http://www.kotiliesi.fi/arki/arkisto/2007/6/12/kesapoydan-yrtit-karhunlaukka3.aspx http://www.juhovainionsaatio.fi/terve_elama/te2003_2/index.htm#ullan_palsta2 Nyt on taas karhunlaukka-aika alkanut - ja minä herkuttelen! "Muinaisten germaanien salainen ase: karhunlaukka Karhunlaukkaa kutsutaan myös villivalkosipuliksi (rakkaalla lapsella on täällä monta nimeä, muita nimiä ovat romanin ruohosipuli ja noidan sipuli), ja se kuuluukin ruohosipulien heimoon. Se tuoksuu ja maistuu valkosipulille ja näyttää ihan kielonlehdiltä. Muinaiset germaanit kutsuivat karhunlaukkaa nimellä Ram (monikossa Rams), mikä tarkoitti Oinasta (tähtimerkin mukaan). Se kasvaa Oinaan tähtimerkissä, eli arkisemmin ilmaistuna: sen kasvukausi on maalis- huhtikuussa. Germaanit uskoivat karhunlaukalla olevan maagisia voimia. Myös keskiajan yrttioppineet kiittelivät karhunlaukkaa. Vanha harzilainen sananlasku toteaa: Ramsen im Mai, das ganze Jahr keine Arznei. Eli karhunlaukkaa toukokuussa, niin koko vuoteen ei tarvitse lääkkeitä. Samoin kuin valkosipuli, karhunlaukkaa vaikuttaa tutkitusti valtimoiden kovettumista, korkeaa verenpainetta ja ilmavaivoja ehkäisevästi. Sen lisäksi sillä on antibakteerinen vaikutus.Karhunlaukassa on rautaa 20 kertaa enemmän kuin valkosipulissa ja sen sisältämän eteerisen öljyn määrä on kaksinkertainen. Karhunlaukka edistää sapen ja maksan toimintaa, joten se sopii oikein hyvin keväisiin myrkynpoistokuureihin, mikäli harrastaa semmoisia. Karhut ovat perimätiedon mukaan kovasti ihastuneita karhunlaukkaan, sen on väitetty olleen (täällähän ei karhuja enää ole, ne ovat kaikki paenneet Suomeen, Puolaan ja Venäjälle) niiden ensimmäistä ravintoa talviunien jälkeen. Muinaiset germaanit uskoivat, että karhut saivat karhumaisen voimansa juuri karhunlaukasta. Karhunlaukkaa voi sesonkiaikaan nauttia teenä ja keitoissa tai siitä voi tehdä pestoa, kuten minä olen tehnyt. Silppuriin karhunlaukkaa ja siemeniä (itse käytän seesamin-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä luomuna, oikeaoppisempia kai olisivat pinjan siemenet), pienen pieni ripaus ruususuolaa ja luomuoliiviöljyä joukkoon. Pesto maistuu ihanalle salaatinkastikkeena, parsa- tai kukkakaalin kanssa sekä vaalean lihan tai kalan kastikkeena. En ole koskaan ymmärtänyt saksalaisten villiintymistä parsa-aikaan (parsatankoja kermaisessa ja jauhoisessa kastikemössössä), mutta tämän karhunlaukka-ajan aion hyödyntää perusteellisesti. Saavat muut pitää lintu- ja muut influenssarokotteensa, minä luotan karhunlaukan voimaan!"
Karhunlaukan ylistys
26
6401
Vastaukset
- nähnyt
Mistähän sitä kahrhunlaukkaa saa,täällä ei ainakaan ole myytävänä.
- Suomessa harvinainen
joillakin on onnitunut siemenkasvatus
- monasti olen kylvänyt,
Suomessa harvinainen kirjoitti:
joillakin on onnitunut siemenkasvatus
mutta eipä ole kasvamaan lähtenyt. Taitaa olla ilmastorajan takia. Virossa on sopivan lauhaa, kuten Ahvenanmaallakin.
- kasvaa
monasti olen kylvänyt, kirjoitti:
mutta eipä ole kasvamaan lähtenyt. Taitaa olla ilmastorajan takia. Virossa on sopivan lauhaa, kuten Ahvenanmaallakin.
Mulla on nyt noussut neljä piikkiä maasta, ne ovat karhunlaukkaa..jipii.
- kasvaako vielä
kasvaa kirjoitti:
Mulla on nyt noussut neljä piikkiä maasta, ne ovat karhunlaukkaa..jipii.
Saattaapa kasvaakin.
- Anonyymi
kasvaako vielä kirjoitti:
Saattaapa kasvaakin.
TÄÄLLÄ
- karhunlaiukka pesto
Karhunlaukka-Pesto
08.11.2010Ainesosalista
0,5 dl tuoretta karhunlaukkaa
1 dl tuoretta basilikaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl oliiviöljyä
1,5 rkl parmesaania
0,5 rkl Knorr FOND Sipuli
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
Valmistusohjeet
Sekoita karhunlaukka, basilika, parmesaani, oliiviöljy, sipulifondi ja auringonkukansiemenet monitoimikoneessa, kunnes siemenet ovat hienontuneet. Mausta suolalla ja vasta jauhetulla pippurilla.
Tarjoa pestoa
- pastaruokien,
- tapaksien (kinkun, leivän) tai
- lampaanfileen kanssa
Jos et heti käytä, lisää juustyo vasta tarjottaessa- Anonyymi
Karhunlaukka-pestoon ei suolaa.Prmesan jo sisältää
tekeleeni:
1/2 l karhunlaukan lehtiä
2 kpl kevätsipulinvartta
1 pussi kpl (100 g) saksanpähkinöitä
2 dl öljyä
1 dl parmesaanijuustoa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
Näin teet
1 Yhdistä kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa.
Soseuta tasaiseksi.
Vinkki: Tiesitkö, että pesto säilyy paremmin öljyn alla? Laita pesto lasitölkkiin, kaada päälle noin 1 cm öljyä ja säilytä jääkaapissa.
Sopii pastalle/punalle, lisukkeeksi mm
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/10-erikoista-tapaa-kayttaa-pestoa-kokeile-naita/4265276#gs.vqgbog
https://yhteishyva.fi/reseptit/karhunlaukkapesto/recipe-22342
50 g parmesanjuustoa, karkeasti hienonnettua
50 g kokonaisia manteleita
75 ml (5 rkl) extraneitsytoliiviöljyä merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
Lataa plenderiin mantelit ja juusto hienoiksi .
Lisää karhunlaukat kunnes on karhea pesto.
Lisää öljyä vähitellen koneen ollessa edelleen käynnissä.
Mausta pippurilla.
Vinkki-lorauta purkkiin lopuksi kerros öljyä
se lisää 2 viikon säilyvyyttä. inun pestoni
- lautasella
karhunlaukansiemeniä saa ainakin helsingistä postin välityksellä hyötykasviyhdistykseltä, http://www.hyotykasviyhdistys.fi/
ja sieltä löytyy muutakin jännää ja vähän harvinaisempaa. karhunlaukasta vain, että jos hankit simeniä ni tarvitsevat kylmäterapiaa, siis no on kylvettävä syksyllä ja jätettävä maahan talven yli jotta ne itää. kyllä täälä tampereella aiankin kasvaa, se on lehtokasvi joten se ei viihdy kokonaan auringossa vaan tarvitsee hieman varjoakin. - onpa toki
Karhunlaukka villinä Ahvnanmaalla
http://www.maatiainen.fi/keruuohjeet.htm- perk...
Karhunlaukka on Ahvenanmaalla rauhoitettu laji.
- kevätlukemista
- Tallinnass karulauk
Karhunlaukka-keitto
300 g Perunaa
60 g Purjoa
1 rkl Voita
6 dl lientä (esim valmis puljonki lihaliemi /kasvis tai Lindl lihaliemi)
1 dl Kerma (myös kookosmaito käy)
1 iso kourallinen Karhunlaukkaa
0.25 kpl Lime (vastapuristettua mehua)
suola -tarkista ennenkuin lisäät
mustapippuria
1. Hienonna purjo ja kuullota voissa.
2. Kuori perunat ja leikkaa pienemmäksi jalisää kattilaan purjo kanssa.
3. Lisää liemi ja keitä, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä.
4. Lisää kerma ja keitä keittoa, kunnes perunat ovat melko pehmeä.
5. Silppua karhunlaukka.
6. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää keiton joukkoon karulauk ja limettimehua ja soseuta keitto.
7. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
VINKKI
* Suola lisätää keittoon vasta lopussa, sen tarve riippuu lihaliemen suolapitoisuudesta. Halutessasi voit kuitenkin keiton valmistaa myös tavallisella vedellä.
* Lime tai sitruuna lisää keittoon happamuuttaa ja terävöittää makua ja tuo myös muiden osatekijöiden ominaisuudet paremmin esille.
lisää
http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=44084
ja google kääntäjä - Anonyymi
Tallinnass karulauk kirjoitti:
Karhunlaukka-keitto
300 g Perunaa
60 g Purjoa
1 rkl Voita
6 dl lientä (esim valmis puljonki lihaliemi /kasvis tai Lindl lihaliemi)
1 dl Kerma (myös kookosmaito käy)
1 iso kourallinen Karhunlaukkaa
0.25 kpl Lime (vastapuristettua mehua)
suola -tarkista ennenkuin lisäät
mustapippuria
1. Hienonna purjo ja kuullota voissa.
2. Kuori perunat ja leikkaa pienemmäksi jalisää kattilaan purjo kanssa.
3. Lisää liemi ja keitä, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä.
4. Lisää kerma ja keitä keittoa, kunnes perunat ovat melko pehmeä.
5. Silppua karhunlaukka.
6. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää keiton joukkoon karulauk ja limettimehua ja soseuta keitto.
7. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
VINKKI
* Suola lisätää keittoon vasta lopussa, sen tarve riippuu lihaliemen suolapitoisuudesta. Halutessasi voit kuitenkin keiton valmistaa myös tavallisella vedellä.
* Lime tai sitruuna lisää keittoon happamuuttaa ja terävöittää makua ja tuo myös muiden osatekijöiden ominaisuudet paremmin esille.
lisää
http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=44084
ja google kääntäjäPaahdtut ö sooci limet vähäsuolaisia
- Tallinnasta hakuun
Cheremsha (Ramsons, wild garlic) http://www.russianseason.net/index.php/2011/06/cheremsha-ramsons
- kohta se alkaa
80 km eteläiseen hesaan eli Kesturg'ille tai Jaama turg'ille meno
http://thredahlia.blogspot.com/feeds/posts/default/-/Toidujutud
karhunlaukkaa munavoihin ! Enpä ole ajatellutkaan.- karhua laukaten
Maanantaina Jaama turg :pikku, herkkä nippu euron, mutta kannatti.
Saneleeko maan kalkkipitoisuus sen viihtymisen Virossa ? - pele2
karhua laukaten kirjoitti:
Maanantaina Jaama turg :pikku, herkkä nippu euron, mutta kannatti.
Saneleeko maan kalkkipitoisuus sen viihtymisen Virossa ?Kyllä KARHUNLAUKKA kasvaa ja viihtyy hyvin vielä täällä Tampereen korkeudellakin. Minulla se on tuottanut satoa jo monta vuotta. Se kukkii ja levittää siemeniään yltympäriinsä, leviää pitkin nurmikkoakin. Karhunlaukka vain tarvitsee hieman kosteahkon ja varjoisan tai puolivarjoisan kasvupaikan. Olen keväisin, vielä lumien aikaan, lannoittanut hieman maata puhtaalla puutuhkalla ja hyvin rehevästi näyttää kasvavan. Kukatkin karhunlaukalla ovat kauniita. Kertakaikkiaan upea kasvi. Suosittelen.
- dj hesse
http://www.mausteporssi.fi/tuotteet.htm
Tuolta löytyy karhunlaukkaa - Hämeessä viihtyy
- sipuliko35
Kyllä! Toistakymmentä vuotta Tampereella olen karhunlaukkaa kasvattanut ja sen kasvusto vaan villiintyy = lisääntyy. Viihtyy oikein hyvin. Siemenistä aloitin, alkuun pientä kasvustoa vaan mutta nyttemmin runsaasti satoa. Erittäin herkullinen.
- Karhunlaukka
sipuliko35 kirjoitti:
Kyllä! Toistakymmentä vuotta Tampereella olen karhunlaukkaa kasvattanut ja sen kasvusto vaan villiintyy = lisääntyy. Viihtyy oikein hyvin. Siemenistä aloitin, alkuun pientä kasvustoa vaan mutta nyttemmin runsaasti satoa. Erittäin herkullinen.
Hei,
etsin juuri vimmatusti karhunlaukkaa Tampereelta, mútta ei mistään ainakaan taimena, haluaisitko myydä hieman juurineen Pellervonk. asumme?...Soita, jos sopii, puh 0440111198 /. Anja
- Karhunlaukka
Kuivattuna löytyy:
http://www.maustekauppa.net/karhunlaukka-pussi-p-237.html - Artimago
Karhunlaukkaa on meillä (Artimago Oy) Gero Geick KarhunlaukkaBratwurstissa, jota huhtikuun 2017 alusta on mahdollista saada esim. K kaupoista.
- Anonyymi
kuivattna Ruoveden Herkku. Covid 19 sotki Hakaniemene Maalaismarkkinat.'
Joka kuun eka sunnuntai Hakaniemen torilla, Herku kiertää Markkinat, kannattaa seurata.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1293597- 851855
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151651Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541362Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1141203VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu911202- 681079
- 65964
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi28962Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k98942