Augustinus varoitti kreationismin typeryyksistä

Aurelius Augustinus (13. marraskuuta 354 – 28. elokuuta 430) oli läntisen kristillisen kirkon merkittävin kirkkoisä.

Teoksessaan De Genesi ad Litteram ("Genesiksen kirjaimellisesta tulkinnasta", 408) hän kirjoitti:

"Ei ole harvinaista, että jotain maasta, taivaasta, muista tämän maailman alkuaineista, tähtien liikkeistä ja kierrosta tai jopa koosta ja etäisyyksistä, auringon ja kuun määrätyistä pimennyksistä, vuosien ja vuodenaikojen kulusta, eläinten luonnosta, hedelmistä, kivistä, ja muista sellaisista asioista voidaan tietää mitä suurimmalla varmuudella järkeilemällä tai kokemuksen kautta, jopa niiden toimesta jotka eivät ole kristittyjä. On siten liian häpeällistä ja turmiollista, ja suuresti vältettävää, että hänen [ei-kristityn] tulisi kuulla kristityn puhuvan niin idioottimaisesti näistä asioista vieläpä yhtäpitävästi kristillisten kirjoitusten kanssa, että hän saattaisi sanoa, että kykenisi hädin tuskin olemaan nauramatta nähdessään kuinka täydellisen väärässä ne ovat. Tämän valossa ja pitämällä se jatkuvasti mielessä Genesistä käsitellessä olen, siinä määrin kun kykenin, selittänyt yksityiskohtaisesti ja esittänyt harkittavaksi hämärien kohtien merkitykset, pitäen huolta siitä etten myönnä äkkipikaisesti oikeaksi jotain yhtä merkitystä ja ole puolueellinen toiselle ja mahdollisesti paremmalle selitykselle."[16]
"[..] jos kukaan, joka ei ymmärrä jumalallisen kaunopuheisuuden sävellajia, löytää jotain näistä asioista [fyysistä kaikkeutta koskien] kirjoistamme, tai kuulee samaa noista kirjoista, niin että se vaikuttaa olevan ristiriidassa hänen omien järjellisten kykyjensä havaintojen kanssa, antakaa hänen tietää, että nämä muut asiat eivät ole millään tavalla tarpeellisia kirjoitusten antamien varoitusten, kertomusten tai ennustusten kannalta. Lyhyesti, on sanottava että kirjailijamme tiesivät totuuden taivaista, mutta ei ollut heidän kauttaan puhuneen Jumalan Hengen tarkoituksena opettaa ihmisille mitään mikä ei olisi hyödyksi heidän pelastukselleen"[17]

Näin Augustinuksen opetus vastaa esimerkiksi paavi Johannes Paavali II:n esittämää kantaa, jonka mukaan Raamattu ei opeta kuinka taivas on tehty vaan miten sinne pääsee..

12

930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Akkad

      Tähän kreationistit varmaan sanovat, että Augustinus oli harhaoppinen eikä hänen opetuksillaan ole sijaa (karismaattisissa ryhmissä).

    • ovat Saatanan

      kätyreitä jotka ovat aina koettaneet laimentaa ja vääristellä Jeesuksen puna ruskean synneistäpesevevän punarusekan veren ja tuhota oikean aidon uskon lampaaseen joka kuoli ja heräsi pyhän uskomme puolesta , katolliset ovat petolisia pettureita jotka ovat vaihtanut Jeesuksemme pyhän veren kogakolaan ja kirjaviin syntisiin kaapuihin niinkuin paavistakin jo näkyy ja kannataa ja hyysää pigbangia ja evolutikoita ja niinkuin raamattukin ennustaa halusin vaan muisttutaa että tuo Augustinus on katollinen petturi ei mitään sen kummempaa häpeä sille. häpeä häpeä häpeä.Kyllä hän sitte kuoltuaan näkee mihin suuntaa pitää pyllistää ja kumartaa.

      • olet oikea

        petturi ja harhaanjohtaja! Katolinen kirkko on ainoa oikea kristuksen kirkko ja se on ainoastaan oikeassa. Sinä olet harhaanjohtaja pakana ja joudut helvetintuleen kärsimään saatanallisesta uskostasi! Minä hartaana katolilaisena pääsen taivaaseen, koska käyn säännöllisesti ripittäytymässä ja elän katolilaisien oppien ja säännösten mukaan! Rukoilen puolestasi, mutta tuskin auttaa, koska olet ottanut väärän jeesuksen johtajaksesi ja joudut vastaamaan viimeisellä tuomiolla teoistasi ilman viimeistä voitelua!


      • JOPOXI

        ei kai nyt sentään "kogakolaan" se on jo liikaa...


      • jopoxi
        olet oikea kirjoitti:

        petturi ja harhaanjohtaja! Katolinen kirkko on ainoa oikea kristuksen kirkko ja se on ainoastaan oikeassa. Sinä olet harhaanjohtaja pakana ja joudut helvetintuleen kärsimään saatanallisesta uskostasi! Minä hartaana katolilaisena pääsen taivaaseen, koska käyn säännöllisesti ripittäytymässä ja elän katolilaisien oppien ja säännösten mukaan! Rukoilen puolestasi, mutta tuskin auttaa, koska olet ottanut väärän jeesuksen johtajaksesi ja joudut vastaamaan viimeisellä tuomiolla teoistasi ilman viimeistä voitelua!

        molemmat olette ihan suossa... reppanat..


      • asianharrastaja
        jopoxi kirjoitti:

        molemmat olette ihan suossa... reppanat..

        Menee vähän yli tuo kumpaisenkin uho.


      • asianharrastaja kirjoitti:

        Menee vähän yli tuo kumpaisenkin uho.

        tuon katollisen kirkon vastustajan oikeinkirjoitus on sitä luokkaa, että hän saattaa olla hurmostilassa saarnaava hihhuli.


    • KvasiKide
      • nöyrä ihminen

        Jumalalle ei ole merkitystä sillä, missä järjestyksessä meidän rakenteenamme olevat atomit ovat geeneissämme.
        Siksi ihminen on yhtälailla arvokas vaikka hänellä olisi jalka katajakepistä.


    • sitten mikä

      on evolutionistille se taivas, johon ihminen joskus pääsee. Onko sekin evoluution luomus vai mistä lie mahtaa evon mielestä tullut?

      • on maanpäällistä

        tiedettä, eikä se liity uskontoon mitenkään. Tiede ei todista jumalan olemassa oloa, tai taivasta, eikä myöskään kiistä niitä. Tieteseen ei kuulu uskonasiat millään tasolla. Usko on eriasia, kuin tiede. Jos joku uskoo jumalaan tai taivaaseen, niin miten tiede sitä estää, ei mitenkään!?! Itse uskon sykliseen universumiin, joka syntyy ja kuolee sykleissä... kaikki päättyy taas yhteen pieneksi pisteeksi ja "räjähtää" takaisin universumiksi. Rinnakkaisia universumeja on ääretön määrä ja jokaisessa voi esiintyä elämää joka syklillä. Koko roskan takana voi olla joku suurempi jumalan kaltainen tuntematon ja havaitsematon energia ja sielut ovat kuolemattomia hyppiessään elämänmuodosta toiseen ikuisessa kiertokulussa. Ei ole taivasta tai helvettiä, vaan sielut vaeltavat ja suorittavat "tehtäviään" eri elämissään. On nuoria sieluja, jotka eivät vielä ole montaa elämää käyneet läpi ja jo monet syklit eläneitä vanhoja sieluja. Tämä on minun uskoni ja ja siinä on olemassa universaalit lait elämiseen. Niitä voi löytää myös raamatusta lähinnä Jeesuksen puheista. Kaikki me uskomme eri tavoin ja se ei estä tiedettä tai tiede uskomista johonkin. Minua et muuten voi helvettiin tuomita, koska sellaista ei minun uskoni mukaan ole olemassa!!! Et joudu sinäkään, vaan nuorena sieluna olet oppimassa täällä perusjuttuja elämästä ja seuraavalla kierroksella olet jo astetta avarakatseisempi ja seesteisempi :)


    • Jeesuksen opetuslapsi

      Täytyypä sanoa, että verrattuna raamatun tekstiin ei tästä saa selvää, mitä hän tarkoittaa. Ilmeisesti tarkoitettu lakimiestapaiseen käsittelyyn. Ainakin teksti on todella vaikeaselkoista, aivan erilaista kuin Raamatun pyhät kirjoitukset, vaikka niissäkin Paavalin kirjeissa on yhtä ja toista vaikeaselkoista. Voisitko MrKAT selittää, mitä tarkoitetaan ja mihin viitataan seuraavalla: `On siten liian häpeällistä ja turmiollista, ja suuresti vältettävää, että hänen [ei-kristityn] tulisi kuulla kristityn puhuvan niin idioottimaisesti näistä asioista vieläpä yhtäpitävästi kristillisten kirjoitusten kanssa, että hän saattaisi sanoa, että kykenisi hädin tuskin olemaan nauramatta nähdessään kuinka täydellisen väärässä ne ovat. Tarkoittaako Augustus tällä sitä, että kun Raamattua lainataan suoraan niistä kohdista, missä puhutaan Jumalan luomistyöstä kaikkinesta, kuudesta luomispäivistä ja Raamatun ilmoittamista ihmisistä Aadamista Aabrahamiin mainiten vuodet, minkä ikäisenä he saivat jälkipolvea, katkeamattomana ketjuna, että Augustus pitää sitä idioottimaisena? Vai tarkoittaako hän sitä, että jos jotakin näistä hänen mainitsemistaan asioista puhutaan, mitä ei ole mainittu Raamatussa, jonkinasteisina totuuksina? Sen voin sanoa omakohtaisena todistuksena, että jos olisin lukenut tälläista tekstiä ennen kuin tulin uskoon Herraan Jeesukseen, olisi voinut kyllä Raamattukin jäädä lukematta, jos olisin ajatellut, että Raamatunkin kirjoitukset vastaavia olisivat. Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että näillä ja Raamatun pyhillä kirjoituksilla ei juurikaan mielestäni ole yhteistä muutoin kuin se, että Augustinus käsittelee oman kirkkonsa kannalta katsoen. Enpä koe tässä mitään Pyhän Hengen vaikutukseen viittaava. Vertailun vuoksi, jotta ei tarvitsi kaluta pelkästään hengetöntä järkeisoppia, laitan tähän perään Raamatun hengellistä sanaa: `Ja tietäkää ennen kaikkea se, ettei yksikään Raamatun profetia ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä; sillä ei koskaan ole mitään profetiaa tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta.` Huomaatkos, kuinka on aivan ihana Elämän Hengen tuoksu tässä Pietarin kirjoituksessa. Näin ei valitettavasti tuossa vaikeatajuisessa lainaamassasi tekstissä ole. Jos koet siitä hengellistä siunausta, niin ole autuas lukemisessasi. Kiitos kuitenkin, että sain tutustua Augustinuksen tekstiin vaikka en siihen enempää välittäkkään perehtyä paitsi esittämieni kysymysten osalta, jos annat selkokielistä selvitystä, niin olen siitä kiitollinen. Isä Jumala sinua Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä siunatkoon. `Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.`

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      301
      3321
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      235
      1808
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1335
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1293
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1193
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1113
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      994
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      926
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      874
    Aihe