kaupungin ja

yhtiön rajalla oleva puu

Asunto-osakeyhtiön yhteisen alueen(kapea kaista)ja kaupungin rajalla kasvaa suuri puu jonka oksat varjostavat, roskaavat ja puun juuret ulottuvat osakkaan hallinnassa olevalle piha-alueelle estäen nurmikon ja puutarhan perustamisen. Yhtiön hallituksessa osa jäsenistä vastustaa puuhun tehtäviä toimenpiteitä. Kaupungin kantaa ei ole kysytty. Miten menetellä jotta puusta osakkaalle koituva vakava haitta saataisiin korjattua?

3

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • viherpeukku

      Viimeisen sanan varmasti sanoo kunnan ja taloyhtiön säännöt. Onko puu tarkasti keskellä rajaa, vai kenen puolella se on? Onko se merkitty kaavaan? Vaikka se olisikin taloyhtiön puolella, niin lupa kaatamiseen tarvitaan silti. Jos se on aivan rajalla niin meidän kaupungissa, jos noin tarkkaan pitää viilata, se lasketaan siitä mistä puu lähtenyt kasvamaan. Eli monesti voi olla aika sivussa rungon keskipisteestä varsinkin jos maata on nostettu aikoinaan. Jos lupa heltiää kaupungilta, niin sitten pitää luultavasti taistella se läpi taloyhtiön hallituksessa, mikä saattaa olla vaikeaa. Ne keiden pihaa se ei varjosta näkevät asian aivan toiselta kantilta. Harvoin kukaan haluaa kataa puita varsinkaan jos niistä ei ole haittaa. Sitä ei varmasti kukaan ainakaan kunnalla laske vakavaksi haitaksi että isolla puulla on juuristo ja lehtiä. Jos jokainen puu suomessa joka vähääkään varjostaa, roskaa, imee ravinteita ja vettä jonkun pihalta pitäisi kaataa, tulisi melko avaran näköistä. Toisekseen isot puut eivät yössä siihen paikalle kasva, joten luultavasti se on jo muutettaessa ollut siinä. Tokihan 20-30 vuotta tekee aika paljon kasvulle... Sellaistakin vain paljon kuulee, että muutetaan esim leikkipuiston viereen ja sitten valitetaan metelistä. Eli asuinympäristössä on usein paljon sellaisia elementtejä joihin ei voi suoranaisesti vaikuttaa. Siitä syystä varsinkin asunto-osaketta hankittaessa tulisi olla ympäristöönkin suht tyytyväinen. Olisi hyvä tietää kuinka monta metriä rungosta on siihen ongelmapihalle, niin voisi arvioida kuinka pihan kunnostuksella voisi vaikuttaa asiaan. Siis juuret poikki ja matto väliin. Kohopenkkejä ja oikeita kasvivalintoja, eli muitakin vaihtoehtoja saattaa löytyä kuin puun kaataminen. Myös arboristi voisi siistiä puuta jolloin roskaaminen vähenisi.

    • tiedän asian

      Jos puu selkeästi haittaa, roskaa, varjostaa ja aiheuttaa ongelmia naapurin puolelle voidaan esim. naapurin puolelle ulottuvat oksat poistaa. Tässä tapauksessa vaikea kuvitella kaupungin olevan asiaa vastaan, ellei kyseessä ole suojeltava tai harvinainen puu esim. tammi tai puu on asuinalueella maisemallisesti tärkeä. Yleensä puun kaadossa kysytään myös tonttinaapureiden mielipide, mutta kyse on lähinnä kohteliaasta muodollisuudesta. Ihmiset saattavat kiintyä risukoihinkin.... Taloyhtiön kannalta, jos kyse on roskapuusta, on vain hyvä että se poistetaan haittamaasta yhtiön maa-aluetta. Kaupungin virkamiehillä ei ole aikaa kulkea vahtimassa joka puun kasvua, joten tässäkin tapauksessa saattaa riittää vain yhteydenotto puutarhaosastolle. KAataminen saattaa onnistua hyvinkin nopeasti. Asia ei todellakaan ole niin vaikea kuin edellinen vastaaja sai väitettyä. Nykyään kaadetaan puita myös tarpeettomasti ja sen takia varovaisuus on aina paikallaan.

      • viherpeukku

        Sellaista vaan ajattelin, että käsittääkseni taloyhtiön kannalta kyseessä ei ole roskapuu vaan siitä on haittaa vain yhdelle osakkaalle. Alkuperäinen kysyjä myös kertoi että vastustusta nimenomaan on taloyhtiön suunnalta vaikka ilmeisesti mitään virallista ei olekaan päätetty. Kaupungin suhteenhan se lupa on vain muodollisuus, lähinnä ilmoitusasia mikäli se on taloyhtiön tontilla eikä sitä ole merkitty kaavaan. Se kyllä heltiää puhelinsoitolla, mutta pakollinen se silti on. (tosin mitään seuraamuksia ei tule vaikka toisin toimisikin joten kyseessä on yksi turha sääntö lisää pykäläviidakossa). Ihan asiallista se kuitenkin on tehdä. Niin ja tarkistaa se rajalinja ihan alkuunsa että tiedetään kenen mailla se on. Homma luistaa varmaan helpommin jos se on kaupungin puolella ja huonokuntoinen. Kuten jo aiemmin totesin, niin harvemmin ihmiset haluavat isoja puita kaataa ellei niistä ole haittaa (heille itselleen tietenkin). Tässä tapauksessa voi siis tulla kovaakin vääntöä taloyhtiön kanssa. Omatoimimetsuriksi alkaminenkin on melko arveluttavaa, sillä puu ei sijaitse osakkaan alueella. Ja ilmeisesti vaikka olisikin, on yhtiöllä siltikin sanansa sanottavana. Yhtä kaikki, jos omine nokkineen kaataa ison puun toisen tontilta voi tulla melkoiset korvausvaatimukset. Kannattaa siis pysyä hyvissä väleissä hallituksen kanssa ja yrittää selvittää asia ilman kränää. Jos sitä kränkkää saa aikaiseksi, kariutuu luultavasti myös haave puun kaadosta... niin se vaan taloyhtiöissä menee. Sellaista sulokasta yhteisasumista. Ja *askanmarjat ovat pikkulinnut laulaneet. Muita asukkaita voisi lepytellä uuden, sopivamman puun istuttamisella. Mummot saa mukaan kun lupaa kukkapenkin siihen puun alle. Miehille pitää puhua järkeä rahasta, eli kuinka kalliiksi tulisi yhtiölle jos huonokuntoinen puu kaatuisi talon päälle. Ja juuret tunkeutuu vähintään salaojiin tms. Lapsiperheille voi vihjata turvallisuus riskistä. Vastahakoisinkiin yhtiöihin olen saanut sovussa tehtyä pihasuunnitelman, kun kaikille on keksitty joku porkkana. Tokihan alkuun olisi hyvä ammattilaisen kanssa selvittää puun tila. Samalla voisi katsoa mitä pihalle olisi tehtävissä. Varjostus on ainoa "haitta" mikä tuosta voi olla jos piha on kunnolla perustettu. Auringonottajalle kyseessä on toki ihan oikea haitta ja harmitus. Sen olen huomannut taloyhtiöiden kanssa asioidessa että siellä pitää olla melkoisen lipevä diplomaatti. Kaikilla on vastakkaiset ja äärimmäiset mielipiteet varsinkin näissä puunpoistoissa. Oli ongelma kuinka pieni tahansa, jos se tapahtuu taloyhtiössä niin kyllä siitä voi melkoinen soppa syntyä jos vastakkaisia leirejä löytyy. Useimmiten näissä puunpoistoissa on yksi puoltaja ja kaikki muut vastustavat omanlaisillaan kiihkeysasteilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2760
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      210
      1771
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1482
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1231
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1176
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      237
      1086
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1022
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      953
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      75
      851
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      750
    Aihe