Vieläkö ehtii kasvattaa

yrttejä siemenestä?

Minulla on kasvamassa ruukuissa jo viikkoja sitten siemenestä kylvetyt basilika ja persilja, ja sitruunamelissa on vielä tulossa. Eli ikkunalaudalla niitä kerrostalossa kasvattelen, ihan ensikertalaisena. Voi olla, että kesällä vien niitä parvekkeelle jatkamaan kasvuaan. Nyt minua kiinnostaisi kylvää vielä lisää yrttejä, kun kerran pääsin alkuun. Kaipailisin vielä esimerkiksi timjamia, rosmariinia, korianteria tai erikoisempia basilikalajikkeita. Kannattaako niitä enää kylvää siemenestä, vai onko kevät jo liian pitkällä? Kannattaako joku niistä ennemmin ostaa taimena? Menestyvätkö ne ylipäätään kerrostalon ikkunalla - tai kesällä parvekkeella (joka ei ole supervaloisa, muttei pimeäkään, ja lasittamaton)?

6

1741

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi kasvattaa

      talvella ovat tietenkin kituksavuisempia, mutta kesällä voi laittaa uutta tulemaan milloin vaan. Minä laitan uutta itämään silloin kun näyttää että entiset alkavat loppumaan, näin on aina uutta satoa tulossa. Kerrostalon ikkunalla menestyvät, katso vaan että siinä ei ole liian kuumaa tai paahteista, jos sinulla on parveke niin se on enkä parempi paikka. Viileinä öinä ne ruukut on sitten helppo nostaa sisälle. Basilikalajikkeista sitruunabasilika on kokelemisen arvoinen.

    • ...

      Kannattaa laittaa yrtit kesäksi parvekkeelle. Sisällä voivat jäädä vähän honteloiksi. Ainakin mun kokemusteni mukaan sitruunamelissa pitää vähän varjoisammastakin ja kasvaa reheväksi puskaksi kunhan sillä on tarpeeksi iso ruukku. Voit myös onnistua talvehdittamaan monivuotiset yrtit ja saat ensi keväänä aikaisin satoa. Ainakin ruohosipuli ja persilja(2-vuotinen) selviytyvät helposti talven yli isossa ruukussa. Luulisin että ehdit vielä kylvää, mutta jos ostat taimet, onnistut varmemmin. Toisaalta onhan se oma ilonsa kasvattaa itse siemenestä :)

      • Anne814

      • riippuen
        Anne814 kirjoitti:

        Ostin Sokokselta tällaisen http://pengerpuisto.blogspot.com/2009/04/yrtteja-parvekkeella.html paketin ja hyvin lähti kasvamaan muutamassa päivässä. vielä siis kerkii. Minttu toimi minulla länsiparvekkeella tosi hyvin, Basilika oli kranttu, sille parveke ja keittiön ikkuna olivat liian kuumia.

        pistä ihmeessä parvekkeelle.
        Itse asun vyöhykkeellä II ja ryytini ovat jo viikon - kaksi olleet parvekkeella. Tosin tyydyin kaupan valmiisiin, jotka istutin saviruukkuihin. Parveke on etelään ja keskikesällä tosi paahteinen, joten silloin siirrän ne varjoon kokonaan. Basilika osoittautui minullakin krantuksi, se jo kertaallen kärventyi niistä lehdistä jotka olivat kohti aurinkoa.

        Aika monet yrtit on myös monivuotisia, etä jos kylvät siemenet, eivätkä ehdi tänä vuonna, odota ensi kevättä, siten ovat valmiina ajoissa!


      • Enigma_x
        Anne814 kirjoitti:

        Ostin Sokokselta tällaisen http://pengerpuisto.blogspot.com/2009/04/yrtteja-parvekkeella.html paketin ja hyvin lähti kasvamaan muutamassa päivässä. vielä siis kerkii. Minttu toimi minulla länsiparvekkeella tosi hyvin, Basilika oli kranttu, sille parveke ja keittiön ikkuna olivat liian kuumia.

        Itse olen kasvattanut jo vuosia basilikaa etelä-ikkunalla keväästä pitkälle syksyyn. Ainoa mikä pitää muistaa on vesi. Basilika "juo" vettä ;D


      • shrdhace

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6323
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4066
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2476
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1458
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe