Ruisleivän juuri

piika

Olisiko kenelläkään antaa hyviä vinkkejä ruisleivän juuren valmistukseen, jos kotona ei ole saunaa tai lattialämmitystä esim. kylppärissä, jonne juuren voisi laittaa lämpimään paikkaan valmistumaan?

23

26872

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Titta

      Itse asun kerrostalossa ja silloin, kun olen ruisleivän juurta tehnyt, niin se on aina ollut ihan vain huoneenlämmössä hyvin peiteltynä ja oikein kauniisti on alkanut kuplimaan ja käymään.

      Samoin on hiivaleipätaikinan juurikin onnistunut.

    • leipuri

      Mä teen ruisleivän joka viikko, 10 litran muovikippo , ja tiskialtaaseen käymään, paksulla froteepyyhkeellä peitettynä,ja ikkunaa ei saa pitää auki keittiössä,veto on pahasta.
      Taikinasta otan aina pienen palan ja pakastan seuraava taikinaa varten juureksi.
      Hyvin onnistuu.

      • piika

        Nyt taisi mennä juuret ja hapattimet sekaisin. Kyllä tuon juuren saan onnistumaan, mutta nyt tällä hetkellä minulla ei ole hapatinta ja sehän pitää ihan ensimmäisenä olla ennen kuin juurta voi alkaa valmistamaan. Joten kaipaisin siis neuvoa siihen, miten saan tuon hapattimen valmistumaan sehän pitää myös saada kuplimaan ja vaahtoamaan lämpimässä paikassa.


      • onnistuu
        piika kirjoitti:

        Nyt taisi mennä juuret ja hapattimet sekaisin. Kyllä tuon juuren saan onnistumaan, mutta nyt tällä hetkellä minulla ei ole hapatinta ja sehän pitää ihan ensimmäisenä olla ennen kuin juurta voi alkaa valmistamaan. Joten kaipaisin siis neuvoa siihen, miten saan tuon hapattimen valmistumaan sehän pitää myös saada kuplimaan ja vaahtoamaan lämpimässä paikassa.

        Alkujuuren saat kun laitan muutaman viipaleen vanhaa kaupan ruisleipää,hapankorppukin käy.Ja pienen palan hiivaa (n 1/5 osa palasta)voi lisätä , lähtee nopeesti käymään.Itse hapatan vain vuorokauden kun tykätään miedosta leivästä.
        Vuorokauden aikana muutaman kerran lisään jauhoa ja vatkaan velliä.
        Tai sitten hae pala taikinaa joltain joka tekee.


      • Titta
        piika kirjoitti:

        Nyt taisi mennä juuret ja hapattimet sekaisin. Kyllä tuon juuren saan onnistumaan, mutta nyt tällä hetkellä minulla ei ole hapatinta ja sehän pitää ihan ensimmäisenä olla ennen kuin juurta voi alkaa valmistamaan. Joten kaipaisin siis neuvoa siihen, miten saan tuon hapattimen valmistumaan sehän pitää myös saada kuplimaan ja vaahtoamaan lämpimässä paikassa.

        Kyllä se onnistuu ihan huoneenlämmössä, usko vaan :) Tässä on yksi esimerkki kuinka voi tehdä, ja ota seuraavalla kerralla juurta pakastimeen tai jääkaappiin, jos usein leivot:

        5-6 dl vettä
        2 rkl rasvatonta maitoa
        n. 1 l (n. ½ kg) ruisjauhoja

        1. Kiehauta vesi ja anna sen kiehua avoimessa
        kattilassa 5-10 min.

        2. Jäähdytä vesi puhtaan liinan alla. Lisää rasvaton, tuore maito. Sekoita nesteeseen 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja anna olla huoneenlämmössä.

        3. Lisää juureen 1-1,5 dl ruisjauhoja joka päivä 5-7 päivän aikana. Sekoita juurta samalla. Tänä aika juuri alkaa tuoksua happamelta ja kuohua.

        ****

        Vai onko tämä vieläkin jotain muuta kuin etsit?

        Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä ja määrää pienentää koska tästä tulee aika iso.

        Ei tavitse myöskään käyttää noin kauaa jollei pidä tosi happamesta. Silloin on kuitenkin hyvä käyttää hiukan hiivaa leivän leivontavaiheessa.

        Ruisjauhojen lisäksi voi halutessaan laittaa hiivaleipäjauhoja, jos haluaa miedompaa leipää.


      • connoss
        Titta kirjoitti:

        Kyllä se onnistuu ihan huoneenlämmössä, usko vaan :) Tässä on yksi esimerkki kuinka voi tehdä, ja ota seuraavalla kerralla juurta pakastimeen tai jääkaappiin, jos usein leivot:

        5-6 dl vettä
        2 rkl rasvatonta maitoa
        n. 1 l (n. ½ kg) ruisjauhoja

        1. Kiehauta vesi ja anna sen kiehua avoimessa
        kattilassa 5-10 min.

        2. Jäähdytä vesi puhtaan liinan alla. Lisää rasvaton, tuore maito. Sekoita nesteeseen 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja anna olla huoneenlämmössä.

        3. Lisää juureen 1-1,5 dl ruisjauhoja joka päivä 5-7 päivän aikana. Sekoita juurta samalla. Tänä aika juuri alkaa tuoksua happamelta ja kuohua.

        ****

        Vai onko tämä vieläkin jotain muuta kuin etsit?

        Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä ja määrää pienentää koska tästä tulee aika iso.

        Ei tavitse myöskään käyttää noin kauaa jollei pidä tosi happamesta. Silloin on kuitenkin hyvä käyttää hiukan hiivaa leivän leivontavaiheessa.

        Ruisjauhojen lisäksi voi halutessaan laittaa hiivaleipäjauhoja, jos haluaa miedompaa leipää.

        Se pitää tehdä ehdottomasti ilman hiivaa, muuten se ei ole luonnonjuurta ja maitokin on turhaa ja suorastaan väärin.

        Paras olisi odottaa kesään, helteisiin, silloin se lähtee hyvin.

        Merkitystä on myös paikkakunnalla ja ilmassa leijuvilla bakteereilla, joillakin paikkakunnilla onnistuu luonnostaan hapanjuuri paremmin kuin toisilla. Muun muassa tämän takia leipä (jota ei ole laboratoriossa eli huippunykyaikaisissa leipomoissa tehty) maistuu eri maissa erilaiselta.

        Tarvitaan vain erittäin puhdas (kiehuvalla vedellä puhdistettu) astia, joka ei saa olla metallia, tuoreita ruisjauhoja ja (keitettyä) vettä. Niistä sekoitetaan erittäin löysä taikina, paljon sitä ei tarvita. Vatkataan voimakkaasta, juuren pitää saada ilmaa. Peitetään sideharsomaisella kankaalla. Voidaan asettaa kesällä esim. ikkunalaudalle, jolloin kiinnostavamman makuiset luonnonhiivat mahdollisesti pääsevät juureen.

        Vanhan ruisleivänpalan laittaminen on turhaa, sillä siinä ei ole eläviä hiivoja! On sitkeä, mutta väärä luulo, että sillä olisi vaikutusta, sama pätee hapankaaliin.

        Kuplimisen pitäisi alkaa ennen pitkää. Lämpötilan pitäisi kyllä olla mahdollisimman korkea, lähempänä 30, kovilla helteillä kannattaa yrittää!


      • Titta
        connoss kirjoitti:

        Se pitää tehdä ehdottomasti ilman hiivaa, muuten se ei ole luonnonjuurta ja maitokin on turhaa ja suorastaan väärin.

        Paras olisi odottaa kesään, helteisiin, silloin se lähtee hyvin.

        Merkitystä on myös paikkakunnalla ja ilmassa leijuvilla bakteereilla, joillakin paikkakunnilla onnistuu luonnostaan hapanjuuri paremmin kuin toisilla. Muun muassa tämän takia leipä (jota ei ole laboratoriossa eli huippunykyaikaisissa leipomoissa tehty) maistuu eri maissa erilaiselta.

        Tarvitaan vain erittäin puhdas (kiehuvalla vedellä puhdistettu) astia, joka ei saa olla metallia, tuoreita ruisjauhoja ja (keitettyä) vettä. Niistä sekoitetaan erittäin löysä taikina, paljon sitä ei tarvita. Vatkataan voimakkaasta, juuren pitää saada ilmaa. Peitetään sideharsomaisella kankaalla. Voidaan asettaa kesällä esim. ikkunalaudalle, jolloin kiinnostavamman makuiset luonnonhiivat mahdollisesti pääsevät juureen.

        Vanhan ruisleivänpalan laittaminen on turhaa, sillä siinä ei ole eläviä hiivoja! On sitkeä, mutta väärä luulo, että sillä olisi vaikutusta, sama pätee hapankaaliin.

        Kuplimisen pitäisi alkaa ennen pitkää. Lämpötilan pitäisi kyllä olla mahdollisimman korkea, lähempänä 30, kovilla helteillä kannattaa yrittää!

        "ja maitokin on turhaa ja suorastaan väärin." Missä niin kerrotaan? Taas turhaa nipotusta.

        Kyseinen ohje on erittäin vanha ja olen sillä tehnyt vuodenajasta riippumatta ja onnistunut.

        Eiköhän se ole jokaisen oma asia kuinka tekee. Pääasia on, että onnistuu ja maistuu suussa hyvältä.


      • Nina
        Titta kirjoitti:

        Kyllä se onnistuu ihan huoneenlämmössä, usko vaan :) Tässä on yksi esimerkki kuinka voi tehdä, ja ota seuraavalla kerralla juurta pakastimeen tai jääkaappiin, jos usein leivot:

        5-6 dl vettä
        2 rkl rasvatonta maitoa
        n. 1 l (n. ½ kg) ruisjauhoja

        1. Kiehauta vesi ja anna sen kiehua avoimessa
        kattilassa 5-10 min.

        2. Jäähdytä vesi puhtaan liinan alla. Lisää rasvaton, tuore maito. Sekoita nesteeseen 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja anna olla huoneenlämmössä.

        3. Lisää juureen 1-1,5 dl ruisjauhoja joka päivä 5-7 päivän aikana. Sekoita juurta samalla. Tänä aika juuri alkaa tuoksua happamelta ja kuohua.

        ****

        Vai onko tämä vieläkin jotain muuta kuin etsit?

        Nesteenä voi käyttää pelkkää vettä ja määrää pienentää koska tästä tulee aika iso.

        Ei tavitse myöskään käyttää noin kauaa jollei pidä tosi happamesta. Silloin on kuitenkin hyvä käyttää hiukan hiivaa leivän leivontavaiheessa.

        Ruisjauhojen lisäksi voi halutessaan laittaa hiivaleipäjauhoja, jos haluaa miedompaa leipää.

        Kerrotteko vielä tuleeko tuohon suolaa ja miten paljon? Eikö ala homehtua, jos viisikin päivää on?


      • Titta
        Nina kirjoitti:

        Kerrotteko vielä tuleeko tuohon suolaa ja miten paljon? Eikö ala homehtua, jos viisikin päivää on?

        Ei ala homehtua, kun siihen kuitenkin lisäillään jauhoja ja sitä vatkataan.

        Suolaa lisätään vasta siinä vaiheessa, kun aloitetaan leivän teko.


      • jouniaas
        connoss kirjoitti:

        Se pitää tehdä ehdottomasti ilman hiivaa, muuten se ei ole luonnonjuurta ja maitokin on turhaa ja suorastaan väärin.

        Paras olisi odottaa kesään, helteisiin, silloin se lähtee hyvin.

        Merkitystä on myös paikkakunnalla ja ilmassa leijuvilla bakteereilla, joillakin paikkakunnilla onnistuu luonnostaan hapanjuuri paremmin kuin toisilla. Muun muassa tämän takia leipä (jota ei ole laboratoriossa eli huippunykyaikaisissa leipomoissa tehty) maistuu eri maissa erilaiselta.

        Tarvitaan vain erittäin puhdas (kiehuvalla vedellä puhdistettu) astia, joka ei saa olla metallia, tuoreita ruisjauhoja ja (keitettyä) vettä. Niistä sekoitetaan erittäin löysä taikina, paljon sitä ei tarvita. Vatkataan voimakkaasta, juuren pitää saada ilmaa. Peitetään sideharsomaisella kankaalla. Voidaan asettaa kesällä esim. ikkunalaudalle, jolloin kiinnostavamman makuiset luonnonhiivat mahdollisesti pääsevät juureen.

        Vanhan ruisleivänpalan laittaminen on turhaa, sillä siinä ei ole eläviä hiivoja! On sitkeä, mutta väärä luulo, että sillä olisi vaikutusta, sama pätee hapankaaliin.

        Kuplimisen pitäisi alkaa ennen pitkää. Lämpötilan pitäisi kyllä olla mahdollisimman korkea, lähempänä 30, kovilla helteillä kannattaa yrittää!

        Terve Connos.

        Olen pari kertaa toteuttanut haavettani tehdä kunnon ruisleipää itse, hiivaleipiä tein aikoinaan ja niihin olin tyytyväinen. Osaatko sanoa mikä minulla menee ruisleivän kanssa pieleen.

        Teen juurta karkeista ruisjauhoista 4 -5 päivää, velli kuplii ja välillä on kuplimatta. Viimeksi se oli suljetussa lasiastiassa jolloin vesi nousi pintaan. Leivoin pieniä lättysiä ja ensi kerralla sisus oli raaka eikä ilmarakoja ollut paljon leivässä. Toisella kerralla paistoin hiukan kauemmin, tulos edelleen taikina ei ollut noussut juuri lainkaan. Asun kerrostalossa, minulla on lämpö jotain 21C. Onko väliä käyttääkö karkeita vai hienoja ruisjauhoja ? Auittaisiko jos juurta tekisi suhteessa koko taikinaan enemmän ?

        Kiitos jo etukäteen, Jouni


    • puhdas juuri

      Juureen ei saa lisätä suolaa eikä vanhoja taikinapaloja. Juuri koostuu vain ruisjauhosta ja vedestä joita hapatetaan yleensä huoneen lämmössä, kunnes se on tarpeeksi hapanta (vuorokausi). Jolloin siitä otetaan siemen seuraavalle kerralle. (Se pakastetaan ja sitten sulataan ja sen jälkeen lisätään ruis ja vesi). Määrää voi lisätä lisäämällä ruisjauhoja já vettä.
      Jauhojen määrällä voi säädellä happanimisen edystymistä.Sitten tehdään taikina.

    • Kotileipuri

      Ruisleivän juuri pitää ehdottomasti valmistua huoneenlämmössä. Jos valmistat sen liian lämpimässä, siihen tulee väkevä (paha) maku.

      • perkkis

        Ei se nyt tähtitiedettä ole, reikäleivän teko!! Itse olen tehny näin ja aina onnistunu. puoli litraa piimää, 4 hapankorppua, puoli litraa ruisjauhoja. Lämmitä piimä, about 38c. Mössää hapankorput sekaan, ja ruisjauhot. Laita vedottomaan paikkaan, em. KYLMÄÄN uuniin. Anna käydä n. vuorokausi. sekottele välillä. Kun teet taikinan ensimmäisen kerran VOIT lisätä hiivaa, n.puoli palaa. Eli lisää puoli litraa vettä, jauhoja. sekota. Ota juuri seuraavaan taikinaan. Suolaa maun mukaan, ehkäpä 3tl. Alusta taikina, jätä LÖYSÄKSI, Pyörittele taikina runsaan jauhon kera pötköksi. Leikkaa 4 osaan, taputa "lätyksi", tee reiät. Anna kohota kaikessa rauhassa, ainakin pari tuntia. Paista 250c, alataso n.35 min. Peitä lämpimänä,anna vetäytyä, ja SYÖ!!!


      • Juuri oikea :)
        perkkis kirjoitti:

        Ei se nyt tähtitiedettä ole, reikäleivän teko!! Itse olen tehny näin ja aina onnistunu. puoli litraa piimää, 4 hapankorppua, puoli litraa ruisjauhoja. Lämmitä piimä, about 38c. Mössää hapankorput sekaan, ja ruisjauhot. Laita vedottomaan paikkaan, em. KYLMÄÄN uuniin. Anna käydä n. vuorokausi. sekottele välillä. Kun teet taikinan ensimmäisen kerran VOIT lisätä hiivaa, n.puoli palaa. Eli lisää puoli litraa vettä, jauhoja. sekota. Ota juuri seuraavaan taikinaan. Suolaa maun mukaan, ehkäpä 3tl. Alusta taikina, jätä LÖYSÄKSI, Pyörittele taikina runsaan jauhon kera pötköksi. Leikkaa 4 osaan, taputa "lätyksi", tee reiät. Anna kohota kaikessa rauhassa, ainakin pari tuntia. Paista 250c, alataso n.35 min. Peitä lämpimänä,anna vetäytyä, ja SYÖ!!!

        Tämä ohje oli äskettäin aamutv:ssä. Kyseessä ei tosin ole ruisleipä, mutta tuossa on juuren ohje, jota olen soveltanut. Ei tarvii muuta kuin piimää ja jauhoja niin alkaa kuplimaan. Kyseisellä menetelmällä tehtyä juurta olen käyttänyt mallasleipään.

        http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/hapatettu-maalaisleipa?1069538


      • Pohjan akka
        Juuri oikea :) kirjoitti:

        Tämä ohje oli äskettäin aamutv:ssä. Kyseessä ei tosin ole ruisleipä, mutta tuossa on juuren ohje, jota olen soveltanut. Ei tarvii muuta kuin piimää ja jauhoja niin alkaa kuplimaan. Kyseisellä menetelmällä tehtyä juurta olen käyttänyt mallasleipään.

        http://www.mtv3.fi/reseptit/index.shtml/hapatettu-maalaisleipa?1069538

        Oonkos nyt töpännyt, kun olen lisännyt jo suolan ja kuminat aika alkuvaiheessa? Tänään lisäsin taikinaan loput jauhot ja jätin nousemaan. Kyllä nousi, käymällä ja kun sekoitin niin seos taas lässähti. Jatkanko jauhojen lisäilyä nyt sitten vain joka päivä, vai loppuuko käyminen? Pitääkökään sen loppua? Luulin, että seuraavan taikinan juuri otetaan valmiista taikinasta ennen leiksi leipomista. Näitä ohjeita on niin monenlaisia, että tässä ihan menee sekaisin. :-)


    • mies leipuri

      ei ruileipään mitään piimää tule taikinan juuri 4-5 viipaletta hyvää ruislimppua ota kuoret pois ja murenna astiaan ja sekoita litra käden lämpöistä vettä lopuksi lisää 1 litra ruisjuhoa hyvin sekoittaen. peitä liinalla anna seiestä 1-2 päivää huoneen lämmössä rupeaa kuplimaan ja tuoksuu happamalle .lisää 1 dl vettä 2 rlk suolaa 1.5 l ruisjauhoa.kohota vielä liinan alla .ota noin 100 g taikinaa pakasta seuraava juuri on siinä paista leivät 200 as. noin tunti pistele haarukalla ennen paistamista ota uunista peitä liinalla .ei mitään tiedettä onnustuu aina ei tarvitse labraa

    • .

      Voi hyvää päivää.
      Ei ruisleipään tule kuin ruisjauhoa ja vettä! Pikkuisen suolaa voi laittaa sinä päivän kun leivän paistaa.
      Ennen vanhaan ei ollut olemassakaan _rasvatonta_ maitoa, joten ylläolevan kokin resepti nyt ei hirveän vanha voi olla :)
      Nykyajan leivät eivät ole tarkoitettu säilymään joten niihin voi sotkea vaikka sitä maitoa, piimää, kermaa, viiliä ihan mitä vaan. Jos haluaa oikeaa ruisleipää eikä sekaleipää (eli oikea ruisleipä ei ole myös nähnytkään hiivaleipäjauhoja) valmistusaineet on ruisjauho ja vesi sekä se ripaus suolaa.
      "Hapatin" on se leivän juuri, jota valmistellaan yleensä muutama päivä. Lässähtäminen johtuu siitä että ilmakuplat poistuvat vellistä kun siihen päivittäin lisätään jauhoa ja vettä vatkaamalla/sekoittamalla, kunnes taas yön kuplii.

      • 23423452

        Ootteko ihan pihalla..

        Piimää pistetään siksi että saadaan siihen se maitohappokanta nopeammin ja vahvemmin.

        Kyllä se pelkkä jauho ja vesikin happanee kunhan sinne eksyy tarpeeksi bakteerejäa ja villhiivoja mutta siinä kestää kauemmin. Oipä ole harvinaista että ettei velli lähe happanemaankaan jos ei satu sopivat pöpöt pönttöön ja jos pöpöt eivät ole lämpötilojen kanssa samalla aaltopituudella.


      • Anonyymi

        Se on NIMENOMAAN näin! Ruisjuureen ei tule MITÄÄN muuta kuin ruisjauhoja ja vettä. PIIMÄN käyttäminen on jotain savolaisten poppakonsteja ja KAUHISTUS ihmiselle, joka tekee ainoaa OIKEAOPPISTA ruisjuurta IKIAIKAISEN tavan mukaisesti.


    • aaaaa5

      hmm?

      • kaupunkilais-

        Tein hapattimen pitkän kaavan mukaan eli 5 päivässä, välillä sitä ruokkien vedellä ja jauhoilla. Tuli hyvää, kuplivaa, tuoksu oli hyvä. Leipä ei kovin onnistunut, vaikkei maultaan paha. Nyt olen mietiskellyt parannusta.
        Oletteko paistaneet kiertoilmatilassa ja mikä tulos?
        Mieli tekee hapanta veden suuhun nostavaa leipää, jota tänne muutettuani ei saa, ja siksi aloitin homman alun perin. Tulos ei ollut tarpeeksi hapan ja siis leipä oli lattana. Oletteko kokeilleet leipoessa veden sijasta piimää ja nostatusaineeksi ruokasoodaa? Tulos?
        Oletteko kokeillut taikinan vaivausta yleiskoneella, onko tulos parempi kuin käsin? (koneemme ei vaivaa isoa taikinaa, mutta voisihan sen tehdä 2 erässä.)
        Olisiko muita neuvoja?


    • Anonyymi

      Minulla on sama ongelma hapattaminen kestää noin 3-5 päivää. Ajattelin pistää hehkulampun raskipaljun alle ja liina päälle. Tarkastella sitä huonelämpömittarilla 30ast. Oletukseni on mitä matalampi on lämpötila sitä kauemmin kestää hapattaminen. Jauhona olen käyttänyt hienoa ruisjauhoa. Karkeasta jauhosta tulee kuivan oloista leipää. Taikinan teen koneella (Kuten leipomotkin). En käytä pullahiivaa vaan ainoastaan villejä hiivoja (luonnon hiivoja joita saan kun pistää tipan piimää, ensimmäisellä kerralla, jotkut hapa omenan luhkoja tai hapakaalin mehua). Muistan että ei se onnistu aina ensikerralla, joten pieni erä ensiksi ja kun saa mieleisensä juuren, lissä vettä ja jauhojaTaikina pitää jättää melko löysäksi (pehmeäksi) Kova leipä ei nouse, se on kokeiltu. Kun koneella tekee taikinan on käytettävä pitkään, jotta siitä tulee samettista, sen tuntee käsissä kun ripottelet jauhuja hiukan ja sitten tunnustelet. Kun teen leipiä lisään noin 10- 20% vettä taikinaan, eli 1:l :raan ,2dl:n vettä Taikinan pitääonllä voimakkaan hapan haju, joka miltein huumaa, (vaimo ei kylläkään tykkää hajusta) minä tykkään. Uunin läpötila 220-250astetta. hyän ruskean värin saaneena. paisto aika 20-30min.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2693
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2480
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2101
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe