Haluaisin tietää vesiviljelystä

aloitteleva puutarhuri

Olen juuri lukenut kirjoista, että vesiviljely on yksinkertaista ja nopeaa.

Tiedän kyllä vesiviljelyyn soveltuvia kasveja, mutta voiko esim. kodinonnea vesiviljellä?

Sekö tapahtuu vain niin, että hommaan läpinäkymättömän astian, ja laitan sinne jonkin verran lannoitepitoista vettä?

Sitten varsinainen kasvi, joka on tuettu ruukkuun pelkän lecasoran avulla?

kasvien juuret on kuulemma pestävä huolellisesti mullasta, ennenkuin vesiviljelyn aloittaa.

Jossain kirjassa sanottiin, että myös phalaenopsis-lajin perhosorkidseaa voisi vesiviljellä.

Olisin todella kiitollinen sille joka vastaa kysymyksiin.

Kiitos etukäteen-jälleen kerran;D

-Aloitteleva puutarhuri

3

2519

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puutarhaaja

      Minulla on vuosia ollut muutamia viherkasveja vesiviljelyssä. Tapa sopii minunlaiselleni laiskanpuoleiselle kastelijalle.
      Parhaiten olen saanut menestymään isommat viherkasvit, kuten viirivehkan ja traakkipuun. Myös muratti ja rahapuu pärjäävät hyvin, mutta saniainen ei oikein menestynyt, joten se palasi takaisin multapurkkiin. Yleistäen voisi sanoa että parhaiten vesiviljelyssä viihtyvät sellaiset kasvit joiden pistokkaiden juurrutus vesilasissa onnistuu. Mutta periaatteessa kaiketi melkein minkä vaan kasvin voi totuttaa pelkässä vedessä kasvamiseen, kunhan lannoitukset on kohdallaan.
      Homma toimii näin:
      Helpoin tapa on tehdä vesiviljelykasvi pistokkaasta, joka on jo kasvattanut juuret vesilasissa. Kasvinalku laitetaan verkkoruukkuun, eli ns. sisäruukkuun, ja tuetaan lecasoralla. Tämä sisäruukku sitten istutetaan valittuun suojaruukkuun joka täytetään lecasoralla ja sitten vedellä siten että vesi yltää sisäruukun alapohjaan ja kasvin juurien ulottuville. Kannattaa laittaa vesimittari suojaruukkuun niin ei tarvitse arvailla veden pinnan korkeutta. Alkuun kevyt lannoitus, kasvin kasvaessa sitten lisää.
      Jos haluaa tehdä mullassa kasveneesta kasvista vesiviljelykasvin, pitää kasvin juuret pestä varovasti puhtaaksi mullasta. Sitten kasvi istutetaan kuten edellä, ja laitetaan alkuun puhdas vesi. Sitten seuraa vaikea aika, jolloin kasvin pitäis sopeutua uuteen ympäristöönsä ja kasvattaa itselleen uutta juuristoa joka toimii pelkässä vedessä. Kaikilla kasveilla tämä ei välttämättä kotioloissa onnistu, kasvihuoneen kosteus ja lämpö auttaa. Kasvista riippuen kannattaa sumutella lehtiä, että kasvi saa vettä lehtien kautta, kun juuristo ei vielä toimi.
      Juurtuminen on onnistunut, kun uutta kasvua alkaa ilmaantua, tällöin myös lannoitukset voi aloittaa.
      Reiällistä sisäruukkua/verkkoruukkua kannataa käyttää, että kasvi pysyy paremmin pystyssä vetisessä ympäristössään. Samoin jos haluaa tehdä isompia useamman kasvin istutuksia on kasvit helppo sijoitella omissa sisäruukuissaan ja tarvittaessa vaihtaa uuteen.
      Vesiviljelyä voi harrastaa myös puolittain. Tällöin multapaakkukasvi istutetaan sellaisenaan lecasoraruukkuun joka täytetään vedellä paakun alareunaan saakka. Kasvi kasvattelee vesijuuret lecasoraan ja saa tukea multapaakustaan, eikä joudu ihan kokonaan uusia juuria kasvattamaan.

    • sd09f+0

      Sulla varmaan on jo jokin huonekasveja ja niiden hoitoa käsittelevä kirja. Tai olet lukenut kirjastossa. Kirjoissa on kasvikohtaista tietoa niiden valon-, ravinteiden- yms. tarpeesta ja paljon yleisiä hoito-ohjeita, tietoa kasvintuholaisista ja niiden tuhoamisesta, bonsain kasvatuksesta jne. Aloitellessani huonekasvien kasvatuksen hankin 3 kirjaa, joista ekana hankkimani WSOY:n Kodin kukat ja viherkasvit on mielestäni kattavin. Siteeraan sitä jatkossa.
      Kuuklaamalla vesiviljely tai hydroviljely löydät varmasti monta sopivaa osumaa.

      Kodinonnen soveltuminen vesiviljelyyn selviää parhaiten kokeilemalla. Se on halpa kasvi eikä sen menetys kirpaise. Se nyt muutenkin pitää uusia vuosittain, koska se ränsistyy helposti. Kodinonni ei selviä kuivahtamisesta, joten ravinneliuosta pitää olla aina tarjolla. Yksi tapa kasvattaa kodinonnea on istuttaa se (multaan) muoviseen tai lasiseen laatikkoon, jossa mikroilmasto on sopivan kostea sille.
      Tarvitset läpinäkymättömän astian ja mielellään siihen putken ja mittatikun, jossa on korkki päässä, jotta voit tarkkailla astiassa olevan veden määrää. Jos astia on läpinäkyvä, veteen muodostuu levää, joka on rumaa eikä muutenkaan hyväksi kasveille.
      Kasvin istutat siihen astiaan ja kasvin tueksi tulee esim. pestyä lecasoraa (se on pölyistä). Voit vaihtoehtoisesti istuttaa kasvin pienempään esim. muoviruukkuun, jonka kohjassa on reilusti reikiä, tueksi lecasoraa ja tämä komeus siihen läpinäkymättömään astiaan, johon tulee ravinneliuos. Ensin tosin suositellaan käytettäväksi pelkkää vettä ja muutaman viikon päästä puoli annosta ravinneliuosta ja parin viikon päästä vasta täysi annos ravinneliuosta. Kasvin voi sijoittaa aluksi viileään ja varjoisaan paikkaa, jotta se sopeutuu paremmin. Ravinneliuosta laitetaan vain noin kolmasosa ruukusta.

      Kasvien juurista on poistettava kaikki multa, kätevimmin se käy suihkuttamalla haalealla vedellä. Kuolleet juuret leikataan pois. Jos käytät sisäruukkua, sen pitää olla yhtä suuri kuin multaruukku, koita vetää juuria reijistä läpi, jotta ne helpommin hakeutuvat nesteeseen. Aluksi nesteen pitää ulottua sisäruukun pohjan yläpuolelle, mutta kasvi kasvattaa nopeasti juuriaan ulottuakseen ravinneliuokseen.

      Parhaiten vesiviljelyssä viihtyvät suuret viherkasvit, mutta mikäpä estää kokeilemasta orkidealla, joiden kasvattamista en harrasta.

    • Viherkasvit-vesiviljely

      Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli hyvä juttu aiheesta: Vesiviljelystä saa satoa nopeasti

      Artikkeli oli enemmän salaattien kasvatuksesta vesiviljelyssä ei niinkään kodin viherkasveista.

      Innostuimme vesiviljeystä miehen kanssa ja tutkin netin muita ohjeita viherkasvien sopivuudesta vesiviljelyjärjestelmään. Niin löysin tämänkin keskustelun.

      Ainakin täältä löytyy vesiviljelyyn sopivia huonekasveja ja huonekasvien kasvatukseen sopiva viherseinä järjestelmä:

      https://www.supragarden.com/epages/supragarden.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016122606/Categories/green-wall-for-home-&-office

      https://www.naava.io/fi/usein-kysytyt-kysymykset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe