Karhunlaukan ylistys

Viross villinä - nyt

http://www.kotiliesi.fi/arki/arkisto/2007/6/12/kesapoydan-yrtit-karhunlaukka3.aspx
http://www.juhovainionsaatio.fi/terve_elama/te2003_2/index.htm#ullan_palsta2
Nyt on taas karhunlaukka-aika alkanut - ja minä herkuttelen!
"Muinaisten germaanien salainen ase: karhunlaukka
Karhunlaukkaa kutsutaan myös villivalkosipuliksi (rakkaalla lapsella on täällä monta nimeä, muita nimiä ovat romanin ruohosipuli ja noidan sipuli), ja se kuuluukin ruohosipulien heimoon. Se tuoksuu ja maistuu valkosipulille ja näyttää ihan kielonlehdiltä.
Muinaiset germaanit kutsuivat karhunlaukkaa nimellä Ram (monikossa Rams), mikä tarkoitti Oinasta (tähtimerkin mukaan). Se kasvaa Oinaan tähtimerkissä, eli arkisemmin ilmaistuna: sen kasvukausi on maalis- huhtikuussa. Germaanit uskoivat karhunlaukalla olevan maagisia voimia. Myös keskiajan yrttioppineet kiittelivät karhunlaukkaa.
Vanha harzilainen sananlasku toteaa: „Ramsen im Mai, das ganze Jahr keine Arznei“. Eli karhunlaukkaa toukokuussa, niin koko vuoteen ei tarvitse lääkkeitä.
Samoin kuin valkosipuli, karhunlaukkaa vaikuttaa tutkitusti valtimoiden kovettumista, korkeaa verenpainetta ja ilmavaivoja ehkäisevästi. Sen lisäksi sillä on antibakteerinen vaikutus.Karhunlaukassa on rautaa 20 kertaa enemmän kuin valkosipulissa ja sen sisältämän eteerisen öljyn määrä on kaksinkertainen. Karhunlaukka edistää sapen ja maksan toimintaa, joten se sopii oikein hyvin keväisiin „myrkynpoistokuureihin“, mikäli harrastaa semmoisia.
Karhut ovat perimätiedon mukaan kovasti ihastuneita karhunlaukkaan, sen on väitetty olleen (täällähän ei karhuja enää ole, ne ovat kaikki paenneet Suomeen, Puolaan ja Venäjälle) niiden ensimmäistä ravintoa talviunien jälkeen. Muinaiset germaanit uskoivat, että karhut saivat karhumaisen voimansa juuri karhunlaukasta.
Karhunlaukkaa voi sesonkiaikaan nauttia teenä ja keitoissa tai siitä voi tehdä pestoa, kuten minä olen tehnyt. Silppuriin karhunlaukkaa ja siemeniä (itse käytän seesamin-, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä luomuna, oikeaoppisempia kai olisivat pinjan siemenet), pienen pieni ripaus ruususuolaa ja luomuoliiviöljyä joukkoon. Pesto maistuu ihanalle salaatinkastikkeena, parsa- tai kukkakaalin kanssa sekä vaalean lihan tai kalan kastikkeena.
En ole koskaan ymmärtänyt saksalaisten villiintymistä parsa-aikaan (parsatankoja kermaisessa ja jauhoisessa kastikemössössä), mutta tämän karhunlaukka-ajan aion hyödyntää perusteellisesti. Saavat muut pitää lintu- ja muut influenssarokotteensa, minä luotan karhunlaukan voimaan!"

22

3537

Vastaukset

  • Mistähän sitä kahrhunlaukkaa saa,täällä ei ainakaan ole myytävänä.

    • joillakin on onnitunut siemenkasvatus


    • Suomessa harvinainen kirjoitti:

      joillakin on onnitunut siemenkasvatus

      mutta eipä ole kasvamaan lähtenyt. Taitaa olla ilmastorajan takia. Virossa on sopivan lauhaa, kuten Ahvenanmaallakin.


    • monasti olen kylvänyt, kirjoitti:

      mutta eipä ole kasvamaan lähtenyt. Taitaa olla ilmastorajan takia. Virossa on sopivan lauhaa, kuten Ahvenanmaallakin.

      Mulla on nyt noussut neljä piikkiä maasta, ne ovat karhunlaukkaa..jipii.


    • kasvaa kirjoitti:

      Mulla on nyt noussut neljä piikkiä maasta, ne ovat karhunlaukkaa..jipii.

      Saattaapa kasvaakin.


  • Karhunlaukka-Pesto
    08.11.2010Ainesosalista
    0,5 dl tuoretta karhunlaukkaa
    1 dl tuoretta basilikaa
    1 dl auringonkukansiemeniä
    1,5 dl oliiviöljyä
    1,5 rkl parmesaania
    0,5 rkl Knorr FOND Sipuli
    0,5 tl mustapippuria
    0,5 tl suolaa
    Valmistusohjeet
    Sekoita karhunlaukka, basilika, parmesaani, oliiviöljy, sipulifondi ja auringonkukansiemenet monitoimikoneessa, kunnes siemenet ovat hienontuneet. Mausta suolalla ja vasta jauhetulla pippurilla.

    Tarjoa pestoa
    - pastaruokien,
    - tapaksien (kinkun, leivän) tai
    - lampaanfileen kanssa
    Jos et heti käytä, lisää juustyo vasta tarjottaessa

  • karhunlaukansiemeniä saa ainakin helsingistä postin välityksellä hyötykasviyhdistykseltä, http://www.hyotykasviyhdistys.fi/
    ja sieltä löytyy muutakin jännää ja vähän harvinaisempaa. karhunlaukasta vain, että jos hankit simeniä ni tarvitsevat kylmäterapiaa, siis no on kylvettävä syksyllä ja jätettävä maahan talven yli jotta ne itää. kyllä täälä tampereella aiankin kasvaa, se on lehtokasvi joten se ei viihdy kokonaan auringossa vaan tarvitsee hieman varjoakin.

    • Karhunlaukka on Ahvenanmaalla rauhoitettu laji.


    • Karhunlaukka-keitto

      300 g Perunaa
      60 g Purjoa
      1 rkl Voita
      6 dl lientä (esim valmis puljonki lihaliemi /kasvis tai Lindl lihaliemi)
      1 dl Kerma (myös kookosmaito käy)
      1 iso kourallinen Karhunlaukkaa
      0.25 kpl Lime (vastapuristettua mehua)
      suola -tarkista ennenkuin lisäät
      mustapippuria
      1. Hienonna purjo ja kuullota voissa.
      2. Kuori perunat ja leikkaa pienemmäksi jalisää kattilaan purjo kanssa.
      3. Lisää liemi ja keitä, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä.
      4. Lisää kerma ja keitä keittoa, kunnes perunat ovat melko pehmeä.
      5. Silppua karhunlaukka.
      6. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää keiton joukkoon karulauk ja limettimehua ja soseuta keitto.
      7. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

      VINKKI
      * Suola lisätää keittoon vasta lopussa, sen tarve riippuu lihaliemen suolapitoisuudesta. Halutessasi voit kuitenkin keiton valmistaa myös tavallisella vedellä.
      * Lime tai sitruuna lisää keittoon happamuuttaa ja terävöittää makua ja tuo myös muiden osatekijöiden ominaisuudet paremmin esille.

      lisää
      http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=44084
      ja google kääntäjä


  • 80 km eteläiseen hesaan eli Kesturg'ille tai Jaama turg'ille meno
    http://thredahlia.blogspot.com/feeds/posts/default/-/Toidujutud

    karhunlaukkaa munavoihin ! Enpä ole ajatellutkaan.

    • Maanantaina Jaama turg :pikku, herkkä nippu euron, mutta kannatti.

      Saneleeko maan kalkkipitoisuus sen viihtymisen Virossa ?


    • karhua laukaten kirjoitti:

      Maanantaina Jaama turg :pikku, herkkä nippu euron, mutta kannatti.

      Saneleeko maan kalkkipitoisuus sen viihtymisen Virossa ?

      Kyllä KARHUNLAUKKA kasvaa ja viihtyy hyvin vielä täällä Tampereen korkeudellakin. Minulla se on tuottanut satoa jo monta vuotta. Se kukkii ja levittää siemeniään yltympäriinsä, leviää pitkin nurmikkoakin. Karhunlaukka vain tarvitsee hieman kosteahkon ja varjoisan tai puolivarjoisan kasvupaikan. Olen keväisin, vielä lumien aikaan, lannoittanut hieman maata puhtaalla puutuhkalla ja hyvin rehevästi näyttää kasvavan. Kukatkin karhunlaukalla ovat kauniita. Kertakaikkiaan upea kasvi. Suosittelen.


    • Kyllä! Toistakymmentä vuotta Tampereella olen karhunlaukkaa kasvattanut ja sen kasvusto vaan villiintyy = lisääntyy. Viihtyy oikein hyvin. Siemenistä aloitin, alkuun pientä kasvustoa vaan mutta nyttemmin runsaasti satoa. Erittäin herkullinen.


    • sipuliko35 kirjoitti:

      Kyllä! Toistakymmentä vuotta Tampereella olen karhunlaukkaa kasvattanut ja sen kasvusto vaan villiintyy = lisääntyy. Viihtyy oikein hyvin. Siemenistä aloitin, alkuun pientä kasvustoa vaan mutta nyttemmin runsaasti satoa. Erittäin herkullinen.

      Hei,

      etsin juuri vimmatusti karhunlaukkaa Tampereelta, mútta ei mistään ainakaan taimena, haluaisitko myydä hieman juurineen Pellervonk. asumme?...Soita, jos sopii, puh 0440111198 /. Anja


  • Karhunlaukkaa on meillä (Artimago Oy) Gero Geick KarhunlaukkaBratwurstissa, jota huhtikuun 2017 alusta on mahdollista saada esim. K kaupoista.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.