Kuka muistaa BM-Volvo

oliko voimaa?

Mikä historia laitteella ja mihin se loppui..
Ne keltaiset "traktorirunkoiset" kauha-trukkipiikkikoneet.Ihan kuin traktori, mutta menosuunta vastainen..Vetopyörät heti kauhan jälkeen. Turbiini kytkin ja kierokset&ääni kuuluivat jo kilometrin päästä..Nelikoita tais olla 1976 malliset.

9

4599

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • farmari

      Olihan aikalailla vastaavanlainen laite Ara-Mikko kuormaaja, oliko siinä pohjana fordson Major, tehtiin kai tuolla Turun suunnalla.Oli tosiaan traktori väärinpäin eli kuskin penkki oli käännetty ja nostolaitteiden paikalle oli rakennetuu kunnon kuormaaja.Oli kai 2-vetoinen ainoastaan ja tehtiin 60-luvun alkupuolella.Onkohan kellään muistikuvaa tuosta,enollani oli sellainen, keltainen väriltään.

    • Vili Elelijä

      Kunnon ilmiöillä on omat web-sivustonsa.
      http://hem.passagen.se/baklastaren/index.html

      Kukapa nuo vekottimet unohtaisi?

      Työskentelin Helsingin satamassa 1970-74, välillä vakinaisena ja välillä tilapäisenä työntekijänä. Sain yleisahtaajan eli koneahtaajan koulutuksenkin, minkä jälkeen toimin enimmäkseen trukkisuharina.

      Viimeisenä työpäivänäni toukokuussa 1974 sain alleni ensimmäistä kertaa juuri tuollaisen Volvo BM-pyöräkuormaajan, trukkihaarukoilla varustettuna. Päivä mätettiin tavaraa (lastulevyä, vaneria?) johonkin Finnlinesin Amerikan-linjan "superlineriin" (olisikohan ollut M/S Finnbuilder, kantavuus 14.270 tonnia?). Laiva oli joka tapauksessa "joka suuntaan avointa sorttia" eli siinä oli kansiluukut, sivuportit ja peräportti.

      Ihan kiva peli oli tuollainen Volvo BM ajaa, kunhan trukkihaarukkakäytön kannalta äkäiseen kallistushydrauliikkaan tottui.

      Volvo BM -maataloustraktoreiden historia päättyi 1985 siihen, että Volvo ja Valmet sopivat toimialarationalisoinnista ja traktorit jäivät sopimuksen mukaan Valmetin (sittemmin Valtran) huoleksi. Maansiirtopuolella Volvo huseeraa ilmeisesti edelleenkin, mutta nykyiset Volvo-pyöräkuormaajat ovat pyöräkuormaajan näköisiäkin, eivät enää "takaperin käännettyjä traktoreita".

      • patse

        Noita koneita on nykyäänkin aika paljon maaseudulla maanviljelijöillä, sirkkelisahureilla yms. Itse tiedän ainakin kolme konetta tässä lähiympäristössä. Kaksi on mallia 640 ja yksi 840.


    • Jantikka

      Morjens,

      ensimmäiset sellaiset olivat lähes suoraan traktorin alustalle tehtyjä (traktorina BM350).
      Niissä oli mekaaninen vaihteisto ja kolmesylinterinen BM moottori.

      Seitsemänkymmentäluvulla kone oli jo sitävarten suunnitellulla rungolla ja moottorina nelisylinterinen Volvo BM, vaihteisto oli turbiinikytkimellä. Vetotapoja oli kaksi vaihtoehtoa, "etuveto" tai neliveto.

      Myöhemmin koneet kasvoivat edelleen, tuli kuusisykinterinen moottori ym. Mutta yleisilme säilyi samana eli isot pyörät edessä ja pienet takana ja ohjaamoon kulettiin edestä.

      Noita LM218 ja LM620/640 tyypin koneita on paljon pikkusahoilla tai lautatarhoilla käytössä. Koneet ovat luotettavia mutta eivät ehkä kovin ergonomisia nykymittakaavalla mitattuna.

      Maanviljelijöillä on niitä myös paljon käytössä mutta uudet tehokkaat nelivetotraktorit etukuormaajalla taitavat ne pikkuhiljaa syrjäyttää.

      Mulla on LM 621 (etuvetoinen, turbiinikytkin, nelisylinterinen kone) omassa harrastekäytössä, nyt talonrakennuksen apuna. 14.000 tuntia mittarissa.

    • Volvonostoaikeissa

      Mitä kannattaa erityisesti kattoo ostotarkastuksessa jos on ostamassa tuommosta lm218 volvoo kun on aika vieras mulle tuommonen härveli. Uudemmat linkkukoneet cat merkkiset tutumpia.... Entä mitkä paikat kriittisimpiä ettei osta remonttipommia heti riesaksi, tulisi polttopuuhommaan kyseinen laite???

      • Anonyymi

        Onks noita bm malleja enää missään


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onks noita bm malleja enää missään

        Just kuule ostin 620 mallin


    • Anonyymi

      Tehty umpiraudasta. Aikoinaan 80 luvun loppupuolella tein töitä tuollaisella. 4 veto. Aika kömpelö pyöritellä ja muistaakseni 4 veto ei toiminut, kuin hitaammalla alueella.
      Veto momentinmuuntimella. Jos halusit kopista nousta ulos, kun kauha oli kohotettuna, piti kulkea kattoluukun kautta. Ainoa ovi oli aukeava etuseinä ja siloin oli etuaisojen poikkituki juuri oven edessä. Hidasta ja nopeaa aluetta ei voinut vaihtaa vauhdissa, piti kone pysäyttää. Jos nyt muistan asioita oikein... Kestävä laite ja on niitä nykyäänkin vielä nettikoneessa joskus myynnissä.

    • Anonyymi

      Kesko teetti Nuffield EKA kuormaajia joskus 60-70 luvulla Pyhtään Heinlahdessa jotain 200 kappaletta. Kuvia löytyy Nuhvi sivuilta. Niissä oli samanlainen ratkaisu eli käännetty kulkemaan toisinpäin ja oli jo kunnon kauhanvarret. Oli tehokas peli siihen- aikaan,sellainen oli TVH.n soramontulla kuormaamassa kun soraa ajelin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      160
      2610
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      218
      1736
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      182
      1640
    4. Rajalakia menee läpi ja sekosi vastustajajia

      Korpeaa hheh heh.
      Perussuomalaiset
      79
      1311
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1055
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      976
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      51
      961
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      870
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      853
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      818
    Aihe