Gluteeniton ruoka

ANK10

Olemme lähdössä lokakuussa Sousseen ja majoitumme Marhaba Tour Khalef-hotelliin. Mukanamme on keliaakikko ja kysynkin muilta kokemuksia tunisialaisesta ruuasta, miten se sopii keliaakikolle. Hotellissahan on all inclusive. Ja hotellistakin olisi kiva kuulla kokemuksia.

7

780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tunisialainen ruoka

      Tunisialainen ruoka ei sovi keliaakikolle. Ja korvaavia tuotteita on todella kehnosti vaikka ostaisti sapuskat itse kaupasta. Menee varmaan paljon salaattilinjalle ja kala toki on hyvää ranskalaisten perunoiden kanssa.

      • poks poks

        Olen muutaman kerran ollut Soussessa sekä vegetaristin että keliaatikon kanssa. Käynyt heidän kanssa useissa ruokapaikoissa ja valitettavasti tunisialaiset eivät ymmärtäneet heidän "rajallisuudestaan" mitään. Maa jossa leivän hinta on säännöstelty, jotta jokaisella olisi siihen varaa, pidetään keliaatikkoja ja vegetaristeja kuoleman sairaina : ). Sinun tulee siis itse vahtia mitä syöt. Joku kysyi hygienia tasosta ja leikkuulaudoista. Olette matkalla kehitysmaahan, joten on hyvä, mikäli heillä on joka paikassa leikkuulaudat. Tunisialainen ruoka on hyvää, paljon salaatteja ja hedelmiä, varmasti jokainen löytää haluamaansa.


    • Glutenfri

      Olin pari vuotta sitten Tunisiassa all inclusive hotellissa. Siellä ainakin oli keliaakikon paratiisi pastaa,leipää ja leivoksia lukuunottamatta. Mikään sooseista ei ollut suurustettu, ja kalatkin paistettiin ilman panerointia, kasvisvaihtoehtojakin oli monia ja salaattipöytä aivan ihana. Joten jos ei kaipaa pastaa, leivoksia ja leipää(jota voi ottaa mukaan) niin suosittelen.

    • faerie

      Ei ole kokemusta kyseisestä hotellista, mutta olin viime syksynä hotelli Kantassa puolihoidolla eli hotellin illallinen kuului hintaan. Lisäkkeenä kastikkeiden kanssa oli pääasiassa kuskusta, riisiä tai pastaa. Suurustettuja kastikkeita en tainnut nähdä seisovassa pöydässä kertaakaan ja parina päivänä oli tarjolla myös jotain kasvislihapataa jossa oli perunaa. Kala paistetaan usein ilman taikinointia ja erikseen voi ravintolassa vielä varmistaa asian ja mahdollisesti pyytää paistamaan ilman. Ranskalaisia perunoita saa ravintoloista. Salaatteja oli runsaasti tarjolla hotellin illallisella ja jälkiruokapöydässä oli leivosten vaihtoehtona yleensä jäätelöä sekä hedelmiä. Aamupalalla oli erilaisia leipiä (gluteenittomia en tosin huomannut), mutta myös jugurttia oli tarjolla ja tietysti hedelmiä. Aamupalaa ajatellen voi esimerkiksi ottaa Suomesta mukaan gluteenitonta leipää, kaupoista ei ole varmaa saako sitä tai osaako pakkausselosteita lukea. Mielestäni keliaakikko pärjää Tunisiassa varsin hyvin eli mitään stressiä asiasta ei kannata ottaa.

    • gluttaaja

      Keliakiaa ei pidä sekoittaa laktoosi-intoleranssiin yms. Vaan ruokavalio on tarkka sairautta hoidettaessa.
      Ongelmahan keliaakikoilla on se että ruoan pitäisi olla valmistettu gluteenittomasti... Esimerkiksi samaa leikkuulautaa ei saa käyttää leiville ja kasviksille. Niitä ei myöskään pitäisi säilyttää eikä pistää tarjolle vierekkäin kontaminaation välttämiseksi. Eikä samaa rasvaa voi käyttää ruoanlaittoon jos siitä on voideltu jo vehnästä tms.
      Mikä lienee siis keliakian ymmärrys Tunisiassa ja hygienian taso?

    • pimpelipom1

      Gluteenittomia tuotteita saa esimerkiksi kaikista Monoprix-kaupoista, joten Suomesta niitä ei tarvitse kantaa.

      Hygieniataso on alhainen ja kontaminaatioriski todellinen. Arkijärjellä pärjää kuitenkin ihan hyvin.

    • Köttbullar

      On . Miksi viikon matkalla pitäisi saada gluteenitonta leipää/suurustettua kastiketta?
      Tunisia on tulvillaan tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, lihaleikkeleitä, kanaa, kalaa, jogurttikastikkeita, perunaa useissa muodoissa, haudutettuja vihanneksia-siis kaikkea.
      Itse olen ravintolassa työssä ja todellakin todellakin ärsyttää kun joku alkaa kinuamaan ja yleensä myös seuralainen (niin kuin tämänkin jutun aloittaja) : meillä pitää olla gluteenitonta leipää meillä pitää olla gluteeniton kakku! Leipää ei ole pakko syödä-miksi tehdä omasta vaivastaan numero? Jos ei ole kakkua ei ole kakkua-ei siitä kummene huutelemalla-tulee vain turhaa harmia juhlien tilaajalle ja keittiöön. Usein keittiöstä tuodaan jäätelö tai voit itse vaikka tilat
      a liköörin.
      Parasta kun itse otat sitä mistä näkee ettei ole jauhoja ja olet hyvällä tuulella.
      Yksi matkan jujuista onkin se että syödään paikallisia herkkuja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe