Liiallista homehysteriaa?

Hometalon oireeton asukki

Asun Aasiassa vanhassa vuokratalossa jonka seinillä kasvaa ihan näkyvä kerros hometta. Varsinkin keväällä kun ilmankosteus on yli 90% prosenttia, sataa usein ja ilma alkaa lämmetä, villiintyy tämä homekasvusto ihan hurjasti. Seinät ja katto on jonkin sortin betonia joka on maalattu “huokoisella” mattapintaisella maalilla.

Kun tulee taifuuni tai kova rankkasade, vetta valuu myös sisään seinän läpi yhden ilmastointilaitteen alta. Seinä on käsinkosketeltavan märkä ja vettä tulee joskus niin paljon että on laitettava pyyhe lattialle.

Samaten tuulen ja sateen osuessa sopivassa kulmassa vettä tulee sisään myös ikkunanpuitteista ja lattianrajasta keittiön tiskialtaan alla.

Betoniseinät ovat siis varmasti näistä kohdin läpimärät, ja kun näkyvää hometta kasvaa ihan maalipinnassakin, on sitä takuulla kaikkialla muuallakin.

Tämä tilanne vaan ei ole täkäläisen “standardin” mukaan mitenkään poikkeuksellinen, vaan vettä tulee sisään kuulemma lähes jokaisessa talossa tarpeeksi pahan sään aikaan, riippumatta miten uusi tai vanha rakennus on. Samaten hometta kasvaa kaikkien seinillä kun on tarpeeksi kauan kosteaa ja lämmintä.

Kumma kyllä, täällä ei ole mitään hysteriaa hometalosta – koska lähes kaikki talot ovat sellaisia – eikä myöskään mitään homesairausepidemiaa niin kuin voisi suomalaisittain katsoen ajatella.

Olen asunut kyseisessä asunnossa jo kohta kymmenen vuotta, eikä mitään oireita ole. Suomessa nuoruusvuosina kärsimäni heinänuha ei koskaan ole täällä vaivannut, en saa flunssaa kuin hyvin harvoin, eikä mitään muitakaan ongelmia ole. Olen lähinnä esteettisistä syistä pessyt seiniä kloriittiliuoksella ja se kyllä puhdistaa pinnat hetkeksi, mutta ei koskaan poista ongelmaa.

Olisi kiinnostavaa kuulla suomalaisten mielipidettä asiaan? Miten hometalot voivat Suomessa olla noinkin suuri ongelma, mutta eivät aiheuta mitään seuraamuksia täällä Aasiassa missä ilmasto on todella otollinen kaikenlaiselle mikrobikasvustolle, ja missä ilmansaasteetkin vielä lisäävät hengityselimiin kohdistuvaa rasitusta. Ovatko suomalaiset vain liian homehysteerisiä?

21

593

  Vastaukset

  • eli täällä pahimmat ongelmat lienevät kipsilevyt yms. missä homeille on paljon ruokaa ja ne olemassa olevat aineet myös muuttavat sitä hometta myrkyllisemmäksi. Näin kertoi lääkäritutkija.

   Täällä betonissa on käytetty kaseiinia, sekin on ongelma ja sitä kaseiinia ei enää saa käyttää, tai saisi käyttää betonin tasoiteaineissa, mutta kuulemma sitä vielä on ja tietysti ne vanhat rakennukset ovat sitä täynnänsä.

   Tässä nyt jotakin...

   Hysteriasanaa en käyttäisi, astmaahan täällä vain kaikilla on, ja siihenhän auttaa ihan hyvin tuo astmapiippu.

   Ei siellä astmaa sairasteta?

  • Homeongelma rysähti Suomessa käsiin mm. 1970-luvun energiakriisin johdosta. Täällä meidän leveysasteilla on kylmät talvet (jos et tiennyt) ja rakennuksista tehtiin tiiviitä ja unohdettiin ilmanvaihto. Meillä on täällä seinien sisällä boorikäsiteltyjä eristeitä, jotka tekevät mikrobeista myrkyllisiä. Meillä on höyrynsulkumuoveja, joihin nämä mikrobien myrkyt imeytyvät. Meillä on tuulesuojalevyinä kipsilevyjä, jotka mikrobien kasvualustana ovat erittäin vaarallisia jne..

   Samalla, kun alettiin rakentaa tiiviitä rakennelmia, myös asumistottumukset muuttuivat. Sisätiloihin tuli suihkuja ja vaikka mitä korkean elintason vempeleitä, mutta niitä ei ymmärretty vesieristää. Kaakeleiden takana olevat kipsilevyt homehtuivat jne...

   Homeongelma on todellinen näillä leveysasteilla. Se on sitä myös muissa pohjoismaissa, USA:ssa, Kanadassa jne. Oleellinen syy on, että täällä rakentaminen on ilmasto-olosuhteiden takia vaativampaa ja ennen kaikkea se, että täällä vietetään 90 % ajasta sisätiloissa.

   En usko, että sinunkaan on terveellistä asua homeidesi keskellä. Kaikki eivät saa välittömiä oireita, mutta solutuho voi olla jatkuvaa ja murentaa elimistöä vähä vähältä. Homeiden tarkoituksena on palauttaa orgaanista ainetta luonnon kiertokulkuun. Sinäkin olet orgaanista ainetta. En pidä muutenkaan viisaana, että teet oman kokemuksesi perusteella johtopäätöksiä koko Aasian homeongelmasta. Todennäköisesti sielläkin ihmiset sairastelevat homeesta, mutta kukaan ei ole tehnyt tutkimuksia, mistä ne johtuvat. Täällä ollaan huomattavasti valistuneempia.

  • Koska et ole itse sairastunut homeesta, luulet, että me sairastuneet olemme vain hysteriassa, niinkö? Kun katson peiliin ja näen homeisen kämpän jälkeensä jättämät turvonneet silmäluomet, ja kun tunnen, että eih, taas on heikentynyt vastustuskykyni ja homeesta tulehtuneet keuhkoni aiheuttamassa kuumetta - niin kuule, tiedän, että totta tämä on, eikä hysteriaa.

   Satuin eilen näkemään televisiosta jakson sarjasta, jossa kerrotaan mystisistä sairauksista. Amerikkalainen sarja. Siinä oli nainen, joka asui tietämättään homeisessa asunnossa. Hän oli niin sairas, että meinasi suorastaan kuolla. Oli sairaalahoidossa. Keuhkoista löytyi hometta ja sädesientä ja ties mitä. Ei parane koskaan, kertoi keuhkolääkärinsä. Kenties sielläkin päin ollaan hysteriassa.

   En ymmärrä kirjoituksesi tarkoitusta.

  • Niinpä niin, joopa joo...
   Haloo... kaikki ei sairastu samalla tavalla ja samassa aikataulussa ja joku ei välttämättä ollenkaan.
   Voihan kolaristakin selvitä hengissä, vammoitta, vammautua tai jopa kuolla, vaikka on ollut ihan samassa autossakin. Eikä silloin kukaan idiootti väitä, että ei kolari ole koskaan vaarallinen.
   Mieti vähän ennen kuin paljastat tyhmyytesi kirjoittamalla typeryyksiä!!!!!

  • Onneksi minulla ei ole ollut koskaan sellaista asennetta, että ihmisten sairaudet olisivat luulotautia. Kaikkiin oireisiin on mielestäni aina syy.

   En ole kuitenkaan voinut omassa kehossani tietää, miltä ne sairaudet tuntuvat, joita itse en ole sairastanut. Olen pystynyt vain kuvittelemaan, mutta kokemustieto on puuttunut.

   Samoin homeongelma tuntui ennen abstraktilta, jota se ei ikävä kyllä ole enää.

   Ihmisethän oireilevat eri lailla. Joillekin home voi aiheuttaa keuhko-oireita, joillekin lämpöilyä, ja on varmaan niitäkin, jotka kestävät paremmin.

   *

   Mielestäni oli jännää, kun muutettuamme jo homeasunnosta pois puhelin parin viikon kuluttua soi.

   Linjan toisessa päässä oli poliisi, joka tiedusteli tapahtumien kulusta homeasunnossa. Estääkseni laittoman, suojaamattoman homeremontin olin joutunut turvautumaan poliisin apuun ja laittanut sähköpostini pelotteena tiedoksi myös poliisille - eikä sitä laitonta homeremonttia sitten tullutkaan, vaan pääsimme muuttamaan alta pois.

   (Kiitoksia vain Hilkkaliisa ja muut, jotka olette kirjoittaneet laittomista homeremonteista yms. täällä, sillä ne ja linkkinne auttoivat minua pitämään puoleni.)

   Puhelu poliisin kanssa kuitenkin venyi. Kävi nimittäin ilmi, että hänkin oli kärsinyt homeongelmasta, ja juttua meillä riitti.

   Poliisi kertoi, että hän oli juuri ollut heidän perheestään se, joka oli sairastellut eniten ja syönyt lukuisia antibioottikuureja.

   Sairastelun syykin paljastui suihkuseinää purettaessa, sillä se oli ollut puoleen väliin asti valkoisessa homeessa.

   *

   Minulla kysymyksiä poliisille riitti. Kuinka nopeasti hän oli esimerkiksi toipunut? Parin kuukauden kuluttua oli kuulemma oireet alkaneet hellittää ja pef-puhallusarvot nousivat 450:stä takaisin 650:een.

   Poliisi osasi myös kertoa, minkälaisessa homekurimuksessa poliisilaitoksetkin ovat. Homeongelma on niin paha, että joissakin paikoissa poliisi toimii parakeissa ja tilapäismajoituksissa ja yksikin poliisirakennus oli jo homeessa, vaikka se oli vasta kymmenen vuotta vanha. (Poliisi kertoi nuo paikat nimeltä, mutten muista tarkkaan.)

   - Suomessa on siis tosi paha homeongelma, josta kärsitään laidasta laitaan, vaikkei ketään saadakaan juuri vastuuseen. Se oli puhelun surullisin osuus; tosin olin tajunnut asianlaidan jo itsekin.

  • sairastuttavat lähinnä bakteerimyrkyt, ei siis hengityselimiin joutuneet homeen tai bakteerin itiöt!

   Nämä asiat on jo kauan sitten selvittänyt mikrobiologian frofessori Mirja Salkinoja-Salonen tutkimusryhmineen. Näistä asioista on julkaistu jo vuonna 1999 kirja "Myrkylliset mikrobit Sisätiloissa".

   Kaikkein ensimmäisenä tämän ongelman selvitti ja kertoi julkisesti Kansanterveyslaitoksen pääbiokemisti Aino Nevalainen jo vuonna 1993. Valitettavasti vain poliittinen eliitti siivitti hänet tutkijakollegoineen tutkimaan puuta heinää.

   Sairaus, jonka nämä mikrobimyrkyt aiheuttavat on immuunikato. Tätä immuunikatoa ei saa sotkea hi-viruksen aiheuttamaan immuunikatoon, kuten joku on jo tällä palstalla sotkenut. Hän oli hieman kuuglettanut! Tämä asia kerrottiin tämän vuoden Sisäilmastoseminaarissa.

   Ehdotan Sinulle, että teet pienen kokeen. Maalaat tuota betoniseinää booripitoisella maalilla, johon on sekoitettu maidon kaseiiniproteiinia liima-aineeksi. Sitten vain tarkkailet itseäsi, koska alkaa päässäsi viiraamaan. Silloin sinut on myrkkyttänyt tuossa kostuneessa betonissa kasvanut aktinobakteeri tai Bacillus-bakteeri. Nuo em. bakteerit ovat tuottaneet elinympäristöönsä erittäin pahaa myrkkyä.

   Pekka Nikkola
   FM (biokemisti)
   yhä edelleen eräs harvoista maamme rehellisistä kosteusvaurioeksperteistä

   • mimmone se sun immuunikatos on
    miss todettu ja mitkä arvot
    ja kuins se vaivaa
    vai onks se kato vaa päässäs

    eikä kettää saa houkutella pahhuutee hyi hyi

    ja kato mull on sielt homeduunist saatu astma ja nuha


   • "expertteriydestäsi" kirjoitti:

    puheen ollen:

    http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000043794807

    nämä homemyrkyt ovat immunosupressiivisiä kuten bakteerimyrkytkin.

    Kyseessä on siis kosteusvauriosta johtuva immuunikato, josta TTL:n Henrik Wolff kertoi ensi kertaa Suomen kansalle ns. kosteusvaurioeksperttien välityksellä. Miksi he ovat nyt hiiren hiljaa?

    Minä kerroin vain niistä mikrobimyrkyistä, joita M S-S on löytänyt.

    Pekka Nikkola


   • nisuiisu kirjoitti:

    nämä homemyrkyt ovat immunosupressiivisiä kuten bakteerimyrkytkin.

    Kyseessä on siis kosteusvauriosta johtuva immuunikato, josta TTL:n Henrik Wolff kertoi ensi kertaa Suomen kansalle ns. kosteusvaurioeksperttien välityksellä. Miksi he ovat nyt hiiren hiljaa?

    Minä kerroin vain niistä mikrobimyrkyistä, joita M S-S on löytänyt.

    Pekka Nikkola

    vastaa ku sult kysytää

    mitä arvoi sun tuhos näytti ja miss ne otettii

    ja se sun keuhkokuvas oll ihan yhtä puhas ku munkii eiks jee


   • kato kato kirjoitti:

    mimmone se sun immuunikatos on
    miss todettu ja mitkä arvot
    ja kuins se vaivaa
    vai onks se kato vaa päässäs

    eikä kettää saa houkutella pahhuutee hyi hyi

    ja kato mull on sielt homeduunist saatu astma ja nuha

    kerran kerrottu näistä HYKSin sisäilmapolin potilaiden immuunikadosta.

    Tari Haahtela esti aikoinaan näiden tulosten julkaisemisen. Majvik-I-lehdessä kerrottiin, että kellään ei ollut astmaa ja kolmella olisi ollut homepölykeuhko. Tämän tiedon kertoi klinikan silloinen johtaja nykyinen lääninlääkäri H M-R ja onhan tuo artikkeli jo ollut moneen kertaan tällä palstalla.

    Kuka sinulle on sanonut, että olet saanut työpaikastasi astman? Jos joku näin on sanonut, niin valehtelee sinulle! Nuhan olet kyllä voinut saada ja paljon muuta pahempaa, mutta astmasta ei kyllä ole mitään todisteita.

    ystävällisin terveisin

    Pekka Nikkola
    FM (biokemia)
    maamme johtava kosteusvaurioekspertti


   • Nisuiisu:

    "Ehdotan Sinulle, että teet pienen kokeen. Maalaat tuota betoniseinää booripitoisella maalilla, johon on sekoitettu maidon kaseiiniproteiinia liima-aineeksi. Sitten vain tarkkailet itseäsi, koska alkaa päässäsi viiraamaan. Silloin sinut on myrkkyttänyt tuossa kostuneessa betonissa kasvanut aktinobakteeri tai Bacillus-bakteeri. "

    On tainnut Nisuiisu tehdä liian monta boorikoetta betoniseinille:)


   • nisuiisu kirjoitti:

    nämä homemyrkyt ovat immunosupressiivisiä kuten bakteerimyrkytkin.

    Kyseessä on siis kosteusvauriosta johtuva immuunikato, josta TTL:n Henrik Wolff kertoi ensi kertaa Suomen kansalle ns. kosteusvaurioeksperttien välityksellä. Miksi he ovat nyt hiiren hiljaa?

    Minä kerroin vain niistä mikrobimyrkyistä, joita M S-S on löytänyt.

    Pekka Nikkola

    ei immunosupressiivisuudesta:

    http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000043816843


   • nisuiisu kirjoitti:

    kerran kerrottu näistä HYKSin sisäilmapolin potilaiden immuunikadosta.

    Tari Haahtela esti aikoinaan näiden tulosten julkaisemisen. Majvik-I-lehdessä kerrottiin, että kellään ei ollut astmaa ja kolmella olisi ollut homepölykeuhko. Tämän tiedon kertoi klinikan silloinen johtaja nykyinen lääninlääkäri H M-R ja onhan tuo artikkeli jo ollut moneen kertaan tällä palstalla.

    Kuka sinulle on sanonut, että olet saanut työpaikastasi astman? Jos joku näin on sanonut, niin valehtelee sinulle! Nuhan olet kyllä voinut saada ja paljon muuta pahempaa, mutta astmasta ei kyllä ole mitään todisteita.

    ystävällisin terveisin

    Pekka Nikkola
    FM (biokemia)
    maamme johtava kosteusvaurioekspertti

    ~~~~~~~~~~

    oh dear


   • oli kysymys kirjoitti:

    ei immunosupressiivisuudesta:

    http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000608&posting=22000000043816843

    Kysymyshän on siitä mihin sairauksiin kosteusvauriorakennuksessa sairastutaan.

    Jos nisuiisu väittää tällä palstalla sairastuneensa "immuunikatoon" noin seitsemän kuukautta kestäneen Forssan kosteusvauriokoulualtistuksensa takia ja sen seurauksena hitaasti etenevään krooniseen alveoliittiin, joka johtaa kuolemaan, eikä hänellä ole esittää väitteidensä tueksi LÄÄKÄRIEN TEKEMIÄ TUTKIMUKSIA sen paremmin immuunikadostaan kuin alveoliitistakaan, niin kenenkään ei tarvitse uskoa moisia väittämiä, koska väittämät ilman vaittämän tueksi hankittua lääketieteellistä todistusaineistoa on osoitus vain tietämättömyydestä.


   • Homeherkkä kirjoitti:

    Kysymyshän on siitä mihin sairauksiin kosteusvauriorakennuksessa sairastutaan.

    Jos nisuiisu väittää tällä palstalla sairastuneensa "immuunikatoon" noin seitsemän kuukautta kestäneen Forssan kosteusvauriokoulualtistuksensa takia ja sen seurauksena hitaasti etenevään krooniseen alveoliittiin, joka johtaa kuolemaan, eikä hänellä ole esittää väitteidensä tueksi LÄÄKÄRIEN TEKEMIÄ TUTKIMUKSIA sen paremmin immuunikadostaan kuin alveoliitistakaan, niin kenenkään ei tarvitse uskoa moisia väittämiä, koska väittämät ilman vaittämän tueksi hankittua lääketieteellistä todistusaineistoa on osoitus vain tietämättömyydestä.

    vai eikö hän käynytkään SINUN vastaanotollaan. Olet kirjoittanut jo useaan kertaan esille täydellisen tietämättömyytesi.
    Lääkäriksi lääkärin paikalle, mene opiskelemaan sitä lääketiedettä. Vai oletko kaukoparantajana uskottavampi?
    Härski käytös ei sovi ladylle.


  • myrkyt tääll sairastuttaa

   mutkii sairatutti astmaan ja nuhaan

  • muutamalle pehmeäpäiselle homehörhölle ja yksi on se bakteerihörhö.

   • Ei kovin kivaa että kirjoittelet mitä sattuu ja väität mitä sattuu. Kirjoita omissa nimissäsi.


   • jonkun sortin hörhö sitten, kun tänne kirjoittelet.


  • Jos oikeasti asuisit Aasiassa,kirjoittaisit paikan nimen (nyt jälkikäteen se ei enää onnaa).

   Miksi sinua sieltä "aasiasta" asti kiinnostaisi suomalaisten homehysteria??

   Tämä on taas näitä keksittyjä tarinoita, kun muualla ei muka home haittaa mutta suomessa kylläkin.

   Ihan vaan tiedoksi että Espanjassa kivitaloissa ei kesällä ole hometta (ei näy ) mutta talvella ja erityisesti varjon puolella olevat pinnat homehtuvat. Paikalliset ainakin tietävät asian ja puhdistelevat pintoja (jos tarvetta on).

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut