epileptisiä naurukohtauksia?

emppu00

Hei, kysyisin onko kellään epileptisiä naurukohtauksia? Meillä 9-vuotiaalla pojalla on ollut syntymästä asti. Ne on aurallisia muutaman minuutin kestoisia tahattomia nauruja ja joskus perään tulee useita pienempiä naurahduksia. Kiusallisia, mutta ei tässä vaiheessa mitenkään vaarallisia. Joskus niiden tuloon vaikuttaa jännittävät tai oudot tilanteet. Eeg:ssä ei näkynyt mitään. Niitä on tutkittu usean vuoden ajan, ja vihdoin tammikuussa 07 tarkoissa mangneettikuvissa löytyi syy. Oikealla puolella hypotalamushamartooma, gelastinen eli paikallisalkuinen epilepsia. Lääkkeistä (joita kokeiltu useita) ei mitään hyötyä kohtauksiin. Keväällä 07 Töölöön sairaalassa annettiin stereotaktinen sädehoito ja kohtausia ei tullut 6kk:teen, sitten taas alkoi samaan tapaan kuin ennenkin. Nyt mennään toiseen kontrolli magneettiin, jospa olisi tapahtunut "kasvaimen" kutistumista, edellisessä kuvassa mitään vastetta sädetykselle ei ollut. Olikohan tuo sädetys turha, koska kohtauksia tulee useita päivässä?

14

4505

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toukokuu

      Meillä on 6 vuotiaalla tytöllä sama vaiva. Leikattu kahteen otteeseen Kuopiossa viimeksi tammikuussa 09. Nyt seuraillaan kohtausten lukumäärää ja toivotaan parasta. Kohtaukset ovat kuitenkin oleellisesti vähentyneet ja lyhentyneet. Onko teillä leikkausvaihtoehdosta keskusteltu? Meillä kasvaimen koko noin 10 * 20 mm.

      • emppu00

        Kyllä leikkauksesta puhuttiin, mutta kirurgit eivät olleet kovin halukkaita sitä tekemään. Tuo kasvain on kuulemma niin keskellä päätä, ettei sinne helposti pääse käsiksi? Ensiviikolla olisi tarkotus taas mennä kontrolli magneettiin, sädetyksestä nyt kulunut 2 vuotta. Taidan kysästä tosta leikkaus asiasta vielä uudelleen. Kasvaimen koko n. 6 mm halkaisijaltaan, lähes "pyöreä herne".


      • Toukokuu
        emppu00 kirjoitti:

        Kyllä leikkauksesta puhuttiin, mutta kirurgit eivät olleet kovin halukkaita sitä tekemään. Tuo kasvain on kuulemma niin keskellä päätä, ettei sinne helposti pääse käsiksi? Ensiviikolla olisi tarkotus taas mennä kontrolli magneettiin, sädetyksestä nyt kulunut 2 vuotta. Taidan kysästä tosta leikkaus asiasta vielä uudelleen. Kasvaimen koko n. 6 mm halkaisijaltaan, lähes "pyöreä herne".

        Miten mangneettikuvauksessa kävi? Otitteko leikkausvaihtoehdon esille? Kasvain on sijaintinsa takia hankala leikattava, mutta leikkaus näyttää olevan mahdollinen. Toki leikkauksia tähän erittäin harvinaiseen vaivaan on tietääksemme Suomessa tehty vain muutama. Meillä mahdollisia kohtauksia on toisen leikkauksen jälkeen hyvin vaikea tunnistaa. Katsotaan menemmekö seuraavaksi videotelemetriaan jo kolmannen kerran.


      • emppu00
        Toukokuu kirjoitti:

        Miten mangneettikuvauksessa kävi? Otitteko leikkausvaihtoehdon esille? Kasvain on sijaintinsa takia hankala leikattava, mutta leikkaus näyttää olevan mahdollinen. Toki leikkauksia tähän erittäin harvinaiseen vaivaan on tietääksemme Suomessa tehty vain muutama. Meillä mahdollisia kohtauksia on toisen leikkauksen jälkeen hyvin vaikea tunnistaa. Katsotaan menemmekö seuraavaksi videotelemetriaan jo kolmannen kerran.

        Magneettikuvat onnistui hyvin, mutta vielä ei saatu tietoa niistä. Siellä on joku lääkärien keskustelu aiheesta myöhemmin, soittoaika joskus kesäkulla. Oli taas outo lääkäri joka ei ollut kovin hyvin perillä asiasta, joten en kysynyt vielä leikkauksesta. Ajattelin kysyä kun on se soittoaika, tai otan yhteyttä myöhemmin tutumpaan lääkäriin. Kuullaan nyt ensin mitä ovat "kokouksessaan" pohtineet.


    • :)

      Moi

      Olen 33 vuotias mies, ja minulla alkoi nämä naurukohtaukset n. 20 vuoden iässä. Aiemmin ei mitään vastaavia oireita. Tuo kuvaus sopii minunkin taudinkuvaan täydellisesti. Minullakin koitettiin toistakymmentä eri lääkettä, ja mistään ei ollut apua. Lopetin kokonaan lääkkeiden kokeilut ja nyt olen ollut n. 10 vuotta ilman lääkkeitä.
      Minulla on myös hypotalamushamartoona, pieni n.4mm kokoinen.
      Leikkaushoitoa pohdittiin, tervettä kudosta tuhoutuisi leikkauksessa. Haitta olisi suurempi kuin hyöty.
      Kohtausten määrä vaihtelee päivittäin, riippuen fiiliksistä. muutamasta yli kymmeneen. Saan useimmiten peitettyä sen naurun iloisen luonteeni taakse, ja toimin asiakaspalvelutehtävissä.
      Epilepsiaksi minullakin se diagnosoitiin, vaikka kohtauksen aikana ei sähkökäyrässä olekkaan muutoksia.
      Tällaisena tämän kanssa pärjää ihan hyvin, inhottava vaiva silti. Ja harvinainen. En tätä ennen ole kuullut tätä muilla olevan. En siis ole yksin :)
      Kestämistä ja tsemppiä teille :)

      • Toukokuu 1

        Pari vuotta on edellisestä kommentista kulunut ja meidän tyttö on 8-vuotias ekaluokkalainen. Leikkausten jälkeen epilepsiakohtauksia on edelleen. Kohtaukset on kuitenkin pieniä ja saattaa mennä pitkiä aikoja, että me vanhemmat emme niitä havaitse. Lisäksi on ilmeistä, jotta tyttö osaa peitellä niitä normaalin nauramisen taakse.
        Kohtaustilanne on vakiintunut ja lääkityksellä näkyvät kohtaukset pysyvät pääosin poissa. Kuitenkin tilanne on oleellisesti parempi kuin silloin kun sairaus havaittiin tai mitä ensitiedot antoivat tulevaisuudelta odottaa....
        On rohkaisevaa kuulla, että ko. sairauden kanssa voi elää miltei normaalia elämää. Tsemppiä myös sinnepäin!


    • kaipaisin apua

      Hei

      Löysin tämän mielenkiintoisen ketjun ja olisin kiinnostunut kuulemaan lisää "naurukohtausten" oireista. Lapsellani on naurukohtauksia, joille ei ole mitään laukaisevaa tekijää ja nauru on epäaitoa, ei iloista. Hänelle on syötetty jos minkäkinlaisia psyykenlääkkeitä, koska käyttäytymistä pidetään psykoottisena. Lääkkeistä ei ole MITÄÄN hyötyä. Olen yrittänyt puhua lääkäreille psykomotorisen epin mahdoolisuudesta mutta koska EEG on normaali, diagnoosia ei ole. Pelottaa että lapsi leimataan vakavasti psyykkisesti sairaaksi, eikä hän tule koskaan saamaan oikeanlaista hoitoa, mikäli lääkärit eivät edes suostu kokeilemaan epilepsialääkitystä.

      Minkälaisia nämä epileptiset naurukohtaukset ovat? Kouristeleeko lapsi? Heiluuko/riehuuko/juoksenteleeko?

    • toukokuussa

      Meilläkään ei ensimmäisessä eeg:ssä näkynyt mitään, mikä tehtiin keskussairaalassa, mutta sitten Kyssissä laitettiin ilmeissti erilainen kytkentä niihin eeg- läpysköihin ja siellä sitten näkyi muutoksia. Lisäksi tyttöä kuvattii videolla koko ajan (3 vrk) ja siellä oli tyypillisiä gelastisia kohtauksia. Aluksi kohtaukset alkoivat hihittelyllä ja sitten pian tyttö oksensi ja nukahti pariksi tunniksi. Lisäksi saattoi huomata pupillien laajenemista ja kasvojen punotusta, sekä vasemman käden liikettä rintaa kohti. Pian saatiin lääkityksellä nämä kohtaukset kuriin niin, että jälkiuni ja oksentaminen jäivät pois, mutta sitten kohtauksia tuli pienempänä useampia vuorokaudessa.
      Lisäksi meillä osasi heti lastenneurologi keskussairaalassa epäillä hypotalamus hamartoomaa ja laittoi MRI:hin (magneettikuvaukseen), jossa sitten paljastui 1,5-2 cm:n kokoinen hyvänlaatuinen solukko (kasvain?) hypotalamuksessa. Nyt siitä on leikkausten jälkeen jäljellä n. 10%.
      Kohtaukset ovat aina olleet rauhallisia, tyttö ei riehu eikä käyttäydy mitenkään erikoisesti. Vähemmän tytön kanssa olleet eivät edes osaa erottaa niitä tavallisesta iloisesta naurusta.

    • emppu00

      Pari vuotta on kulunut minunkin päivityksistäni, mutta eipä juuri mikään ole muuttunut tänä aikana.
      Tosiaan eeg:ssä ei meilläkään mitään muutoksia ollut. Eikä parissa ensimmäisessä magneetissakaan mitään löytynyt, vasta tosi "tiheässä" magneetissa näkyt tuo hamartooma.

      Eli sädetys ei tunut mitään muutoista tilanteeseen ja "naurut" jatkuvat entisellään.

      Meillä poikaa (11v.) askarruttaa jo tulevaisuus eli ajokotit ja armeija? Mitenkä nämä "naurut" vaikuttaa ensin mopokortin saantiin ja myöhemmin autoajokorttiin.

      Muuten on kaikki mennyt ihan mukavasti ja pystytty elämään "normaalia" elämää kaikesta huolimatta. Koulu sujuu ihan hyvin, vaikka "nauruja" tulee päivittäin ja joskus useampiakin päivässä.

      Hyvää kesän odotusta!

    • :)

      Minullakin hamartooma löydettiin vasta toisessa tai kolmannessa mangeetissa. Minultakin etsittiin aika kauan jotain psyykkistä vikaa.

      Vähän ennen naurua, lähtee vatsan/ rinnan seutuvilta voimakas hyvänolon tunne joka nousee ja leviää päähän ja tämän jälkeen tulee nauru. Tai hymyily jos pidättelee.

      Armeija minun kohdalla jäi väliin, sain itse päättää haluanko mennä. En halunnut, eikä harmita. Ajokorttiin ei tietysti ole vaikutusta jos tajunnassa ei tapahdu muutoksia. Olen myös työssäni ajanut nosturia (27ton), ja työnantaja/lääkäri tiesi tästä vaivasta.
      Eli minä näillä oireilla en ole joutunut jättämään mitään väliin, ellen itse ole sitä halunnut.
      Ja hei, itkukin näyttää ilolta ulospäin joskus kun oikein hihityttää... ;)

    • Anonyymi

      Moikka.
      Meillä on kohta 1,5kk tytär jolla löytyi 21 joulukuussa hamartooma 2,3cm.
      Löydettiin koska tyttären oireet oli vastasyntyneestä melkein vuoden ikään asti kestäneet 24h valvomis jaksot, parhaillaan valvoi jopa 26h

      Toukokuussa 22 oli leikkaus, koska kasvaimen epäiltiin painavan näköhermoa.
      Tytöllä on nyt ollut 5 kertaa naurukohtauksia jotka on pitlittynyt ja meitä vanhempia neuvottua antamaan buccolamia, auttaa siihen hetkeen mutta kohtauksia vaan tulee, tänäänkin piti antaa taas buccolam kun kohtauksia ja on jo toinen kerta tälle viikkoa.

      Välillä vain mietin että tekeekö lääkkeet vaan hallaa ja helpottuisiko tilanne ilman lääkkeitä? Voisiko se olla mahdollista

      Tyttären kohtaukset on tosi vaikea välillä hahmottaa, että onko vain väsynystä vai gelastista epilepsiaa.
      EEG käyrillä kohtauksia ei näkynyt.

    • Anonyymi

      Mielenkiintoinen ketju. Itsellä muistikuvia mm. opiskeluajoilta, kun tunneilla alkoi joskus väkisinkin naurattaa. Muistaakseni päässä pyöri silloin kyllä jotain hauskoja omia ajatuksia, joita en tietenkään muille siinä kertonut. En myöskään keskittynyt aina kunnolla opetukseen. Yritin vaan hillitä sitä naurua, en siis nauranut ääneen. Tätä tapahtui mm. nuorena aikuisena.

      Epilepsia todettiin kuitenkin vasta vähän päälle nelikymppisenä, kahden oletetun (kukaan ei nähnyt) kohtauksen perusteella. Olin pudonnut sängystä ja ilmeisesti kouristellut jonkun aikaa jäljistä päätellen.

      Hoidon aikana minua nauratti tuntien - päivien ajan, tämä merkittiinkin tietoihini, mutta siitä ei sen enempää olla keskusteltu useilla kontrollikäynneilläkään. Minulle annettiin kuitenkin Vimpat-lääkitys, nyt ei kyllä ole sitä ns. tyhjännauramista ollut, paitsi muutaman kerran on nyt viime aikoina meinannut tulla sellainen tilanne.

      Olen epäillyt epilepsiadiagnoosiani, koska käytän nyt omasta pyynnöstäni minimiannosta tuosta Vimpatista. Kolme vuotta mennyt, eikä minkäänlaisia kohtausoireita. Mutta olisiko tuo naurattaminen voinut olla oire? Ja viekö tuo lääke nyt lopunkin ilon, kun tuntuu että enää ei muutenkaan hymyilytä juuri mikään.

      Niin ja olen 45-vuotias mies jos sillä on merkitystä.

    • Anonyymi

      Hei. Voiko tätä naurukohtausta estää tai lopettaa tahdonalaisesti? Voiko silloin puhua? Tuleeko muuta epilepsia oiretta? Voiko kohtaukset jäädä ajanmyötä pois ilman lääkettä?

      Kuulostaa melko pelottavalle, vaikkakin varmasti miellyttävämmälle kuin tavallinen kohtaus.

    • Anonyymi

      Meillä myös 4,5v pojalla todettiin juuri hypotalamuksen hamartoma. 4x8mm kooltaan. Aiheuttaa hihityskohtauksia 0-5krt/pvä, yleensä iltaisin. Kestävät muutaman sekunnin kerrallaan. Raivokohtauksia on ollut tässä muutaman vuoden sisään aina välillä, mutta vaikea tietää mikä johtuu kasvaimesta ja mikä on vaan ikään liittyvää. Mitään aikaiseen murrosikään liittyvää ei toistaiseksi ole. Olisi kiva kuulla teiltä lisää, miten nyt menee ja mitä hoitoja on kokeiltu. Meillä on ensi viikolla lastenneurologi ja sit kuullaan mitä lähdetään tekemään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      598
      4362
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3479
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      148
      3144
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      167
      2432
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      9
      2265
    6. 242
      1784
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1447
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1339
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1330
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1120
    Aihe