Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Ajatuksia Muumeista

Unka-tex

Muumilaakson Tarinoita, kuten tunnettua on Japanilainen animaatiosarja, joka vain perustuu (ensimmäisen n. 30 jakson osalta) juoneltaan aika tiukasti Tove Janssonin alkuperäistarinoihin. (Loput n. 70 jaksoa, joidenjuonesta vastaa joku Nippon Animationin käsikirjoittajista, eivät ole niin sisällöltään kuin graafiselta tasoltaankaan saman veroisia kuin sarjan alkuosa)

Muumit on leppoisa, ja erittäin oivaltavasti positiivisia asioita ja normeja esiintuova sarja, ja se vetoaa sopivan ikäisiin (3-8v) lapsiin emotionaalisesti hyvin voimakkaasti joka on yleensäkin Japanilaisen animaation pääpiirteitä, mikä tekeekin suuren eron animen (=japanilaisen animaation) ja länsimaisen animaation (Hämähäkkimies jne.) välille, sillä jälkimmäinen ei yleensä (joitain tytöille suunnattuja sarjoja, esim. Halinallet, lukuunottamatta) vaikuta katsojaan samanlaisella emotionaalisella tasolla kuin japanilaiset piirretyt.
Toinen samantyylinen sarja, kuin Muumilaakson Tarinoita, on japanilainen "Tottoko Hamutaro" (eli Hamtaro) jossa Muumien lämmin ja hyväntahtoinen ilmapiiri on siirretty vaaksan mittaisten, pienien mutta suuren sydämen omaavien HAMSTERIEN perspektiiviin.
Valitettavasti Hamtaron USA:lainen dubbaus ja 'leikkaus' on todella onneton, eikä koko sarjaa näillä näkymin tulla koskaan näkemään Suomessa.

Mitä mieltä te pienten lasten vanhemmat olette siitä, että lapset eläytyvät Muumeihin joskus hyvinkin syvästi? Onko se hyvä vai paha asia?
Onko paha asia että sarjassa on Taikurin ja Mörön tapaisia hahmoja jotka saattavat pelottaa pienimpiä katsojia?

Eräs pienen tytön isä kertoi kuinka hän eräänä iltana töistä kotiin tultuaan oli tavannut tyttärensä itkemästä vuolaasti sohvan nurkassa. Hetken nikoteltuaan tyttö oli saanut selitettyä että hän on surullinen siksi koska Nuuskamuikkunen oli lähtenyt pois Muumilaaksosta talveksi ja kadonnut lumituiskuun.
Muumilaakson Tarinoita tuli Suomessa TV:stä ensimmäisen kerran kun itse olin hieman yli 10-vuotias, ja kykenen muistamaan vielä hyvin kuinka tuota samaista jaksoa katsoessani kyyneleet nousivat omiinkin silmiini. Ehdottomasti vaikuttavimpia jaksoja koko sarjassa.

Japanilaisella animaatiolla on nykyisin aika negatiivinen kuva Suomalaisten ihmisten mielissä, kiitos (muutenkin todella surkean) Dragonball-mangan (=sarjakuvan) perättömän pedofilia-kohun, ja Pokémonin ja Digimonin väärinmarkkinoinnin. (Eivät tosiaankaan ole sopivia 4-vuotiaille. 10 ikävuotta kuulostaa paljon paremmalta...) Mutta sitten kuitenkin ilmiön toiselta puolelta löytyy nämä kauniit ja lämpöiset Muumit ja Hamutarot.

Oletteko muuten tienneet, että useat niistä piirrossarjoista joita lapset katselivat 80-luvulla televisiosta on itseasiassa tehty Japanissa, tosin Eurooppalaisten TV-yhtiöiden toimesta, mutta siltikin?

Japanilaista alkuperää ovat ainakin:

Maija Mehiläinen ((Maija ja Ville esiintyvät jopa Nippon Animationin 30-vuotisjuhla-animaatiossa joka esittelee studion suosittuja piirrossarjoja vuosien varrelta))
Kolme Muskettikoiraa
Maailman Ympäri 80 Päivässä
Pinokkio (70's versio)
Alfred J. Kwak ((Japanin kuuluisin nais-poplaulaja Megumi Hayashibara laulaa Japaninkielisen alkuteeman!

7

1680

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joo

      Mä oon 15 ja katon vieläkin :P

      • taata

        kylläpä on tullut katsottua muumisarjat useampaankin kertaan, ja aina yhtä rentoutuneen olon kera: ei tarvitse stressata lainkaan, lapset, lapsenlapset ja lapsanlapsanlapsetkin viihtyvät tuon pienen tovin kaikki mukavasti omalla tavallaan hiljaa ja keskittyneesti katsellen tuttujen hahmojen touhuja. "On hyvä olla, ei rasitu polla".


    • Muumimamma

      Viisi vuotias poikani ei koskaan olisi tiennyt mikä mörkö on ilman muumeja. Hän ei uskalla katsoa jaksoja, kun pelkää mörön esiintyvän niissä.
      Muuten hän kyllä uskaltaa katsoa Digimoneja ym. rajuja hölynpölyn-ohjelmia, jotka eivät opeta kuin levottomuutta ja rajuja otteita.

      Olen monasti ihmetellyt, miksi muumien mörkö pelottaa enemmän kuin muiden sarjojen omituiset pahat avaruusoliot tai sotilaat. Nehän ovat myös vihollisia, mörkö muumeissa periaatteessa sitten taas ei.

    • tyttö 84

      Itse, samoin kuin pikkuveikkani, pelkäsin Mörköä pienenä. Se ääni (ulina?), joka tuli kun Mörkö saapui ruutuun oli kammottava, ei niinkään itse Mörkö. Nykyään kun Muumeja katselee, käy Mörköä sääliksi, se on varmaan vain yksinäinen! =( Taikuri oli mielestäni kiva juttu, tykkäsin sen ratsusta, eli siitä pantterista. Nyttemmin se näyttää etovalta, taikuri siis.

      Mieleeni on jäänyt Muumipapan nuoruusvuosi-jaksot, ne olivat ehdottomasti parhaita!

      Olen miettinyt, miksi tänä päivänä näytetään vaikutuksille alttiille lapsille kovin väkivaltaisia lastenohjelmia. Niissähän opetetaan lyömään yms. väkivaltaa käyttämään. En minä niitä tämän ikäisenä pysty katsomaan, saatika pienempänä! Ajat olivat eri silloin, kun nuita mainitsemiasi sarjoja tuli. Maija Mehiläinen tosin oli välillä pelottava. Olikos ne herhiläiset niitä "pahoja"...? Alfred, Tao Tao, Peukaloinen, Maija... Niitä kun näkisi uudelleen! =)

      Muumit ovat mielestäni todella onnistunut lastenohjelma. Miten voikaan olla niin kilttejä ja ystävällisiä olentoja, joita vanhemmatkin jaksavat mielenkiinnolla seurata?! Nuita vanhoja lastenohjelmia pitäisi telkkarissa uusia, jotta meidänkin lapsemme niitä näkisivät, eivätkä pelkästään väkivaltaa suoltavia "lasten"ohjelmia.

      Mutta niin se maailma kehittyy, mikään ei riitä lapsillekaan. Kohta heidänkin ohjelmansa ovat samantyylisiä itsensäpaljastamis-ohjelmia kuin sarjat, joita media tarjoaa meille vanhemmille. Sääli.

    • Draco

      Poikani imi hieman vaikutteita tuosta pelistä. Yhdessä kohdassa Haisuli kävi rikkomassa Muumi Papan taulun ja se piti sitten kasata (palapeli). Kohta poika heittää palloa taulua kohti ja kiellettäessä huutaa; "Minä haluun olla Haisuli."

      Kylläkin äkkiä ymmärti ettei sitä saa tehdä kun selitti ettei siitä tulisikaan palapeliä;) Nyt sitten sai Muumi lelulaivan, kun muutaman kerran oli kuvan nähdessään tokaissut; "Voi kun on ihana."

      Muumien lisäksi Nalle Puh on erinomainen, sekä piirrettynä että pelinä.

    • mietiskeliä

      todella asiallinen teksti! ei voi sanoa kuin että: ei lisättävää. itse olen 23 vuotias mies, katson silti näitä "ei tuputtamalla vaan ohjaamalla ajattelemaan toisten kantilta" animaatioita, jotenkin tuo japanilainen mentaliteetti on hyvin samaistuttavaa ja asiallista siinä(kin) mielessä että näissä animaatioissa pistää miettimään sitä "absoluuttisen" pahuuden käsitettä. muistan itsekin sen kun olin sohvan takana mörköä piilossa kun tuli muumilaaksossa piipahtamaan, lopulta huomasinkin että mörkö ei olekkaan paha, vain kauhistuttavan ulkokuoren mustamaalaama yksinäinen sielu. tossa vielä "kauhua" jo lukemaan oppineille katsojille ;) http://www.pikkutunneilla.com/blogit/akaki/sensuroidut-muumit-viela-kerran/

    • Anonyymi

      Muumeja, eikä mitään "hyviä lastenohjelmia" (joita itsekin olen silmät soikeiksi asti katsellut) nykylapset tuskin katselevat ainakaan sillä konstilla, että mainostetaan "hei katsotaas äidin ja isin lempiohjelmaa silloin kun ne oli lapsia eikä mitään tollaista tietokoneanimoitua väkivaltaista oheistuotemainosohjelmaa". Silloinhan vastarinta vasta alkaakin. Ennemmin voisi houkutella katsomaan "millaisia piirrettyjä ennen oli". Lasten suosikkiohjelmien mollaaminen tuskin autaaa asiaa, vaikka nykypiirretyt itsestänikin tuntuu älytttömiltä, tietokoneanimointi kun on niin muovisen näköistä. Ja jos vuosituhannen vaihteen piirrettyjä nyt mollattiiin väkivaltaisiksi, ei nykypiirretytkään kehitä ytään mitään. Mutta pääasia on, että jos lapsi viihtyy ohjelmn parissa, mikäs siinä, kunhan ohjelma on hänen ikäiselleen ja voidaan keskustella rakentavasti aiheesta.

      Tosin, paljoa ei ole varaa sanoa lastenohjelmista mitään kun aikuisillekin suolletaan sontaa oikein olantakaa, salkkarit yms. sellaista roskaohjelmaa, että on ihme, että sellaista voidaan edes esittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2297
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2093
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1708
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1526
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1520
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1427
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1389
    8. 52
      1278
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      64
      1226
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe