Tammiruokapöydän öljyäminen

Tuomas*

Mulla olisi pieni ongelma, ostin viikko sitten öljytyn tammisen ruokapöydän. Lapsiperheessä joutuu kuitenkin pyyhkimään pöytää jonkin verran ja tuntuu että vaikka kuinka varovasti pyyhkii pöytää ja käyttää mahdollisimman kuivaa rättiä niin puuhun alkaa tulemaan pieniä syynsuuntaisia uria. Aivan kuin puusta irtoaisi syynsuuntaisesti tikkuja pyyhittäessä. Pöydän tullessa meille pahvit olivat imeneet ilmeisesti pöydästä jonkinverran öljyä ja siksi öljysinkin pöydän heti uutena hoito-ohjeen mukaisesti kolmeen kertaan jolloin pinta alkoi näyttää ihan hyvältä ja tuntui ettei se enää imisi öljyä. Tuntuu siis ettei öljyäminenkään auttanut estämään pinnan kulumista. Onko kellään kokemusta tämän kaltaisista asioista? Onko niin että uutta pöytää pitää öljytä vaan ihan tolkuttoman paljon, vai auttaako paljokaan öljy estämään öljytyn tammipinnan kulumista? Onko yleensäkään ölytty pinta millään lailla käyttökelpoinen ruokapöytäkäyttöön? Tai voisiko meille tulleen pöydän puu olla jotenkin sekundatavaraa, eikö tammen kuitenkin pitäisi olla erittäin kovaa puuta etei ottaisi nokkiinsa ihan helposti? Ottaa vähän pannuun kun ostaa kalliin pöydän ja uutena jo ongelmia tällälailla. Mietin että palauttaakko pöytä kauppaan, vaatia uutta, vai koittaa vielä käsitellä jollain tavalla.

5

20283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fgba

      millä öljyllä sä sitä oot öljynnyt? se ei välttämättä kestä fairyllä tms päivittäin pariin kertaan öljyämistä. Laita Osmocolor siihe tosi ohuelti (eli eka reilummin ja sit pyyhit kuivaks ja annat kuivua 2 päivää..

      • Tuomas*

        Öljysin sellasella perus softcaren öljyllä mitä just huonekaluliikkeet myy noiden käsittelyyn. Itse asiassa ei oo käytetty edes fairya vaan ihan vedellä kostutetulla rätillä on pyyhitty..


    • Tommi99

      Öljyämisen suuri merkitys puun pinnalle on siinä, että kyllästetty pinta ei enää ime niin hanakasti kosteutta tai värejäkään, joita ruopöydässä käsittelemättömän pintaan saattaisi tulla. Öljyn hienous on siinä, että puu jää puun tuntuiseksi. Huonous taas siinä, että sitten kyllä saa jatkossakin öljytä, jotta pinta pysyisi hyvänä. Lakattu pintahan olisi siitä hyvä, ettei tarvitsisi esim. kerran kuussa vetää uutta kerrosta, toisaalta elävän puun tuntu hiukan kärsii. Öljy ei muodosta kalvoa pinnalle, joten puun saama kosteus saattaa nostaa karvoja esiin yms. Tarvittaessa pintaa voi hiukan pöläyttää hienolla hiomapaperillakin (tammipöly on toksista, joten hengitys kannattaa suojata). Tammen tikkuisuus on oikea havainto: puuaines on kovaa, mutta sen rakenne on sellainen, että työstettäessäkin saattaa lohkeilla sälöinä. Kyseessä ei siis ole vika vaan ominaisuus. Öljyn käyttö on, toki öljystä riippuen, hyvinkin ekologinen ja terveellinen vaihtoehto. Puhtaalla pellavaöljyllä öljyttäessä pöydän päältä voisi vaikka syödä suoraan.

      • askdfj

        Käytän tammipöytään parafiiniöljyä. Se on vielä terveellisempää kuin pellavaöljy. Jos haluatte pöytään pinnan joka on lakatun ja öljytyn väliltä niin koittakaa osmocolor puuvahaa.


      • Anonyymi
        askdfj kirjoitti:

        Käytän tammipöytään parafiiniöljyä. Se on vielä terveellisempää kuin pellavaöljy. Jos haluatte pöytään pinnan joka on lakatun ja öljytyn väliltä niin koittakaa osmocolor puuvahaa.

        Parafiiniöljyä laitan itse, muutaman kerran vuodessa. Helppo levittää, edullista ja myrkytöntä. Välillä ennen öljyämistä pyyhkäisen 240-400 hiomapaperilla pinnan sileäksi. Hyvin on toiminut ja pinta näyttää aina uudelta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1658
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe