Miten menetellä

valmistuksessa?

Jokainen tietää, että kuivattu liha (poro tai nauta) ja kuivatut mustikat on parasta retkievästä. Niitä mahtuu tosipaljon pieneen tilaan. Ja lihaa keittämällä siitä saa lihakeiton helposti. Ja mustikoista perunajauhon kanssa hyvän sopan. Tai vaikka lihajuures yrttikeiton luonnonantimista ja mustikkamehun juomaksi jne. Jollain se juttu on nuotio, mutta mulla se on trangia. Mustikat on helppoa kuivata, mutta olisko jollain ohjetta lihan oikeaoppiseen kuivattamiseen kerrostalossa? Ostettuna valmiiksi kuivattu liha on liian kallista, vaikka se onkin ainoa oikea retkimiehen mukana kannettava muona. Leipänä voi olla näkkileipää tai hapankorppuja. No, intiaaneilla oli vielä maissinjyviä mukana ja niillä ne sitten poksutteli itselleen iltapalat puhvelijahdissa. Toiset tykkää niistäkin ja toiset ei. Ite en kuulu tähän ryhmään. Vaan suosin mukana pussillista sopivasti paahdettuja hampunsiemeniä. Maku on ihan jees, ja ravintoarvot on varmasti kohdallaan.

12

2541

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuivaan

      Vöö rasvaista jauhelihaa pellille ja uuniin 75 asteeseen, luukku raolleen ja yöksi uuniiin. Liha pitää olla pieninä palasina tasaisesti pellille leviteltynä.

      • atlatl

        ...senverta lisää.että kannattaa käyttää mahdollisimman rasvatonta jauhelihaa.
        Ja ensin ruskistat sen ja vaikka talouspapereille levität,että rasva imeytyy mahdollisimman vähäksi papereihin,pois lihasta.
        Älä kuitenkaan ruskista tummaksi,vaan tässä on tarkoitus esikypsentää liha ja parantaa kuivamistulosta.

        Sitten sinne uuniin se liha.
        Tuleepi parempi tulos ja saapi paremmin säilyvää lihaa,kun härskiintyvien rasvojen osuus on mahdollisimman pieni.


      • jukolanjuussi
        atlatl kirjoitti:

        ...senverta lisää.että kannattaa käyttää mahdollisimman rasvatonta jauhelihaa.
        Ja ensin ruskistat sen ja vaikka talouspapereille levität,että rasva imeytyy mahdollisimman vähäksi papereihin,pois lihasta.
        Älä kuitenkaan ruskista tummaksi,vaan tässä on tarkoitus esikypsentää liha ja parantaa kuivamistulosta.

        Sitten sinne uuniin se liha.
        Tuleepi parempi tulos ja saapi paremmin säilyvää lihaa,kun härskiintyvien rasvojen osuus on mahdollisimman pieni.

        Miksi rasvatonta? Kyllähän rasvaa tarvitaan, kun taipaleelle lähretähän.


      • nopeammin......
        jukolanjuussi kirjoitti:

        Miksi rasvatonta? Kyllähän rasvaa tarvitaan, kun taipaleelle lähretähän.

        Rasvaton säilyy paremmin.


      • atlatl
        jukolanjuussi kirjoitti:

        Miksi rasvatonta? Kyllähän rasvaa tarvitaan, kun taipaleelle lähretähän.

        Kuvittele se liha muovipussiin pakattuna reppuun ja 25-30 astetta parasta suvisäätä...
        Jos liha on kovin rasvaista,se alkaa jo toisena päivänä haisemaan epämääräiselle.
        Siksi mahdollisimman rasvatonta.
        Etkä rasvaa jaksamiseen tarvitse vaan proteiinia ja hiilihydraatteja...


      • energian muoto
        atlatl kirjoitti:

        Kuvittele se liha muovipussiin pakattuna reppuun ja 25-30 astetta parasta suvisäätä...
        Jos liha on kovin rasvaista,se alkaa jo toisena päivänä haisemaan epämääräiselle.
        Siksi mahdollisimman rasvatonta.
        Etkä rasvaa jaksamiseen tarvitse vaan proteiinia ja hiilihydraatteja...

        Proteiinilla ja hiilareilla ei kauas kulje!! Energiaa sen pitää olla, rasvaa.
        Proteiini varmistaa sen että kulutus ei syö lihasmassaa kehosta.

        Rasvan energiakerroin on 37 kJ/g (9 kcal/g),

        proteiinin ja hiilihydraatin 17 kJ/g (4 kcal/g)

        Jäätiköiden ylihiihtäjien suurin energianlähde on ollut jo pitkään rasva erilaisissa muodoissa. Ruokaöljy ja margariini.

        Esimerkkinä; 400g Wilhelm, 1080Kcal

        Blå Band riistapata, kuivapaino 157g
        580 Kcal

        eli, kaksi pussia riistapataa vastaa Wilhelm pakettia,
        Blå Bandit on 86g kevyempiä kantaa.

        Tutustukaa energiataulukkoon ja tuotteiden takaa löytyvään ravintosisältö taulukkoon ja suunnitelkaa retkimenú faktojen pohjalta.


    • Mustikka kuin mansikka

      Hei kysymys mustikan kuivaamisesta: Kuivaatko mustikat kokonaisina vai pitääkö ne ensin murskata jotta saa enemmät vedet pois? Pistin juuri Nordican sienikuivurin pyörimään johon laitoin mustikat kokonaisina ja usamman tunnin jälkeen ne ovat lähes samanlaisia kun alussa.
      Jos ne pitää murskata, niin miten teet sen... ajattelin vaan että se voi olla sotkuinen homma. Kiitos infosta..

    • Mustikka kuin mansikka
      • tuuti

        Jauhelihan korvaa vaivattomasti soijarouhe. (Teksturoitu soijaproteiini)

        Kevyttä ja halpaa. Ei pilaantumisen vaaraa, säilyy vaikka kuinka kauan. Liotettuna käytetään kuten jauhelihaa.

        Rasvaa tässä ei juuri ole (0.5g/100g), mutta protskuja löytyy: 52g/100g. Muutoinkin ravintoarvoiltaan erittäin oivallinen.

        Suosittelen!


      • kuivuri
        tuuti kirjoitti:

        Jauhelihan korvaa vaivattomasti soijarouhe. (Teksturoitu soijaproteiini)

        Kevyttä ja halpaa. Ei pilaantumisen vaaraa, säilyy vaikka kuinka kauan. Liotettuna käytetään kuten jauhelihaa.

        Rasvaa tässä ei juuri ole (0.5g/100g), mutta protskuja löytyy: 52g/100g. Muutoinkin ravintoarvoiltaan erittäin oivallinen.

        Suosittelen!

        Voit kuivata uunissa 50 asteessa luukku hieman raollaan tai kiertoilmauunissa mitä vaan rasvattomia aineksia. Mielikuvitus on rajana. Pilko ainekset mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Liha tai kala kannattaan siis ensin paistaa kypsäksi ilman rasvaa. Jos liha on rasvaista voit huuhdella siitä rasvaa pois siivilässä.
        Kuivaan itse mahdollisimman paljon muonaa mettäreissuille (asun Lapissa). Meillä on poron kuivalihaa (itsekuivattu kevättalvella ulkona), jauhettua lihaa, sieniä, marjoja, kasviksia. Voit kuivata banaanilastujakin. Kesäaikana kuljetan rasvan öljynä pullossa, viileillä ilmoilla taasen voita.


      • kuivuri
        kuivuri kirjoitti:

        Voit kuivata uunissa 50 asteessa luukku hieman raollaan tai kiertoilmauunissa mitä vaan rasvattomia aineksia. Mielikuvitus on rajana. Pilko ainekset mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Liha tai kala kannattaan siis ensin paistaa kypsäksi ilman rasvaa. Jos liha on rasvaista voit huuhdella siitä rasvaa pois siivilässä.
        Kuivaan itse mahdollisimman paljon muonaa mettäreissuille (asun Lapissa). Meillä on poron kuivalihaa (itsekuivattu kevättalvella ulkona), jauhettua lihaa, sieniä, marjoja, kasviksia. Voit kuivata banaanilastujakin. Kesäaikana kuljetan rasvan öljynä pullossa, viileillä ilmoilla taasen voita.

        Elikkä pellillinen jauhelihaa 50 asteessa kuivuu 12- 24 tunnissa. Kannattaa laittaa pellille aika ohut kerros, muuten voi alkaa pilaantumaan.


    • Ilmanmuuta rasvatonta !!!

      Mutta miksi kaikki puhuu jauhelihasta ??? Ei missään tapauksessa jauhelihaa vaan
      parasta mahdollista eli sisäfilettä tai jotain hyvää paistilihaa.

      Terävällä veitsellä ihan ohuksi lastuiksi, yön yli marinaadiin jos haluaa. Mitä vaan
      haluamiaan mausteita voi käyttää.

      Uuninpellille voipaperille n 70-80 astetta luukku vähän raolleen. Tarkkaile ja käännä
      viipaleet kun sille näyttää. Jos haluat niin tuuleta ulkona yön yli niin maku raikastuu.
      Säilytä ilmavasti viileässä.

      Ate

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      85
      5010
    2. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      47
      3302
    3. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      100
      3230
    4. Olisin ottanut sinusta akan itselleni

      Mutta olitkin aika itsepäinen ja hankala luonne.
      Ikävä
      199
      2463
    5. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      31
      2318
    6. Ei sua pysty unohtamaan

      Ei vaan yksinkertaisesti pysty
      Ikävä
      133
      2029
    7. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      17
      1723
    8. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      20
      1656
    9. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      1629
    10. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      180
      1624
    Aihe