Terveyskeskuksen alasajoko menossa?

Tosi Arvonen

Keuruun-Multian terveyskeskus on jo muutaman vuoden ollut puoliksi toimintakyvytön. Sinne on mahdotonta päästä edes aikaa tilaamaan "oman lääkärin" vastaanotolle. "Olette jonossa", kuuluu tiistaina aamupäivisin viikosta toiseen. Kroonista sairautta poteva on hätää kärsimässä. Hän ei kuulu päivystävän lääkärin vastaanotolle eikä saa aikaa "omalle lääkärille". Jos terveyskeskuksessa käy arkena puolen päivän jälkeen, on odotustiloissa vain muutama potilas. Onko siellä tehokkuus kadoksissa? Vain pari naislääkäriä käytävän perällä toimii täydellä teholla. Heilläkin on kädet sidottu kaupungin säästöjen takia. On siellä laitoksessa vielä ylihoitajakin, jota tosin kukaan ei ole nähnyt eikä olemassaoloa todennut. Mikähän on hänen toimenkuvansa? Edes kortistoja ei terveyskeskuksessa osata aakkostaa. Kun kysyy tuloksia omalla nimellään, selataan ensin kaikki sen solun asiakkaat läpi ja sitten siirrytään seuraavaan soluun. Saattaa olla niinkin, että potilasta käsketään tulemaan seuraavana päivänä uudestaan tuloksia kysymään. Terveyskeskukseen on myöskin lisätty ehkä kustannussyistä lähihoitajia, jotka ovat niin lääkäriä niin lääkäriä, että jestas sentään. Pitäisi muistaa kuitenkin, että heidän koulutuksensa on yleisluonteista. Lähihoitajien koulutusohjelmassa sanotaan: "osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan sairaanhoitoa ja lääkehoitoa perushoidon eri osa-alueilla kuntouttavaa työotetta käyttäen. Hän osaa toimia samoilla alueilla kotihoidossa ja ohjata asiakasta terveelliseen ravitsemukseen myös sairaustiloissa ja erikoisruokavaliossa. Hän osaa huolehtia kodin puhtaanapidosta ja vaatehuollosta. Tästä on pitkä matka anatomiaan, tauti- ja lääkeaineoppiin, kun netissä vastavalmistuneet lähihoitajat valittavat, etteivät osaa valmistuttuaan edes verenpainetta mitata. K-M:n terveydenhuollon KY:n yhtymähallitus varajäsenineen koostuu politiikoista, joista kellään ei ole asiantuntemusta terveydenhuoltoon. Ainoa vaatimus on jonkun puolueen jäsenkirja. Tulos onkin sen mukainen. Koko joukko on vapaasti ohjattavissa. Onhan tämä sitä demokratiaa, jonka perään huudellaan? Tästäkö johtuu ainainen remontin tekokin terveyskeskuksessa? Kukahan sitäkin ohjaa siellä? Osastoja siirrellään paikasta toiseen. Taitavat pitkäjänteiset suunnitelmat ja vastuu puuttua, kun maksaja on aina taattu. Pääasia, että aina puretaan ja korjataan. Lopuksi laista potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992 4 §: "Jos henkilölle ei voida heti antaa terveydenhuollon ammattihenkilön tarpeelliseksi katsomaa hoitoa, hänet on terveydentilasta riippuen ohjattava odottamaan hoitoon pääsyä tai ohjattava taikka toimitettava hoitoon muualle, jossa hoitoa voidaan antaa. Jos hän joutuu odottamaan hoitoon pääsyä, hänelle on ilmoitettava viivytyksen syy ja sen arvioitu kesto." Toteutuuko tämä lain kirjain Keuruulla?

16

1311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kohteisiin?

      Joista ei uskalleta keskustella julkisesti. Onko Keuruullekin tulossa esim. pakolaisten vastaanottokeskus lähitulevaisuudessa? Monet pikkukaupungit ovat sijoittamassa sellaiseen, koska saavat valtiolta eli suomalaisilta veronmaksajilta rahoituksen pariksi vuodeksi toiminnan käynnistämiseen. Sen jälkeen kulut siirtyvät kaupungin maksettavaksi. Keuruulaista Kepun ääniharavaa äänestäneiden on syytä muistaa, että Vanhasen hallitusohjelmaan on kirjoitettu lause: Suomi kuuluu jokaiselle asuinpaikasta, elämäntilanteesta, äidinkielestä tai etnisestä taustasta riippumatta.

      • Anonyymi

        Kiitos terveyskeskukselle äitini ja isäni hyvästä hoidosta sekä kotipalvalussa että viimehetkillä.


    • on varaa valittaa

      Lisäksi silloin tiistaisin niitä aikoja annetaan vain 20 kpl lääkäriä kohden ja jokainen on noin 15 min kestoinen. Eli jokainen lääkäri työskentelee noin 5 tuntia viikossa. Mihinhän se ylimääräinen aika menee? Muutenkin saisivat pitää parempaa huolta apuatarvitsevista, aivan liikaa kuolemantapauksia tullut pelkästään välinpitämättömyyden ja/tai pätetättömyyden takia.

      • Jaapa jaa

        saanut avun terveyskeskuksesta, kun olen sinne mennyt apua hakemaan. En kyllä ole samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Jos sinne voidaan valita epäpäteviä henkilöitä palkkatöihin, niin ei muuta kuin sitten nämä saatanan vinkujat sinne hommiin näyttämään paremmuutensa.


      • piikalikka

        Ei ole ainoa paikka Suomessa,jossa näin on.Koillis_savon kuntayhtymässä on asiat vielä huonommin.Terveyskeskusremonttia on odotettu monta vuotta,koska se homehtuu paikoilleen ja on käyytökiellossa.Talo seisoo tyhjänä ja päättäjät eivät osaa päättää,mitä sille tehdään.Toiminnat on hajautettu kukaties minne.Minkäänlaista informaatiota asiasta ei ole entisen rakennuksen seinässä.Sen tiedän,että poliklinikka sijaitsee toisessa kerroksessa,johon on kierreportaat ja istumahissi.Siis täytyy olla kohtalaisen terve päästäkseen vastaanotolle.Ja aikoja ei todella ole,ne menevät lääkäreiden "miitinkeihin"siis lääke-edustajien kahvitilaisuuksiin.Ja jos lääkärille joku joskus onnistuu pääsemään,niin ei siitä mitään hyöyä ole.Itsekin kävin kerran vastaanotolla,jossa kandineiti kutsui lähihoitajan ihmettelemään kanssaan,että mikähän vois olla,eikä siitä selvää tullut.Rahat kyllä ottivat. Ja meilläkin on johtoryhmä,joka vetää kovaa palkkaa.Kukaan ei heidän toimiansa kontrolloi,eikä vedä vastuuseen.Siellähän lemppuroivat piiloissaan hamaan eläkeikään saakka.Johtavan hoitajan virkakaan ei ollut edes virallisessa haussa,siihen vaan yksi kaunis päivä nimitettiin henkilö,joka oli muotojensa puolesta pätevä,mutta ei edes muodollisesti pätevä.Muut johtajat samaa tasoa.Niinpähän on saatu ajettua toiminnat nurin.


      • Midgård

        aikoja jaetaan tiistaisin aina seuraavaan maanantaihin asti. Jos asia ei ole kiireellinen, niin kyllä lääkäriin pääsee viikon sisällä. Tosin tämä vaatii itse paikanpäälle menemistä ajanvarausaikana. Puhelimella on turha yrittää päästä läpi. Kiireellinen tapaushan pääsee päivystykseen aina. Ihmettelen tätä hirveätä valitusta, kun itse pääsen lääkäriin aina, kun on tarve.


    • samaa mieltä

      Onhan se huomattu,että lähihoitaja on maailman napa.Jos ei muuta työtä niin sitte kouluttaudutaan lähäriks.Keuruultakin löytyy joka lähtöön,en tiedä miten ovat koulutukseen päässeet.Itse en ainakaan haluaisi sairasvuoteen äärelle tupakalta haisevaa lähäriä.

      • aikaako

        Vai tietämättömyyttä näissä ns.hoitureissa nyt kuitenkin on.Minulle sanottiin,että lääkärintodistusta ei voi saada päivystävältä lääkäriltä keneltä piru sen sitten saa jios ei aikaa ole.Ota selvää milloin "omalääkäri"päivystää ei muutakuin silloin sinne saa varmasti haluamansa "lapun"näin olllen minä ainakin sain ja muutkin perheenjäseneni.Älkää olko niin typeriä,että uskotte mitä ne akat siellä höpöttää niitä näitä ja esittävät ties mitä.Näin hommapelaa ja on ainapelannut.


    • Korven pappa

      Yksi asia on sinulta unohtunut. Onhan siellä asioita hoitamassa ylilääkärikin. Ehkä se on sen ylihoitajan tavoin jossain tuntemattomassa paikassa, kun ei näy eikä kuulu asioiden hoidossa.

      • JANE&TARZAN

        Taitaa lääkärit keskittyä talonsa tekemiseen, jos ei niitä näy siellä missä pitäisi.
        Siihen taloon saisi riittävän suuren minisairaalan.
        Silloin voisi terveydenhuollon arvauskeskuksen lopettaa.
        Seurakunta hoitaa loput multiin.


    • Ääni Kollinperältä

      Oikeassa olit. Sk:n 12.6.2009 mukaan terveyskeskusta ollaan jo hyvää vauhtia ajamassa alas. Vuonna 2008 lääkärikäynnit vähenivät siellä 20 %. Jos kehitys jatkuu samana, toiminta siellä loppuu viidessä vuodessa. Missäs silloin hoidetaan turistien tenniskyynärpäät ym. urheiluvammat? Kantaväestö kyllä pärjää ilman terveyskeskusta niinkuin tähänkin asti.

      Vaikka tk:n toiminta oli vähentynyt myös hoitopäivien, laboratorio- ja rtg-tutkimusten osalta, pyörii siellä kuitenkin sama määrä henkilökunta. Ei hyvältä näytä.

    • Anonyymi

      Меня не запмсывают к врачу. Мучают страшные боли в суставах. Не сплю, не могу двигаться. Пытаюсь попасть к врачу. Меня отправляют на физиотерапию или просто игнорируют

      • Anonyymi

        Harasoo..... Niinpä tietenkin...


    • Anonyymi

      Edellisestä en ymmärtänyt mitään. Mutta tilanne on sama 14v jälkeenkin, lääkärille ei pääse, ei sitten millään. Tuntuu että tilanne on jopa huonompi kuin 2009.

    • Anonyymi

      Et näköjään ole tietoinen tästä : Keuruulla ei ole terveyskeskusta, ollut aikoihin. On terveysasema. En tästä nyt "sen enempää"...

    • Anonyymi

      Keuruun terveysasemalta sama huomio kuin venäjän kielellä kirjoittaneella. Nivelrikkoiset hoitaa fysioterapeutti. Lääkäriin ei pääse muuten kuin ambulanssillla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6083
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3685
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1955
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1939
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1758
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      76
      1619
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1532
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      14
      1435
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1428
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      27
      1345
    Aihe