätty/hyväksytty, eivät ihmiset jaksaisi lukea kuin sen välttämättömän, että pääsisi kokeesta läpi. Nyt kun saa numeroita, on merkitystä lukeeko paljon vai vain välttämättömän.

      Lisäksi tarkempi tieto osaamisesta kertoo, onko sinulla kykyjä alalle, ja kun esimerkiksi yliopistoja on rajallinen määrä, täytyy ottaa sisään vain parhaat. Jos arvostelut olisivat vain hyväksytty/hylätty, olisi tämä paljon vaikeampaa.

      Tätä asiaa on varmasti mietitty tarkkaan ja koettu numeroarvostelu parhaaksi vaihtoehdoksi.

      • Epäilijä

        Mutta kilpailu on sairasta.


      • JiiPee
        Epäilijä kirjoitti:

        Mutta kilpailu on sairasta.

        Eläinuroksilla on kilpailu naaraista, elintilasta yms luonnollisesti. Samalla tavoin kilpailu on ihmisillä luonnollinen vaisto, oletammehan kehittyneemme apinoista, vai oliko se simpansseista. Sellainen vaisto vaikuttaa edelleen, ja se on edelleen tärkeä ihmisyksilön kannalta. Joskin sitä pitäisi mielestäni pystyä kontrolloimaan nyky-maailmassa. En tietenkään pidä voimakasta kilpailuviettiä hyvänä asiana, mutta jonkinlainen taitaa olla välttämättömyys.


    • Veijari

      Eihän koulussa kilpailuteta? Ei opettaja luokan edessä sano että sinä sait nyt parhaan numeron ja pekka taas oli huonoin, tai seinälle ei tule listaa missä ihmiset on järjestyksessä pisteiden perusteella. Mainitsemasi kilpailu on ihan oppilaiden oma keksintö, joka johtuu kilpailuvietistä joka ihmisillä ja eläimillä on ollut aikojen alusta. Enkä minä ainakaan koskaan kokenut sitä kilpailuna. Meillä ainakin vaan kavereiden kanssa vertailtiin mitä kukin sai. En mä ainakaan koskaan ajatellut että mun pitää saada parempi ku jonkun toisen.

      Ja mitä tulee hylätty/hyväksytty systeemiin, niin kyllähän nykyinen numero-systeemi on mielestäni paljon informatiivisempi kun oikeesti saa jonkun näköstä kuvaa siitä miten hyvin asiat hallitsee. Kuten joku tuossa edellä jo kirjoitti hylätty/hyväksytty-järjestelmä johtaisi siihen, että ainoa tavoite olisi päästä läpi, eikä niinkään sivistää itseään. Haha! Okei... Kaikilla se tavoite ei tosiaankaan ole sivistää itseään vaan saada hyvä numero. Mutta mielestäni numerokin on sinällään ihan hyvä kannustin. Meillä ainakin ala-asteella oli sillä tavalla, että jos vaikka kirjoitti hyvän aineen, niin sai vihkoonsa leiman palkinnoksi. Se oli tavoittelemisen arvoinen asia. Hyvä numero ajaa vähän samaa asiaa kuin leima kaikista nuorimmille...

      -veijari-

    • ei jaksa

      paskat, mitä väliä sillä on miten hyvin ne asiat osaa. Eiks se päätarkotus olis päästä kouluista läpi ja tietää ees jotain. Ihmiset tekee liikaa töitä, opiskelee ihan hulluina jotain vitun turhaa asiaa ja kuolee älykkäinä.
      Rennompi meininki olis kun kouluissa relattais vähän ja lakattais arvostelemasta sitä jokasen osaamista.

      • tiinu

        niin mitä turhaa sitä opikellaan ja tehdään töitä!!!ehkä vaikka siksi, että se on elämää.kuka enää opiskelisi jos ei testettaisi oletko opiskellut ja ehkä kokeet ja arvostelut voi ajatella sitenkin; että kuinka paljon minun ehkä kannattaa vielä harjoittaa itseäni että osaisin esim.prosenttilaskennan,maailman pääkaupunkeja jne. jne. ei koulua käydä opettajia varten ei töitä tehdä työn antajaa varten vaan SINUA ITSEÄSI VARTEN,jokainen on oman elämänsä herra ja päättää mikä juuri minulle riittää.toisilla on korkeammat tavoitteet toisille riittää koulun "läpäisy" se on itse sinun päätettävissä.


    • tuleva ope

      Aivan niin kuin täällä tuli esiin, arvioinnin tarkoitus on mahdollistaa jatko-opiskelu. Siis numeroita tarvitaan jotta voidaan pyrkiä eteenpäin ja jaotella ihmisiä opintoihin ja työelämään, niin kylmältä kuin se kuulostaakin. EU:n myötä vielä yritetään saada arviointisysteemejä eri maissa samantapaisiksi, jotta voisi suoraan hakea opiskelupaikkaa tai töitä ulkomailta omilla arvosanoillaan.

      Tietysti arvioinnilla on myös noita muita tehtäviä, kuten kertoa oppilaalle itselleen missä mennään. On tosiaan harmi että tästä syntyy kilpailuasetelma, mutta kyllähän töihin haussakin kilpaillaan, se jolla on parhaat paperit tai paras työkokemus saa paikan. Koulun tarkoituksena sinänsä ei ole aiheuttaa oppilaalle oloa, että hänen täytyisi koko ajan kamppailla muiden kanssa. Lähinnä tärkeintä on haasteiden antaminen jokaiselle yksilönä; ja olen kyllä aika varma että jos arviointia ei olisi, kukaan ei jaksaisi tehdä mitään. Kuvittele tilannetta tunneilla, oppilaat tekisivät omiaan ja opettaja yrittäisi saada otetta. Oppilaat voisi hetkeksi ryhdistäytyä jos sanoisi että nyt taitaa tulla hylätty mutta siinä kaikki, ei olisi muita tavoitteita kuin läpipääsy. Tämä on tietenkin rankka yleistys...

    • Anonyymi

      sun mutsis

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9669
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      399
      4148
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      88
      2872
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2825
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2604
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      197
      2587
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1813
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      69
      1657
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1600
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1413
    Aihe