Karhunlaukan ylistys

Viross villinä - nyt

http://www.kotiliesi.fi/arki/arkisto/2007/6/12/kesapoydan-yrtit-karhunlaukka3.aspx http://www.juhovainionsaatio.fi/terve_elama/te2003_2/index.htm#ullan_palsta2 Nyt on taas karhunlaukka-aika alkanut - ja minä herkuttelen! "Muinaisten germaanien salainen ase: karhunlaukka Karhunlaukkaa kutsutaan myös villivalkosipuliksi (rakkaalla lapsella on täällä monta nimeä, muita nimiä ovat romanin ruohosipuli ja noidan sipuli), ja se kuuluukin ruohosipulien heimoon. Se tuoksuu ja maistuu valkosipulille ja näyttää ihan kielonlehdiltä. Muinaiset germaanit kutsuivat karhunlaukkaa nimellä Ram (monikossa Rams), mikä tarkoitti Oinasta (tähtimerkin mukaan). Se kasvaa Oinaan tähtimerkissä, eli arkisemmin ilmaistuna: sen kasvukausi on maalis- huhtikuussa. Germaanit uskoivat karhunlaukalla olevan maagisia voimia. Myös keskiajan yrttioppineet kiittelivät karhunlaukkaa. Vanha harzilainen sananlasku toteaa: „Ramsen im Mai, das ganze Jahr keine Arznei“. Eli karhunlaukkaa toukokuussa, niin koko vuoteen ei tarvitse lääkkeitä. Samoin kuin valkosipuli, karhunlaukkaa vaikuttaa tutkitusti valtimoiden kovettumista, korkeaa verenpainetta ja ilmavaivoja ehkäisevästi. Sen lisäksi sillä on antibakteerinen vaikutus.Karhunlaukassa on rautaa 20 kertaa enemmän kuin valkosipulissa ja sen sisältämän eteerisen öljyn määrä on kaksinkertainen. Karhunlaukka edistää sapen ja maksan toimintaa, joten se sopii oikein hyvin keväisiin „myrkynpoistokuureihin“, mikäli harrastaa semmoisia. Karhut ovat perimätiedon mukaan kovasti ihastuneita karhunlaukkaan, sen on väitetty olleen (täällähän ei karhuja enää ole, ne ovat kaikki paenneet Suomeen, Puolaan ja Venäjälle) niiden ensimmäistä ravintoa talviunien jälkeen. Muinaiset germaanit uskoivat, että karhut saivat karhumaisen voimansa juuri karhunlaukasta. Karhunlaukkaa voi sesonkiaikaan nauttia teenä ja keitoissa tai siitä voi tehdä pestoa, kuten minä olen tehnyt. Silppuriin karhunlaukkaa ja siemeniä (itse käytän seesamin-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä luomuna, oikeaoppisempia kai olisivat pinjan siemenet), pienen pieni ripaus ruususuolaa ja luomuoliiviöljyä joukkoon. Pesto maistuu ihanalle salaatinkastikkeena, parsa- tai kukkakaalin kanssa sekä vaalean lihan tai kalan kastikkeena. En ole koskaan ymmärtänyt saksalaisten villiintymistä parsa-aikaan (parsatankoja kermaisessa ja jauhoisessa kastikemössössä), mutta tämän karhunlaukka-ajan aion hyödyntää perusteellisesti. Saavat muut pitää lintu- ja muut influenssarokotteensa, minä luotan karhunlaukan voimaan!"

26

6476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nähnyt

      Mistähän sitä kahrhunlaukkaa saa,täällä ei ainakaan ole myytävänä.

      • Suomessa harvinainen

        joillakin on onnitunut siemenkasvatus


      • monasti olen kylvänyt,
        Suomessa harvinainen kirjoitti:

        joillakin on onnitunut siemenkasvatus

        mutta eipä ole kasvamaan lähtenyt. Taitaa olla ilmastorajan takia. Virossa on sopivan lauhaa, kuten Ahvenanmaallakin.


      • kasvaa
        monasti olen kylvänyt, kirjoitti:

        mutta eipä ole kasvamaan lähtenyt. Taitaa olla ilmastorajan takia. Virossa on sopivan lauhaa, kuten Ahvenanmaallakin.

        Mulla on nyt noussut neljä piikkiä maasta, ne ovat karhunlaukkaa..jipii.


      • kasvaako vielä
        kasvaa kirjoitti:

        Mulla on nyt noussut neljä piikkiä maasta, ne ovat karhunlaukkaa..jipii.

        Saattaapa kasvaakin.


      • Anonyymi
        kasvaako vielä kirjoitti:

        Saattaapa kasvaakin.

        TÄÄLLÄ


    • karhunlaiukka pesto

      Karhunlaukka-Pesto
      08.11.2010Ainesosalista
      0,5 dl tuoretta karhunlaukkaa
      1 dl tuoretta basilikaa
      1 dl auringonkukansiemeniä
      1,5 dl oliiviöljyä
      1,5 rkl parmesaania
      0,5 rkl Knorr FOND Sipuli
      0,5 tl mustapippuria
      0,5 tl suolaa
      Valmistusohjeet
      Sekoita karhunlaukka, basilika, parmesaani, oliiviöljy, sipulifondi ja auringonkukansiemenet monitoimikoneessa, kunnes siemenet ovat hienontuneet. Mausta suolalla ja vasta jauhetulla pippurilla.

      Tarjoa pestoa
      - pastaruokien,
      - tapaksien (kinkun, leivän) tai
      - lampaanfileen kanssa
      Jos et heti käytä, lisää juustyo vasta tarjottaessa

      • Anonyymi

        Karhunlaukka-pestoon ei suolaa.Prmesan jo sisältää
        tekeleeni:
        1/2 l karhunlaukan lehtiä
        2 kpl kevätsipulinvartta
        1 pussi kpl (100 g) saksanpähkinöitä
        2 dl öljyä
        1 dl parmesaanijuustoa
        1 tl suolaa
        1/2 tl sokeria
        Näin teet
        1 Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa.
        Soseuta tasaiseksi.
        Vinkki: Tiesitkö, että pesto säilyy paremmin öljyn alla? Laita pesto lasitölkkiin, kaada päälle noin 1 cm öljyä ja säilytä jääkaapissa.
        Sopii pastalle/punalle, lisukkeeksi mm
        https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/10-erikoista-tapaa-kayttaa-pestoa-kokeile-naita/4265276#gs.vqgbog
        https://yhteishyva.fi/reseptit/karhunlaukkapesto/recipe-22342
        50 g parmesanjuustoa, karkeasti hienonnettua
        50 g kokonaisia ​​manteleita
        75 ml (5 rkl) extraneitsytoliiviöljyä merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
        Lataa plenderiin mantelit ja juusto hienoiksi .
        Lisää karhunlaukat kunnes on karhea pesto.
        Lisää öljyä vähitellen koneen ollessa edelleen käynnissä.
        Mausta pippurilla.
        Vinkki-lorauta purkkiin lopuksi kerros öljyä
        se lisää 2 viikon säilyvyyttä. inun pestoni


    • lautasella

      karhunlaukansiemeniä saa ainakin helsingistä postin välityksellä hyötykasviyhdistykseltä, http://www.hyotykasviyhdistys.fi/
      ja sieltä löytyy muutakin jännää ja vähän harvinaisempaa. karhunlaukasta vain, että jos hankit simeniä ni tarvitsevat kylmäterapiaa, siis no on kylvettävä syksyllä ja jätettävä maahan talven yli jotta ne itää. kyllä täälä tampereella aiankin kasvaa, se on lehtokasvi joten se ei viihdy kokonaan auringossa vaan tarvitsee hieman varjoakin.

    • onpa toki
      • perk...

        Karhunlaukka on Ahvenanmaalla rauhoitettu laji.


      • Tallinnass karulauk

        Karhunlaukka-keitto

        300 g Perunaa
        60 g Purjoa
        1 rkl Voita
        6 dl lientä (esim valmis puljonki lihaliemi /kasvis tai Lindl lihaliemi)
        1 dl Kerma (myös kookosmaito käy)
        1 iso kourallinen Karhunlaukkaa
        0.25 kpl Lime (vastapuristettua mehua)
        suola -tarkista ennenkuin lisäät
        mustapippuria
        1. Hienonna purjo ja kuullota voissa.
        2. Kuori perunat ja leikkaa pienemmäksi jalisää kattilaan purjo kanssa.
        3. Lisää liemi ja keitä, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä.
        4. Lisää kerma ja keitä keittoa, kunnes perunat ovat melko pehmeä.
        5. Silppua karhunlaukka.
        6. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää keiton joukkoon karulauk ja limettimehua ja soseuta keitto.
        7. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

        VINKKI
        * Suola lisätää keittoon vasta lopussa, sen tarve riippuu lihaliemen suolapitoisuudesta. Halutessasi voit kuitenkin keiton valmistaa myös tavallisella vedellä.
        * Lime tai sitruuna lisää keittoon happamuuttaa ja terävöittää makua ja tuo myös muiden osatekijöiden ominaisuudet paremmin esille.

        lisää
        http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=44084
        ja google kääntäjä


      • Anonyymi
        Tallinnass karulauk kirjoitti:

        Karhunlaukka-keitto

        300 g Perunaa
        60 g Purjoa
        1 rkl Voita
        6 dl lientä (esim valmis puljonki lihaliemi /kasvis tai Lindl lihaliemi)
        1 dl Kerma (myös kookosmaito käy)
        1 iso kourallinen Karhunlaukkaa
        0.25 kpl Lime (vastapuristettua mehua)
        suola -tarkista ennenkuin lisäät
        mustapippuria
        1. Hienonna purjo ja kuullota voissa.
        2. Kuori perunat ja leikkaa pienemmäksi jalisää kattilaan purjo kanssa.
        3. Lisää liemi ja keitä, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä.
        4. Lisää kerma ja keitä keittoa, kunnes perunat ovat melko pehmeä.
        5. Silppua karhunlaukka.
        6. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää keiton joukkoon karulauk ja limettimehua ja soseuta keitto.
        7. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

        VINKKI
        * Suola lisätää keittoon vasta lopussa, sen tarve riippuu lihaliemen suolapitoisuudesta. Halutessasi voit kuitenkin keiton valmistaa myös tavallisella vedellä.
        * Lime tai sitruuna lisää keittoon happamuuttaa ja terävöittää makua ja tuo myös muiden osatekijöiden ominaisuudet paremmin esille.

        lisää
        http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=44084
        ja google kääntäjä

        Paahdtut ö sooci limet vähäsuolaisia


      • Tallinnasta hakuun

    • kohta se alkaa
      • karhua laukaten

        Maanantaina Jaama turg :pikku, herkkä nippu euron, mutta kannatti.

        Saneleeko maan kalkkipitoisuus sen viihtymisen Virossa ?


      • pele2
        karhua laukaten kirjoitti:

        Maanantaina Jaama turg :pikku, herkkä nippu euron, mutta kannatti.

        Saneleeko maan kalkkipitoisuus sen viihtymisen Virossa ?

        Kyllä KARHUNLAUKKA kasvaa ja viihtyy hyvin vielä täällä Tampereen korkeudellakin. Minulla se on tuottanut satoa jo monta vuotta. Se kukkii ja levittää siemeniään yltympäriinsä, leviää pitkin nurmikkoakin. Karhunlaukka vain tarvitsee hieman kosteahkon ja varjoisan tai puolivarjoisan kasvupaikan. Olen keväisin, vielä lumien aikaan, lannoittanut hieman maata puhtaalla puutuhkalla ja hyvin rehevästi näyttää kasvavan. Kukatkin karhunlaukalla ovat kauniita. Kertakaikkiaan upea kasvi. Suosittelen.


    • dj hesse
    • Hämeessä viihtyy
      • sipuliko35

        Kyllä! Toistakymmentä vuotta Tampereella olen karhunlaukkaa kasvattanut ja sen kasvusto vaan villiintyy = lisääntyy. Viihtyy oikein hyvin. Siemenistä aloitin, alkuun pientä kasvustoa vaan mutta nyttemmin runsaasti satoa. Erittäin herkullinen.


      • Karhunlaukka
        sipuliko35 kirjoitti:

        Kyllä! Toistakymmentä vuotta Tampereella olen karhunlaukkaa kasvattanut ja sen kasvusto vaan villiintyy = lisääntyy. Viihtyy oikein hyvin. Siemenistä aloitin, alkuun pientä kasvustoa vaan mutta nyttemmin runsaasti satoa. Erittäin herkullinen.

        Hei,

        etsin juuri vimmatusti karhunlaukkaa Tampereelta, mútta ei mistään ainakaan taimena, haluaisitko myydä hieman juurineen Pellervonk. asumme?...Soita, jos sopii, puh 0440111198 /. Anja


    • Karhunlaukka
    • Artimago

      Karhunlaukkaa on meillä (Artimago Oy) Gero Geick KarhunlaukkaBratwurstissa, jota huhtikuun 2017 alusta on mahdollista saada esim. K kaupoista.

      • Anonyymi

        kuivattna Ruoveden Herkku. Covid 19 sotki Hakaniemene Maalaismarkkinat.'
        Joka kuun eka sunnuntai Hakaniemen torilla, Herku kiertää Markkinat, kannattaa seurata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Zelenskyi ei suostunut nöyrtymään Trumpin ja Vancen edessä, siksi meni pieleen

      Trumppia täytyy imarrella, silloin homma toimii aina. Tähän Zelenskyi ei suostunut.
      Maailman menoa
      656
      5630
    2. Harmi että

      Pidät niin vastenmielisenä. Olen minäkin välissä ollut ihan kamala sinulle ja ihmetellyt miten voit minusta tykätä. Se o
      Ikävä
      22
      2467
    3. Trump näytti slipoveri-ukolle kaapin paikan!

      Slipoveri-ukko Ukrainan presidentti Volodimir Selenskyi meni tapaamaan valkoiseen taloon Trumppia ilman kunnon tuliaisia
      Kajaani
      270
      1802
    4. Ajattele miten

      Paljon ottajia sinulla olisi
      Ikävä
      114
      1707
    5. Tekisitkö jotain toisin

      Kaivattusi kanssa alusta alkaen? 😍
      Ikävä
      94
      1546
    6. En rehellisesti usko et oisit

      Sekuntiakaan oikeasti mua kaivannut. Tai edes miettinyt miten mulla menee. Jotenkin todennäköisesti hyödyt tästäkin jos
      Ikävä
      23
      1446
    7. Näin sinusta taas unta!

      Unessa olin pakahtuneesti rakastunut sinuun. Olimme vanhassa talossa jossa oli yläkerran huoneissa pyöreät ikkunat. Pöly
      Ikävä
      12
      1281
    8. Suomennettua: professori Jeffrey Sachs avaa Ukrainan sodan taustat luennollaan EU parlamentissa

      Jeffrey Sachs on yhdysvaltalainen ekonomisti. Sachs toimii Columbian yliopiston The Earth Instituten johtajana. Aiemmin
      NATO
      332
      1245
    9. Kun Zele jenkeissä kävi

      Enää ei Zele saanutkaan miljardeja ilmaista rahaa niin helposti. Läksyttivät oikein kunnolla pientä miestä ja joutui poi
      Maailman menoa
      343
      1242
    10. Nainen, olet jotenkin lumoava

      Katselen kauneuttasi kuin kuuta, sen loistoa pimeässä. Sen kaunis valo on kaunista sekä herkkää ja lumoavaa. Olet naisel
      Ikävä
      68
      1225
    Aihe