Säästösuunnitelmani

Mitä mieltä olette?

Nettotuloni ovat yhteensä noin 2.380,-/kk. Olen kahden lapsen yh, joten menojakin on. Suunnittelen säästäväni neljään eri osakerahastoon 90 - 190,-/kk, siten, että esim joulukuuussa on pienempi erä, vuoden ainut 90,- koska meot muutenkin ovat moninkertaiset. Yhteensä näistä kertyy vuodessa 1.980,- Rahoja ei ole tarkoitus nostaa muutamaan vuoteen. Arvelisin noin 5 vuotta???

Tämän lisäksi erilliselle säästötilille aina palkkapäivänä 200,- ja loppukuusta jos elatusmaksusta jää, niin voi muutaman kympin lisätä. --> vuodessa 2.400,-. Näillä rahoilla aion lähteä etelänlomalle (noin puolet summasta 1.200,- riittänee kun kerrankin tarkoituksena lähteä ilman lapsosia) ja osalla rahoista ostaa osakkeita, nyt kun ne ovat halpoja.

Osakkeita olen ostanut viime syksynä kolmea eri firmaa, yht. 1.500,- ja nyt sitten jossain vaiheessa siis vähän lisää noin 1.000,- Ostelen pikkuhiljaa, jolloin tulee ajallistakin hajautusta (mahtaneeko olla merkitystä silti näillä summilla), ja sitä mukaa kun saa vähän säästettyä. Näitä on tarkoitus pitää melko kauan, kunnes on todella jotain tarvetta, kuten oma tai sijoitusasunto tms. Epäilisin, jopa 10v.

Nyt on mielestäni erittäin ajankohtaiset ajat sijoittaa rahastoihin ja osakkeisiin. Olen pankissa töissä, joten vähän on tietoakin sijoituksista, mutta en voi sanoa, että vielä olisi ihan hirmuista ammattitaitoa kertynyt (= tavisvirkailija).

Laskin, että säästöt tekevät vuosituloistani vähän reilu 15%. Mitä mieltä olette?

11

2238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi !+?

      Jos riittä elämiseen rahat miksi pitää säästää noin "perusteelisesti" eli ns. kaikki ylimääräinen ?

      Osta oma asunto ja elä lasten kanssa elämää !

      Tai miten vaan mut elä vedä elämää säästämisen vuoksi liian tiukalle tai jätä lomareissut ulkomaille tekemättä ja säästä se osuus johonkin järkevään.

      Itsekkin toki säästän sijoitusrahastoihin ,mut vain alle 5% brutto tuloistani... Mut menee ja varmaan aika pitkään et saan tappion voitolle...

      • ap.

        En saa asuntolainaa, koska työsuhteeni on määräaikainen. Aikaisemmin olen säästänyt 90,-/kk rahastoihin sekä lisäksi jonkin verran tilille, ja ajattelin nyt lisätä summaa kun rahastoissa on nyt hyvät mahdollisuudet saada parempaa tuottoa.

        Sitä juuri itsekkin ajattelin, mahtaako mennä liikaa säästämiseksi näillä summilla, mutta voinhan sitten pienentää summia, jos sitten siltä tuntuu. Toisaalta taas tuntuu, että monet tulevat hyvinkin pienellä toimeen, miksen minä sitten tulisi??? Tottakai eletään kyllä lastenkin kanssa, herkutellaan ja käydään esim. kylpylässä tai leffassa joskus. Haluan muuten opettaa lapsille, ettei raha puussa kasva. Eli en halua hukuttaa heitä tavaraan niinkuin monilla tuntuu nykyään olevan. Mitään ei tarvitse odottaa edes yhtään, kun heti, tai jopa ennen, kuin pyytää jotain, se jo tuodaan tarjottimella nokan eteen. --> Ei olla enää tyytyväisíä mihinkään, mikään ei riitä.

        Muutama vuosi sitten, kun opiskelin ja asuin jo tuolloin lasten kanssa ainoana aikuisena, niin pärjättiin kyllä alle puolella näistä tuloista. Ruokaa ja vaatetta kyllä oli ja vielä pieniin huvituksiinkin riitti rahaa. Kulutus on kyllä todella muuttunut tuosta, huomaan sen jo painossanikin. On varmaan varaa ostaa enemmän karkkia ja herkkuja kuin tuohon aikaan :)

        Tuo 15% oli nettotuloista, ja siis tili rahastot yhteensä. Kuitenkin, kun tilillä olevia rahoja on tarkoitus käyttääkkin johonkin, niin ei tuo 15 taida olla totuus...


      • M26+

        Miksi rahaa pitäisi kuluttamalla kuluttaa jos sille ei oikeastaan ole juuri sillä hetkellä tarvetta? Rahaa nyt kuitenkin kannattaa aina olla. Nähdäkseni se vähentää stressiäkin pitkällä tähtäimellä paljon enemmän, kuin ne muutamat viikot ulkomailla, joka tuo lähinnä hetkellistä helpotusta arkeen. Ja lisäksi jos nyt sattuisi vielä sijoitusten suhteen vainu osumaan oikeaan, niin sitähän pian petaa itselleen taloudellisesti kohtuullisen turvallista loppuelämää.

        Itse en laske prosentteja paljonko säästän. Tiedän tasan tarkkaan millä summalla pidän itseni kuukauden kohtuudella leivässä, ja loput työnnän osakesalkkuun, oli nettotulot kuukaudessa sitten tonnin tai kolme. Valitettavasti tällä hetkellä ne on siellä alemmalla tasolla.


    • Go for it!

      Asiasi ovat mallillaan.

    • Lindorff

      Voi pyhä sylvi sentään miten täyttä kuraa koko viesti alusta loppuun. Vai, että "tavis virkailija" joka tienaa reilu 3000€/kk bruttona. Missäköhän rahalaitoksessa sen verran ansaitsee. Riittävästi rahoitusalan TESsiä lukeneena voin sanoa, että perusvirkailija pankissa tienaa bruttona jotain 1600-2100 välillä. Sun liksalla pitää olla jo esimies tai asiantuntija tehtävissä, plus että työvuosia pitää olla aika mukavasti takana. Perusliksa lähiesimieshommissakaan 5,2 vaativuusluokassa ei ole 3000€ bruttona. Ärsyttää tollaset viestit kaiken kaikkiaan.

      • joojoojoojoopajoo

        AP oli kai laskenut kaikki tulonsa tuohon, eli mukana on palkan lisäksi elarit ja lapsilisät? Ihan hyvältä tuo suunnitelma minusta vaikutti, mutta itse en rahastoihin rahojani laittaisi, paitsi ehkä etf:iin osan.


      • ap.

        YHTEENSÄ nettotuloni ovat siis tuon verran mitä aloituskirjoituksessa. Palkkani brutto on n. 2.100,- , siitä netto on vajaa 1.600,- Ihmisellä voi siis olla muitakin tuloja, kuin pelkkä palkka.


      • ap.

        Aika varmasti vielä voisin sanoa, että kesätyöntekijätkin tienaavat tuon 1.500 - 1.600 eur jossei nykyisin jo enempikin. Eli tuskinpa vakituisilla niin huono palkka on.


    • markusossi

      Yksi harkitsemisen arvoinen sijoitustuote on OMXH25 indeksiosuusrahasto. Pienet kulut ja hyvä hajautus suomalaisiin osakkeisiin. Säästötili kannattaa valita parhaan koron mukaan. Oletan, että pankin työntekijänä saat reippaan tuoton säästötilille. Osakesijoituksissa kannattaa varautua siihen, että keskituotto on 8 %, mutta voi tulla pitkiäkin tappioputkia. Nyt tosin näyttää siltä, että nousua olisi näkyvissä. Rahastoja ostaessa kannattaa tuijottaa kuluja ja sitä, että missä rahaston rahat ovat. Neljään suomalaiseen rahastoon sijoittaessa käy pian niin, että 60 % rahoistasi on rahastojen kautta suomalaisten pankkien lainoissa kiinni. Todellista hajautusta ei tapahdu, mutta maksat kuluja neljään eri paikkaan.

      • sijoitusmies

        Jatka samaan malliin! Äläkä missään tapauksessa kuuntele ihmisiä jotka yllyttävät törsäämään rahat. Miksi ketään häiritsisi se jos sinä säästät? Ovat vain kateellisia kun sinulla on säästöjä ja heillä ei ole. Riippuen millaista vuokraa maksat, kuukausittaisen säästöerän kasvattaminen esim. 500 euron tienoille pitäisi olla helppo juttu.

        Muista hajauttaa maantieteellisesti ja myös eri omaisuusluokkiin kuten valtionlainat ym, 5-10v ei vielä ole kovin pitkä aika osakesijoituksissa. Suomalaisiin osakkeisiin mainittu ETF on hyvä valinta, tai sitten saman firman (Seligson) indeksirahasto. Toki suorat osakesijoitukset käyvät myös, kunhan kaupankäynnin kulut eivät nouse liian suuriksi. Säästötilistä en ole kovin innoissani. Jos säästöaika on lyhyt, kaippa sekin menettelee. Mutta pitkällä aikavälillä häviät inflaatiolle, ts. rahojesi ostovoima vähenee. Rahamarkkinarahasto (oikea sellainen, vert. pankkien "muut lyhyen koron rahastot", joissa ollut mm. pitkiä vaihtuvakorkoisia lainoja) on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

        Onnea matkaan :-)


    • helfors

      Sinuna en sijoittaisi rahastoihin,vaan nekin rahat osakkeisiin,ja tulevilla osingoilla lisää osakkeita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 135
      3933
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      109
      3589
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2525
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1609
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      88
      1471
    Aihe