Marinadi hiiligrillaukseen

hiiligrillaaja

Hyvä perusmarinadi haussa, siis omatekoinen. Pitäisi sopia niin possulle, naudalle kuin hirvellekin (vaikka varioiden).

44

17094

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos grillattavan haluaa marinoida, tulee marinadille antaa aikaa vaikuttaa kunnolla - vähintään päivä ja mieluummin muutama. Tunnin kahden marinadi on ihan Paavin pallit ja Nunnan nännit - ei mitään hyötyä kummastakaan. Öljymarinadi - klassinen 5 dl öljyä 3 dl viinietikkaa 2 tl paprikajauhetta 2 tl chilijauhetta tai yksi pilkottu kokonainen tuore palko 1 tl valkopippuria persiljaa nippu Kaikki aineet vain sekaisin ja muovipussiin, johon myös liha mukaan. Pussia käännellään ja kylmään ainakin vuorokaudeksi, jonka aikana myös käännellään aika ajoin. Tämä sopii hyvin naudanlihalle, hirvelle ja porolle. Viinimarinadi - klassinen sekin 4 dl punaviiniä 1 dl viinietikkaa 1 dl öljyä 1 tl suolaa 1 laakerinlehti i isohko sipuli 1 valkosipulinkynsi muutama kokonainen neilikka muutama katajanmarja Tässä sama proseduuri kuin edellä. Sopii erityisesti riistalle, jota voi pitää tässä vaikka viikon, jolloin liha saa hyvän, vähän happamahkon maun. Makea marinadi possulle 2 dl öljyä 1 dl punaviiniä 1 karkeasti isoihin lohkoihin, silputtu sipuli ½ tl viherpippuria sormilla rouhittuna 2 rl tomaattisosetta 2 rl hunajaa 1 rl soijakastiketta 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1 tl timjamia Kaikki aineet sekaisin ja pussiin porsaanlihan kanssa. Ennenkuin alkaa grillaamaan tulee liha pyyhkiä kuivaksi marinadista, muuten tökötti palaa lihan pintaan kiinni.

      • ... tai siis kolme tapaa.


    • vaasankokki

      Heitänpä sulle reseptin, joka voitti v.2007 jenkkien barbecue-kisan, marinadin osalta... 3 dl coca-colaa ½ dl ruokaöljyä 1 paprika 1 sipuli 3-4 kynttä valkosipulia chiliä maun mukaan öljyä 4-5 rkl paseerattua tomaattia suolaa pippuria Kaikki aineet mixerillä sekaisin ja 48h pussiin lihojen kanssa. Oma lisäys on vielä tuohon yrttejä... eli 1 rkl kuivattua basilikaa ja korianteria (½ dl tuoreena jos löytyy)

      • Sen kolan

        Pittää olla makiaa kollaa, ei tekomakiaa! Oulun kokki!


    • alanammatilaisena en käytä koskaan marinadia, vaan ensin kuumalla lihan pinta ja syyt kiinni ettöä mehut pysyy sisällä, sen jälkeen voi sutia pintään mitä vaan omien makutottumuksie mukaan

      • Harrastekokki

        Sitkeässä elää myytti lihan säilymisestä mehevämpänä jonkinlaisen lihan syiden "sulkupaiston" seurauksena. Tämä ei useamman lähteen ja testin mukaan pidä paikkaansa. En siis väitä etteikö tällä menetelmällä saataisi hyviä pihvejä, mutta kuvitellut syyt ovat vääriä. Jos kiinnostaa enempi tutustua lihan käyttäytymiseen paistaessa suosittelen lukemaan esim: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/l.html#liha


      • oikea laitalinkki
        Harrastekokki kirjoitti:

        Sitkeässä elää myytti lihan säilymisestä mehevämpänä jonkinlaisen lihan syiden "sulkupaiston" seurauksena. Tämä ei useamman lähteen ja testin mukaan pidä paikkaansa. En siis väitä etteikö tällä menetelmällä saataisi hyviä pihvejä, mutta kuvitellut syyt ovat vääriä. Jos kiinnostaa enempi tutustua lihan käyttäytymiseen paistaessa suosittelen lukemaan esim: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/l.html#liha

        Yhtä lailla sitkeässä näkyy elävän toinen myytti marinoinnin hyödyistä. Sanotaan, että liha maustuu ja mureutuu marinoinnissa ja marinoitu liha säilytetään kylmässä maustumassa ennen käyttöä. Kaikki aivan huuhaata. Liha ei ime helposti makuja sisäänsä, vaikka sitä liottaisi missä litkuissa. Se maku ei suolaa lukuunottamatta mene pintaa syvemmälle, eikä suolakaan helposti. Kaiken lisäksi useimmat mausteet eivät juuri anna makua ennen lämmitystä, jotan jääkaapissa maustuminen on hitainta. Lihan mureutumiseen ei marinadi vaikuta yhtään mitään, se on lihassa oleva maitohappo, joka sen mureutuksen aikaansaa ja sama tapahtuu ihan yhtä lailla kuivassa säilytetyissä lihoissa. Itse asiassa joitain lihoja juuri mureututetaan antamalla niiden "seistä" aikansa. Järkevintä on maustaa liha pinnasta ennen tai jälkeen paiston, tai paiston aikana "glaseeraamalla", niin kuin tuo eräs ehdotti.


      • Vanha kokki
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        Yhtä lailla sitkeässä näkyy elävän toinen myytti marinoinnin hyödyistä. Sanotaan, että liha maustuu ja mureutuu marinoinnissa ja marinoitu liha säilytetään kylmässä maustumassa ennen käyttöä. Kaikki aivan huuhaata. Liha ei ime helposti makuja sisäänsä, vaikka sitä liottaisi missä litkuissa. Se maku ei suolaa lukuunottamatta mene pintaa syvemmälle, eikä suolakaan helposti. Kaiken lisäksi useimmat mausteet eivät juuri anna makua ennen lämmitystä, jotan jääkaapissa maustuminen on hitainta. Lihan mureutumiseen ei marinadi vaikuta yhtään mitään, se on lihassa oleva maitohappo, joka sen mureutuksen aikaansaa ja sama tapahtuu ihan yhtä lailla kuivassa säilytetyissä lihoissa. Itse asiassa joitain lihoja juuri mureututetaan antamalla niiden "seistä" aikansa. Järkevintä on maustaa liha pinnasta ennen tai jälkeen paiston, tai paiston aikana "glaseeraamalla", niin kuin tuo eräs ehdotti.

        Pintasuolaus syvenee noin sentin vrk:ssa. Marinadin koostumuksesta riippuu sen mureuttava vaikutus. Jos lisäämme marinadiin esimerkiksi papaijaa ta ananasta, tai jotain muuta mureuttavaa happoa sisältävää ainesosaa, se vaikuttaa jossain määrin lihan rakenteeseen, joskin hyvin hitaasti. Lähinnä marinadeja kaiketi käytetäänkin makuaineina, joilla saadaan haluttu "soundi" sivelemällä marinadia ennen ja valmistuksen aikana lihan pintaan. Mielenkiintoista oli katsella muuatta TV ohjelmaa jossa ammattikokki suolasi lihan ja ilmoitti sitten tunnin kuluttua sen olevan riittävästi suolaantunut? Oikea laitalinkki totesi aivan oikein, että olisi järkevintä maustaa liha juuri ennen tai jälkeen paiston, tai sivelemällä sitä halutulla marinadilla paiston aikana.


      • oikea laitalinkki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Pintasuolaus syvenee noin sentin vrk:ssa. Marinadin koostumuksesta riippuu sen mureuttava vaikutus. Jos lisäämme marinadiin esimerkiksi papaijaa ta ananasta, tai jotain muuta mureuttavaa happoa sisältävää ainesosaa, se vaikuttaa jossain määrin lihan rakenteeseen, joskin hyvin hitaasti. Lähinnä marinadeja kaiketi käytetäänkin makuaineina, joilla saadaan haluttu "soundi" sivelemällä marinadia ennen ja valmistuksen aikana lihan pintaan. Mielenkiintoista oli katsella muuatta TV ohjelmaa jossa ammattikokki suolasi lihan ja ilmoitti sitten tunnin kuluttua sen olevan riittävästi suolaantunut? Oikea laitalinkki totesi aivan oikein, että olisi järkevintä maustaa liha juuri ennen tai jälkeen paiston, tai sivelemällä sitä halutulla marinadilla paiston aikana.

        milläs sen erotat, vaikuttaako hedelmien hyvin miedot hapot siihen lihaan pitkän ajan kuluessa verrattuna siihen, että mureutuu se liha joka tapauksessa vaikka ei tekisi mitään. Kaiken lisäksi niiihin marinadeihin tumpataan sen seitsemää sorttia ainesta, ettei sen lopputuloksen ph:sta voi olla enää niin varma onko se kovinkaan hapanta. Joka tapauksessa se on selvää, että se maku ei lihaan imeydy, vaikka siinä marinadissa viikon imeyttäisi. Vähemmällä ajalla ja vaivalla pääsee pintamaustamisella.


      • Vanha kokki
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        milläs sen erotat, vaikuttaako hedelmien hyvin miedot hapot siihen lihaan pitkän ajan kuluessa verrattuna siihen, että mureutuu se liha joka tapauksessa vaikka ei tekisi mitään. Kaiken lisäksi niiihin marinadeihin tumpataan sen seitsemää sorttia ainesta, ettei sen lopputuloksen ph:sta voi olla enää niin varma onko se kovinkaan hapanta. Joka tapauksessa se on selvää, että se maku ei lihaan imeydy, vaikka siinä marinadissa viikon imeyttäisi. Vähemmällä ajalla ja vaivalla pääsee pintamaustamisella.

        Kokeellisesti todistettu, luulisi ainakin. Jogurtti ja piimäkin toimivat mureuttajina, jopa maitokin. Mutta niissähän on tuo mainitsemasi happo vaikuttavana aineena. Lihan riiputtaminen on kuitenkin se paras keino mureuttamiseen, samoin pihvin nuijiminen auttaa, mutta se on varsin väkivaltainen toimenpide. Kasvikunnassa on paljon erilaisia mureuttavia entsyymejä sisältäviä hedelmiä. Kasvikunnan erikoisin mielestäni on Rooibos-tee. Se on punaista teetä joka toimii myös lihan mureuttajana. Ananas sisältää bromalaiini nimistä entsyymiä joka hajoittaa proteiineja. Papaija sisältää papaiini nimistä entsyymiä joka on myös erikoistunut proteaaseihin, eli entsyymejä jotka nopeuttavat solutasolla ja sen ulkopuolella tapahtuvia kemiallisia reaktioita. Eräs varsin tehokas mureuttaja on ihan tavallinen ruokasooda. Samoin punaviinit. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta pintamasutamisesta, sitä minäkin käytän enimmäkseen pelkästään jo senkin takia, että grilli on sen tuhannen sotkussa marinoitujen lihojen käsittelyn jälkeen. Isommat paistit ja kyljysrivit suolaan hienolla merisuolalla muutamaa päivää ennen valmistusta ja käärin ne suolauksen ajaksi tiukkaan kelmukääreeseen ja pidän kylmässä välillä käännellen pakettia. Muuten, jos onnistun liittämään kuvia rakentamastani uuden tyyppisestä hiiligrillistä, niin siinä saattaa olla pikku niksejä muillekin omatoimisille tekijöille. Grillini on miltei valmis mutta siitä puuttuu vielä kuomu ritilöiden päältä. Kokeiltu on jo ja toimii aivan loistavasti! Mutta siitä myöhemmin!


      • Aimo Puska
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        Yhtä lailla sitkeässä näkyy elävän toinen myytti marinoinnin hyödyistä. Sanotaan, että liha maustuu ja mureutuu marinoinnissa ja marinoitu liha säilytetään kylmässä maustumassa ennen käyttöä. Kaikki aivan huuhaata. Liha ei ime helposti makuja sisäänsä, vaikka sitä liottaisi missä litkuissa. Se maku ei suolaa lukuunottamatta mene pintaa syvemmälle, eikä suolakaan helposti. Kaiken lisäksi useimmat mausteet eivät juuri anna makua ennen lämmitystä, jotan jääkaapissa maustuminen on hitainta. Lihan mureutumiseen ei marinadi vaikuta yhtään mitään, se on lihassa oleva maitohappo, joka sen mureutuksen aikaansaa ja sama tapahtuu ihan yhtä lailla kuivassa säilytetyissä lihoissa. Itse asiassa joitain lihoja juuri mureututetaan antamalla niiden "seistä" aikansa. Järkevintä on maustaa liha pinnasta ennen tai jälkeen paiston, tai paiston aikana "glaseeraamalla", niin kuin tuo eräs ehdotti.

        Onneksi on olemassa marinadiruiskuja, joilla mausteet saa ruiskutettua syvälle lihaan. http://www.grillimestari.com/marinadiruisku-p-33.html


      • onkin esimerkillinen
        Aimo Puska kirjoitti:

        Onneksi on olemassa marinadiruiskuja, joilla mausteet saa ruiskutettua syvälle lihaan. http://www.grillimestari.com/marinadiruisku-p-33.html

        Vehje lunnolliseen maustamiseen. Eikö tuo liene kävisi sillä suolaruuttallakin, joilla kinkut paisutellaan jättimäisiksi liemipusseiksi!


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Kokeellisesti todistettu, luulisi ainakin. Jogurtti ja piimäkin toimivat mureuttajina, jopa maitokin. Mutta niissähän on tuo mainitsemasi happo vaikuttavana aineena. Lihan riiputtaminen on kuitenkin se paras keino mureuttamiseen, samoin pihvin nuijiminen auttaa, mutta se on varsin väkivaltainen toimenpide. Kasvikunnassa on paljon erilaisia mureuttavia entsyymejä sisältäviä hedelmiä. Kasvikunnan erikoisin mielestäni on Rooibos-tee. Se on punaista teetä joka toimii myös lihan mureuttajana. Ananas sisältää bromalaiini nimistä entsyymiä joka hajoittaa proteiineja. Papaija sisältää papaiini nimistä entsyymiä joka on myös erikoistunut proteaaseihin, eli entsyymejä jotka nopeuttavat solutasolla ja sen ulkopuolella tapahtuvia kemiallisia reaktioita. Eräs varsin tehokas mureuttaja on ihan tavallinen ruokasooda. Samoin punaviinit. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta pintamasutamisesta, sitä minäkin käytän enimmäkseen pelkästään jo senkin takia, että grilli on sen tuhannen sotkussa marinoitujen lihojen käsittelyn jälkeen. Isommat paistit ja kyljysrivit suolaan hienolla merisuolalla muutamaa päivää ennen valmistusta ja käärin ne suolauksen ajaksi tiukkaan kelmukääreeseen ja pidän kylmässä välillä käännellen pakettia. Muuten, jos onnistun liittämään kuvia rakentamastani uuden tyyppisestä hiiligrillistä, niin siinä saattaa olla pikku niksejä muillekin omatoimisille tekijöille. Grillini on miltei valmis mutta siitä puuttuu vielä kuomu ritilöiden päältä. Kokeiltu on jo ja toimii aivan loistavasti! Mutta siitä myöhemmin!

        Tervehdys - asiallista keskustelua tärkeästä aiheesta kesän alkajaiseksi. Muistelin, että selosit kovastikin tätä grilliäsi viime kesänä ja myöntää täytyy, että en päässyt aivan siitä satasen tolkulle - mielikuvituksessani vikaa. Minulla on tänä kesänä projektina tuollaisen vähän erilaisen grillikatoksen rakentaminen ja jos saat kuvan aikaan niin olisin tuiki-iloinen.


      • oikea laitalinkki
        Aimo Puska kirjoitti:

        Onneksi on olemassa marinadiruiskuja, joilla mausteet saa ruiskutettua syvälle lihaan. http://www.grillimestari.com/marinadiruisku-p-33.html

        hieman yliammuttua? Sinällään tuollahan sitä marinadia siihen lihaan saa, mutta meniskö herkästi liika mausteiseksi, mene ja tiedä. Omasta mielestäni hyvän grilliruoankin takana on tasapaino mausteista ja lihan mausta. Jos tuollaisella piikillä alkaa temppuilemaan, niin pitänee olla tarkkana, ettei innostu liikaa. Äkkiä käy niin, ettei lihan mausta ole kuin muisto.


      • Mausta välittäisi
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        hieman yliammuttua? Sinällään tuollahan sitä marinadia siihen lihaan saa, mutta meniskö herkästi liika mausteiseksi, mene ja tiedä. Omasta mielestäni hyvän grilliruoankin takana on tasapaino mausteista ja lihan mausta. Jos tuollaisella piikillä alkaa temppuilemaan, niin pitänee olla tarkkana, ettei innostu liikaa. Äkkiä käy niin, ettei lihan mausta ole kuin muisto.

        Hyvä marinadihan on pääasia ja sitähän saamme yltäkyllin ostamalla valmiiksi punaiseen limaan upotettuja kanan ruumiinosia sekä sikaa sieltä täältä ja naudan ruhon osia. Kaikki samassa hirvittävän makuisessa paskassa. Näin kuulemma asiakkaat vaativat, vastaa kauppias kysyttäessä syytä tuohon karseuteen! Moniko tuttavistanne haluaa tuota lientä ruokiinsa, pankaas piruuttanne kysyen?


      • hiileksigrillaaja
        Vanha kokki kirjoitti:

        Kokeellisesti todistettu, luulisi ainakin. Jogurtti ja piimäkin toimivat mureuttajina, jopa maitokin. Mutta niissähän on tuo mainitsemasi happo vaikuttavana aineena. Lihan riiputtaminen on kuitenkin se paras keino mureuttamiseen, samoin pihvin nuijiminen auttaa, mutta se on varsin väkivaltainen toimenpide. Kasvikunnassa on paljon erilaisia mureuttavia entsyymejä sisältäviä hedelmiä. Kasvikunnan erikoisin mielestäni on Rooibos-tee. Se on punaista teetä joka toimii myös lihan mureuttajana. Ananas sisältää bromalaiini nimistä entsyymiä joka hajoittaa proteiineja. Papaija sisältää papaiini nimistä entsyymiä joka on myös erikoistunut proteaaseihin, eli entsyymejä jotka nopeuttavat solutasolla ja sen ulkopuolella tapahtuvia kemiallisia reaktioita. Eräs varsin tehokas mureuttaja on ihan tavallinen ruokasooda. Samoin punaviinit. Olen samaa mieltä kanssasi tuosta pintamasutamisesta, sitä minäkin käytän enimmäkseen pelkästään jo senkin takia, että grilli on sen tuhannen sotkussa marinoitujen lihojen käsittelyn jälkeen. Isommat paistit ja kyljysrivit suolaan hienolla merisuolalla muutamaa päivää ennen valmistusta ja käärin ne suolauksen ajaksi tiukkaan kelmukääreeseen ja pidän kylmässä välillä käännellen pakettia. Muuten, jos onnistun liittämään kuvia rakentamastani uuden tyyppisestä hiiligrillistä, niin siinä saattaa olla pikku niksejä muillekin omatoimisille tekijöille. Grillini on miltei valmis mutta siitä puuttuu vielä kuomu ritilöiden päältä. Kokeiltu on jo ja toimii aivan loistavasti! Mutta siitä myöhemmin!

        aijaa.comiin voit lähettää kätevästi kuvia!


      • JanneVee
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        milläs sen erotat, vaikuttaako hedelmien hyvin miedot hapot siihen lihaan pitkän ajan kuluessa verrattuna siihen, että mureutuu se liha joka tapauksessa vaikka ei tekisi mitään. Kaiken lisäksi niiihin marinadeihin tumpataan sen seitsemää sorttia ainesta, ettei sen lopputuloksen ph:sta voi olla enää niin varma onko se kovinkaan hapanta. Joka tapauksessa se on selvää, että se maku ei lihaan imeydy, vaikka siinä marinadissa viikon imeyttäisi. Vähemmällä ajalla ja vaivalla pääsee pintamaustamisella.

        Ananaksessa ja papaijassa on entsyymejä jotka mureuttavat lihan todella tehokkaasti, se on ihan tieteellinen fakta. Kokeileppa joskus niin huomaat miten lihan rakennekin muuttuu em. hedelmien vaikutuksesta.

        Ja kyllä se marinadi vaikuttaa lihan makuun ihan eri tavalla kuin pelkkä kuivamaustaminen, tämänkin voi hyvin helposti todentaa empiirisillä testeillä. Vaikkei maku koko lihanpalan läpi imeydykään.


      • oikea laitalinkki
        JanneVee kirjoitti:

        Ananaksessa ja papaijassa on entsyymejä jotka mureuttavat lihan todella tehokkaasti, se on ihan tieteellinen fakta. Kokeileppa joskus niin huomaat miten lihan rakennekin muuttuu em. hedelmien vaikutuksesta.

        Ja kyllä se marinadi vaikuttaa lihan makuun ihan eri tavalla kuin pelkkä kuivamaustaminen, tämänkin voi hyvin helposti todentaa empiirisillä testeillä. Vaikkei maku koko lihanpalan läpi imeydykään.

        "Ananaksessa ja papaijassa on entsyymejä jotka mureuttavat lihan todella tehokkaasti, se on ihan tieteellinen fakta. Kokeileppa joskus niin huomaat miten lihan rakennekin muuttuu em. hedelmien vaikutuksesta." -Vai että tieteellinen fakta, nyt kun noin perustelet asiaa tieteen kautta, niin heitäppä sitten perusteluita väitteesi todeksi. Tarkoitan ihan tieteen keinoin toteutettua tutkimuksia, en omia kokemuksia tai mutua. En ole tuota hedelmämehukuviota kokeillut, mutta enpä usko sen mehussa olevan sitruunahapon vaikutuksen yltävän pintaa syvemmälle. Marinadissa vieläpä kokonaisseoksen ph saattaa jäädä kohtuullisen neutraaliksi, joten siinäkin mielessä vaikutus on tuskin ihan niin tehokas kuin esität.

        "Ja kyllä se marinadi vaikuttaa lihan makuun ihan eri tavalla kuin pelkkä kuivamaustaminen, tämänkin voi hyvin helposti todentaa empiirisillä testeillä." -Sepä se, kun en ole ikinä mitään isoa eroa lihan maussa huomannut verrattaessa pintamaustettuun. Liha ei ole sellaista materiaalia, joka imisi itseensä mitään suolaa lukuun ottamatta ja sitäkin hitaasti ja isoille määrille altistettuna. Toisaalta, niin kuin jossain aiemmassa viestissäkin jo totesin, että mielestäni siinä grillatussa tuotteessa pitääkin maistua myös se liha, eikä vain marinadi tai mausteet.

        Asiaan liittyen tai sitä sivuten, huomasin tuossa eilen illalla asiaan liittyviä tieteellisiä tutkimuksia etsiessäni, että eräässä viime kesänä julkaistussa tutkimuksessa todettiin yrttien käytön marinadeissa vähentävän karsinogeenisten yhdisteiden syntyä merkittävästi marinoitua lihaa grillatessa. Toisessa melko uudessa tutkimuksessa todettiin, että oluen tai punaviinin käyttö marinadissa toimii myös samoin.

        Että siitä sitten uutta marinadia suunnittelemaan.


      • Voisitko laittaa
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        "Ananaksessa ja papaijassa on entsyymejä jotka mureuttavat lihan todella tehokkaasti, se on ihan tieteellinen fakta. Kokeileppa joskus niin huomaat miten lihan rakennekin muuttuu em. hedelmien vaikutuksesta." -Vai että tieteellinen fakta, nyt kun noin perustelet asiaa tieteen kautta, niin heitäppä sitten perusteluita väitteesi todeksi. Tarkoitan ihan tieteen keinoin toteutettua tutkimuksia, en omia kokemuksia tai mutua. En ole tuota hedelmämehukuviota kokeillut, mutta enpä usko sen mehussa olevan sitruunahapon vaikutuksen yltävän pintaa syvemmälle. Marinadissa vieläpä kokonaisseoksen ph saattaa jäädä kohtuullisen neutraaliksi, joten siinäkin mielessä vaikutus on tuskin ihan niin tehokas kuin esität.

        "Ja kyllä se marinadi vaikuttaa lihan makuun ihan eri tavalla kuin pelkkä kuivamaustaminen, tämänkin voi hyvin helposti todentaa empiirisillä testeillä." -Sepä se, kun en ole ikinä mitään isoa eroa lihan maussa huomannut verrattaessa pintamaustettuun. Liha ei ole sellaista materiaalia, joka imisi itseensä mitään suolaa lukuun ottamatta ja sitäkin hitaasti ja isoille määrille altistettuna. Toisaalta, niin kuin jossain aiemmassa viestissäkin jo totesin, että mielestäni siinä grillatussa tuotteessa pitääkin maistua myös se liha, eikä vain marinadi tai mausteet.

        Asiaan liittyen tai sitä sivuten, huomasin tuossa eilen illalla asiaan liittyviä tieteellisiä tutkimuksia etsiessäni, että eräässä viime kesänä julkaistussa tutkimuksessa todettiin yrttien käytön marinadeissa vähentävän karsinogeenisten yhdisteiden syntyä merkittävästi marinoitua lihaa grillatessa. Toisessa melko uudessa tutkimuksessa todettiin, että oluen tai punaviinin käyttö marinadissa toimii myös samoin.

        Että siitä sitten uutta marinadia suunnittelemaan.

        Osoitteita mistä löytyy tietoa noiden karsinogeenejä estävien yrttimarinadien tutkimuksista. Väitteet ovat hämmästyttäviä ja lääketieteellisesti erittäin merkittäviä, jos niissä on perää.
        Siis, kuka ja missä on tuollaista tietoa julkaissut?
        Oletko ystävällinen ja laitat linkit?


      • oikea laitalinkki
        Voisitko laittaa kirjoitti:

        Osoitteita mistä löytyy tietoa noiden karsinogeenejä estävien yrttimarinadien tutkimuksista. Väitteet ovat hämmästyttäviä ja lääketieteellisesti erittäin merkittäviä, jos niissä on perää.
        Siis, kuka ja missä on tuollaista tietoa julkaissut?
        Oletko ystävällinen ja laitat linkit?

        En muista ulkoa, enkä jaksa juuri nyt alkaa uudellen etsimään, mutta pistä googleen hakusanoiksi marinade ja study, niillä pitäisi tulla aika lista tuloksia. Tarvitsee tosin tuota lontoonkielen taitoa jonnin verran.

        Jos et itse löydä, niin ilmoita, kyllä mä ne kai uudelleenkin löydän.

        Tarkennan vielä, että kyseessä ei siis ole mikään syöpälääke tms, vaan havainto siitä että yrttien käyttö marinadissa tuottaa grillatessa lihaan vähemmän kuumuudessa syntyviä haitallisia yhdisteitä.


      • oikea laitalinkki
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        En muista ulkoa, enkä jaksa juuri nyt alkaa uudellen etsimään, mutta pistä googleen hakusanoiksi marinade ja study, niillä pitäisi tulla aika lista tuloksia. Tarvitsee tosin tuota lontoonkielen taitoa jonnin verran.

        Jos et itse löydä, niin ilmoita, kyllä mä ne kai uudelleenkin löydän.

        Tarkennan vielä, että kyseessä ei siis ole mikään syöpälääke tms, vaan havainto siitä että yrttien käyttö marinadissa tuottaa grillatessa lihaan vähemmän kuumuudessa syntyviä haitallisia yhdisteitä.

        Pari linkkiä listalta, kun näköjään tuli sitten kuitenkin ne etsittyä:
        Yrteistä marinadissa:
        http://www.webmd.com/cancer/news/20080801/marinate-meat-for-healthy-grilling

        Ja oluesta/viinistä marinadissa:
        http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Beer-and-red-wine-marinade-may-cut-cancer-risk-from-beef


      • HIILI / tuli
        crudo kirjoitti:

        Tervehdys - asiallista keskustelua tärkeästä aiheesta kesän alkajaiseksi. Muistelin, että selosit kovastikin tätä grilliäsi viime kesänä ja myöntää täytyy, että en päässyt aivan siitä satasen tolkulle - mielikuvituksessani vikaa. Minulla on tänä kesänä projektina tuollaisen vähän erilaisen grillikatoksen rakentaminen ja jos saat kuvan aikaan niin olisin tuiki-iloinen.

        grilli on hakusessa niin, oma on aikas magia.

        Alle kaksi kivi jalkaa sopivalle korkeudelle (itsellä 400 mm x 700 x 150 mm)
        Näiden päälle taso 1350 x 850 x 100 mm
        Sit seinät 3 kpl 350 x 750 x 100 tausta 350 x 1300 x 100 mm
        Kaikki Kurun harmaasta graniitista ja tulipesät vuorattuna 10 mm tulivillalla ja tulitiilillä.
        Reijät seinäkiviin sopivalle korkeudelle.
        Toisessa grillaat ja toisessa savustat tai grillaat vihannekset.
        Kokemusta nyt 3 v ja TOIMII!
        Suunnittelin homma ite ja toimittajana T:reen Kovakivi (Kuru).
        Hintaakaan ei loppupelissä tullut kuin n. 800,- (sis. kaikki)
        Grilli painaa n. 1t, eli ei ohikulkijakaan napaa mukaansa!


      • marinadia ruokiini
        Mausta välittäisi kirjoitti:

        Hyvä marinadihan on pääasia ja sitähän saamme yltäkyllin ostamalla valmiiksi punaiseen limaan upotettuja kanan ruumiinosia sekä sikaa sieltä täältä ja naudan ruhon osia. Kaikki samassa hirvittävän makuisessa paskassa. Näin kuulemma asiakkaat vaativat, vastaa kauppias kysyttäessä syytä tuohon karseuteen! Moniko tuttavistanne haluaa tuota lientä ruokiinsa, pankaas piruuttanne kysyen?

        Jos ostan marinoitua lihaa tai kalaa harvemmin kylläkin,niin huuhtelen sen epämääräisen totkun pois ja kas minkälaisia suikaleita, joiden pitäisi olla lihaa löytyy.Kyllä ostan marinoimattomia ja jos marinoin niin itse kuitenkin harvoin.Suolaa ja mausteita pintaan niin lihan maunkin tuntee.


      • ruhtinasdlkfksadjfak
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        "Ananaksessa ja papaijassa on entsyymejä jotka mureuttavat lihan todella tehokkaasti, se on ihan tieteellinen fakta. Kokeileppa joskus niin huomaat miten lihan rakennekin muuttuu em. hedelmien vaikutuksesta." -Vai että tieteellinen fakta, nyt kun noin perustelet asiaa tieteen kautta, niin heitäppä sitten perusteluita väitteesi todeksi. Tarkoitan ihan tieteen keinoin toteutettua tutkimuksia, en omia kokemuksia tai mutua. En ole tuota hedelmämehukuviota kokeillut, mutta enpä usko sen mehussa olevan sitruunahapon vaikutuksen yltävän pintaa syvemmälle. Marinadissa vieläpä kokonaisseoksen ph saattaa jäädä kohtuullisen neutraaliksi, joten siinäkin mielessä vaikutus on tuskin ihan niin tehokas kuin esität.

        "Ja kyllä se marinadi vaikuttaa lihan makuun ihan eri tavalla kuin pelkkä kuivamaustaminen, tämänkin voi hyvin helposti todentaa empiirisillä testeillä." -Sepä se, kun en ole ikinä mitään isoa eroa lihan maussa huomannut verrattaessa pintamaustettuun. Liha ei ole sellaista materiaalia, joka imisi itseensä mitään suolaa lukuun ottamatta ja sitäkin hitaasti ja isoille määrille altistettuna. Toisaalta, niin kuin jossain aiemmassa viestissäkin jo totesin, että mielestäni siinä grillatussa tuotteessa pitääkin maistua myös se liha, eikä vain marinadi tai mausteet.

        Asiaan liittyen tai sitä sivuten, huomasin tuossa eilen illalla asiaan liittyviä tieteellisiä tutkimuksia etsiessäni, että eräässä viime kesänä julkaistussa tutkimuksessa todettiin yrttien käytön marinadeissa vähentävän karsinogeenisten yhdisteiden syntyä merkittävästi marinoitua lihaa grillatessa. Toisessa melko uudessa tutkimuksessa todettiin, että oluen tai punaviinin käyttö marinadissa toimii myös samoin.

        Että siitä sitten uutta marinadia suunnittelemaan.

        Kokeilepa tehdä tuoreesta ananaksesta liivatteella hyytelöä. Ananaksessa(tuore) on jotain entsyymejä jotka hajottaa lihan proteiineja tai mitä nyt olikaan(dont give a shit). Asian voi testata laittamalla ananas viipaleen(tuore) huuleen ja koittaa pitää sitä siel vaikka 20min :D. Tosin samas jutus oli et vaikutuksen voi kumota chilillä jeps ei mul muut tuli vaan mieleen ku pari vuotta sitten katselin jot. molekyyligastronomia ohjelmaa.


    • perus-

      Keksi ite marinadis:) Marinadissa on tarkoitus mureuttaa lihaa, eli mureuttamiseksi öljyyn punaviiniä, sitruunaa tai viinietikkaa riittävästi. Itse olen ääris varovainen viinietikan kanssa, mutta aina sitäkin sinne joukkoon "lipsahtaa". Kaikki muu onkin sitten kiinni maustehyllyn varustuksesta. Suolaa en marinaadeihin tärvää, se vaan kuivattaa lihaa... Laitan sitä sitten vasta kun liha on ennen valmistamista lämminnyt huoneenlämmössä riittäväksi ja saahan sitä suolaa lisättyä vaikka vasta lihan paloittelun/viipalaoinnin jälkeen tarjoiluvaiheessa.

      • Kysyisin miksi

        Broilerin lihaa tarvitsee mureuttaa marinadilla? Mielestäni se on jo hätävarjelun liioittelua. En ole milloinkaan syönyt sitkeätä broileria, kanaa kylläkin ja se ei marinoimallakaan mureudu.
        Uskoisin broiskua marinoitavan nimenomaa maustamisen vuoksi, ootko samaa mieltä?


      • ja
        Kysyisin miksi kirjoitti:

        Broilerin lihaa tarvitsee mureuttaa marinadilla? Mielestäni se on jo hätävarjelun liioittelua. En ole milloinkaan syönyt sitkeätä broileria, kanaa kylläkin ja se ei marinoimallakaan mureudu.
        Uskoisin broiskua marinoitavan nimenomaa maustamisen vuoksi, ootko samaa mieltä?

        hunajamarinoidusta tulee mureimmat thaikkuruoat ja grilliherkut (soveltaen, eli tehtaan marinadi pitää pestä pois!)


    • XXXXX

      Laita ensin esim. oliiviölyä johonkin purukkaan missä aijot marinoida ne tuotteet, senjälkeen käytät maalaisjärkeä, miltä sä haluat sen maistuvan, lisäät kaikki emmeet samaan paikaan ja sekoitat.
      Tämän jälkeen voit lisätä itse tuotteen marinaadiin ja annat olla sen siinä 4- 24 h, mitä kauemmin, sen parempi........
      Ei muuta kuin hyviä ruokahetkiä........................

    • Potkaa ja votkaa

      Laittappa tiiviiseen pussiin lihat (2kpl mieluiten pusseja) Sitten Go tan getjap manis soijaa, hunajaa, mausteita ketsuppia hieman sidukkaa/kossua (loput kurkkuun) vähän sinappia ja 'a vot! Puristele pussia jonkin aikaa laita jääkaappiin ja odota päivä-kaksi ai jai ku on nannaa...ps. tulee lopuista sikahyvä kastike kun laitat vielä kermaa pannuun ja pikkaisen kiehautat...

    • besservisserit

      Vain mielikuvitus rajana! Kunhan muistat lämmitellä lihaa ennen grillausta. Jos haluat lihan maun säilyvän ÄLÄ marinoi, vaan mausta jälkikäteen.
      Muuten voit marinadiin laittaa lähes kaikkea mitä mieleen juolahtaa, kokeile ja kompastu.... jostain se paras yhdistelmä OMAAN makuun löytyy.
      Voit marinoida tunnin tai 48 -> joku tykkää äiteestä, joku tyttärestä!
      äläkä kärvennä kuivaksi, silloin on ihan sama mitä litkua lotraat!

      • on

        vähän eroja. Marinoinnin tarkoitus on myös mureuttaa lihaa, ei pelkästään maustaa kuten joku tässä meinasi että jälkikäteen maustaa, eikä marinoida.


      • liisakaarina

        Porsaan paistille tai fileelle kiinalainen marinointi ohje:
        1/2 dl soijakastiketta
        1/4 dl sherryä (kuivaa), omenaviinietikkaa tai omenamehua
        1 rkl sokeria
        3 palaa tuoretta inkivääriä

        Purista inkivääri valkosipulipuristimella ja sekoita se muiden aineiden kanssa. Marinoin vrk:n, vähemmänkin voi. Liha on uunissa koosta riippuen niinkauan kuin on kypsää 175-200 astetta. Paistan sen paistopussissa, jos laitat ilman niin valele paistamisen aikana liemellä. Lihaa voi syödä kylmänä ja liemi on myöskin herkullista. En ole vielä kokeillut grillissä.


    • on

      possulle, naudalle ja riistalle ihan omat marinadit ja maut. Mutta jos on pakko olla kaikille sopiva, eikä ilmeisesti ole maulla mitään väliä niin osta jotain valmista!

    • Grillimestari

      Miksi pilata lihan oma maku liialla mausteella suola ja pippuri riittää.

    • helposti hyvää

      Possulle: öljyä (esim. rypsiöljyä), soya-kastiketta, mustapippuria, suolaa ripaus, p a l j o n sinappia, vettä. Pointtina mustapippuri, soya mutta ennen kaikkea sinappi.! Sellanen paksuhko marinadi, sivele grillatessakin välillä.

      Naudalle: sama, mutta sinapin voi jättää pois tai laittaa vähempi, vastaavasti soya-kastiketta enempi ja punaviinietikkaa luraus, voi kyllä jättää poiskin, tuon etikan.

      Hirvi: Öljy, soya, punaviinietikka, katajanmarjat (tai katajanmarjapunaviinietikka)...
      Hirvi on kyllä niin rasvaton liha, että en ole itse grillannut. Olen paistina uunissa valmistanut, käärinyt siansiivuihin, jotta ei oisi kovin kuivaa. Punaviinietikka mureuttaa ja maustaa hirven ja naudan...

      Jos kokeilet, oisi kiva kuulla palautetta. Meillä kovasti tykätty.

      Broilerille öljy, vähän soyaa, reilusti chiliä, vähän cayennea ja halutessa paprikaa. Suolaa ripaus jos lainkaan. Sivellään välillä grillatessa....

    • helposti hyvää

      Possulle: öljyä (esim. rypsiöljyä), soya-kastiketta, mustapippuria, suolaa ripaus, p a l j o n sinappia, vettä. Pointtina mustapippuri, soya mutta ennen kaikkea sinappi.! Sellanen paksuhko marinadi, sivele grillatessakin välillä.

      Naudalle: sama, mutta sinapin voi jättää pois tai laittaa vähempi, vastaavasti soya-kastiketta enempi ja punaviinietikkaa luraus, voi kyllä jättää poiskin, tuon etikan.

      Hirvi: Öljy, soya, punaviinietikka, katajanmarjat (tai katajanmarjapunaviinietikka)...
      Hirvi on kyllä niin rasvaton liha, että en ole itse grillannut. Olen paistina uunissa valmistanut, käärinyt siansiivuihin, jotta ei oisi kovin kuivaa. Punaviinietikka mureuttaa ja maustaa hirven ja naudan...

      Jos kokeilet, oisi kiva kuulla palautetta. Meillä kovasti tykätty.

      Broilerille öljy, vähän soyaa, reilusti chiliä, vähän cayennea ja halutessa paprikaa. Suolaa ripaus jos lainkaan. Sivellään välillä grillatessa....

    • vesiperhonen

      500 g porsaan sisä- tai ulkofilettä

      Marinadi:

      4 rkl soijakastiketta
      2 rkl chili-tomaattiketcuppia
      2 rkl juoksevaa hunajaa
      2 rkl ruskeaa sokeria
      2 rkl hoisin-kastiketta

      Marinointi aika on vähintään tunti ja tästä annoksesta tulee neljälle. Todella hyvä marinadi jota voi varioida myös naudalle, riistalle ym.

    • Kesäinen grillaaja.

      Grillasin naapurini kanssa viime viikonloppuna Hirven sisä-ja ulkofilettä valmiiksi pihveksi siivutettuina.
      Ja tein pikapikaa marinadin kaapista löytyvistä aineksista ja hyvää tuli,suosittelen.
      Reipas "loraus" valmista grillaus kastiketta.
      1/2 pulloa tummaa olutta.
      2 valkosipulin kynttä (kuori ja painat vaan veitsen sivulla lyttyyn)
      1 iso sipuli reiluina palasina.
      n. 2 rl rosepippuri kämmenessä tai huhmarissa murskattuna.
      n. 1 rl rosmariinia (kuivattua) olis parempi jos ois tuoretta.
      n. 1 tl sokeria.

      Oli kyllä omasta ja naapurien mielestä onnistunutta marinadia.
      Grillauksen aikana voideltiin pihvejä useampaankin kertaan tällä liemellä ja makua tuli ihan hyvin.
      Lopun marinadin säästin ja nyt viikolla ku tein jauhelihapihvejä niin hieman suurustin marinadia ja lorautin reilusti kermaa sekaan niin tuli vielä hyvä kastikekin siitä.

      • unelmaleipomukset

        Meidän perheen parempi marinadi

        Ostetaan kaupasta ihanan mureaa kanaa, esim hunajanmakuista ja sekoitetaan se tähän

        3 rkl hunajaa
        1 rkl grillikastike (santa maria)
        1 tl suolaa
        2 tl sokeria
        1 valkosipulin kynsi (NAMS!)
        1 tl chiliä (varovasti...)
        1 tl Indian Curry mix
        aateloidaan gourmet suolalla ja rocksalt-mustapippurilla


      • Untamo Utelias
        unelmaleipomukset kirjoitti:

        Meidän perheen parempi marinadi

        Ostetaan kaupasta ihanan mureaa kanaa, esim hunajanmakuista ja sekoitetaan se tähän

        3 rkl hunajaa
        1 rkl grillikastike (santa maria)
        1 tl suolaa
        2 tl sokeria
        1 valkosipulin kynsi (NAMS!)
        1 tl chiliä (varovasti...)
        1 tl Indian Curry mix
        aateloidaan gourmet suolalla ja rocksalt-mustapippurilla

        Ostat jo valmiiksi marinoitua jonka sitten jälleen upotat omiin liemiisi?
        Onko tarkoituksesi mureuttaa jo ennestään mureata linnunlihaa joka sivumennen sanottuna on yhtä mureaa ihan ilman marinoitakin.
        Vai onko tarkoituksesi vain maustaa nuo valmiiksi maustetut linnunlihan silput?
        Eikö teilläpäin ole kaupassa maustamatonta ja marinoimatonta broileria, luulisin sellaisesta tulevan parempaa.
        Kuinka pahasti grillisi sottaantuu noista liemistä ja miten siivoat nuo kiinni palaneet moskat?
        Tietysti valmistusmetodisi on omasi, mutta itse uutena grillaajana en tekisi tuota hommaa tavallasi!


      • unelmaleipomukset
        Untamo Utelias kirjoitti:

        Ostat jo valmiiksi marinoitua jonka sitten jälleen upotat omiin liemiisi?
        Onko tarkoituksesi mureuttaa jo ennestään mureata linnunlihaa joka sivumennen sanottuna on yhtä mureaa ihan ilman marinoitakin.
        Vai onko tarkoituksesi vain maustaa nuo valmiiksi maustetut linnunlihan silput?
        Eikö teilläpäin ole kaupassa maustamatonta ja marinoimatonta broileria, luulisin sellaisesta tulevan parempaa.
        Kuinka pahasti grillisi sottaantuu noista liemistä ja miten siivoat nuo kiinni palaneet moskat?
        Tietysti valmistusmetodisi on omasi, mutta itse uutena grillaajana en tekisi tuota hommaa tavallasi!

        resepti on kuule yhdestä blogista ja on monien mielestä hyvä. meillä ei ole aikaa maustaa pihvejä päiväkausia, siksi auttaa myös valmis marinaadi tai noisettiliha. jos et kestä chilin makua, niin oma häpeä.


      • oikea laitalinkki
        unelmaleipomukset kirjoitti:

        resepti on kuule yhdestä blogista ja on monien mielestä hyvä. meillä ei ole aikaa maustaa pihvejä päiväkausia, siksi auttaa myös valmis marinaadi tai noisettiliha. jos et kestä chilin makua, niin oma häpeä.

        Ei broileria tarvitse päiväkausia missään marinadissalitkussa liottaa, vaikka ostaisit maustamatonta lihaa. Broileri on just niin mureata valmiiksi käsittelemättömänäkin, että voit ihan hyvin pintamaustaakkin. Ja ei kannattaisi alkaa kuittailemaan mitään chilistä, kun itsekin näytät olevan asiassa melko ummikko. Taidat käyttää sitä kaupan valmista chilijauhetta, mikä ei oikein chilinystävän suussa maistu juuri miltään. Tule sitten kuittailemaan kun opit käyttämään tuoretta tai kuivattua oikeata chiliä ja sen eri voimakkuuksisia lajikkeita.

        Vai vielä marinadia marinadin päälle, vielä sormisuolaa ja pippuria, hah.


    • voi huokaus....

      Tämän ketjun alku näytti hyvältä kun tässä marinadireseptejä etsin.
      Sitten alkaa keharit kiukuttelemaan ja vänkäämään.
      Arguing on the internet is like running in the Special Olympics - Even if you win, you're still retarded.

    • siv106

      Parhaat ja edullsimmat mausteet ruokiin löytyy tietenkin www.iherb.com

      Tuhannet suomalaiset ovat tilanneet täällä luotettavasti. Postikulut vain 6$ Suomeen asti ja käyttämällä koodia (kohtaan referral code) SIV106 saat vielä ensiostajana 5$ alennuksen!! Näin postikulusi ovat käytännössä ilmaiset! :)

      Suosittelen ainakin tätä erittäin tulista Cayenne maustetta

      http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Ground-Cayenne-90-000-Heat-Units-16-oz-453-g/30688?at=0rcode=siv106

      Ja tätä erittäin hyvää Chili kastiketta

      http://www.iherb.com/Huy-Fong-Foods-Inc-Sriracha-Hot-Chili-Sauce-17-oz-482-g/33415?at=0rcode=siv106

      Kyllä maistuu ruoka hyvältä näiden jälkeen. :) Kokeile itse

    Ketjusta on poistettu 43 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5035
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe