Kofeiiniriippuvuuden katkaisuhoito

Paniikkipalvelu

Kofeiiniriippuvuuden katkaiseminen onnistuu varmaan useimmilta melko kivuttomasti. Yleisin vieroitusoire on päänsärky, joka johtuu aivojen herkistymisestä adenosiinille, jota kofeiini on salvannut käytön aikana. Adenosiinin salpaaminen kutistaa aivojen verisuonia, jolloin aivojen verenkierto ja hapensaanti heikkenevät 30%. Kun maksa puhdistaa kehon vesitilavuuden vapaista kofeiinijäämistä, aivoverisuonet laajenevat, aivot saavat enemmän happea ja päänsärky alkaa. Tutkimusten mukaan särky kestää yleensä noin viikon verran. Neuvoisin tekemään lopettamisen siten, että päänsärkyä torjutaan asteittain laskevalla määrällä kofeiinia siten, että kofeiininsaanti lakkaa viimeistään kahden viikon aikana. Tarpeettoman kivun poistamisen lisäksi asteittainen vieroitus säästää myös aivoverisuonia.

Jos vieroituksen alkuvaiheessa alkaa esiintymään hengenahdistustusta, voimakasta niskan ja hartiaseudun lihasjäykkyyttä, paineentunnetta päässä, ohimoilla, poskipäissä ja nenärustossa, voimakas käsien ja jalkojen hikoilua, lihas- ja neurologisten oireiden pahenemista koko kehossa, irtoaa kudoksista todennäköisimmin hemoglobiinin kierrätystuotteita, joita kofeiinin aiheuttamat muutokset kehon toiminnoissa ovat varastoineet luustolihaksiin, lähinnä jalkoihin. Jos kudoksiin on varastoitunut hemoglobiinin väriainetta, porfyriiniä, on keho puhdistettava jäämistä, sillä äkillisesti vapautuvat suuret porfyriiniannokset voivat olla hengenvaarallisia. Porfyriinin aiheuttama hengenahdistus pahenee lämmössä, erityisesti nukkuessa, ja voi aiheuttaa hengityshalvauksen. Oire on otettava ehdottomasti äärimmäisen vakavasti, ilman varotoimia vieroitus voi päättyä tukehtumiseen nukkuessa.

Porfyriinien kertymistä ennustavat oireet ovat erilaiset krooniset lihaskivut, lihasheikkous ja tuntohäiriöt jaloissa, etenkin jalkaterissä ja varpaissa. Multippeliskleroosissa jalkapohjien neuropaattiset tuntemukset ovat hyvin yleisiä. Tällaisten kertymien syntyessä, jaloissa tuntuu kihelmöintiä ja polttelua, jalkapohjat voivat olla punertavat ja turvonneet, varpaiden ensimmäinen nikama liikearka ja koko päkiä erittäin arka. Jalkapohjat saattavat tuntua kaiken aikaa siltä, kuin olisi tehnyt seisomatyötä liian pienet kengät jalassa täyden työpäivän. Kivut voivat edetä varpaista kantapään alueelle ja sen kautta nilkaan asti. Vieroitusvaiheessa porfyriinien läsnäolon voi todeta aamuvirtsan väristä, punertava tai ruosteenvärinen aamuvirtsa kertoo virtsan sisältävän hemoglobiinin hajoamistuotteita, varsinkin jos nestetasapainoa pidetään yllä ja seuraava virtserä on hyvin kirkas.

Porfyriinejä voi poistaa DMSA:n, NAC:n ja valkosipulin yhteiskäytöllä. Kertymien vapautumisesta kertovien oireiden alkaessa, ryhdytään kelatoimaan raskasmetalleja DMSA:lla ja tehostetaan maksan toimintaa NAC:llä. Kun oireet helpottavat, voidaan kudoksiin kertyneitä porfyriinejä ja raskasmetalleja vapauttaa valkosipulilla, joko syömällä tai valmistamalla valkosipulivettä. Valkosipuli murskataan perusteellisesti ja sekoitetaan pariin desiin vettä, liemi siivilöidään ja levitetään esimerkiksi jalkoihin reidestä alaspäin, annetaan vaikuttaa muutaman minuutin ja pestään pois. Käsittely kannattaa tehdä ensin vain kerran ja odottaa pari päivää, vaikutus alkaa tuntua pienellä viiveellä. Jos käsittely irrottaa jäämiä liikaa, kertyy imusuoniin painetta ja ne alkavat kipuilla. Suuhun tulee tällöin runsaasti pahanmakuista sylkeä, joka voi maistua voimakkaasti rikiltä ja metallilta.

Vieroitusajan oireita voidaan hoitaa E-Epalla, karnosiinilla, magnesiumilla, glutamiinilla ja muilla sopivilla lisillä. Porfyriinien aiheuttamaa oireilua hoidetaan oireenmukaisesti, lihaskramppeihin Diapam ja sydänoireisiin Propral.

Vieroituksen aikana on ehdottomasti tarkkailtava verenpainetta päivittäin, mittareita löytyy pienellä hinnalla. Verenpaineessa voi esiintyä rajuja heittelyjä hyvin nopeasti, etenkin jos kehoon on varastoitunut kofeiinijäämiä. Kofeiinijäämien vapautuminen takaisin verenkiertoon voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen kun aivojen toleranssimekanismit ovat purkautuneet. Jäämien vapautuminen voi aiheuttaa verenpaineen nousun kriisilukemiin hyvin nopeasti. Tilaa hoidetaan akuuttina kofeiinimyrkytyksenä siitä lähtökohdasta, että se voi olla hengenvaarallinen. Tällaisen kohtauksen ilmaantuminen ennustaa, että kohtaukset tulevat jatkumaan päivittäin kunnes jäämiä vapauttava tekijä lakkaa vaikuttamasta, liikunta vapauttaa lisää jäämiä, joten sitä olisi vältettävä. Tältä varalta on hyvä nauttia NAC:tä vieroituksen alusta lähtien, että maksa on tehostetussa valmiudessa kofeiinijäämien ilmaantuessa verenkiertoon.

9

4723

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vai sillä tavalla.

      Tosi mielenkiintoinen juttu.
      Kerrotko vielä, miten saisin itseni vierotettua esimerkiksi kahvista.

    • K++

      Sotket taas asioita sulavasti tajunnanvirrassasi. Vuodatuksesi vaan menee vähän ohi maalin. Ihan ikioman kofeiiniteoriasi (jota lääketiede ei tue) mukaan lähes kaikki hermostosairaudet voidaan selittää kofeiinilla. Muuten ihan hauska/mielenkiintoinen teoria mutta kofeiini vesiliukoisena aineena poistuu elimistöstä melko nopeasti, puoliintumisaika 4-6 tuntia. "Kofeiinijäämiä" esiintyy elimistössä vain muutamia päiviä kofeiinin käytön lopetuksen jälkeen. Tämän jälkeen toki voi olla psyykkisiä oireita varsinkin jos rinnalla on kannabiksen käyttöä.

      Kofeiini kuten muutkin psykoaktiiviset aineet eivät sovi kaikille. Kahvin juomista kannattaa toki vähentää. Itse juon enää 2 kuppia päivässä, joskus enemmän kun tarvitaan puhtia. Kahvin vähentäminen on tuonut rauhallisemman ja luonnollisemman olotilan. Liika kofeiini aikaansaa kireäpinnaisen duracell-pupu efektin mikä pidemmän päälle syö ihmistä.

      • kofeiinitietäjä

        Keskustellessani Yhtyneiden Laboratorioiden erään työntekijän kanssa, joka oli tehnyt kofeiinitestejä siihen aikaan kun aine oli kielletty doping, hän kertoi, että puhdasta näytettä sai odottaa vähintään viikon tai pari lopettamisen jälkeen kun asiaa tutkittiin. Teoreettinen poistumisaika on 5-6 kertaa puoliintumisaika, joten kofeiinin poistumiseen menee keskimäärin 30-36 tuntia eli kofeiini kertyy elimistöön päivittäiskäytössä,

        Kofeiini muuntuu maksassa virtsahapoiksi, joiden vesiliukoisuus ei ole niitä parhaita. Virtsahapoilla on tapana kertyä kiteytyneessä muodossa toofeihin joka puolelle kehoa, joista ne saattavat sulaa ja siirtyä verenkiertoon vielä kuukausia tai vuosia käytön lopettamisen jälkeen ja aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen oireita.

        Niin kauan, kuin sinulla on kofeiinia veressäsi, olet astetta tyhmempi, kuin olisi tarkoitus, koska kofeiinin vaikutus hippokampuksen solukuoleman kiihdyttäjänä ja solujen uudistumisen estäjänä, estää myös spatiaalista oppimista. Aivosi ovat konttoristimoodissa, etkä tajua suuria kokonaisuuksia ja niiden sisäisiä lainalaisuuksia.


    • tk

      juttusi luotettavuus paranisi huomattavasti jos lähdeluettelo olisi esillä...

      • kofeiinitietäjä

        Kahviteollisuus on onnistunut estämään kofeiinin pitkäaikaiskäytön haittojen tutkimisen lähes täydellisesti, vaikka kofeiinin on maailman eniten käyetty huume.


    • ei enää kiitos

      Minä uskon ainakin viestinkirjoittajan jutun olevan täyttä totta! Olen omakohtaisesti todennut minkälaista myrkkyä kofeiini elimistölle on. Moni asia on auennut kun on saanut lukea näitä kyseisiä viestejä/kofeiiniblogia.

    • Ähhhhh

      Kofeiini on renki. Huomaamatta siihen jää koukkuun. Vaikutus mieleen ja kehoon on huomattava. Muutamia kertoja vieroittanut kehon aineesta. Se on työlästä. Jälleen kerran kun siihen sortuu niin huomaa sitä käyttävän suuria määriä huomaamatta. Taas on käynnissä vieroitus. Nyt jo osasin lopetella annostusta pienentämällä ja tiedän mitä helvettiä se saattaa olla. Tekee vain mieli taas ainetta. Varmaa joudunkin hankkimaan tänään, vuorokausi ilman niin alkaa psyyke ja tämä keho tuntemaan itsensä oih, niin uupuneeksi! Ja se päänsärky, jano ja väsymys on aivan järkyttttäääävääääääää. Miksi tuollaista myrkkyä saa kaupasta....

      • Ähhhhh

        Niinhän siinä kävi. Sorruin. Nyt käy keho kierroksilla. Uni pätkii. Aloitettava taas alusta.


    • Anonyymi

      hitto sama homma . olen yrittänyt lopettaa ties kuinka monta kertaa. viikon kärsin kauheista pääkivoista ja sekavuuden tunteesta, sen jälkeen nukun kyllä hyvin ja olo rauhoittuu ja sitten taas löydän itseni kahvikupin äärestä. prkl että on vaikeaa, rööki oli loppupelissä helpompi lopettaa. kahvin vierotusoireista tulee aivan ihmeellisiä oloja.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      16
      1216
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1149
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      3
      1149
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe