Haluaisin tietää vesiviljelystä

aloitteleva puutarhuri

Olen juuri lukenut kirjoista, että vesiviljely on yksinkertaista ja nopeaa.

Tiedän kyllä vesiviljelyyn soveltuvia kasveja, mutta voiko esim. kodinonnea vesiviljellä?

Sekö tapahtuu vain niin, että hommaan läpinäkymättömän astian, ja laitan sinne jonkin verran lannoitepitoista vettä?

Sitten varsinainen kasvi, joka on tuettu ruukkuun pelkän lecasoran avulla?

kasvien juuret on kuulemma pestävä huolellisesti mullasta, ennenkuin vesiviljelyn aloittaa.

Jossain kirjassa sanottiin, että myös phalaenopsis-lajin perhosorkidseaa voisi vesiviljellä.

Olisin todella kiitollinen sille joka vastaa kysymyksiin.

Kiitos etukäteen-jälleen kerran;D

-Aloitteleva puutarhuri

3

1410

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • puutarhaaja

   Minulla on vuosia ollut muutamia viherkasveja vesiviljelyssä. Tapa sopii minunlaiselleni laiskanpuoleiselle kastelijalle.
   Parhaiten olen saanut menestymään isommat viherkasvit, kuten viirivehkan ja traakkipuun. Myös muratti ja rahapuu pärjäävät hyvin, mutta saniainen ei oikein menestynyt, joten se palasi takaisin multapurkkiin. Yleistäen voisi sanoa että parhaiten vesiviljelyssä viihtyvät sellaiset kasvit joiden pistokkaiden juurrutus vesilasissa onnistuu. Mutta periaatteessa kaiketi melkein minkä vaan kasvin voi totuttaa pelkässä vedessä kasvamiseen, kunhan lannoitukset on kohdallaan.
   Homma toimii näin:
   Helpoin tapa on tehdä vesiviljelykasvi pistokkaasta, joka on jo kasvattanut juuret vesilasissa. Kasvinalku laitetaan verkkoruukkuun, eli ns. sisäruukkuun, ja tuetaan lecasoralla. Tämä sisäruukku sitten istutetaan valittuun suojaruukkuun joka täytetään lecasoralla ja sitten vedellä siten että vesi yltää sisäruukun alapohjaan ja kasvin juurien ulottuville. Kannattaa laittaa vesimittari suojaruukkuun niin ei tarvitse arvailla veden pinnan korkeutta. Alkuun kevyt lannoitus, kasvin kasvaessa sitten lisää.
   Jos haluaa tehdä mullassa kasveneesta kasvista vesiviljelykasvin, pitää kasvin juuret pestä varovasti puhtaaksi mullasta. Sitten kasvi istutetaan kuten edellä, ja laitetaan alkuun puhdas vesi. Sitten seuraa vaikea aika, jolloin kasvin pitäis sopeutua uuteen ympäristöönsä ja kasvattaa itselleen uutta juuristoa joka toimii pelkässä vedessä. Kaikilla kasveilla tämä ei välttämättä kotioloissa onnistu, kasvihuoneen kosteus ja lämpö auttaa. Kasvista riippuen kannattaa sumutella lehtiä, että kasvi saa vettä lehtien kautta, kun juuristo ei vielä toimi.
   Juurtuminen on onnistunut, kun uutta kasvua alkaa ilmaantua, tällöin myös lannoitukset voi aloittaa.
   Reiällistä sisäruukkua/verkkoruukkua kannataa käyttää, että kasvi pysyy paremmin pystyssä vetisessä ympäristössään. Samoin jos haluaa tehdä isompia useamman kasvin istutuksia on kasvit helppo sijoitella omissa sisäruukuissaan ja tarvittaessa vaihtaa uuteen.
   Vesiviljelyä voi harrastaa myös puolittain. Tällöin multapaakkukasvi istutetaan sellaisenaan lecasoraruukkuun joka täytetään vedellä paakun alareunaan saakka. Kasvi kasvattelee vesijuuret lecasoraan ja saa tukea multapaakustaan, eikä joudu ihan kokonaan uusia juuria kasvattamaan.

  • sd09f+0

   Sulla varmaan on jo jokin huonekasveja ja niiden hoitoa käsittelevä kirja. Tai olet lukenut kirjastossa. Kirjoissa on kasvikohtaista tietoa niiden valon-, ravinteiden- yms. tarpeesta ja paljon yleisiä hoito-ohjeita, tietoa kasvintuholaisista ja niiden tuhoamisesta, bonsain kasvatuksesta jne. Aloitellessani huonekasvien kasvatuksen hankin 3 kirjaa, joista ekana hankkimani WSOY:n Kodin kukat ja viherkasvit on mielestäni kattavin. Siteeraan sitä jatkossa.
   Kuuklaamalla vesiviljely tai hydroviljely löydät varmasti monta sopivaa osumaa.

   Kodinonnen soveltuminen vesiviljelyyn selviää parhaiten kokeilemalla. Se on halpa kasvi eikä sen menetys kirpaise. Se nyt muutenkin pitää uusia vuosittain, koska se ränsistyy helposti. Kodinonni ei selviä kuivahtamisesta, joten ravinneliuosta pitää olla aina tarjolla. Yksi tapa kasvattaa kodinonnea on istuttaa se (multaan) muoviseen tai lasiseen laatikkoon, jossa mikroilmasto on sopivan kostea sille.
   Tarvitset läpinäkymättömän astian ja mielellään siihen putken ja mittatikun, jossa on korkki päässä, jotta voit tarkkailla astiassa olevan veden määrää. Jos astia on läpinäkyvä, veteen muodostuu levää, joka on rumaa eikä muutenkaan hyväksi kasveille.
   Kasvin istutat siihen astiaan ja kasvin tueksi tulee esim. pestyä lecasoraa (se on pölyistä). Voit vaihtoehtoisesti istuttaa kasvin pienempään esim. muoviruukkuun, jonka kohjassa on reilusti reikiä, tueksi lecasoraa ja tämä komeus siihen läpinäkymättömään astiaan, johon tulee ravinneliuos. Ensin tosin suositellaan käytettäväksi pelkkää vettä ja muutaman viikon päästä puoli annosta ravinneliuosta ja parin viikon päästä vasta täysi annos ravinneliuosta. Kasvin voi sijoittaa aluksi viileään ja varjoisaan paikkaa, jotta se sopeutuu paremmin. Ravinneliuosta laitetaan vain noin kolmasosa ruukusta.

   Kasvien juurista on poistettava kaikki multa, kätevimmin se käy suihkuttamalla haalealla vedellä. Kuolleet juuret leikataan pois. Jos käytät sisäruukkua, sen pitää olla yhtä suuri kuin multaruukku, koita vetää juuria reijistä läpi, jotta ne helpommin hakeutuvat nesteeseen. Aluksi nesteen pitää ulottua sisäruukun pohjan yläpuolelle, mutta kasvi kasvattaa nopeasti juuriaan ulottuakseen ravinneliuokseen.

   Parhaiten vesiviljelyssä viihtyvät suuret viherkasvit, mutta mikäpä estää kokeilemasta orkidealla, joiden kasvattamista en harrasta.

  • Viherkasvit-vesiviljely

   Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli hyvä juttu aiheesta: Vesiviljelystä saa satoa nopeasti

   Artikkeli oli enemmän salaattien kasvatuksesta vesiviljelyssä ei niinkään kodin viherkasveista.

   Innostuimme vesiviljeystä miehen kanssa ja tutkin netin muita ohjeita viherkasvien sopivuudesta vesiviljelyjärjestelmään. Niin löysin tämänkin keskustelun.

   Ainakin täältä löytyy vesiviljelyyn sopivia huonekasveja ja huonekasvien kasvatukseen sopiva viherseinä järjestelmä:

   https://www.supragarden.com/epages/supragarden.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016122606/Categories/green-wall-for-home-&-office

   https://www.naava.io/fi/usein-kysytyt-kysymykset

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Nyt Sanna Marin sitten esittää katuvaa, voi päivää sentään!

   Sannukka vaatii, että kulttuuriin kohdistetut leikkaukset perutaan....siis niin pelle pääministeri kuin olla voi. SDP:n tuoreet kannanotot ovat herät
   Maailman menoa
   616
   9791
  2. Some repesi! Linda Lampenius jakoi alusvaatekuvan: "Wow!", "Siis niin UPEA kuva!", "Fantastiskt!"

   Linda Lampenius on jakanut Instagramissa kuvan mallivuosiltaan, jossa on ysärityyli kohdillaan... Lampenius tunnettiin Suomessa lähinnä viihdetähtenä,
   Kotimaiset julkkisjuorut
   18
   4778
  3. Satu Tuomisto näpäytti Sofia B, oli ollut kuntosalilla täydessä meikissä .

   Eikö voi edes kuntosslilla käydä ilman monen sentin kasvomeikkiä, siitä nähtiin et teatteria on se salilla käyminenkin sillä .
   Kotimaiset julkkisjuorut
   195
   3064
  4. Wow! Dannyyn, 79, liitetty Helmi Loukasmäki, 20, aistikkaana punaisissa kynsissään: "Kuuma kaunotar"

   Helmi, 20, on lähtenyt ulkokuvauksiin syksyn ihmeitä kummastelemaan. Danny, 79, puolestaan lähtee keikkarundille vanhojen kavereidensa kanssa: Kai Lin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   18
   2989
  5. "Tyttöjen kanssa ulos"

   Keski-ikäinen vaimoni lähtee "tyttöjen kanssa ulos" ja pukeutuu kaikkein seksikkäimpiin pikkuhousuihin mitä kaapista löytyy. Ne eivät paljoa peitä eik
   Sinkut
   297
   2965
  6. Espen Andersen Bråthen, siinä tekijä, asiaa tutkitaan terroritekona

   Varmuus on tullut, että tyyppi on kääntynyt islamiin. Eli on siis suvakkojen suosikkeja. Näin Norjassa. Joko somessa musset juhlii, kuten Lars Vilksi
   Maailman menoa
   90
   1264
  7. Piikitykset tulisi lopettaa!

   Koronarokotukset pitäisi keskeyttää - haittavaikutuksia on jo liikaa - pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta - teho on huono ja lyhyt - luonnollinen immun
   Maailman menoa
   354
   940
  8. Sensuuri kaatoi Tokentuben.

   Ja mikä ajoitus, tänään äänestetään rokotepassista ja on mielenosoitus siitä eduskuntatalon edessä.
   Maailman menoa
   278
   806
  9. Martina leijailee taas jossain pilvissä

   Revenge body tulee kuulemma olemaan tajunnan räjäyttävä😂. Joku pilipali ohjelma mikä tulee jostain maksulliselta kanavalta. Kyllä on suuret luulot yh
   Kotimaiset julkkisjuorut
   94
   740
  Aihe