millaisia ajatuksia

herättää

Kyselisin teiltä laumanvartijoiden omistajilta millaisia ajatuksia seuraavanlainen tapaus teissä herättää. Sinällään kysymys voisi olla minkä tahansa koirarodun kohdalla, mutta kun tässä nyt oli kyseessä laumanvartija. Heti alkuun sanon, että minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa tässä tilanteessa välillisesti esiintyvästä koirasta, tai sen isäntäväestä... en vaan oikein tiedä kuinka tähän käytyyn keskusteluun tulisi suhtautua.

Olin päiväkävelyllä uroskoirani kanssa ja se pysähtyi hetkeksi nuuskimaan tienpiennarta erään talon pihatien vieressä. Koira pysyi koko ajan piennaralueella, eikä esim. hypännyt ojan ylitse vieraalle pihalle. Se ei myöskään merkkaillut tai käynyt tarpeillaan, vaan todellakin vain nuuski jotakin mielenkiintoista hajua. Koira nuuski aikansa ja sitten me jatkoimme matkaa. Pääsimme vähän matkan päähän, kun talon emäntä huikkasi peräämme (ihan ystävällisesti, ei mitenkään hyökkäävästi) ja pyysi etten koirineni pysähtyisi siinä heidän talonsa kohdalla. Heillä on laumanvartijarotuinen uros ja ymmärrettävästi koira on voimakkaasti vartioviettistä sorttia. Ymmärtääkseni hänen toiveenaan oli, ettei satu mitään vahinkoja. Kysyin tietysti, että ei kai koira sentään ihan irrallaan ole ja vastaus oli, että ei ole. Seuraavaksi kysyin, että saamme kai me sentään ihan rauhakseen kävellä eli ettei tarvitse "repiä oma koiraa väkisten mukaan", jos siinä pientareella sattuu jokin tuoksumaan (näin keväällähän tuoksuu vähän kaikkialla). Seuraavaksi toive olikin jo, että mene toiselle puolelle tietä ja kävele mahdollisimman nopeasti ohitse... silloin rupesi jo itsellä mietityttämään, että millä oikeudella moisia vaaditaan ja sanoin (varmasti jo melko epäkohteliaastikin) "just joo" ja jatkoin matkaani.

Jotenkin tuo keskustelu loi hieman erikoisen kuvan toisen koiranomistajan ajatusmaailmasta. En tosin tiedä mahtoiko hän itse lainkaan huomata miltä tuo minun korvaani kuulosti. Tähän mennessä minulla ei tosiaan ole ollut mitään negatiivista sanottavaa heidän koirastaan ja toivottavasti ei tulekaan. Koira ei ole tehnyt olemassaoloaan millään tavalla tiettäväksi ja olen ollut vain kuulopuheiden perusteella tietoinen sen olemassaolosta. Olenkin ajatellut, että omistajat ovat hyvin tietoisia koiransa ominaisuuksista ja ottavat rodun mukana tulevan vastuun tosissaan. Toki, tässä tultiin varmaan ihan ystävällisesti pyytämään tai huomauttamaan, mutta ei kai vieraan koiran käytös ole missään vaiheessa ohikulkijan vastuulla. Kyse on kuitenkin ihan virallisesta maantiestä, jonka varressa asuu paljon muitakin ihmisiä. Ymmärtäisin jos kiellettäisiin kusettamasta tai paskattamasta koiraa toisten portinpielessä, mutta siitä tässä ei taatusti ollut millään tavalla kysymys. Ymmärtäisin myös jos koiran kanssa notkuttaisiin minuuttitolkulla siinä tienlaidassa ilman mitään järkevää syytä. Itse kävelen tuosta talosta ohitse "pahimmmillaan" 12 kertaa päivän aikana (2 koiraa x 3 lenkkiä x mennen tullen) joten ymmärrän myös, että jokaisen lenkin aikana tapahtuva portinpieleen pysähtyminen voisi ehkä ärsyttää. Tästäkään ei kuitenkaan ole kyse.

Miten te tällaiset tilanteet ajattelette. Tarvitseeko talonne ohitse kulkevien ottaa jotenkin huomioon teidän koiranne, vai pitääkö teidän ottaa huomioon ohikulkijat?

6

548

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sillä tavalla että

      laumiksen omistajan täytyy tehdä sellaiset aitaviritykset, ettei koira pääse tielle tulemaan. Nainen kai pelkää, että koiransa karkaa ja tulee teidän päälle.

      On eri asia jos kadulla kulkijan koira räksyttää ja jäädään siihen portille tuijottelemaan. Pahinta on se, että lasketaan koiran hihnassa aidalle ja portille. Näinhän ei aloittaja tehnyt eli lupa kävellä tiellä, vassokuut.

    • myyrikki

      olen samaa mieltä ett,kaikilla on oikeus kävellä ,juosta ,hiihtää jne.yleisellä teillä. oli sitten talon omistajalla vaikka jääkarhu pihassaan.eri asia on jos tosiaan jäädään pällistelemään , huitomaan ja huutelemaan.minulla on nimittäin kokemusta juuri tästä .omistan itse laumiksen ja rakas naapurimme on jostain syystä lenkeillään ruvennut "kouluttamaan" nuorta laumisurostamme joka uhkuu suurta itseluottamusta puolustaessaan kotiaan ja reviiriään.meillä on aidat tehty niin ettei siitä pääse yli eikä ali.mutta mikään ei pidättele jos joku ärsyttää yli sietorajan.

    • Lepikosa

      Ka tekivaho li soveri kama luupa soteku sasso. Meesi opeli li kaasi opela peeva kupse lauhakorve luokas viiniku. Kama li saapo o le kuuko ytte mopula messasse. Soteku vaa li soteku jee , sakosti vonuka ussa. Lettu liipakka

    • riahannon

      Itse omistan 3,5 vuotiaan husky uroksen ja meidän lenkkireitillämme on kolme toista urosta jotka eivät tule omani kanssa ollenkaan toimeen, kyseiset koirat vahtivat myös pihojansa voimakkaasti. Koirien omistajat ovat tuttujani ja pysähdynkin usein jopa juttelemaan jos omistaja on paikalla, koiraani en kumminkaan päästä liiaksi toisen reviirille, vaikka se on rauhallinen eikä yleensä välitä toisen rähinästä ollenkaan. Jos omistaja ei ole paikalla, mutta koira on pihalla, otan koirani lyhyemmälle hihnalle (norm. 8m flexi) ja kävelemme normaalisti vain ohi, en anna koirani merkkailla toisen reviirille tai jäädä haistelemaan koska tiedän sen ärsyttävän toista koiraa. Tiedän että kyseisten koirien omistajat tekevät koiriensa kanssa töitä saadakseen vahtimisviettiä ja haukuntaa kuriin, joten en omalla käytökselläni halua provosoida kyseisiä koiria lisää. Jos koira ei ole pihalla, annan omani kulkea vapaammin pihan ohi ja käydä haistelemassa porttiakin. Aikaisemmin nämä koirat rähisivät myös remmissä ollessaan, kun tulivat lenkillä vastaan, mutta eivät enää. Meihin kohdistuva remmirähinä on vähentynyt huomattavasti, usein mennään jopa täysin hiljaa ohi.

      En koe itselleni tulevan mitään haittaa siitä että otan oman urokseni pois toisen uroksen reviiriltä, meni se sinne nostamaan jalkaa tai vain haistelemaan. Mieluummin vähennetään aluettaan vahtivan koiran ärsytystä ja ollaan pikkasen kauempana, koiran mielestä kun se oma reviiri ei pääty aina siihen tontin rajoihin.

      Perhepiirissäni on myös 3 laumanvartijaa, joten niiden pääkopan ajatusmalliin on tullut myös tutustuttua, siksi sanoisinkin että tuon laumiksen omistajan toive oli järkevä ja henkilö vaikuttaisi täysjärkiseltä omistajalta koiralleen. Ja vastuuntuntoisen ihmisen velvollisuus on pyrkiä informoimaan muita koiranomistajia oman koiransa tavoista.

      Kukaan ei tietenkään voi kieltää sinua kulkemasta kyseisen tontin ohi tai antamasta koiraasi haistella siinä vieressa. Joskus vaan asiat sujuu helpommin kun pikkasen itse joustaa, varsinkin jos on pyydetty nätisti. Mitä lähempänä vieras uros on toisen uroksen reviiriä, sitä pahempi rähinä siitä syntyy. Enkä minä ainakaan haluaisi laumanvartijan pitävän omaa koiraani sen pahimpana vihollisena. Koira kun kokee asian niin, että sinun koira tunkeutuu vahdittavalle alueelle jatkuvasti.Mukavampi on saada sen koiran omistajista tuttavia kuin provosoida heidän koiransa vahtimista entistä enemmän. Ja silloin kun koira ei ole pihalla, mikään ei estä kulkemasta ihan vierestä ohi.

      Mielestäni omistajan toivomus oli aivan järkevä, heillä kun on hieman vaikeampi tapaus pihallaan kuin joku sakemanni tai mali. Laumanvartija ajattelee itsenäisesti eikä sillä ole palveluskoirien miellyttämisenhalua omistajaansa kohtaan, onneksi tämä omistaja vaikuttaa tuntevansa rotunsa...liian harva niin tekee. Päätös on kumminkin sinun, mutta naapuruston koirien välien kannalta kauempaa kiertäminen voisi olla fiksumpaa.

      Omasta mielestäni tontin ohi kulkevan koirakon olisi otettava huomioon pihalla oleva koira. Näin siksi, että pihalla olevaa koiraa ei aina ole omistaja valvomassa, mutta remmissä kulkeva koira on hallinnassa. Ja pihallaan koiraansa pitävän tulisi huomioida ohikulkijat niin ettei koira pääse vapaaksi yleisille kulkureiteille.

      • huohhoijaa

        Hohhoijaa ja mikseiköhän siitä voi vaan kävellä ohi eikä jäädä kuhnimaan? Varsin perus-suomalaista toimintaa: "kyllä minä saan tehdä mitä huvittaa eikä kukaan ala määräilemään kun tämä kävelytie kuuluu yhtälailla kaikille jotta en varmana rupee kävelemään rivakammin jos ei huvita". Täytyykö ihmisillä aina olla pää niin syvällä omassa perseessä ettei voida ajatella muita? Maailma on lenkkipolkuja täynnä ja jos jossain kohtaa on kahden metrin alue jota vartioi koira ja kaikille parasta olisi että tästä kuljettaisiin vaan mahdollisimman nopeasti ohi niin ei!!


    • niin vaikeaa

      Miksi on niin vaikeaa vain kävellä tien toisella puolen ja mennä ripeästi ohi?
      Mikä tarve tästä on tehdä ongelma?

      Lenkkireittimme varrella on pystykorva juoksunarussa. Voin ohittaa koiran mahdollisimman läheltä ja vielä pysähtyä antaakseni koirani haistella piennarta... Mutta miksi niin tekisin? Ärsytääkseni toista koiraa, mutta mitä iloa siitä minulle tai koiralleni olisi? Muuta kuin että pääsisin purnaamaan jonnekkin nettipalstalle ;)
      Ja mitä vaivaa siitä minulle on, että en pysähdy ja anna koiran haistella piennarta?
      Ei niin yhtikäs mitään!!!

      Minä, minä, minä, minun, minun...
      Koiran & talon omistaja on ystävällisesti pyytänyt, että josko voisit vain kävellä talon ohi, mutta kun sinun koirasi on pakko saada haistella niitä kaikkia kevään tuoksuja juuri siinä kohtaan missä koirasi haluaa niitä haistella.
      Sinähän hallitset koirasi hyvin, koirasi saa tehdä lenkillä mitä haluaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2031
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1523
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe