Tammiruokapöydän öljyäminen

Tuomas*

Mulla olisi pieni ongelma, ostin viikko sitten öljytyn tammisen ruokapöydän. Lapsiperheessä joutuu kuitenkin pyyhkimään pöytää jonkin verran ja tuntuu että vaikka kuinka varovasti pyyhkii pöytää ja käyttää mahdollisimman kuivaa rättiä niin puuhun alkaa tulemaan pieniä syynsuuntaisia uria. Aivan kuin puusta irtoaisi syynsuuntaisesti tikkuja pyyhittäessä.

Pöydän tullessa meille pahvit olivat imeneet ilmeisesti pöydästä jonkinverran öljyä ja siksi öljysinkin pöydän heti uutena hoito-ohjeen mukaisesti kolmeen kertaan jolloin pinta alkoi näyttää ihan hyvältä ja tuntui ettei se enää imisi öljyä.

Tuntuu siis ettei öljyäminenkään auttanut estämään pinnan kulumista. Onko kellään kokemusta tämän kaltaisista asioista? Onko niin että uutta pöytää pitää öljytä vaan ihan tolkuttoman paljon, vai auttaako paljokaan öljy estämään öljytyn tammipinnan kulumista? Onko yleensäkään ölytty pinta millään lailla käyttökelpoinen ruokapöytäkäyttöön?

Tai voisiko meille tulleen pöydän puu olla jotenkin sekundatavaraa, eikö tammen kuitenkin pitäisi olla erittäin kovaa puuta etei ottaisi nokkiinsa ihan helposti?

Ottaa vähän pannuun kun ostaa kalliin pöydän ja uutena jo ongelmia tällälailla. Mietin että palauttaakko pöytä kauppaan, vaatia uutta, vai koittaa vielä käsitellä jollain tavalla.

5

12542

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • fgba

   millä öljyllä sä sitä oot öljynnyt? se ei välttämättä kestä fairyllä tms päivittäin pariin kertaan öljyämistä. Laita Osmocolor siihe tosi ohuelti (eli eka reilummin ja sit pyyhit kuivaks ja annat kuivua 2 päivää..

   • Tuomas*

    Öljysin sellasella perus softcaren öljyllä mitä just huonekaluliikkeet myy noiden käsittelyyn. Itse asiassa ei oo käytetty edes fairya vaan ihan vedellä kostutetulla rätillä on pyyhitty..


  • Tommi99

   Öljyämisen suuri merkitys puun pinnalle on siinä, että kyllästetty pinta ei enää ime niin hanakasti kosteutta tai värejäkään, joita ruopöydässä käsittelemättömän pintaan saattaisi tulla. Öljyn hienous on siinä, että puu jää puun tuntuiseksi. Huonous taas siinä, että sitten kyllä saa jatkossakin öljytä, jotta pinta pysyisi hyvänä. Lakattu pintahan olisi siitä hyvä, ettei tarvitsisi esim. kerran kuussa vetää uutta kerrosta, toisaalta elävän puun tuntu hiukan kärsii.

   Öljy ei muodosta kalvoa pinnalle, joten puun saama kosteus saattaa nostaa karvoja esiin yms. Tarvittaessa pintaa voi hiukan pöläyttää hienolla hiomapaperillakin (tammipöly on toksista, joten hengitys kannattaa suojata). Tammen tikkuisuus on oikea havainto: puuaines on kovaa, mutta sen rakenne on sellainen, että työstettäessäkin saattaa lohkeilla sälöinä. Kyseessä ei siis ole vika vaan ominaisuus.

   Öljyn käyttö on, toki öljystä riippuen, hyvinkin ekologinen ja terveellinen vaihtoehto. Puhtaalla pellavaöljyllä öljyttäessä pöydän päältä voisi vaikka syödä suoraan.

   • askdfj

    Käytän tammipöytään parafiiniöljyä. Se on vielä terveellisempää kuin pellavaöljy. Jos haluatte pöytään pinnan joka on lakatun ja öljytyn väliltä niin koittakaa osmocolor puuvahaa.


   • Anonyymi
    askdfj kirjoitti:

    Käytän tammipöytään parafiiniöljyä. Se on vielä terveellisempää kuin pellavaöljy. Jos haluatte pöytään pinnan joka on lakatun ja öljytyn väliltä niin koittakaa osmocolor puuvahaa.

    Parafiiniöljyä laitan itse, muutaman kerran vuodessa. Helppo levittää, edullista ja myrkytöntä. Välillä ennen öljyämistä pyyhkäisen 240-400 hiomapaperilla pinnan sileäksi. Hyvin on toiminut ja pinta näyttää aina uudelta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   289
   4589
  2. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   3266
  3. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   91
   1390
  4. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1332
  5. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   272
   1209
  6. Uskallatko paljastaa

   Kaivattusi nimikirjaimet ja sukupuoli? Minä aloitan, KA, nainen.
   Tunteet
   40
   978
  7. Sofia kertoo et halusi luvan kokeiluihin seksin suhteen Lontoossa asuessaan..

   Katos nainen alkaa kertoa et seksikokeilut alkoi maistua, kun muutti Lontooseen.Marokkolainen räppäri ja tietenkin sekin on varsttu mies ja itse sen k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   156
   972
  8. Mikamika missä mika

   Polliisi etsii https://poliisi.fi/-/epailty-henkirikos-torniossa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
   Tornio ja Haaparanta
   7
   897
  9. Aiotko saattaa sen loppuun

   ..mikä on meillä pahasti kesken..ja milloin...en jaksa odottaa enää..
   Ikävä
   54
   867
  10. En halua satuttaa sinua

   Mutta tässä ei ole järkeä!..
   Ikävä
   39
   819
  Aihe