Roland Ratzenberger

Simtek

Unohdettu itävaltalainen.
Kuoli Imolan aika-ajoissa 1994, samana viikonloppuna kuin Ayrton Senna, ja unohdettiin juuri sen takia.
Muistaako joku, kuinka paljon silloinen MTV3 näytti Ratzenbergerin ulosajoa? Tietäisikö joku mistä löytäisi perusteelliset selitykset Ratzenbergerin ulosajolle ja lopulliset kuolinsyyt, valokuvia ja videoita? Joku netistä löytämäni F1-archive oli melkoinen pettymys, kuva oli noin 100x100 pikseliä, eli ei siitä paljoa irti saanut..
Jos jollakin on nauhalla nämä kyseiset aika-ajot, joissa Roland menehtyi, olisin enemmän kuin kiitollinen jos joku voisi myydä/kopioida kasetin.

Kaikki tieto, kaikki kuvat, kaikki videot tervetulleita. Linkkejä vain tähän topicciin.
Kiitos.

15

6642

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wingman

      Eikös se ulosajo johtunut Simtekin etusiiven päätylevyn irtoamisesta. Mulla on se koneella eräällä kolarivideolla vuosilta 90-94. Laatu on tosin heikko johtuen tod.näk. liiasta pakkauksesta.

    • kenny

      Pikkutallista. Materiaalirikko, mubjettimallin formulassa, ainakin toinen etusiiven yläpaneeli irtosi, näky oikein hyvin tv-kuvassa. Kysymys kuuluu: Romahtaako etupyöriden aerodynaaminen pito niin radikaalisti, jos etusiiven toinen taso puuttuu? Sillä raz ajoi lähes luotisuoraan betonivalliin. Eikös se ollutkin tamburelloa seuraava mutka, elikäs tosa kaarre?

      Tietenkn Ayrtonin kuolema hätkähdytti enemmän, paras kuski parhaassa tallissa, ja kuolee onnettomuudessa. Tosin selkeästi williams oli säädetty liian alas, eli pohjakosketus maksimaalisen aerodynaamisen massan takia aiheutta auton hallinnen menetyksen. Perimmäinen syy oli Ayrtonin huono onni alkukauden kisoissa, kaikista paalut, muttei ainuttakaan pistettä, joka johti kohtalokkaaseen riskinottoon imolassa.

      • F1-mies

        ulosajo johtui todellakin siitä että simtekin etusiipi lähti irti ja näin auto menetti täysin ohjattavuutensa.se näkyy hyvin tv-kuvissa.Rolandin kuolinsyy oli aivoverenvuoto.


      • Shadow of F1

        Etupyörien pito romahtaa täysin jos auton alitse kulkevan ilman kulku estyy. Etusiiven yläprofiilin murtuminen aiheutti juuri tämän. Silloin jokainen fysiikanlakeihin tutustunut oivaltaa, että keskipakoisvoima ohjaa auton suoraan.
        Ja oli kyllä Tosa se mutka, jos en väärin muista. On tuolla ratakartat mutta en jaksa tarkistaa..


        Sennan kolariin johtaneet asiat on melkoisen yksinkertaisia. Autoilla ajettiin turva-auton perässä, jolloin renkaat jäähtyi ja niiden pinta supistui noin 5 millimetriä. Sennan autossa maavaraa oli kilpailun startissa noin 8-9 mm. Siitä lasketaan esim 9mm-5mm= 4mm. Tässä tilanteessa auto alkaa pienimmissäkin pompuissa raapimaan maata. Sennan auton pyörät olivat ilmassa melkein 13 metriä tilanteessa jossa Senna menetti auton hallinnan (näkyy muun muassa kipinöinä videolla joka kuvattiin Schumin autosta). Auton renkaista katosi kaikki pito, kun auton ali ei enää kulkenut ilmaa, keskipakoisvoima hoiteli loput. Auto ei enää kääntynyt, eikä pysähtynyt, vaikka Senna yritti kääntää ja jarruttaa. Siinä ulosajon syy.

        Kuoleman syy taas on toinen. Auton osuessa betonivalliin, Sennan auton etupyörä irtosi auton rungosta ja iskeytyi tukivarret edellä Sennan kypärän läpi. Tämä aiheutti aivovamman jonka takia Senna vajosi koomaan ja ja johon hän lopulta kuoli. Jos tuo kirottu rengas olisi pysynyt kiinni rungossa, Senna olisi voinut hypätä autosta ulos lähes vahingoittumattomana ja hölkätä pienen hengenvedon jälkeen varikolel hakemaan vara-autoa.


    • ddd

      Ei tosin kyllä mitään selvää saa. Monista muista kyllä ja jos sairaista sivuista hakee jotain positiivista niin on tuo turvallisuuspuoli mennyt hiukan eteenpäin...

      http://www.crashesonline.com/index1.htm

    • Reke

      "Unohdettu itävaltalainen." Aivan oikein. Ketä kiinnostaa parin kisan huono kuljettaja joka osti paikkansa. Näitä ukkojahan tulee pilvin pimein.

      • Simtek

        Sinua ei luulisi kiinnostavan formula 1 ollenkaan tuon kommentin perusteella. Kyllä, näitä miehiä tulee kyllä pilvin pimein ykkösiin, mutta Ratzenberger sattui nyt olemaan se joka kuoli.
        Jos sinua nyt sattuu kiinnostamaan enemmän se että varikkotyttöjen määrää aiotaan lisätä kaudella 2005, niin voit suksia mäkeen ja olla aukomatta päätäsi muiden topicceihin. Kiitos ja näkemiin.


      • rattimies

        kiinnostaa tuo Razin onnettomuus joka on unohdettu,mutta vielä mitä,tähänkin asiaan jonkin aivottoman taikinan täytyy osallistua.Onko autoratasi rikki,lähetän mieluusti varaosia jos vain heität osoitteesi palstalle rakas Reke!


    • Sami

      ...vaikka jostakin divarista Vauhdin Maailma 6/94. Sieltä löytyy tarinaa sekä Imolan kisasta onnettomuuksineen että tästä (minun mielestä kohtalaisen mitäänsanomattomasta) itävaltalaisesta.
      Kyseistä lehteä voi toki kysellä suoraan kustantajalta. Eivätköhän nuo myy vanhoja lehtiä mikäli niitä vielä on?
      Maikkarin lähetyksessä ulosajo kyllä näkyi ja olikohan Rosberg joka epäili käyneen pahasti. En muista ihan tarkkaan kun ko. kisa satuttiin ajamaan vapun tienoilla...

      • Reke

        Mitä yhteistä on Roland Razenbergerillä, Gaston Mazzaganella ja Taki Inouella. Kaikki ovat vitun hitaita ja ostaneet paikkansta rahalla kun ajotaidot ei riitä. Kuka helvetti näitä nyt kaipaa ykkösiin. Formuloissa on jo turva-autot eli näitä ns. pikkutallien turva-autoja jotka hidastavat muiden vauhtia ei lajiin kaivata.


      • Forti
        Reke kirjoitti:

        Mitä yhteistä on Roland Razenbergerillä, Gaston Mazzaganella ja Taki Inouella. Kaikki ovat vitun hitaita ja ostaneet paikkansta rahalla kun ajotaidot ei riitä. Kuka helvetti näitä nyt kaipaa ykkösiin. Formuloissa on jo turva-autot eli näitä ns. pikkutallien turva-autoja jotka hidastavat muiden vauhtia ei lajiin kaivata.

        Onhan se nyt parempi, että radalla on esim. 24 autoa, joista noin 4-8 pystyy taistelemaan voitosta, kuin että radalla ovat vain nuo 4-8 autoa.

        Tällä hetkellä vain Ferrarilla, McLarenilla, Williamssilla, ja välillä Renaultillakin, on jotenkuten mahdollisuuksia taistella voitosta. Muilla ei juuri mahdollisuuksia ole ,mutta olisihan se hieman ankeaa, jos siellä vain nämä neljä tiimiä pyörisi.

        Aika-ajokin kestäisi vain noin 15 minuuttia...


      • Simtek
        Reke kirjoitti:

        Mitä yhteistä on Roland Razenbergerillä, Gaston Mazzaganella ja Taki Inouella. Kaikki ovat vitun hitaita ja ostaneet paikkansta rahalla kun ajotaidot ei riitä. Kuka helvetti näitä nyt kaipaa ykkösiin. Formuloissa on jo turva-autot eli näitä ns. pikkutallien turva-autoja jotka hidastavat muiden vauhtia ei lajiin kaivata.

        Perusta oma topicci jos haluat niitä haukkua, täällä yritetään keskustella järkevästi niistä. Sinä et näemmä järkevään keskusteluun pysty, niin että kiitos ja hei hei!


      • Simtek

        Pitääkin hankkia tuo kyseinen numero jostakin. Ja ei ihme ettet tarkkaan muista kun vappunahan se kisa tosiaan ajettiin ;)


      • Reke
        Simtek kirjoitti:

        Pitääkin hankkia tuo kyseinen numero jostakin. Ja ei ihme ettet tarkkaan muista kun vappunahan se kisa tosiaan ajettiin ;)

        Hölmöt. Ketä nyt kiinnostaa toisen kuolemaan johtanut kolari, että täällä oikein kielipitkällä hamutaan sen perään. Itse ainakin koittaisin unohtaa tuollaiset asiat. Te olette sairaita persoonia, tosi sairaita..saatte jotain tyydytystä katsoa kun joku kuolee kolarissa!! Mites kymppiuutisissa kun näytetään kolariautoja. Varmaan niistäkin nautitte perverssit!


    • Anonyymi

      Itä-vallan kultaisel sukupolvel oli kyl äärim huonoo tuurii eka Ralle delas ja sit Kalle joutus koomaan eikä ikin palannu omalle tasolleen..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 131
      3787
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      97
      3439
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2478
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1714
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1436
    Aihe