Miten menetellä

valmistuksessa?

Jokainen tietää, että kuivattu liha (poro tai nauta) ja kuivatut mustikat on parasta retkievästä. Niitä mahtuu tosipaljon pieneen tilaan. Ja lihaa keittämällä siitä saa lihakeiton helposti. Ja mustikoista perunajauhon kanssa hyvän sopan. Tai vaikka lihajuures yrttikeiton luonnonantimista ja mustikkamehun juomaksi jne. Jollain se juttu on nuotio, mutta mulla se on trangia. Mustikat on helppoa kuivata, mutta olisko jollain ohjetta lihan oikeaoppiseen kuivattamiseen kerrostalossa? Ostettuna valmiiksi kuivattu liha on liian kallista, vaikka se onkin ainoa oikea retkimiehen mukana kannettava muona. Leipänä voi olla näkkileipää tai hapankorppuja. No, intiaaneilla oli vielä maissinjyviä mukana ja niillä ne sitten poksutteli itselleen iltapalat puhvelijahdissa. Toiset tykkää niistäkin ja toiset ei. Ite en kuulu tähän ryhmään. Vaan suosin mukana pussillista sopivasti paahdettuja hampunsiemeniä. Maku on ihan jees, ja ravintoarvot on varmasti kohdallaan.

12

2679

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuivaan

      Vöö rasvaista jauhelihaa pellille ja uuniin 75 asteeseen, luukku raolleen ja yöksi uuniiin. Liha pitää olla pieninä palasina tasaisesti pellille leviteltynä.

      • atlatl

        ...senverta lisää.että kannattaa käyttää mahdollisimman rasvatonta jauhelihaa.
        Ja ensin ruskistat sen ja vaikka talouspapereille levität,että rasva imeytyy mahdollisimman vähäksi papereihin,pois lihasta.
        Älä kuitenkaan ruskista tummaksi,vaan tässä on tarkoitus esikypsentää liha ja parantaa kuivamistulosta.

        Sitten sinne uuniin se liha.
        Tuleepi parempi tulos ja saapi paremmin säilyvää lihaa,kun härskiintyvien rasvojen osuus on mahdollisimman pieni.


      • jukolanjuussi
        atlatl kirjoitti:

        ...senverta lisää.että kannattaa käyttää mahdollisimman rasvatonta jauhelihaa.
        Ja ensin ruskistat sen ja vaikka talouspapereille levität,että rasva imeytyy mahdollisimman vähäksi papereihin,pois lihasta.
        Älä kuitenkaan ruskista tummaksi,vaan tässä on tarkoitus esikypsentää liha ja parantaa kuivamistulosta.

        Sitten sinne uuniin se liha.
        Tuleepi parempi tulos ja saapi paremmin säilyvää lihaa,kun härskiintyvien rasvojen osuus on mahdollisimman pieni.

        Miksi rasvatonta? Kyllähän rasvaa tarvitaan, kun taipaleelle lähretähän.


      • nopeammin......
        jukolanjuussi kirjoitti:

        Miksi rasvatonta? Kyllähän rasvaa tarvitaan, kun taipaleelle lähretähän.

        Rasvaton säilyy paremmin.


      • atlatl
        jukolanjuussi kirjoitti:

        Miksi rasvatonta? Kyllähän rasvaa tarvitaan, kun taipaleelle lähretähän.

        Kuvittele se liha muovipussiin pakattuna reppuun ja 25-30 astetta parasta suvisäätä...
        Jos liha on kovin rasvaista,se alkaa jo toisena päivänä haisemaan epämääräiselle.
        Siksi mahdollisimman rasvatonta.
        Etkä rasvaa jaksamiseen tarvitse vaan proteiinia ja hiilihydraatteja...


      • energian muoto
        atlatl kirjoitti:

        Kuvittele se liha muovipussiin pakattuna reppuun ja 25-30 astetta parasta suvisäätä...
        Jos liha on kovin rasvaista,se alkaa jo toisena päivänä haisemaan epämääräiselle.
        Siksi mahdollisimman rasvatonta.
        Etkä rasvaa jaksamiseen tarvitse vaan proteiinia ja hiilihydraatteja...

        Proteiinilla ja hiilareilla ei kauas kulje!! Energiaa sen pitää olla, rasvaa.
        Proteiini varmistaa sen että kulutus ei syö lihasmassaa kehosta.

        Rasvan energiakerroin on 37 kJ/g (9 kcal/g),

        proteiinin ja hiilihydraatin 17 kJ/g (4 kcal/g)

        Jäätiköiden ylihiihtäjien suurin energianlähde on ollut jo pitkään rasva erilaisissa muodoissa. Ruokaöljy ja margariini.

        Esimerkkinä; 400g Wilhelm, 1080Kcal

        Blå Band riistapata, kuivapaino 157g
        580 Kcal

        eli, kaksi pussia riistapataa vastaa Wilhelm pakettia,
        Blå Bandit on 86g kevyempiä kantaa.

        Tutustukaa energiataulukkoon ja tuotteiden takaa löytyvään ravintosisältö taulukkoon ja suunnitelkaa retkimenú faktojen pohjalta.


    • Mustikka kuin mansikka

      Hei kysymys mustikan kuivaamisesta: Kuivaatko mustikat kokonaisina vai pitääkö ne ensin murskata jotta saa enemmät vedet pois? Pistin juuri Nordican sienikuivurin pyörimään johon laitoin mustikat kokonaisina ja usamman tunnin jälkeen ne ovat lähes samanlaisia kun alussa.
      Jos ne pitää murskata, niin miten teet sen... ajattelin vaan että se voi olla sotkuinen homma. Kiitos infosta..

    • Mustikka kuin mansikka
      • tuuti

        Jauhelihan korvaa vaivattomasti soijarouhe. (Teksturoitu soijaproteiini)

        Kevyttä ja halpaa. Ei pilaantumisen vaaraa, säilyy vaikka kuinka kauan. Liotettuna käytetään kuten jauhelihaa.

        Rasvaa tässä ei juuri ole (0.5g/100g), mutta protskuja löytyy: 52g/100g. Muutoinkin ravintoarvoiltaan erittäin oivallinen.

        Suosittelen!


      • kuivuri
        tuuti kirjoitti:

        Jauhelihan korvaa vaivattomasti soijarouhe. (Teksturoitu soijaproteiini)

        Kevyttä ja halpaa. Ei pilaantumisen vaaraa, säilyy vaikka kuinka kauan. Liotettuna käytetään kuten jauhelihaa.

        Rasvaa tässä ei juuri ole (0.5g/100g), mutta protskuja löytyy: 52g/100g. Muutoinkin ravintoarvoiltaan erittäin oivallinen.

        Suosittelen!

        Voit kuivata uunissa 50 asteessa luukku hieman raollaan tai kiertoilmauunissa mitä vaan rasvattomia aineksia. Mielikuvitus on rajana. Pilko ainekset mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Liha tai kala kannattaan siis ensin paistaa kypsäksi ilman rasvaa. Jos liha on rasvaista voit huuhdella siitä rasvaa pois siivilässä.
        Kuivaan itse mahdollisimman paljon muonaa mettäreissuille (asun Lapissa). Meillä on poron kuivalihaa (itsekuivattu kevättalvella ulkona), jauhettua lihaa, sieniä, marjoja, kasviksia. Voit kuivata banaanilastujakin. Kesäaikana kuljetan rasvan öljynä pullossa, viileillä ilmoilla taasen voita.


      • kuivuri
        kuivuri kirjoitti:

        Voit kuivata uunissa 50 asteessa luukku hieman raollaan tai kiertoilmauunissa mitä vaan rasvattomia aineksia. Mielikuvitus on rajana. Pilko ainekset mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Liha tai kala kannattaan siis ensin paistaa kypsäksi ilman rasvaa. Jos liha on rasvaista voit huuhdella siitä rasvaa pois siivilässä.
        Kuivaan itse mahdollisimman paljon muonaa mettäreissuille (asun Lapissa). Meillä on poron kuivalihaa (itsekuivattu kevättalvella ulkona), jauhettua lihaa, sieniä, marjoja, kasviksia. Voit kuivata banaanilastujakin. Kesäaikana kuljetan rasvan öljynä pullossa, viileillä ilmoilla taasen voita.

        Elikkä pellillinen jauhelihaa 50 asteessa kuivuu 12- 24 tunnissa. Kannattaa laittaa pellille aika ohut kerros, muuten voi alkaa pilaantumaan.


    • Ilmanmuuta rasvatonta !!!

      Mutta miksi kaikki puhuu jauhelihasta ??? Ei missään tapauksessa jauhelihaa vaan
      parasta mahdollista eli sisäfilettä tai jotain hyvää paistilihaa.

      Terävällä veitsellä ihan ohuksi lastuiksi, yön yli marinaadiin jos haluaa. Mitä vaan
      haluamiaan mausteita voi käyttää.

      Uuninpellille voipaperille n 70-80 astetta luukku vähän raolleen. Tarkkaile ja käännä
      viipaleet kun sille näyttää. Jos haluat niin tuuleta ulkona yön yli niin maku raikastuu.
      Säilytä ilmavasti viileässä.

      Ate

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen markka otettiin käyttöön vuonna 1860

      Suomi käytti vuoteen 1840 asti rahayksikkönään rinnakkain Ruotsin riikintaalareita ja Venäjän ruplaa. Tämän jälkeen oli
      Maailman menoa
      51
      10203
    2. Kaivatullesi viesti ensi vuoteen?

      Kerro meneekö naiselle vai miehelle ja vähintään yksi tunniste, esim. kirjain.
      Ikävä
      119
      5987
    3. "Mä elän vieläkin"

      Ikurin turbiini vetäisi taannoin lainabiisin Topin (RIP också) ja kumppaneiden kanssa. Toivottavasti on yläkerrassa kunn
      Tampere
      68
      4555
    4. Yritystuet pois ja työeläkevaroilla maksettava valtion velka pois

      Nyt on teille kerrottu keino kuinka Suomen velkaongelmasta päästää eroon kertalaakista. Älkää saatanat enää minulle tul
      Maailman menoa
      7
      3402
    5. Pate Mustajärvi on kuollut

      Ihan pari tuntia sitten. Että sellaista. https://www.is.fi/viihde/art-2000011715177.html
      Maailman menoa
      141
      3177
    6. Nyt Yle otti silmätikukseen sisäministeri Rantasen

      Aivan erinomaista työtä tehnyt sisäministeri Mari Rantanen on saanut paljon aikaiseksi. Maahanmuuttoon ja maahanmuuttaji
      Maailman menoa
      281
      3016
    7. Yksityinen sektori aiheuttanut Suomen taantuman

      Investointien sijasta nostaneet voitot osinkoina omistajille. Ehdotan korjausliikkeenä yksityisen sektorin sosialisoimi
      Maailman menoa
      150
      2819
    8. Ylen juttu sisäministeristä oli selvän tarkoitushakuinen

      haluttiin vielä vuoden loppuun saada joku "kohu". (Olisiko Yle tehnyt jutun jos sisäministerinä olisi esim. RKP:n, jota
      Maailman menoa
      65
      2758
    9. Miten ikinä kelpaisin sulle

      Sinä saat niiltä muilta naisilta paljon enemmän, mitä minulta... Tai mihin minä olisin valmis. Enkä edes olisi niin tait
      Ikävä
      31
      2107
    10. Milloin näit kaivattusi edellisen kerran?

      Olitteko juttusilla vai sivusta vain? Miten reagoit?
      Ikävä
      20
      1777
    Aihe