Vieläkö ehtii kasvattaa

yrttejä siemenestä?

Minulla on kasvamassa ruukuissa jo viikkoja sitten siemenestä kylvetyt basilika ja persilja, ja sitruunamelissa on vielä tulossa. Eli ikkunalaudalla niitä kerrostalossa kasvattelen, ihan ensikertalaisena. Voi olla, että kesällä vien niitä parvekkeelle jatkamaan kasvuaan. Nyt minua kiinnostaisi kylvää vielä lisää yrttejä, kun kerran pääsin alkuun. Kaipailisin vielä esimerkiksi timjamia, rosmariinia, korianteria tai erikoisempia basilikalajikkeita. Kannattaako niitä enää kylvää siemenestä, vai onko kevät jo liian pitkällä? Kannattaako joku niistä ennemmin ostaa taimena? Menestyvätkö ne ylipäätään kerrostalon ikkunalla - tai kesällä parvekkeella (joka ei ole supervaloisa, muttei pimeäkään, ja lasittamaton)?

6

1756

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi kasvattaa

      talvella ovat tietenkin kituksavuisempia, mutta kesällä voi laittaa uutta tulemaan milloin vaan. Minä laitan uutta itämään silloin kun näyttää että entiset alkavat loppumaan, näin on aina uutta satoa tulossa. Kerrostalon ikkunalla menestyvät, katso vaan että siinä ei ole liian kuumaa tai paahteista, jos sinulla on parveke niin se on enkä parempi paikka. Viileinä öinä ne ruukut on sitten helppo nostaa sisälle. Basilikalajikkeista sitruunabasilika on kokelemisen arvoinen.

    • ...

      Kannattaa laittaa yrtit kesäksi parvekkeelle. Sisällä voivat jäädä vähän honteloiksi. Ainakin mun kokemusteni mukaan sitruunamelissa pitää vähän varjoisammastakin ja kasvaa reheväksi puskaksi kunhan sillä on tarpeeksi iso ruukku. Voit myös onnistua talvehdittamaan monivuotiset yrtit ja saat ensi keväänä aikaisin satoa. Ainakin ruohosipuli ja persilja(2-vuotinen) selviytyvät helposti talven yli isossa ruukussa. Luulisin että ehdit vielä kylvää, mutta jos ostat taimet, onnistut varmemmin. Toisaalta onhan se oma ilonsa kasvattaa itse siemenestä :)

      • Anne814

      • riippuen
        Anne814 kirjoitti:

        Ostin Sokokselta tällaisen http://pengerpuisto.blogspot.com/2009/04/yrtteja-parvekkeella.html paketin ja hyvin lähti kasvamaan muutamassa päivässä. vielä siis kerkii. Minttu toimi minulla länsiparvekkeella tosi hyvin, Basilika oli kranttu, sille parveke ja keittiön ikkuna olivat liian kuumia.

        pistä ihmeessä parvekkeelle.
        Itse asun vyöhykkeellä II ja ryytini ovat jo viikon - kaksi olleet parvekkeella. Tosin tyydyin kaupan valmiisiin, jotka istutin saviruukkuihin. Parveke on etelään ja keskikesällä tosi paahteinen, joten silloin siirrän ne varjoon kokonaan. Basilika osoittautui minullakin krantuksi, se jo kertaallen kärventyi niistä lehdistä jotka olivat kohti aurinkoa.

        Aika monet yrtit on myös monivuotisia, etä jos kylvät siemenet, eivätkä ehdi tänä vuonna, odota ensi kevättä, siten ovat valmiina ajoissa!


      • Enigma_x
        Anne814 kirjoitti:

        Ostin Sokokselta tällaisen http://pengerpuisto.blogspot.com/2009/04/yrtteja-parvekkeella.html paketin ja hyvin lähti kasvamaan muutamassa päivässä. vielä siis kerkii. Minttu toimi minulla länsiparvekkeella tosi hyvin, Basilika oli kranttu, sille parveke ja keittiön ikkuna olivat liian kuumia.

        Itse olen kasvattanut jo vuosia basilikaa etelä-ikkunalla keväästä pitkälle syksyyn. Ainoa mikä pitää muistaa on vesi. Basilika "juo" vettä ;D


      • shrdhace

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe