Aloittelijan pienimuotoinen puutarha/kasvimaa/yrttimaa, apua!!

Hei! En tiedä mihin osioon tämä olisi pitänyt laittaa, mutta.. Saan ihkaensimmäisen oman pihani, kokoa sillä ei ole kuin n. 5m x 5m ja siitäkin terassilaattoja aika paljon. Haluaisin kuitenkin istuttaa vaikka ja mitä. Tässä suurimmat toiveeni, joita olen koko ikäni halunnut omaan pihaan: Porkkana,ruohosipuli,ehkä tavallinen sipuli, peruna?, herne, yrtit kuten persilja, tilli,basilika??.. Siinä nuo syötävät kaiketi. Lisää saa ehdottomasti ehdottaa!

Myös kukkia ja kasveja haluan paljon, mutta niistä en juuri tiedä mitään ja luultavasti puutarhamyymälässä valitsisin ne kauneimmat, enkä tajuaisi katsoa mitään kasvuolosuhteista.

Piha on tosi huonomultaista, eli olen suunnitellut tekeväni istutuslaatikoita.Kuinka isoja laatikoiden tulisi olla, että niihin saa mahdollisimman montaa eri lajia?.Voiko mitään noista minun haluamistani syötävistä istuttaa samaan penkkiin, samanlaiselle alustalle, vai mitä teen? Onko yleensä istutuspenkkisuunnitelmani hyvä?
Piha on aurinkoinen,koko päivän paistaa aurinko melkein joka kolkkaan, yksi reuna on varjoinen paitsi aamuisin.

Antakaa yleisestikin vinkkejä aloitukseen. Haluaisin saada tänä kesänä vielä itselleni edes jonkunlaisen loiston puutarhaan! Kiitos.
Ilmianna
Jaa

12 VastaustaJos on vinkkejä pääkaupunkiseudun, mielellään Espoon/Vantaan suunnan puutarhamyymälästä tms. mistä voisin hyviä vinkkejä ja kasveja/kukkia saada, kuulen mielelläni.
Ilmianna
Jaa
http://www.puutarhaopas.com/ryytimaa

-antaa tietoa, mitä sille huonolle mullalle pitäisi tehdä
-löytyy tietoa kukista (perennoista)
-kasvihuoneestakin
-perunanviljelystä
-ym.

Alkaa seljetä asian laajuus ? Vaikka kasvimaa olisikin pieni, perustyötä on.
Ilmianna
Jaa
ettei mene ihan sormi suuhun, millä taimitarhan sivulla melkeinpä vaan.
Kuvat ja perustiedot tulevat kuvaa klikkaamalla, esim. täältä

http://www.plantagen.fi/fi/valikko/ulkokasvit/perennat

Satoja muitakin sivuja saa hakusanalla perennat
Mahdollisuuksissa on runsaudenpula, vähän vaikea ehdottaa.
Voit rajata niitä vaikka googlaamalla
aurinkoisen paikan perennat
Sinullahan on aurinkoinen piha.
Haluatko korkeita, matalia, minkävärisiä kukkia, näin aluksi ..?
Ilmianna
Jaa
Suunnittele hyvin, vaikka ensiksi rajaa alueet, mihin aiot kasvimaata, mihin kukkia. Samalla se päätös, maahan vai laatikkoon. Molemmat on ok, laatikkokasveja joutunee aurinkoisessa pihassa kastelemaan enemmän.
Maata joudut muokkaamaan ja parantelemaan kukillekin, jos haluat hyvinvoivia, reheviä kukkia tai sitten pitää valita ns. vähään tyytyviä, mutta lapioon joudut tarttumaan, maata on käännettävä vähintäänkin. Mullan parannusta ei kannata jättää tekemättä, ettei tarvitse myöhemmin kaivaa kukkia ylös ja aloittaa alusta.
Ilmianna
Jaa
Pihasi on todellakin melkoisen pieni joten viljelyalaa ei kovin suuresti jää, jos osan tuosta 25 m2:stä vielä vie terassi.
Yritän kuvitella sieluni silmin mitä pihasi nyt näyttää ja tuumia sen mukaan mitä siellä kannattaisi tehdä.
Eli, jos haluamallasi viljelyalalla nyt on nurtsi tai jotain muuta kasvavamassa, niin niille pitäis antaa häätö, eli kuoria nurmikko pois ja siirtää istutukset muualle. Sitten muokataan maa kuohkeaksi jyrsimellä tai ihan lapiolla ja talikolla kääntämällä. Sitten rakennetaan ne istutuslaarit, ei kovin korkeita, ehkä 30 cm on käytön kannalta sopiva. Kasvimaan multasyvyydeksi riittää 40-50 cm. Kaksi tai neljä laaria voisi olla hyvä, niin että väliin jää kapea käytävä kulkea. Tai sitten yksi yhtenäinen laari, joka on kokonaan kasvimaata, voisi toimia hyvin, kun tila on pieni.
Sitten laarit täyteen hyvää kalkittua ja lannoitettua multaa. Seuraavaksi pääseekin jo sitten istutus ja kylvöpuuhiin. Pieneen tilaan ei ehkä kannata kovin montaa sorttia yrittää tunkea. Taimi-ja rivivälit pitää huomioida, että kasveille jää tilaa kasvaa. Esim. peruna on aika tilaa vievä kasvi, ja yhdestä varresta sato ei vielä ole kovin kummoinen. Toki hauska ja helppo sitä on kasvatella ja ne viisikin itse kasvatettua perunaa maistuvat vallan makoisilta.
Itse valitsisin kasvatukseen pari erilaista salaattia, persiljaa, retiisejä ja erilaisia yrttejä, näistä kun saa satoa nopeasti ja useamman kerran kesässä. Myös rivit sipulia, porkkanaa ja hernettä kuuluvat kasvimaan suosikkeihin ja ovat helppoja kasvatettavia.
Väriä kasvimaalle saa erilaisilla kesäkukilla, perinteisiä ovat samettiruusut, jotka toimvat myös ötökän torjujana hajunsa avulla. Helppoja
"siemenet-suoraan-maahan" -kesäkukkia kannattaa kylvää myös, vaikka kehäkukkaa ja ruiskukkaa. Köynnöskrassista saa hauskan koristeen laarin reunoja peittämään ja sen kukathan on syötäviä.
Osa yrteistä, kuten ruohosipulikin on monivuotisia, ne kannattaa laittaa omaan osioonsa, niin vuosittain tehtävät maanmuokkaukset ei niitä sitten vahingoita.
Toivottavasti näistä on jotain apua, lisää vinkkiä löydät varmasti kirjallisuudesta ja netin ihmeellisestä tarjonnasta, vaikkapa hakusanoilla keittiöpuutarha tai yrttitarha.
Ilmianna
Jaa
kuivuuttakin kestäviä ovat esimerkiksi kyläkurjenpolvi, jalokallioinen, päivänkakkara, vuorikaunokki.
Ketoneilikka vähän matalampi ja ihana ahomansikka, jolla on syötävät marjat !
Yksivuotiset krassit ja kehäkukat ovat aina pirteitä.
Kellokukat ovat myöskin auringon ja kuivuuden kestäviä, peurankello yksi kestävimmistä.
Ilmianna
Jaa
Olenko tosi myöhässä jo istutusten suhteen? Milloin siemenet pitäisi olla jo istutettuina ja istutetaanko kaikki nuo kasvikset siemenistä?

Meillä pihalla tosiaan on tehty remonttia ja nyt sinne on tuotu kasa huonoa multaa eli siellä ei kasva mitään, ei ole nurmikkoakaan.. Nyt sinne on tulossa vielä miehet tekemään tasauksia ja vie ylimääräistä maa-ainesta pois, joten istuttamaan pääsisin ehkä vasta puolessa välissä toukokuuta...?! Olisiko syytä tehdä sisälle alkuistutukset?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Kaikki nuo kasvit mitä itse aiemmassa viestissä luettelin ovat todellakin suoraan ulos kylvettäviä siemeniä, eli ehtivät aivan hyvin vielä kesäkuun alussa kylvettynäkin. Vihannesten siemeniä ei edes kannata kylvää ennenkuin maa on lämmennyt ja yöpakkaset ohitse. Etelä-Suomessa oikea aika lienee tuossa toukokuun puolivälin paikkeilla ja sen jälkeen. Suunnittelemissasi kasvatuslaareissa maa lämpenee toki aiemmin ja kylvämäänkin pääsee aiemmin, mutta sitten on huolehdittava pakkasten aikaan taimien suojauksesta harsoilla tms.
Yrteistä osa vaatii esikasvatusta, joten ne kannattaa ehkä ostaa valmiina taimina. Ruokakaupan ruukkuyrttejä ja salaatteja voi käyttää myös, niistä voi ensin syötävät syödä ja istuttaa sitten tyngän multapaakkuineen penkkiin kasvamaan uutta satoa.
Erilaisten vihannestenkin taimia saa ostaa valmiina, ja voi olla ihan hyväkin ratkaisu silloin kun ei tarvitse kuin muutaman kappaleen lanttua, kaalia tai purjoa.
Niin ja vielä, siemenet kylvetään ja taimet istutetaan ;)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Koska pihasi on pieni, ei tule kovin kalliiksi vaikka ostaisit taimia. Taimien istutusväli on lajista riippuen vähän alle tai vähän päälle 50 cm. Ei niitä siis kauheasti pieneen puutarhaan mene, nehän leviävät vuosi vuodelta. Ehdotan taimia siksikin, että useimmat siemenestä kylvetyt perennat (monivuotiset kukat) kestävät melko kauan kasvaa näyttäviksi.
Taimien istutusaika alkaa suunnilleen toukokuulla, ne ehtivät kasvaa hyvin tänä kesänä ja taimia voi istuttaa koko kesän, mikään kiire ei ole.
Perennoja voi kasvattaa siemenestäkin, estettä ei ole.

"Alkuistutuksilla sisälle" tarkoittanet kylvämistä siemenestä ja esikasvattamista jossain sisätilassa pikkupurkeissa ?
Taimena hankitut perennat istutetaan suoraan maahan.

Jos haluat nyt päästä vielä edullisemmin tai miettiä lopullista toteutusta talven yli, voithan jättää osan kukka-alueesta yksivuotisille kukille. Vielä ehtii oikein hyvin kylvää !
Esimerkiksi kukkakrassia eli pensaskrassia voit laittaa itämään sisälle vaikka heti ja istuttaa maahan sitten toukokuun puolivälissä, tai kylvää suoraan maahan toukokuulla. Krassi on nopeakasvuinen, helppo ja onnistuu varmasti.
Avomaalle alkukesällä (yleensä toukokuulla) voi kylvää muitakin,
yksivuotisia kesäkukkia on paljon, tarhaneito, silkkiunikko, tuliunikko, aurankukka, kesäharso, sinikohokki, illakko, tuoksupielus, perhoskukka, malvikki, maloppi, maurinmalva, sinisievikki, kehäkukka, auringonkukka (lajeja on paljon, mataliakin), kesäkakkara, kosmoskukka, olkikukka, samettikukka ja muita.
Useimpia voi halutessaan esikasvattaa, useimpia ei tarvitse. Suorakylvö avomaalle on helppoa.
Kun valitset kaupassa siemeniä, katso siemenpussin takaa ohjeet, suositellaanko esikasvatusta.

Mitä jos valitsisit tänä kesänä vaikka pari-kolme takuuvarmaa, joita ei tarvitse esikasvattaa: krasseja, kehäkukkia, tuliunikkoa, tuoksukaunokkia, kesäharsoa, auringonkukkia, punapellavaa, pioniunikkoa, silkkiunikkoa, täpläsievikkiä, neidonkukkaa, koreatörmänkukkaa, siinä muutama helppo esimerkki.

Suosittelen lämpimästi asiaan kunnolla perehtymistä, nyt sinulla taitaa olla enemmän intoa kuin tietoa, asiat tuntuvat olevan aika lailla sekaisin - viittaan tekstiisi "alkuistukseen sisällä", eikä kasveja istuteta siemenestä, siemenet kylvetään ja taimet istutetaan ja kasvikset on kasviksia (porkkanoita ym), ei kukkia.

Ei se mitään, tekiessä oppii ! Sinun innollasi pian !
Ei kun tutkimaan vaan ja toimeen !
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kiitos taas. Juu, tässä on kyllä termit ihan sekaisin, mutta kukapa sitä olisi seppä syntyessään...? Intoa tosiaan riittää ja halua saada piha kauniiksi.
Ilmianna
Jaa
Sanoit, että on terassia osa pihasta. Yrttejä on ihan mukava kasvattaa ruukuissakin. Itselläni on ollut monena kesänä aurinkoisella paikalla muutama tomaatintaimi sinkkiämpärissä, siis yksi tomaatintaimi per ämpäri ja samassa ämpärissä jokin yrtti reunalla esim. persiljaa, timjamia, basilikaa, minttua, rosmariinia, salviaa, rakuunaa, ruohosipulia, joka on kaunis kukkiessaan. Yleensä kasvatan siemenistä, mutta joskus ihan ruokakaupan yrteistä. Pelkkiä yrttejä isossa ruukussa voi olla 3-4 yrttipuskaa tai sitten niitä voi laittaa kesäkukkienkin kanssa samaan ruukkuun. Ruukkuistutuksia joudut kyllä kastelemaan päivittäin, mutta säästät pihassa tilaa muille kasveille ja yrttiruukut ovat kauniita ja tuoksuvia vaikkapa istuinpaikan vieressä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
tuli vieä mieleen, että ämpäreihin pitää tehdä reiät pohjiin ja pieni salaojitus vaikka pikkukivistä tai männynkävytkin kestävät yhden kesän käytössä. Reijät onnistuu vaikka isoilla nauloilla, jos ei parempaa konstia keksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Aloittelijan pienimuotoinen puutarha/kasvimaa/yrttimaa, apua!!

Hei! En tiedä mihin osioon tämä olisi pitänyt laittaa, mutta.. Saan ihkaensimmäisen oman pihani, kokoa sillä ei ole kuin n. 5m x 5m ja siitäkin terassilaattoja aika paljon. Haluaisin kuitenkin istuttaa vaikka ja mitä. Tässä suurimmat toiveeni, joita olen koko ikäni halunnut omaan pihaan: Porkkana,ruohosipuli,ehkä tavallinen sipuli, peruna?, herne, yrtit kuten persilja, tilli,basilika??.. Siinä nuo syötävät kaiketi. Lisää saa ehdottomasti ehdottaa!

Myös kukkia ja kasveja haluan paljon, mutta niistä en juuri tiedä mitään ja luultavasti puutarhamyymälässä valitsisin ne kauneimmat, enkä tajuaisi katsoa mitään kasvuolosuhteista.

Piha on tosi huonomultaista, eli olen suunnitellut tekeväni istutuslaatikoita.Kuinka isoja laatikoiden tulisi olla, että niihin saa mahdollisimman montaa eri lajia?.Voiko mitään noista minun haluamistani syötävistä istuttaa samaan penkkiin, samanlaiselle alustalle, vai mitä teen? Onko yleensä istutuspenkkisuunnitelmani hyvä?
Piha on aurinkoinen,koko päivän paistaa aurinko melkein joka kolkkaan, yksi reuna on varjoinen paitsi aamuisin.

Antakaa yleisestikin vinkkejä aloitukseen. Haluaisin saada tänä kesänä vielä itselleni edes jonkunlaisen loiston puutarhaan! Kiitos.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta